محاسبه مالیات حقوق کارمندان به زبان ساده

محاسبه مالیات حقوق ۱۴۰۲ کارمندان دولت، بدون تغییر عینا در لایحه بودجه سال آینده تکرار شده تا سقف معافیت مالیاتی همان ۱۰ میلیون تومان باقی بماند.
کد خبر: ۱۲۰۶۱۹۳
|
۰۲ آذر ۱۴۰۲ - ۰۸:۴۴ 23 November 2023
|
15419 بازدید
|

به‌گزارش «تابناک» به نقل از فرارو؛ حقوق کارمندان دولت سال آینده به‌طور متوسط ۱۸ درصد افزایش پیدا می‌کند و ثابت ماندن معافیت مالیاتی، اگرچه شاید در نگاه اول اتفاقی مثبت ارزیابی شود، اما نهایتا به تعداد مشمولان پرداخت مالیات و درآمد دولت از مالیات حقوق کارمندان خود منجر خواهد شد.

همچنین وجود قرائت‌های متفاوت از ماده و تبصره‌های موجود در لایحه بودجه ۱۴۰۳، باعث می‌شود ظرف روز‌های اخیر درباره محاسبه مالیات حقوق و جدول مالیات کارمندان دولت اشتباهات متعددی صورت بگیرد. این نوشته تلاش می‌کند با زبانی ساده موضوع مالیات حقوق ۱۴۰۳ را توضیح دهد.

مالیات حقوق؛ اصل خبر و برداشت اشتباه

محاسبه مالیات حقوق کارمندان دولت سال آینده دقیقا براساس اعداد و ارقام ذکر شده در لایحه بودجه امسال انجام می‌شود. این یعنی حقوق کارمندان دولت تا سقف ۱۰ میلیون تومان در ماه، از پرداخت مالیات معاف است. بعضی رسانه‌ها و کانال‌های خبری به اشتباه نوشته‌اند تنها کسانی که رقم حقوق‌شان زیر ۱۰ میلیون است از پرداخت مالیات معاف خواهند شد، اما بهتر است بگوییم همه کارمندان و حقوق‌بگیران دولت می‌توانند از این سقف معافیت مالیاتی استفاده کنند. مالیات حقوق کارمندی با دریافتی ماهانه ۱۵ میلیون، تنها بر پنج میلیون تومان مازاد محاسبه می‌شود.

حقوق کارمندان دولت سال آینده حداکثر ۶۵ میلیون تومان خواهد بود و معافیت مالیات حقوق تا سقف ۱۰ میلیون تومان، شامل همین افراد نیز می‌شود. محاسبه مالیات حقوق کارمندان همچنین به‌شکل پلکانی محاسبه می‌شود. اجازه بدهید اول متن اصلی لایحه که در تبصره ۱۶ به سقف معافیت مالیاتی و نرخ مالیات بر مجموع درآمد اشخاص حقیقی اشاره دارد را با همان زبان سخت و پیچیده بخوانیم: سقف معافیت مالیاتی سالانه در قانون مالیات‌های مستقیم سال ۱۴۰۳ مبلغ یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال تعیین می‌شود.

نرخ مالیات بر مجموع درآمد اشخاص حقیقی به شرح زیر است: نسبت به مازاد یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال تا یک میلیارد و ۶۸۰ میلیون مالیات ۱۰ درصد، نسبت به مازاد یک میلیارد و ۶۸۰ میلیون ریال تا دو میلیارد و ۷۶۰ میلیون مالیات ۱۵ درصد، نسبت به مازاد دو میلیارد و ۷۶۰ میلیون ریال تا چهار میلیارد و ۸۰ میلیون مالیات ۲۰ درصد، نسبت به مازاد چهار میلیارد و ۸۰ میلیون، به بالا مالیات ۳۰ درصد تعلق می‌گیرد.

محاسبه مالیات حقوق کارمندان دولت طبق آنچه در بالا آمده، انجام می‌شود، اما پیچیدگی متن بعضی‌ها را به اشتباه خواهد انداخت.

مثلا از صبح چهارشنبه اول آذر، در کانال‌های تلگرامی و شبکه‌های اجتماعی، متنی با عنوان خبر مالیات حقوق ۱۴۰۳ با سرعت زیاد در حال دست به‌دست شدن است و در آن آمده افرادی که ماهیانه بین ۱۰ تا ۱۶میلیون و ۸۰۰ میلیون تومان حقوق می‌گیرند، باید ۱۰ درصد مالیات بدهند. افرادی که ماهانه بین ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان تا ۱۷ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان حقوق می‌گیرند، باید ۱۵درصد مالیات بپردازند.

افرادی که بین ۲۷ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان تا ۴۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان حقوق می‌گیرند باید ۲۰ درصد مالیات بپردازند.

افرادی که بیش از ۴۸ میلیون تومان حقوق می‌گیرند باید ۳۰ درصد مالیات بپردازند.

این متن در قالب خبر روی یک سایت تخصصی حوزه اقتصاد منتشر شده و نشان می‌دهد کارمندی با حقوق دریافتی ۱۵ میلیون تومان، باید ماهی یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان مالیات بپردازد، اما خاطرتان آسوده، چون محاسباتشان اشتباه است و حتی می‌توان از آن به‌عنوان یک گاف بزرگ یاد کرد.

مالیات حقوق کارمندی با دریافتی ۱۵ میلیون تومان در ماه، ۵۵۰ هزار تومان برآورد می‌شود نه یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان!

محاسبه مالیات حقوق کارمندان برخلاف آنچه در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، عدد ثابت ۱۰ درصد، ۱۵ درصد یا ۱۵ درصد و ۳۰ درصد نیست.

برای محاسبه مالیات حقوق کارمندان دست‌کم پنج پله در نظر گرفته‌اند. پله اول تا سقف ۱۰ میلیون تومان حقوق در ماه است. فرقی ندارد کمتر یا بیشتر از سقف معافیت مالیاتی ۱۰ میلیون تومان دریافتی کنید، چون به‌هرحال بابت آن مالیات پرداخت نمی‌کنید.

مازاد درآمد ۱۰ میلیون تا سقف ۱۴ میلیون، روی پله دوم قرار می‌گیرد و از آن ۱۰ درصد مالیات طلب می‌کنند. پله بعدی از درآمد ۱۴ تا ۲۳ میلیون در ماه تشکیل شده و مالیات در این پله با نرخ ۱۵ درصد محاسبه خواهد شد.

پله چهارم در بازه حقوق ۲۳ تا ۳۴ میلیون تومان تعریف شده و به آن مالیات با نرخ ۲۰ درصد تعلق می‌گیرد. آخرین پله حقوق بالای ۳۴ میلیون است که مالیات ۳۰ درصد را شامل می‌شود.

محاسبه مالیات حقوق را می‌توان به‌راحتی بر اساس همین فرمول پلکانی انجام داد. اگر حقوق ماهیانه شما کمتر از ۱۰ میلیون است، مالیاتی پرداخت نمی‌کنید. فرض کنیم حقوق ۱۵ میلیون تومانی دریافت می‌کنید؛ قانون ۱۰ میلیون از این ۱۵ میلیون را معاف از پرداخت مالیات می‌داند، چهار میلیون را در پله دوم و یک میلیون باقیمانده را در پله سوم قرار می‌دهد.

محاسبه مالیات حقوق در پله دوم با نرخ ۱۰ درصد و مالیات پله سوم با نرخ ۱۵ درصد به‌شکل جداگانه انجام می‌شود. یعنی یک ۴۰۰ هزار تومان و یک ۱۵۰ هزار تومان که روی هم رفته به ۵۵۰ هزار تومان می‌رسد و با عدد یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان محاسبه شده در روش غلط، فاصله چشمگیری دارد.

مالیات حقوق کارمندی با دریافتی ماهیانه ۳۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، طبق قانون پنج میلیون و ۳۰۰ هزار تومان برآورد می‌شود. این مالیات از جمع ۱۰ درصد مالیات متعلق به مازاد ۱۰ تا ۱۴ میلیون، ۱۵ درصد مالیات متعلق به مازاد ۱۴ تا ۲۳ میلیون، ۲۰ درصد مالیات متعلق به مازاد ۲۳ تا ۳۴ میلیون و ۳۰ درصد مالیات متعلق به رقم بالای ۳۴ میلیون تشکیل شده که به ترتیب ۴۰۰ هزار تومان، یک میلیون و ۳۵۰ هزار تومان، دو میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و یک میلیون و ۳۵۰ هزار تومان هستند.

مالیات محاسبه شده در روش غلط، به کل ۳۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان حقوق و احتساب ۳۰ درصد، معادل عدد شگفت‌انگیز ۱۱ میلیون و ۵۵۰ هزار تومان است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۵
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
دولت محرومان
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
دولت محروم ساز
مرتضی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
نویسنده محترم گفتند که عدم تغییر سقف معافیت مالیاتی در نظر اول مثبت به نظر می رسد. این حرف شما نشان می‌دهد یا ریاضی نمی دانید یا مغرضانه نوشتید. وقتی افزایش حقوق فرضا 20درصد باشد باید همین مقدار افزایش در سقف معافیت مالیاتی نیز اعمال شود وگرنه عقل سلیم می‌فهمد که این خبر مثبتی نیست! روشی هم که برای محاسبه مالیات به کار بردید و با آب و تاب توضیح دادید چیز جدیدی نیست و همه از آن باخبرند بیخودی آب و تابش نده که اوضاع کارمند رو به فلاکت است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
والا این مدل دست توجیب کارمند کردن واقعا ظلمه!!!!!!!!!! هم باید کلی مالیات بدیم. هم باید بیمه تامین اجتماعی بدیم. هم باید چهل و اندی سال جون بکنیم تا بازنشسته شیم . هم باید بالای صد سال پول جمع کنیم شاید یه مسکن 25 متری بتونیم بخریم. آخرش هم چون صندوقهای بازنشستگی ورشکسته هستن و پولهای مردم رو اختلاس کردن باید صبح تاشب تو خیابونا تجمع کنیم که بازنشسته ایم و بدبخت و دخل و خرجمون بهم نمیخوره!!!!! این چه عدالتیه؟ چجور حکم رانی اسلامیه آخه؟!؟!؟!؟!؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
دیگه رای بی رای هرچند نظام رای سازی میکنه حداقل در وجدان خودمان آزرده نیستم
مجید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
ماهی دویست هزار تومان به عنوان اضافه کاری می دادند اون هم دو ماهه حذف کردند احتمالا میخوان جمع شون کنند و به عنوان هدیه مناسبتی پرداخت کنند خخخخ
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
هرسال همین بوده،اتفاق جدیدی نیفتاده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
باید فاصله‌ی ریالی میان دهک های مختلف مالیات را افزایش دهند. فرض کنید شخصی ۳۸ میلیون حقوق می گیرد. با این حقوق این شخص اصلا قادر به خرید خانه نیست. ماشین را هم به زحمت با پس انداز چند سال می تواند بخرد. به چه دلیل باید 5 میلیون مالیات بدهد. بی انصافی است. به نظرم باید مثلا برای حقوق بالای ۲۰۰ میلیون تومان در ماه مالیات ۳۰ درصد بگیرند نه حقوق ۴۸ میلیونی. یا این که تا حقوق ۲۰ میلیون تومان در ماه اصلا مالیات نگیرند. خدایی با حقوق ۱۰ تا ۱۵ میلیون از عهده‌ی مخارج روز مره زندگی بر نمی آییم. این مالیات هم شده قوز بالا قوز
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
کارمندان دولت زیر خط فقر زندگی میکنند گرفتن مالیات حرام است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
دروغ چرا می گویید
سازمان من دقیقا همین عدد ثابت را می گیرد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
نویسنده مردم را چی فرض کرده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۲
همه ی این توضیحهات به دلیل توجیه عدم افزایش سقف معافیت مالیاتی است
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟