بین الملل تابناک: جنگ میان گروههای مقاومت فلسطین علیه اسرائیل و بمباران وحشیانه غزه توسط رژیم اشغالگر قدس، وارد چهل و چهارمین روز خود شده است؛ جنگی که بی سابقهترین ضربه امنیتی، اطلاعاتی و نظامی را از سوی مقاومت فلسطین به اسرائیل وارد کرده و رژیم اشغالگر قدس برای سرپوش نهادن بر شکست خود، در حال ارتکاب جنایات تمام عیاری علیه مردم غزه است.
رسانههای صهیونیستی گزارش دادند، ارزیابی محتاطانه نشان میدهد که توافق مبادله اسرا قریب الوقوع است و در صورت اجرا، منجر به آتشبس چند روزه خواهد شد.
شبکه کان رژیم صهیونیستی گزارش داد، تماسهای فشرده برای دستیابی به توافق برای تبادل اسرا در حال انجام است و قطر میگوید که مذاکرات پیشرفت داشته است.
این گزارش مدعی است حماس که از روز چهارشنبه تماسها را قطع کرده بود دوباره تماسها برای میانجیگری درخصوص مبادله اسرا را از سر گرفته است.
رتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد که شمار تلفات امروز ارتش در غزه افزایش یافته و ۷ افسر و نظامی آن کشته و چهار نفر نیز زخمی شدهاند.
بنابر گزارش شبکه الجزیره، ارتش رژیم صهیونیستی همچنین اعلام کرد که شمار نظامیان کشته شده آن از آغاز نبرد زمینی در غزه تاکنون به ۶۵ نفر رسید.
صبح امروز یکشنبه کتائب القسام شاخه نظامی جنبش حماس در بیانیهای اعلام کرده بود که نیروهای مقاومت ۶ نظامی رژیم صهیونیستی را از فاصله صفر در نوار غزه به هلاکت رساندهاند.
نیروهای مقاومت فلسطین و لبنان تاکید دارند که آمار و ارقام اعلام شده از سوی ارتش رژیم صهیونیستی کمتر از شمار واقعی تلفات است.
گردانهای قسام اعلام کرد که مبارزان این گروه از صبح امروز (یکشنبه) ۲۹ خودروی زرهی صهیونیستی شامل تانک، نفربر و بولدوزر را در التوام، جبالیا، بیت لاهیا و الزیتون در شمال غزه منهدم کرده است.
گردانهای قسام افزوده که یک تانک، یک نفربر و گروهی از نیروهای پیاده ارتش رژیم صهیونیستی را در مدرسهای در نزدیکی بیمارستان رنتیسی هدف قرار داده و تعدادی از نیروهای دشمن را کشته یا زخمی کرده است.
بر اساس این گزارش از آغاز عملیات زمینی نظامیان صهیونیست به غزه تا کنون ۲۷۰ خودروی زرهی آنها منهدم شده است.
از سوی دیگر الجزیره گزارش داد، تانکهای ارتش رژیم صهیونیستی در بعضی محورهای نبرد در غزه و شمال آن به سبب حملات سنگین گردانهای قسام مجبور به عقبنشینی شدند.
دفتر اطلاعات دولت غزه روز یکشنبه اعلام کرد که رژیم صهیونیستی از ابتدای حملات خود بیش از 1330 جنایت علیه غزه مرتکب شده است.
بر اساس دفتر اطلاعات دولت غزه، تا کنون بیش از 13 هزار نفر در غزه به شهادت رسیده که در بین آنها 5500 نفر کودک و 3500 زن بوده است.
همچنین در بمبارانهای رژیم صهیونیستی بیش از 6 هزار نفر تا کنون مفقود شدهاند که 4 هزار نفر آنها را زنان و کودکان تشکیل میدهند.
همچنین در جریان حملات رژیم صهیونیستی به غزه 201 پزشک و 22 پلیس نیز به شهادت رسیدهاند.
در این بمبارانها، 97 مرکز دولتی و 83 مسجد به طور کامل ویران شده و 166 مسجد نیز به صورت جزئی ویران شدهاند.
همچنین در جریان حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه، 30 هزار نفر مجروح شده که بیش از 75 درصد آنها را زنان و کودکان تشکیل میدهند.
وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که گفتوگوی تلفنی امروز وزرای امور خارجه ایران و روسیه بر وضعیت جنگ غزه متمرکز بود.
«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه، امروز در گفتوگویی تلفنی با «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران رایزنی کرد.
وزارت امور خارجه روسیه در کانال تلگرامی خود اعلام کرد که در این گفتوگو، تمرکز اصلی بر وضعیت منطقه درگیری رژیم صهیونیستی و فلسطین بود و همچنین «نگرانیهای کلی درباره تداوم درگیری مسلحانه در نوار غزه مطرح و بر ضرورت آتشبس فوری و عرضه کمکهای ضروری به جمعیت غیرنظامی آسیبدیده تاکید شد».
دیپلماتهای عالیرتبه ایران و روسیه به برنامه تماسهای آتی و دیگر مسائل موجود در دستورکار دوجانبه و بینامللی نیز اشاره کردند.
دبیرکل سازمان ملل اعلام کرد که تعداد غیرنظامیان کشته شده در غزه شوکآور و غیرقابل قبول است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل تصریح کرد: تعداد کشتهشدگان غیرنظامی در غزه شوکآور و غیرقابل قبول است و ما مجدداً به آتش بس فوری برای مسائل انسانی دعوت میکنیم.
به نقل از الجزیره، گوترش نسبت به هدف قرار گرفتن دو مدرسه آنروا در کمتر از ۲۴ ساعت در غزه بهت زدگی شدید خود را ابراز کرد.
وی گفت که جنگ در غزه باعث کشته شدن تعداد هولناکی از غیر نظامیان شده است و باید این مسئله متوقف شود.
گوترش خاطرنشان کرد دهها فلسطینی که بسیاری از آنها زن و کودک بودند، هنگامی که به نهادهای سازمان ملل در غزه پناه برده بودند کشته و زخمی شدهاند.
حزبالله لبنان در بیانیهای از حمله امروز خود به سه پایگاه ارتش رژیم صهیونیستی در شمال فلسطین اشغالی خبر داد.
حزبالله لبنان عصر امروز یکشنبه با صدور بیانیهای اعلام کرد که سه پایگاه ارتش رژیم صهیونیستی را در شمال فلسطین اشغالی هدف قرار داده است.
در این بیانیه آمده است: مقاومت لبنان، پادگان «یفتاح» و پایگاه «المالکیه» را با تسلیحات مناسب هدف قرار داد.
در ادامه بیانیه مقاومت اسلامی لبنان آمده که در این حمله «اهداف اسرائیلی با دقت مورد اصابت قرار گرفته است».
همچنین حزبالله در بیانیهای دیگر اعلام کرد که با راکتهای هدایتشونده خود پایگاه «العباد» و تجهیزات فنی پایگاه را با دقت مورد اصابت قرار داده است.
ولیعهد بحرین در موضعگیری سازشکارانه با رژیم صهیونیستی، از در خصومت با مقاومت فلسطین درآمده و عملیاتهای آن در برابر حملات ظالمانه ارتش رژیم صهیونیستی به نوار غزه را «وحشیانه» خواند و آزادی اسرای این رژیم بدون پرداخت چیزی در ازای آن را خواستار شد.
ولیعهد بحرین در سخنرانی که در افتتاحیه نوزدهمین همایش امنیت منطقهای با عنوان کنفرانس منامه ۲۰۲۳ داشت، رویکرد واقعی رژیم آل خلیفه را در خصوص تلآویو و محور مقاومت به نمایش گذاشت و در اظهاراتی مدعیانه، عملیات طوفان الاقصی را که جنبش حماس هفتم اکتبر علیه رژیم صهیونیستی آغاز کرده، محکوم و این جنبش را به کشتن افراد بیگناه متهم کرد.
طبق گزارش سایت «منامه پست»، بن حمد در این کنفرانس با تاکید بر لزوم توقف خشونت میان حماس و رژیم صهیونیستی، آزادی شهرکنشینها و سربازان صهیونیستی به اسارت درآمده را بدون چیزی در ازای آن خواستار شد.
ولیعهد بحرین در ادامه نیز مدعی شد که امنیت واقعی تنها با اجرای راهحل دو دولتی و اعطای حق قانونی فلسطینیها برای داشتن کشور خودشان برقرار میشود و حفاظت از روند صلح، نیازمند رهبری کارآمد در منطقه و ابرقدرتهای جهان به ویژه آمریکا است که باید در روند صلح منطقه نقش رهبری را بر عهده بگیرد.
او در ادامه نیز مدعی شد که «نباید هیچگونه اقدام تروریستی از سوی غزه» علیه رژیم صهیونیستی انجام گیرد.
شبکه سیانان آمریکا نیز در گزارشی به نقل از ولیعهد بحرین در کنفرانس منامه آورد: آشکارا حماس را محکوم میکنم، حملات هفتم اکتبر وحشیانه، هولناک و بیهدف بود، زنان، کودکان و سالمندان را به قتل رساندند اما از نظر ما اینها محکوم هستند و ما هشتم و نهم اکتبر نیز این اقدامات را محکوم کردیم.
بن حمد در پایان این سخنرانی نیز گفت: حمله روسیه به افغانستان، القاعده را ایجاد کرد و حمله آمریکا به عراق، داعش را، ما نمیتوانیم پیشبینی کنیم که درگیری فعلی چه نتیجهای خواهد داشت.
ارتش اسرائیل امروز یک شنبه از وقفه 4 ساعته حملات خود در رفح در جنوب غزه با اهداف بشردوستانه خبر داد.
طیف اعلام ارتش رژیم صهیونیستی این وقفه از ساعت 10 صبح یک شنبه آغاز و تا ساعت 2 بعد از ظهر ادامه دارد.
سخنگوی ارتش اسرائیل در عین حال اعلام کرد که در بخش از شهر غزه عملیاتهایی را برای شناسایی نیروهای حماس و همچنین زیرساختهای حماس انجام داده است.
ارتش رژیم صهیونیستی به دلیل عدم ارائه شواهد کافی از آنچه زیرساختهای نظامی حماس در نزدیکی اماکن غیرنظامی و به ویژه بیمارستانها خوانده است به شدت تحت فشار جامعه جهانی قرار دارد.
وقفه 4 ساعته و محدود رژیم صهیونیستی در حالیست که برخی مقامات منطقهای و غربی از نزدیکی بودن احتمال حصول یک آتش بس سراسری بشردوستانه در ازای آزادی زندانیان صهیونیستی در بند حماس خبر داده اند.
نخست وزیر قطر روز یک شنبه در یک نشست خبری با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: «موانعی در توافق تبادل [اسرا] مطرح شده؛ اما ما مطمئنتر شدهایم که به یک توافق نزدیک هستیم. چالشها در مذاکرات آسان هستند مربوط به مسائل لجستیکی و عملی هستند و ما میتوانیم از آنها عبور کنیم. مردم غزه گرسنه و تشنه و نیازمند سوخت و برق هستند.».
پادشاه اردن در دیدار با رئیس کمیسیون اروپا بر لزوم اقدام فوری برای تحقق آتشبس در نوار غزه تأکید کرد.
به گزارش روزنامه الیوم السابع، عبدالله دوم، پادشاه اردن در دیدار با اورزولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا بر لزوم اقدام فوری برای آتشبس در غزه و حمایت از غیرنظامیان و تضمین ارسال کمکهای بشردوستانه به نوار غزه تأکید کرد.
وی نسبت به وخامت وضعیت انسانی در غزه هشدار داد و از جامعه بینالمللی خواست در راستای احترام به قوانین بینالمللی و منشور سازمان ملل این فاجعه انسانی را متوقف کنند.
پادشاه اردن تأکید کرد: ادامه جنگ شنیع اسرائیل علیه غزه و اقدامات غیرقانونی آن در کرانه باختری و قدس منجر به انفجار اوضاع در تمام منطقه میشود.
وی بر لزوم تلاش جدی برای ایجاد یک افق سیاسی برای مساله فلسطین با هدف تحقق صلح عادلانه و فراگیر براساس راهکار تشکیل دو دولت تأکید کرد و به نقش اتحادیه اروپا در این زمینه اشاره کرد.
رئیس کمیسیون اروپا نیز از نقش اردن در زمینه انسانی در غزه قدردانی کرد و تلاشهای اردن برای حل مساله فلسطین را ستود.
وی بر لزوم تحقق صلح براساس راهکار تشکیل دو دولت و بر مخالفت با هرگونه تلاشی برای کوچاندن فلسطینیها و اهمیت حفظ وضعیت تاریخی و قانونی قدس تأکید کرد.
در این دیدار همچنین بر محکومیت خشونت شهرک نشینان در کرانه باختری تأکید شد.
«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که بهتازگی به دوحه سفر کرده است، ظهر امروز (یکشنبه)، همراه «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر خارجه قطر در کنفرانس مطبوعاتی مشترک حضور یافت.
ابتدا وزیر امور خارجه قطر گفت: «در سایه ناتوانی جامعه بینالملل از جلوگیری تجاوزات، فاجعه [در غزه] همچنان در حال تشدید شدن است. ما حملات به بیمارستانهای نوار غزه و نمایشهای طنز اشغالگران را دیدیم. آنچه در بیمارستان الشفاء رخ داد، جنایت بود و متأسفانه ما صدای محکومیتی از سوی جامعه بینالملل نشنیدیم».
ارتش رژیم اسرائیل اخیرا مدعی شده بود که حماس اسرای اسرائیلی را در بیمارستان الشفاء پنهان کرده و زیر این مجتمع پزشکی تسلیحات جنگی ذخیره کرده است. به دنبال این ادعا، نیروهای این رژیم وارد بیمارستان الشفاء شدند و نهتنها سلاحی در آن نیافتند، بلکه هیچ اسیری را در این مجتمع پزشکی پیدا نکردند.
محمد بن عبدالرحمن آل ثانی اضافه کرد: «جنایتها علیه غیرنظامیان ادامه دارد و به قوانین و پروتکلهای بینالمللی احترام گذاشته نمیشود. بسیاری از کشورها در قبال آنچه برای برادرانمان در غزه روی میدهد، استانداردهای دوگانه دارند. جنایتهای [اسرائیل] که جدیدترین مورد آن در مدرسه الفاخوره رخ داد عدم احترام اسرائیل به قوانین بینالمللی را ثابت میکند».
او در بخش دیگری بیان کرد: «موانعی در توافق تبادل [اسرا] مطرح شده؛ اما ما مطمئنتر شدهایم که به یک توافق نزدیک هستیم. چالشها در مذاکرات آسان هستند مربوط به مسائل لجستیکی و عملی هستند و ما میتوانیم از آنها عبور کنیم. مردم غزه گرسنه و تشنه و نیازمند سوخت و برق هستند.».
نیروهای رژیم اسرائیل روز گذشته مدرسه «الفاخوره» در شمال نوار غزه را هدف حمله قرار دادند که به دنبال این اقدام، دهها فلسطینی به شهادت رسیدند. این اقدام رژیم صهیونیستی با واکنش شدید شماری از کشورهای اسلامی همراه شد.
اما در مقابل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به میانجیگری قطر برای آزادی اسرا، اظهار داشت: «بار دیگر ما خواستار آتشبس در نوار غزه هستیم. ما خواستار برقراری وقفههای انسانی فوری، مبرم و پایدار هستیم».
جوزپ بورل اضافه کرد: «راهکار دودولتی بهترین راه است. ما باید هر آنچه در توان داریم، انجام دهیم تا این راهکار عملی شود. اتحادیه اروپا به تمامی طرفها برای آزادی گروگانها فشار میآورد».
ارتش رژیم صهیونیستی، بعدازظهر امروز (یکشنبه)، اعلام کرد تعدادی از نظامیان خود را در نبرد زمینی در نوار غزه از دست داده است.
ارتش رژیم صهیونیستی به دنبال بیانیه «کتائب القسام» شاخه نظامی حماس درباره هلاکت تعدادی از نظامیان صهیونیست در نوار غزه، اعلام کرد 2 افسر و یک سرباز این رژیم در نوار غزه کشته شدهاند.
سازمان ملل هشدار داده که غزه به «گورستان هزاران کودک» تبدیل شده است. تعیین تعداد دقیق کودکان کشته شده در غزه - در بحبوحه بمباران شدید، یا فروریختن بیمارستانها، گم شدن کودکان، مدفون شدن اجساد زیر آوار و ویرانهها یک کار «بسیار دشوار و زمانبری است که با توجه به افزایش لحظهای این آمار، بدون پایان به نظر میرسد.»
خالد جوده، ۹ ساله، پابرهنه و گریان، با عجله به سوی دهها جسد پیچیده شده در کفنهای سفید، پتوها و قالیچههای بیرون از سردخانه شلوغ رفت. گریان به عکاس نیویورکتایمز گفت: «مامان من کجاست؟ میخواهم مامانم را ببینم.»
در میان هق هق گریهها در حالیکه به سختی میشد حرفش را فهمید برادر ۱۲ سالهاش را خواست، «خلیل کجاست؟»
یک کارگر سردخانه کفن سفیدی را باز کرد تا خالد بتواند برای آخرین بار برادرش را ببوسد. سپس با خواهر ۸ ماههاش خداحافظی کند. کفن دیگری به عقب کشیده شد و چهره خون آلود نوزادی را که موهای قرمز توت فرنگی داشت نشان داد. خالد وقتی او را برای کارکنان بیمارستان شناسایی کرد، گریه کرد. نام او به عربی مشک بود. او زمزمه کرد: «مامان وقتی تو را داشت خیلی خوشحال بود.»
بستگان بعداً گفتند که او مایه شادی خانواده بود - پس از سه پسر، والدینش به دنبال دختر بودند. به گفته آنها، وقتی او به دنیا آمد، مادر خالد از پوشیدن لباسهای رنگارنگ به دخترش لذت میبرد و فرهای ریز او را با گیرههای موی روشن زینت میکرد.
خالد در میان اشکهایش با مادر، پدر، برادر بزرگتر و خواهرش خداحافظی کرد؛ اجسادشان دور او صف کشیده بودند. تنها خالد و برادر کوچکترش، تامر، ۷ ساله، از آنچه بستگان و روزنامهنگاران محلی گفتند از یک حمله هوایی در ۲۲ اکتبر که دو ساختمان پناهگاه خانواده بزرگ آنها را فرو ریختند، جان سالم به در بردند. سه تن از بستگان خالد در مصاحبههای جداگانهای نقل میکنند که در مجموع ۶۸ نفر از اعضای خانواده جوده در آن روز در حالی که در رختخواب خود در دیرالبلح، در مرکز غزه خوابیده بودند، کشته شدند. به گفته بستگان، چندین شاخه و نسل از جودهها، یک خانواده فلسطینی، قبل از حمله دور هم جمع شده بودند، از جمله برخی که از شمال غزه گریخته بودند، همانطور که اسرائیل به ساکنان دستور داده بود. ارتش رژیم صهیونیستی گفت که نمیتواند به سؤالات مربوط به حمله به این خانواده پاسخ دهد. بستگان گفتند که در پایان اعضای خانواده با هم و در کنار هم در یک گور جمعی دفن شدند.
به نوشته نیویورکتایمز، مقامات بهداشتی در غزه میگویند که از زمان آغاز حملات رژیم صهیونیستی ۵۰۰۰ کودک فلسطینی و احتمالاً صدها نفر دیگر کشته شدهاند. بسیاری از مقامات بینالمللی و کارشناسانی که با نحوه جمع آوری آمار تلفات در این منطقه آشنا هستند، میگویند که اعداد به طور کلی قابل اعتماد هستند. اگر ارقام حتی نزدیک به دقیق باشند، تعداد کودکانی که در غزه طی شش هفته گذشته کشته شدهاند بسیار بیشتر از مجموع ۲۹۸۵ کودک کشته شده در مناطق جنگی بزرگ جهان - در ۲۲ کشور - در تمام سال گذشته، حتی با وجود جنگ در اوکراین، بر اساس آمار سازمان ملل از کشتههای تایید شده در درگیریهای مسلحانه است.
نیروهای صهیونیست به ساکنان گفتهاند که به جنوب غزه فرار کنند و مدعی هستند که آنها قبل از حملات هوایی «در صورت امکان» هشدار میدهند. اما سرعت حملات - بیش از ۱۵۰۰۰ تا به امروز، یکی از شدیدترین حملات قرن ۲۱ بوده است و این در یک منطقه متراکم شهری تحت محاصره با تمرکز بالای غیرنظامیان، به ویژه کودکان، زنگ خطر جهانی را حتی از سوی برخی از نزدیکترین متحدان رژیم صهیونیستی به صدا در آورده است.
دولت بایدن پس از اینکه در ابتدا آمار تلفات گزارش شده توسط مقامات بهداشتی غزه را زیر سوال برد، اکنون میگوید که تعداد کشتههای فلسطینیان «بیش از حد» بوده و اذعان دارد که ارقام واقعی تلفات غیرنظامی ممکن است «حتی بیشتر از آنچه ذکر میشود» باشد.
به قدری اجساد کودکان به سردخانه بیمارستان الاقصی در دیرالبلح آورده میشوند که یاسر ابوعمار، مدیر سردخانه، میگوید که برای رسیدگی به هجوم اجساد مجبور است کفنها را به قطعاتی به اندازه کودک برش دهد. او گفت: «جسد بچهها شکسته و تکه تکه به سمت ما میآیند. شوکآور است.»
وی افزود: ما هرگز این تعداد کودک را ندیدیم که کشته شوند. ما هر روز گریه میکنیم؛ هر روز... .
در طول جنگهای قبلی، والدین در غزه، یک نوار شلوغ با بیش از دو میلیون نفر جمعیت، گاهی اوقات فرزندان خود را در اتاقهای مختلف خانه خود میخوابانند. اگر یک حمله هوایی به بخشی از خانه آسیب میرساند، بچههای دیگر ممکن بود زنده بمانند. با توجه به گستردگی بمباران این بار - که بسیاری آن را بی رویه و بدون اخطار توصیف میکنند - برخی از والدین فاصلههای بسیار بیشتری بین فرزندان خود قرار دادهاند و آنها را از هم جدا کرده و آنها را نزد اقوام خود در مناطق مختلف نوار غزه میفرستند تا تلاش کنند تعدادی از فرزندان خود را زنده نگه دارند.
برخی دیگر در صورت گم شدن، یتیم شدن یا کشته شدن و نیاز به شناسایی، نامها را مستقیماً روی بدن کودکان خود مینویسند. دکتر «غسان ابو سته»، پزشک عضو سازمان پزشکان بدون مرز در غزه میگوید: بسیاری از کودکان به تنهایی و در شوک با سوختگی، ترکش یا جراحات شدید ناشی از له شدن توسط آوار آورده شدهاند. در بسیاری از موارد هیچ کس نمیدانست آنها چه کسانی هستند.
دکتر ابوسته میگوید: «تا زمانی که کسی آنها را بشناسد، به آنها برچسب "کودک بینام تروما" داده میشود. نکته فلج کننده این است که برخی از آنها تنها بازماندگان خانواده خود هستند، بنابراین هیچ کس هرگز دنبال آنها نمیآید. بیشتر به نظر میرسد این جنگ علیه کودکان است. دو هفته پیش، اتاق اورژانس الشفا هزار و پانصدمین کودک بینام تروما را ثبت کرد.»
سپس، در روزهای اخیر، نیروهای اسرائیلی به بیمارستانی که هزاران نفر از مردم غزه در آن پناه گرفته بودند، یورش بردند و گفتند که این مرکز بالای یک مرکز فرماندهی زیرزمینی حماس قرار دارد. مقامات سازمان ملل هشدار دادند که این حمله آسیب پذیرترین بخش غزه را در معرض خطر بیشتری قرار میدهد. کارشناسان بینالمللی که در طول این جنگ و سایر جنگها با مقامات بهداشتی غزه کار کردهاند میگویند که بیمارستانها و سردخانهها در این منطقه محاصره شده جمع آوری شده و اسامی، شماره شناسایی و سایر مشخصات افرادی را که در این منطقه کشته شدهاند، گزارش میدهند.
کارشناسان میگویند که مجموع تلفات گزارش شده توسط کارکنان بهداشتی در غزه معمولاً درست است. ارتش اسرائیل مدعی است که «از هرگونه آسیبی که به غیرنظامیان (به ویژه کودکان) وارد شود متأسف است» و در حال بررسی «همه جوانب» است تا اطمینان حاصل کند که از قوانین پیروی میشود، اما تعداد فزایندهای از گروهها و مقامات حقوق بشری میگویند که اسرائیل این قوانین را نقض کرده است.
فولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، میگوید: مجازات دسته جمعی اسرائیل برای غیرنظامیان فلسطینی جنایت جنگی است. تخلیه غیرقانونی اجباری غیرنظامیان، بمبارانهای گسترده اسرائیل که باعث کشته، معلول و زخمی شدن به ویژه زنان و کودکان شده، همه اینها عوارض غیر قابل تحملی دارد.
برخی از مقامات بینالمللی هشدار میدهند که کودکان هر کجا که بروند در خطر هستند. کاترین راسل، مدیر یونیسف گفت: هیچ جای امنی برای یک میلیون کودک غزه وجود ندارد که به آنجا برگردند.
در ۱۵ اکتبر، دکتر محمد ابوموسی گفت که او در یک شیفت ۲۴ ساعته در بیمارستان النصر در خان یونس - جنوب خط تخلیه که توسط اسرائیل کشیده شده- صدای انفجار مهیبی را شنید. او به خانه به همسرش زنگ زد، اما وقتی او جواب داد، تنها چیزی که شنیده بود، فریاد بود. او گفت که به زودی همسر، دختر ۱۲ ساله و پسر ۹ سالهاش خون آلود، هیستریک و غبارآوار به اورژانس آورده شدند. او سعی کرد به آنها دلداری دهد، اما وقتی متوجه شد که کوچکترین پسرش، یوسف ۷ ساله، همراه آنها نیست، وحشت کرد. یوسف کجاست؟ هیچ کس جواب نمیداد. وقتی دوباره در مورد پسرش فشار آورد، یکی از همسایهها به سادگی پاسخ داد: خدا او را بیامرزد.
دکتر ابوموسی نمیخواست باور کند. ویدئویی از خبرنگاران در بیمارستان نشان میدهد که او دیوانه وار در حال جستجوی یوسف است. دکتر ابوموسی میگوید که چگونه از بخشهای دیگر، از جمله بخش مراقبتهای ویژه، پرسیده بود که آیا پسرش بهسرعت به آنجا منتقل شده است یا خیر. سپس، گفت، یک روزنامه نگار تصاویری از خانه تخریب شده را به او نشان داد. دکتر ابوموسی گفت که او لباس خاکستری رنگی را که یوسف هنگام خداحافظی از خانه بر تن داشت را تشخیص داد. او با ترس از اورژانس به سردخانه بیمارستان رفت. آنجا بود که بالاخره یوسف را پیدا کرد، حالا جسد بیجانش روی یک گاری افتاده بود. شوک بیش از تحمل بود. بستگان گفتند که حملات هوایی بدون هشدار به خانه آنها اصابت کرده است و خانواده دکتر ابوموسی از زیر آوار بیرون کشیده شدهاند. ارتش اسرائیل باز هم گفت که نمیتواند به سؤالات مربوط به حمله به خانواده دکتر پاسخ دهد. مادرش، روان، مربی تناسب اندام، گفت: یوسف کودکی بسیار دوست داشتنی بود. او همیشه لبخند میزد. او عاشق خندیدن و خنداندن مردم بود. میخواست هر وعده غذایی را در کنار پدرش یا در دامان او بخورد. دکتر ابوموسی میگوید: «او در هر کاری که انجام میدادم از من الگو میگرفت. او نیز میخواست پزشک شود.»
یوسف تنها کسی نبود که کشته شد. اعضای خانواده گفتند، برادر دکتر ابوموسی، جاسر ابوموسی، هر دو پسر و همسرش را از دست داد. خانواده گفت که حمید، برادرزاده دکتر ابوموسی، ۱۸ ساله، اخیراً با نمرات عالی از دبیرستان فارغ التحصیل شده بود. او عشق به ماشین را از پدرش و از مادرش عشق به شعر و هنر داشت. به گفته بستگان، او امیدوار بود در اروپا در رشته مهندسی مکانیک تحصیل کند، و حتی زمانی که برای امتحانات دبیرستان خود میخواند، شروع به مطالعه زبان آلمانی کرده بود. خانواده گفت که برادر کوچکتر او، عبدالرحمن، ۸ ساله، حتی باهوشتر بود. او نیز کشته شد.
ندا زعیم، مامور حوزه سلامت روان در کمیته بینالمللی صلیب سرخ در غزه، میگوید که بسیاری از کودکان نشانههای واضح تروما، از جمله وحشت شبانه را نشان میدهند.
زعیم از یک پناهگاه صلیب سرخ در رفح، در جنوب، جایی که او با خانوادهاش، از جمله چهار فرزند، در آنجا اقامت دارد، گفت: «آنها با فریاد و جیغ از خواب بیدار میشوند. هر شب کودکان در پناهگاه فریاد میزنند: ما میمیریم، ما میمیریم. آنها فریاد میزنند، التماس میکنند، لطفا از من محافظت کنید، لطفاً مرا پنهان کنید. من نمیخواهم بمیرم.
در اردوگاهی که هزاران نفر را در اطراف مرکز سازمان ملل متحد پناه داده؛ حمود قداده، ۴ ساله همراه مادربزرگش حنان جابر ۵۳ ساله زندگی میکند. مادربزرگ میگوید: «او از خواب میپرد و میگوید من میمیرم.» واژگان حمود با جنگ شکل گرفته است. او میپرسد که «شهادت» به چه معناست. وقتی از او میپرسند که در اطرافش چه میگذرد، بدون تردید پاسخ میدهد: «حملات هوایی. حملات هوایی و جنگ.»
غزه، نوار ساحلی که در آن مراکز تفریحی در کنار دریای مدیترانه قرار گرفته بود، زمانی فرهنگ ساحلی سرزندهای داشت. یاسر ابو اسحاق، ۳۴ ساله، به یاد میآورد که چگونه به سه دختر خردسالش شنا یاد میداد. او گفت: «آنها همیشه از من میخواستند که به ساحل، شهربازی و پارکها برویم. من عاشق تماشای بازی آنها بودم. امل، بزرگترین دخترش، ۷ ساله دانش آموز بود. خواهر کوچکترش اسرا، کودک ۴ سالهای که عاشق شکلات و شکلاتهای کیندر بود. او گفت که وقتی خانهاش در اثر حمله هوایی ویران شد، هر دوی آنها را از دست داد. او گفت که همسرش نیز کشته شده است. وی گفت که در مجموع ۲۵ نفر از اعضای خانواده وی که ۱۵ نفر از آنها کودک بودند کشته شدهاند.
نبود گاز و برق در طول چند روز گذشته ساکنان نوار غزه را که همچنان در معرض حملات مکرر ارتش رژیم صهیونیستی قرار دارند، مجبور کرده تا به دنبال راههای جایگزین مثل روشن کردن آتش با هیزم و حتی سوزاندن لباسها و کتابها باشند.
به گزارش خبرگزاری آناتولی ترکیه، رژیم صهیونیستی تنها به بمباران هوایی غزه اکتفا نکرده،بلکه ساکنان نوار غزه را محاصره کرده و مانع ورود آب، غذا، دارو و سوخت به غزه میشود.
در سایه نبود سوخت مردم غزه مجبور شدند تا به دنبال راههای جایگزینی مثل آتش روشن کردن با هیزم برای پخت و پز و پخت نان و گرم شدن باشند.
همچنین در سایه کمبود هیزم در نوار غزه ساکنان مجبورند از لباسها و کتابها برای آتش روشن کردن و غذا درست کردن استفاده کنند و همه اینها تأثیرات منفی بر بهداشت و محیط زیست دارد. همچنین ساکنان نوار غزه مجبور شدهاند تنورهای گلی برای پخت نان درست کنند.
رسانههای آمریکایی گزارش دادند که ایالات متحده، رژیم صهیونیستی و حماس به توافقی برای آزادی تعدادی از اسیران در غزه در ازای آتشبس پنج روزه نزدیک هستند، اما کاخ سفید آن را رد کرد.
روزنامه واشنگتن پست شنبه به نقل از منابع آگاه گزارش داد که اشغالگران، آمریکا و جنبش فلسطینی حماس در آستانه دستیابی به توافقی برای آزادی دهها اسیر در غزه در ازای یک فرصت پنج روزه توقف جنگ هستند.
منابع با اشاره به اینکه در سند شش صفحهای توافقنامه، توقف تمامی عملیات نظامی دو طرف درگیری به مدت حداقل پنج روز و آزادی ۵۰ اسیر یا بیشتر به دفعات در کل ۲۴ ساعت در نظر گرفته شده، تصریح کرد: آتشبس از طریق هوایی نظارت خواهد شد.
این روزنامه همچنین به نقل از منابع خود خاطرنشان میکند که توقف احتمالی درگیریها «تامین کمکهای بشردوستانه از جمله سوخت» از طرف مصری را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
این روزنامه توضیح داد که این سند پس از رایزنی در دوحه با حضور نمایندگان آمریکا، اشغالگران و میانجیگران قطری به نمایندگی از حماس مورد توافق قرار گرفت.
به نوشته این روزنامه، «تا آخرین لحظه مشخص نبود که آیا اسرائیل با توقف موقت حمله خود به غزه موافقت خواهد کرد یا خیر».
این درحالی است که دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا که در داخل به دلیل حمایت از رژیم صهیونیستی تحت فشار است، «به طور کامل از توقف جنگ حمایت کرد».
اما در واکنش به این خبر، سخنگوی کاخ سفید این موضوع را رد کرد که «تاکنون توافقی بین اسرائیل و حماس صورت گرفته باشد».
آدریان واتسون، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا نیز اعلام کرد که واشنگتن، تلآویو و حماس هنوز بر سر توقف پنج روزه درگیریها و آزادی اسیران به توافق نرسیدهاند.
او در پستی نوشت: «ما هنوز به توافق نرسیدهایم، اما به سختی برای رسیدن به توافق کار میکنیم.
نخست وزیر رژیم صهیونیستی که در باتلاق حماس گرفتار شده، برای در امان ماندن از طوفان، دیوانهوار بر دامنه جنایاتش در غزه افزوده و می خواهد منطقه را در جنگ غرق کند.
النشره در مطلبی آورده است: بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی میداند که روزهایش اندک و خروج از مخمصه دشوار است و به همین دلیل به دنبال غرق کردن منطقه در جنگی فراگیر است.
به تازگی «یائیر لاپید» ار مخالفان نتانیاهو خواستار برکناری نتانیاهو و تشکیل کابینه جدید شده است، زیرا از نگاه او دیگر نخست وزیر کنونی این رژیم مورد اعتماد اسرائیلیها نیست.
لاپید تظاهرات گسترده خانواده اسیران صهیونیست نزد حماس و خشم آنها از نتانیاهو و نیز تغییر مواضع بین المللی در قبال اقدامات این رژیم به ویژه موضع رئیس جمهور ترکیه و نیز دبیرکل سازمان ملل، را مورد توجه قرار داد.
به هر اندازه که ساعت آتش بس و پایان جنگ در غزه نزدیک میشود، به همان اندازه هم، ساعت سرنوشت ساز نتانیاهو نزدیک است و از این رو واشنگتن و کشورهای غربی میکوشند که مانع اقدام جنون آمیز نتانیاهو شوند که تبعاتش دامنگیر همه خواهد شد.
اینکه «ایلی کوهن» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی مهلت دو یا سه هفتهای برای جنگ را مشخص کرده، قبل از اینکه فشار بین المللی بر تل آویو به اوج خود برسد، به مثابه زنگ خطر برای کابینه کنونی رژیم صهیونیستی است.
گردان های عزالدین القسام و سرایا قدس اعلام کردند که در درگیری های شنبه شب رزمندگان مقاومت با نظامیان رژیم اسرائیل، خسارت سنگینی به دشمن صهیونیستی وارد شد.
به گزارش شبکه فلسطین الیوم، سرایا القدس در بیانیه ای اعلام کرد: در درگیریهای شب گذشته در خط مقدم جبهه در شمال نوار غزه، رزمندگان ما با گروهی از نظامیان دشمن صهیونیستی در بیت حانون درگیر شدند و خسارات سنگینی به آنان وارد کردند.
سرایا القدس اضافه کرد که رزمندگان این گردان ها موفق شدند خودروی نظامی رژیم صهیونیستی را با راکت «تاندوم» در منطقه الصفطاوی هدف قرار دهند.
گردانهای شهید عزالدین القسام شاخه نظامی جنبش حماس نیز ظهر امروز اعلام کرد که مبارزان این گردان ها 6 نظامی صهیونیست را از فاصله نزدیک در منطقه جحر الدیک به هلاکت رساندند. این اقدام بعد از شلیک یک راکت ضد نفر و به رگبار بستن نظامیان صهیونیست انجام شد.
پیشتر «ابو عبیده» سخنگوی گردانهای شهید عزالدین القسام گفته بود: مجاهدان ما به مقابله با نیروهای اشغالگر اسرائیلی در محورهای مختلف نبرد در غزه ادامه میدهند.
وی افزود: طی ۴ روز گذشته ۶۲ خودروی زرهی دشمن از جمله تانک، نفربر و بولدوزر را نابود و منهدم کردیم.
سخنگوی القسام اضافه کرد: مبارزان ما روز گذشته موفق شدند ساختمانی را که نیروهای کماندوی اسرائیلی در بیت حانون داخل آن مخفی شده بودند، منفجر کنند.
ابو عبیده ادامه داد: مجاهدان ما ۹ نظامی اسرائیلی را به قتل رسانده و دو نفربر اسرائیلی را منهدم و ساختمانی را که نیروهای اسرائیلی در آن پناه گرفته بودند، ویران کردند.
وی افزود: مجاهدان ما در میدان نبرد خیابان به خیابان به دنبال نیروها و خودروهای زرهی دشمن هستند. دشمن اشغالگر را در بسیاری از محورها وادار به عقبنشینی کردیم.
سخنگوی القسام اضافه کرد: خود را برای نبردی طولانی آماده کردیم و هر لحظه که بیشتر میگذرد، تلفات دشمن در غزه بیشتر خواهد شد.
رادیوی ارتش رژیم صهیونیستی از شلیک چند راکت از جنوب لبنان به سمت شهرک صهیونیست "شلومی" در منطقه الجلیل در شمال فلسطین اشغالی خبر داد.
به دنبال این حمله راکتی، صدای آژیر خطر در الجلیل به صدا درآمد.
منابع صهیونیستی اعلام کردند که دستکم 10 راکت از جنوب لبنان به شمال فلسطین اشغالی شلیک شده است.
هنوز از خسارت های وارده در اثر شلیک این راکت ها خبری منتشر نشده است.
سازمان جهانی بهداشت پس از ورود تیمی از کارشناسان خود به بیمارستان الشفا در نوار غزه، آن را "منطقه مرگ" خواند و از وجود یک گور دستهجمعی در ورودی این بیمارستان خبر داد.
به گزارش شبکه خبری اسکای نیوز، تیمی متشکل از کارشناسان سازمان جهانی بهداشت و سازمان ملل طی یک عملیات پرخطر وارد بیمارستان الشفا در غزه شدند.
سازمان جهانی بهداشت پس از ورود این کارشناسان به این بیمارستان در نوار غزه که در نتیجه حملات اسرائیل کاملا ویران شده، آن را "منطقه مرگ" خواند و اعلام کرد که در ورودی آن یک گور دستهجمعی قرار دارد.
گفته میشود صدها بیمار، کارکنان و آوارگانی که به این بیمارستان پناه آورده بودند، در نتیجه حملات رژیم صهیونیستی محل را ترک کرده اند، هرچند نیروهای اسرائیلی حین خروج افراد، چهره برخی مردان را اسکن کرده و سپس آنها را با خود میبردند.
اسرائیل حماس را متهم کرده که از تونل های زیر این بیمارستان به عنوان مرکز فرماندهی استفاده می کرده است؛ ادعایی که حماس آن را رد کرده است.
سازمان جهانی بهداشت در بیانیه ای که شامگاه شنبه منتشر شد، اعلام کرد تیم اعزامی این نهاد پس از اینکه نیروهای اسرائیل دستور تخلیه دو هزر و ۵۰۰ آواره ای که به این بیمارستان پناه آورده بودند را صادر کرد، وارد محوطه بیمارستان شدند.
سخنگوی این سازمان در خصوص مشاهداتش در این بیمارستان افزود: «نشانه های گلوله باران و تیراندازی مشهود بود و تیم ما شاهد یک گور دسته جمعی در ورودی بیمارستان نیز بود».
براساس اعلام این مقام سازمان جهانی بهداشت بیش از ۸۰ نفر در این گور دسته جمعی دفن شده بودند.
مطابق گزارش این نهاد جهانی، بیماران باقی مانده در بیمارستان شامل ۳۲ نوزاد بودند که در وضعیت بسیار وخیمی قرار داشته و دو نوزاد دیگر نیز در بخش مراقبت های ویژه در شرایط بدون تهویه به سر می بردند.
منابع خبری از هلاکت دونظامی صهیونیست در جریان درگیریها ارتش اسراییل با رزمندگان مقاومت در نوار غزه خبر دادند.
به گزارش خبرگزاری شهاب، ارتش رژیم صهیونیستی از کشته شدن دو نظامی خود در شمال غزه خبر داد که یکی از آنها از یگان مهندسی است.
روز گذشته نیز منابع صهیونیستی از هلاکت چهار نظامی از جمله یک سرهنگ یگان کماندو ارتش رژیم اشغالگر در جریان درگیری با مبارزان فلسطین در شمال نوار غزه خبر داده بودند.
روزنامه "تایمز اف اسرائیل" روز گذشته درخصوص شمار کشته های ارتش صهیونیستی در جنگ غزه نوشت: از زمان آغاز عملیات زمینی در غزه ۵۱ نظامی اسراییل کشته شده اند و شمار کل کشته های ارتش اسراییل از ابتدای عملیات طوفان الاقصی (در هفتم اکتبر گذشته/۱۵ مهر ماه) به بیش از ۳۷۰ نفر افزایش یافته است.
لحظه انهدام محل تجمع نیروهای اسرائیلی توسط حزب الله+فیلم
حزبالله لبنان شنبه شب با انتشار فیلمی، لحظه حمله این گروه به نظامیان صهیونیست در مرز با سرزمینهای اشغالی را نشان میدهد.
این فیلم نشانگر عملیات حزبالله علیه تجمع نظامیان صهیونیست در شهرک «المناره» در نزدیک مرز جنوب لبنان با سرزمینهای اشغالی است.
حزب الله صبح شنبه نیز یک پهپاد رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان را سرنگون کرد.
براساس بیانیه این گروه مقاومت، این پهپاد با موشک زمین به هوا در شمال فلسطین اشغالی سرنگون شده است.
این پرنده بدون سرنشین یک پهپاد چند منظوره از نوع هرمس۴۵۰ بود که پس از هدف قرار گرفتن در منطقه «اصبع الجلیل» سقوط کرد.
حزب الله لبنان ۱۴ آبان نیز یک پهپاد رژیم صهیونیستی را در شمال فلسطین اشغالی سرنگون کرده بود.
عباس: بایدن فورا برای توقف فاجعه انسانی در غزه اقدام کند
محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین از جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا خواست تا فوراً برای توقف فاجعه انسانی و نسلکشی علیه مردم فلسطین اقدام کند.
عباس افزود که تکنون قربانیان این فاجعه انسانی و کشتار دسته جمعی بیش از ۴۲ هزار فلسطینی بوده که اکثریت آنان را کودکان و زنان تشکیل میدهد.
وی که در یک نطق تلویزیونی سخن میگفت، تصریح کرد: با توجه به این که بایدن دارای یک جایگاه بینالمللی و تأثیر زیادی بر مقامات رژیم اشغالگر است، وی مسؤولیت ویژهای برای توقف فوری تجاوزگری تل آویو در غزه و امداد رسانی به ملت محاصره شده ما در نوار غزه دارد.
عباس همچنین از بایدن خواست که تجاوزات نیروهای متجاوز اشغالگران و تروریسم مکرر شهرکنشینان صهیونیست علیه ملت فلسطین در کرانه باختری و قدس متوقف شوند که خود هشداری بر این است که شرایط از کنترل خارج خواهد شد.
وی در پایان گفت که ملت فلسطین سزاوار یک زندگی آزادانه و عزتمندانه در سرزمین خود هستند و تا دستیابی به حق خود برای دستیابی به استقلال و یک کشور مستقل به مرکزیت قدس شریف استوار باقی خواهند ماند.
حماس: نتانیاهو در مبادله اسرا سنگاندازی میکند
مشاور رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین(حماس) گفت: نخست وزیر رژیم صهیونیستی در موضوع مبادله اسیران مانع تراشی می کند.
«طاهر النونو» در گفت وگو با شبکه الجزیره افزود: بنیامین نتانیاهو وقت کشی می کند و نمی خواهد این مبادله انجام شود.
وی اضافه کرد: نخست وزیر رژیم صهیونیستی، صهیونیست ها را فریب می دهد.
النونو گفت: نتانیاهو نمی تواند حتی یک نظامی اسیر اسرائیلی را از طریق عملیات زمینی آزاد کند.
وی تصریح کرد: تهدیدات اشغالگران، رهبران حماس را نمی ترساند و این تهدیدات نشانه شکست دشمن است.
مشاور رئیس دفتر سیاسی حماس گفت: اشغالگران اهداف بزرگی را در حمله به غزه اعلام کرده اند که توانایی دستیابی به آن را ندارند.
النونو اضافه کرد: حماس به مسیر خود ادامه می دهد و مقاومت ادامه و اشغالگری به پایان می رسد و نابودی حماس یک توهم غیرقابل تحقق است.
گالانت: اسرائیل بعد از جنگ در غزه نخواهد ماند
وزیر جنگ رژیم صهیونیستی بار دیگر با خیال واهی نابودی جنبش حماس، گفت که این رژیم پس از جنگ در غزه باقی نخواهد ماند.
یوآو گالانت، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در این باره مدعی شد: در پایان جنگ، حماس نابود خواهد شد و هیچ تهدید نظامی از جانب غزه علیه اسرائیل وجود نخواهد داشت و اسرائیل در غزه نخواهد بود.
طبق گزارش خبرگزاری «سما»، گالانت همچنین مدعی شد: ارتش توانست ۱۲ افسر از رهبران حماس را حذف کند و متعهد شد که به همه رهبران این جنبش برسد.
وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در رجزخوانی خود ادامه داد: پس از پایان جنگ، حماس در غزه حضور نخواهد داشت. ما به رهبری حماس و یحیی السنوار میرسیم و او را ترور میکنیم.
قطر: تداوم بمبارانها، فاجعه انسانی در غزه را تشدید میکند
«برت مکگورک» هماهنگکننده شورای امنیت ملی کاخ سفید در امور غرب آسیا امروز شنبه در دوحه با «محمد بن عبدالرحمن بن جاسم آل ثانی» نخست وزیر و وزیر خارجه قطر دیدار کرد.
دو طرف در این دیدار به بررسی تحولات نوار غزه و اراضی اشغالی فلسطین پرداختند.
خبرگزاری قطر (قنا) گزارش داد که آل ثانی در این دیدار بر ضرورت تشدید تلاشهای دیپلماتیک منطقهای و بینالمللی برای دستیابی به برقراری فوری آتشبس و بازگشایی دائمی گذرگاه رفح به منظور تضمین ورود کاروان کمکهای انساندوستانه به غزه تأکید کرد.
وی نگرانی عمیق قطر درباره نابسامانی اوضاع فاجعهبار انسانی در نوار غزه را بیان کرد.
وزیر خارجه قطر همچنین مخالفت قاطع این کشور با جنایتهای مکرر رژیم صهیونیستی و حمله به اهداف غیرنظامی از جمله بیمارستانها و مدارس نوار غزه را اعلام میکند و آن را اقدامی خطرناک دارای پیآمدهای ناگوار برای امنیت و ثبات منطقه میداند.
وزیر خارجه قطر با اشاره به تداوم تلاشهای میانجیگری این کشور برای آزادی اسرا، گفت که استمرار بمباران غزه، فاجعه انسانی در این منطقه را تشدید و تلاشهای مربوط به میانجیگری را پیچیده میکند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.