به گزارش تابناک اقتصادی؛ آخرین آمار سال ۱۴۰۲ اعلام شده توسط بانک مرکزی، حاکی از آن است که نرخ رشد دوازدهماهه نقدینگی از ۳۴.۳ درصد در پایان مهرماه ۱۴۰۱ طی یک روند نزولی به ۲۶.۴ درصد در پایان مهرماه ۱۴۰۲ کاهش یافته است.
حجم نقدینگی نیز در پایان مهرماه امسال ۷۱۷۷۹.۴ هزار میلیارد ریال بوده است؛ در هفت ماهه منتهی به مهرماه سال جاری، حجم نقدینگی معادل ۱۳.۳ درصد رشد یافته که این رقم از ابتدای سال همچنان نه تنها در چارچوب هدفگذاری رشد نقدینگی قرار دارد، بلکه کمتر از میزان هدفگذاری تعیین شده برای هفت ماهه نخست امسال است.
بر اساس این گزارش، نرخ رشد دوازدهماهه پایه پولی در پایان مهرماه ۱۴۰۲ با ۲.۴ واحد درصد کاهش نسبت به دوره مشابه ماه قبل (معادل ۴۲.۰ درصد در شهریورماه ۱۴۰۲) به ۳۹.۶ درصد رسید. پایه پولی نیز در پایان مهرماه سال جاری، رشدی معادل ۱۵.۷ درصد را نسبت به پایان سال ۱۴۰۱ تجربه کرد.
ملاحظه میشود که رشد پایه پولی در دوازدهماهه منتهی به پایان مهرماه ۱۴۰۲ در ادامه روند نزولی خود از آغاز سال جاری از ۴۵.۰ درصد در فروردینماه به ۳۹.۶ درصد در مهرماه کاهش یافته و برای نخستین بار پس از گذشت هشت ماه، وارد کانال ۳۰ درصدی شد.
بر اساس این گزارش؛ بانک مرکزی در چارچوب برنامههای دولت سیزدهم برای کنترل رشد نقدینگی و تورم و در راستای تحقق شعار سال با عنوان "مهار تورم و رشد تولید" مبتنی بر رویکرد سیاست تثبیت اقتصادی، اجرای برنامه کنترل مقداری رشد ترازنامه بانکها و موسسات اعتباری و جریمه بانکهای متخلف از حدود تعیین شده از طریق افزایش نسبت سپرده قانونی را همانند سال گذشته در دستور کار قرار داده است و بر این اساس برنامه پولی، با هدف دستیابی به نرخ رشد نقدینگی ۲۵ درصد برای سال ۱۴۰۲ را تنظیم کرده است.
رئیس کل بانک مرکزی پیش از این در نشست مشترک رسانهای مسئولان اقتصادی دولت، با اشاره به اینکه نقدینگی عامل تورم و بانک مرکزی متولی کنترل نقدینگی از طریق ابزارهای سیاست پولی است، گفته بود: متغیرهای کلان پولی بانکی کشور طی ۵ سال گذشته آسیبهای جدی داشته است؛ متوسط نرخ رشد نقدینگی در سالهای ۹۷ تا ۱۴۰۱ معادل ۳۳ درصد، رشد سالانه دلار در بازار غیررسمی ۶۱ درصد، تورم ۴۲ درصد و نرخ رشد تولید ناخالص داخلی ۱.۲ درصد بود.
وی با بیان اینکه به دلیل شوکهای سیاسی و انتظارات منفی، فضای اقتصادی کشور دچار بی اعتمادی شده است، گفت: لذا با توجه به لزوم اصلاح ساختارها، نقشه راهی را در بانک مرکزی تدوین کردیم و گام به گام اجرا خواهیم کرد. فرزین افزود: کنترل و مدیریت نقدینگی، مدیریت بازار ارز، تنظیم گری و تقویت نظارت و تقویت حکمرانی بانک مرکزی در حوزه ریال، ارز و اعتبار، تنظیم مناسبات مالی دولت و نظام بانکی و بهبود انتظارات و سیاست ارتباطی محورهای این نقشه راه است.
رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه نقدینگی در کنترل دولت و بانک مرکزی است، افزود: اینکه برخی یک فنر مجازی ایجاد کردهاند و میگویند، این نرخ خواهد پرید، عجیب است. نقدینگی کاهش یافته، فروش نفت افزایش داشته، تراز پرداختها بهبود یافته و همه اینها دلایل بنیادی برای این است که نرخ ارز قابل کنترل است و کنترل خواهد شد؛ بنابراین، تمام عوامل بنیادین اقتصادی، حاکی از این است که اقتصاد در حال کنترل است و دلیلی برای جهش وجود ندارد.