به گزارش
تابناک اقتصادی، بر اساس جدیدترین گزارش اوپک، متوسط قیمت هر بشکه نفت سنگین ایران در ماه اکتبر ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲) نسبت به ماه پیش از آن، ۳ دلار و ۸ سنت کاهش یافته و به ۹۱.۵۵ دلار در هر بشکه رسیده است. با این حال دادهها حاکی از آن است که نفت ایران همچنان گرانتر از متوسط نفتی اوپک و عربستان روانه بازار شده است. اما سوالی که به وجود میآید این است که تأثیر این موضوع (افزایش قیمت نفت) بر اقتصاد کشور چیست؟
متوسط قیمت سبد نفتی اوپک در ماه آگوست ۸۷.۳۳ دلار در هر بشکه بوده و نفت سبک عربستان هم به ۹۶.۵۱ دلار در هر بشکه رسیده است. به این ترتیب، تفاوت قیمتی نفت ایران و عربستان یک دلار و ۸۸ سنت محاسبه میشود.
به صورت کلی افزایش درآمدهای نفتی میتواند به بهبود وضعیت بودجه دولت، کاهش کسری بودجه، ایجاد ثبات در بازار ارز کشور، افزایش تولید ناخالص داخلی و بهبود وضعیت اقتصادی کشور کمک میکند؛ البته اگر مدیریت کافی در این زمینه باشد!
اما در هر صورت تحقق همه این مولفهها منوط به ثبات وضعیت فعلی بازار است؛ به این معنا که بروز هرگونه تحول در سطح منطقه، میتواند منجر به نوسان قیمت نفت ایران شود.
افزایش درآمدهای نفتی ایران چه معایبی دارد؟
افزایش درآمدهای نفتی ایران در کنار مزایایی که دارد تبعاتی را هم متوجه کشور میکند که شامل افزایش تورم است که به دنبال آن افزایش هزینه زندگی، کاهش قدرت خرید مردم و افزایش نابرابری است.
افزایش قیمت نفت در ایران همزمان که منجر به افزایش درآمدهای دولت میشود، عرضه پول در اقتصاد را هم افزایش میدهد؛ اتفاقی که در نهایت به بروز تورم ختم میشود. تورم آثار مختلفی بر اقتصاد کشور دارد که کاهش ارزش پول ملی، کاهش قدرت خرید مردم، کاهش تولید، افزایش نابرابری و .. از جمله آن است.
بنابراین میتوان گفت، تاثیر افزایش قیمت نفت ایران در بازارهای بینالمللی هم آثار مثبت و هم منفی در جامعه دارد که مدیریت چنین وضعیتی به دولت بستگی دارد؛ هر چند در حال حاضر هم نمیتوان انتظار داشت با افزایش کوتاه مدت قیمت نفت ایران اقتصاد کشور اصلاح شود!