تابناک _ لایحه اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم در تاریخ 27 آبان 1402، برای طی تشریفات قانونی به مجلس شورای اسلامی ارسال شده و در حال حاضر جهت بررسی، در اختیار کمیسیون مربوطه در مجلس قرار دارد و در صورت جلب نظر مثبت کمیسیونهای مربوطه، به صحن علنی مجلس رفته و پس از آن، در صورت تایید شورای نگهبان، به قانون تبدیل خواهد شد که برای همه لازملاجرا است.برخی از مفاد لایحه اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم که به تازگی در دولت تصویب و به مجلس ارسال شده است، میتواند نظام مالیاتی کنونی را به طور عمده تغییر دهد.
دولتها برای اخذ مالیات از جامعه اهداف مختلفی را دنبال میکنند؛ از اهداف مرتبط با موضوع عدالت اجتماعی گرفته تا تامین هزینههای عمومی و کنترل مسائلی نظیر تورم و رکود.
بررسیها نشان میدهد که تعداد زیادی از افراد جامعه بر این باورند که نظام مالیاتی فعلی کشور ناعادلانه است و به همین ترتیب، میتوان گفت که ادراک عدالت مالیاتی در کشور ما وضعیت مناسبی ندارد. بنابراین، یکی دیگر از چالشهای قانون فعلی مالیاتهای مستقیم، عدم رعایت عدالت عمودی و افقی در آن است. به نحوی که در آن، اولا افراد با درآمد بیشتر الزاما مالیات بیشتری پرداخت نمیکنند. ثانیا افراد با درآمدهای یکسان، الزاما مالیاتهای یکسانی پرداخت نمیکنند.
طراحان این اصلاحیه بر این باور هستند که از مهمترین اصلاحات مورد نظر دولت در لایحه مذکور می توان به تغییر روش مالیات ستانی از نظام منبع محور به مالیات مجموع درآمد، همسوسازی ابزار مالیات با سیاست های جمعیتی، ساماندهی معافیت ها و مشوق های مالیاتی از جمله پذیرش هزینه های معیشتی به عنوان هزینه های قابل کسر از درآمد، حرکت از سمت نظام مالیاتی ممیز محور به سمت نظام مالیاتی هوشمند داده محور، کاهش بار مالیات بر تولید و ایجاد ارتباط مؤثر و سازنده میان نظام مالیاتی کشور و نظام حمایتی دولت و پیاده سازی وضع مالیات بر مجموع درآمد اشخاص حقیقی را برشمرد.
اما آیا الزاما این اصلاحیه می تواند به اهداف عادلانه تعیین شده برای آن دست یاید یا خیر؟ برای پاسخ به این سوال بهتر است اصلاحیه های اعمال شده به طور مقایسه ای بررسی شود.
برای دریافت این اصلاحات مقایسه ای اینجا را کلیک کنید.