بین الملل تابناک: ششصد و سی و شش روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«ولودیمیر زلنسکی» در گفتوگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس درباره تاثیر جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه بر کاهش حمایت اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) از کییف ابراز نگرانی کرد و گفت: این موضوع می تواند حمایت تسلیحاتی غرب از اوکراین را با چالش مواجه کند.
وی گفت: قدرت کافی برای رسیدن به نتایج بهتر را نداریم اما این باعث نمی شود که دست از جنگ بکشیم.
این مقام اوکراینی افزود: ما نتایج توجه جامعه بین الملل به تراژدی (در حال وقوع) در آسیای غربی را می بینیم و فقط کورها نمیتوانند آنرا ببینند و این موضوع نگران کننده است.
رئیس جمهوری اوکراین گفت: ما باید برای جلب توجه جهان به اوکراین و فراموش نکردن آن هم بجنگیم زیرا باعث می شود به ما کمک نکنند.
زلنسکی به آمریکایی ها هشدار داد اگر به اوکراین کمک نکنند، مسکو به کشورهای عضو ناتو حمله خواهد کرد و آنوقت این فرزندان آنها هستند که باید در خط مقدم با روسها بجنگند.
وی از شروع فاز جدیدی از ضدحمله اوکراین علیه روسیه در زمستان خبر داد و درباره شکست از روسیه در ضدحمله تابستان نیز گفت: ما میخواستیم نتایج بهتری از ضدحمله بگیریم اما موفق نشدیم. ما مقدار سلاحی که نیاز داشتیم را دریافت نکردیم.
رییس جمهور اوکراین برگزاری انتخابات پارلمانی این کشور در ماه مارس را در شرایط جنگ غیرممکن دانست و تاکید کرد: برگزاری انتخابات در این شرایط خطرناک و بی معنی است.
وزیر امور خارجه روسیه گفت: مسکو هیچ سیگنالی از سوی کییف و کشورهای غربی در خصوص آمادگی آنها برای حل و فصل سیاسی موضوع اوکراین نمیبیند.
به گزارش منابع خبری روس، سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در نشست خبری خود با خبرنگاران در پایان نشست وزرای خارجه سازمان امنیت و همکاری اروپا در پایتخت مقدونیه شمالی عنوان کرد: «برای آغاز هر فرایند سیاسی در اوکراین نیاز به حضور دو طرف است، اما در آن سو آنها مشغول اقدامات یکجانبه هستند».
لاوروف در ادامه به بیان دیدگاه خود درباره تخریب کامل هر چیزی که در سازمان امنیت و همکاری اروپا در سه حوزه امنیتی ایجاد شده بود، پرداخت. به گفته وی، غرب از سیاست شکست خورده خود در نابودی سازمان امنیت و همکاری اروپا درس عبرت نگرفته و همچنان به اقدامات خود در این راستا ادامه میدهد.
وزیر امور خارجه روسیه گفت غرب با ایجاد سر و صداهای مختصر در تکاپو است تا اختیارات کمیسرهایی را که اصول سازمان امنیت و همکاری اروپا را نقض کردهاند، گسترش بدهد.
وی با اشاره به خروج آنتونی بلینکن وزیر امورخارجه آمریکا و ژوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیش از ورود لاوروف به اسکوپیه، محل برگزاری نشست سازمان امنیت و همکاری اروپا گفت: «این فرار نشان میدهد که آنها از هر گونه گفت و گوی شفاف و مستند واهمه دارند».
لاوروف تاکید کرد که فدراسیون روسیه به دنبال نابودی اتحادیه اروپا نیست اما مشی نظامی این اتحادیه امروز حتی ناتو نیز قویتر است.
به گفته این مقام عالیرتبه روس، روسای سازمان امنیت و همکاری اروپا حق عدم دعوت از کشورهای عضو را ندارند.
وزیر دفاع روسیه امروز (جمعه) گفت، اوکراین از زمانی که ضدحمله خود را بعد از رجزخوانی فراوان در ماه ژوئن گذشته علیه مواضع مسکو به اجرا گذاشته بیش از ۱۲۵۰۰۰ سرباز خود را از دست داده است.
سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه امروز تاکید کرد، اوکراین از زمان اجرای ضدحمله خود در ماه ژوئن گذشته علیه روسیه تاکنون بیش از ۱۲۵۰۰۰ سرباز و ۱۶۰۰۰ واحد از «تسلیحات متنوع» خود را از دست داده است.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، شویگو در یک نشست خبری اظهار کرد: «کل نیروهای بسیج شده اوکراینی به همراه تسلیحات دریافتی آنها از غرب و وارد کردن نیروهای ذخیره استراتژیک فرماندهی اوکراین به نبرد نتوانست تغییری را در وضعیت در میدان جنگ به وجود آورد.»
او اضافه کرد: «پرسنل نظامی ما عملکردی قاطع و شایسته داشته و موقعیتهای ممتازتری را در اختیار گرفته و مناطق تحت کنترل خود را در تمامی مسیرها گسترش دادند.»
وزیر دفاع روسیه در حالی این تلفات نیروهای اوکراینی را اعلام کرد که ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین اعتراف کرده که ضدحمله ارتش کشورش به دلیل آنچه که او کمبود تسلیحات و نیروهای زمینی خواند نتوانست «نتایجی مطلوب» رقم بزند.
وزیر دفاع روسیه همچنین متذکر شد، نیروهای مسلح روسیه در خط مقدم نبرد در اوکراین پیشرفت حاصل کردهاند.
او بیان داشت: «ما به دفاع فعال و افزایش پتانسیل رزمی نیروهای مسلحمان ادامه خواهیم داد.»
اوایل هفته جاری کییف اعلام کرد، ارتش روسیه عملیاتهایش در شرق اوکراین را «به میزان قابل توجهی افزایش داده» اما نیروهای اوکراینی مواضعشان را حفظ کردهاند.
معاون رئیس شورای امنیت روسیه در واکنش به لغو انتخابات ریاستجمهوری در اوکراین گفت: بالاخره ماسکها برافتادند.
دمیتری مدودف روز جمعه در کانال تلگرامی خود نوشت: «در نهایت ماسکها برافتادند و پارلمان اوکراین (رادا) انتخابات ریاستجمهوری را در این کشور لغو کرد. تا زمانی که جنگ تا آخرین اوکراینی ادامه دارد، هیچ انتخاباتی در کار نخواهد بود و دولت ولادمیر زلنسکی برقرار خواهد بود. در غیر این صورت، انتخابات برای آنها تبدیل به یک پایان خالی از افتخار میشود».
به عقیده وی، انتخابات اوکراین به دلیل سه پیامد لغو شده است: ظهور رقبای جدید، طرح موارد جدید «سرقت خارج از عرف» و همچنین این واقعیت که «حامیان خارجی شروع به گذاشتن تخممرغهای خود در سبدهای دیگر خواهند کرد».
این سیاستمدار روس افزود:در نهایت، برای چنین «اوکراینی» نه «رئیسجمهوری» وجود خواهد داشت و نه برای چنین «رئیسجمهوری» «اوکراینی» خواهد بود.
یک سناتور آمریکایی، ادامه جنگ اوکراین را بیفایده دانست و خواستار مذاکره بین کییف و مسکو برای رسیدن به صلح شد.
به گزارش خبرگزاری تاس، «رند پول» سناتور آمریکایی در مصاحبه ای با یکی از کانال های مشهور در پلتفرم یوتیوب گفت: همانطور که فرمانده نیروهای مسلح اوکراین اعلام کرده، (ضدحمله) این کشور علیه روسیه بی نتیجه بوده است.
وی خواستار از سرگیری مذاکرات بین کییف و مسکو برای رسیدن به توافق صلح شد و افزود: از سال گذشته تاکنون دهها هزار نفر در جنگ اوکراین کشته شدند و ما هنوز در جایی هستیم که بودیم.
این مقام آمریکا گفت: فکر نمی کنم راهی برای تصرف دوباره کریمه توسط اوکراین وجود داشته باشد.
ریچارد هاس رئیس اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا به تازگی در مطلبی در تارنمای «فارن افرز» نوشت: با توجه به توان نظامی [اوکراین]، آزادسازی کامل بعید است که قابل دستیابی باشد. اکنون ۲ سال جنگ را پشت سر گذاشتهایم. من پایه و اساسی نمیبینم که بگوییم اگر سال سوم، چهارم یا پنجمی هم بگذرد، اوکراین بتواند این هدف را محقق کند.
وی در ادامه با بیان اینکه «دولت جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا خود را بر سر دوراهی دشواری میبیند»، اظهار داشت: دولت بایدن با وجود شرایط دشوار در حدود ۲ سال پس از حمله روسیه به اوکراین، هیچ نشانهای مبنی بر جدایی از کییف بروز نمیدهد.
زمان ارسال موشک های دوربرد آمریکا به اوکراین اعلام شد
رویترز پنجشنبه نوشت در سندی که به رویت این خبرگزاری رسیده، آمده است که خوشبینانهترین زمان برای ارسال « بمب هدایت شونده کم قطر زمین پایه» (GLSDB) بهار سال جاری میلادی بود.
پولیتیکو گزارش داده بود که این تسلیحات ساخت شرکت بوئینگ اواخر ۲۰۲۳ به اوکراین تحویل میشوند. اما در گزارش تازه رویترز آمده است که این سلاح اواخر دسامبر به آمریکا تحویل داده میشود و آزمایش و ارسال آنها به اوکراین چند ماه زمان میبرد.
یک سخنگوی پنتاگون گفت که انتظار میرود این سلاح در اوایل ۲۰۲۴ به اوکراین داده شود.
آمریکا پیشتر موشکهای دوربرد ATACMS را که صد مایل برد دارند بیسر و صدا به اوکراین داده بود. این موشکها ۲ برابر هیمارس برد دارند و روسیه را مجبور میکند که سلاحها و تجهیزات را در فاصله دورتری از خط مقدم درگیریها قرار دهد.
یک مقام آمریکایی و یک فرد آگاه دیگر به رویترز گفت، هر چند روسیه در ماه مارس گفته بود که یک موشک GLSDB را سرنگون کرده اما آمریکا تاکنون هیچ گونه بمب هوشمندی در اختیار اوکراین قرار نداده است.
بر اساس اطلاعاتی که در تارنمای شرکت «ساب» سوئدی منتشر شده، این سلاح ساخت ساب و بوئینگ است. GLSDB هدایتشونده است که میتواند در هر شرایط آب و هوایی مورد استفاده قرار گرفته و علیه خودروهای زرهی به کار گرفته شود.
تصویب بسته کمک بانک جهانی به اوکراین به ارزش 1.2 میلیارد دلار تحت ضمانت ژاپن
بانک جهانی (WB) بسته جدیدی از برنامههای کمک اجتماعی برای اوکراین را تصویب کرده است. این مسئله در بیانیه مطبوعاتی که در وب سایت رسمی این سازمان در روز جمعه منتشر شده، مشخص شده است.
در این سند آمده است: «پروژه جدید بانک جهانی سرمایهگذاری در حفاظت اجتماعی برای گنجاندن، تابآوری و اثربخشی که امروز تصویب شد، از 29 برنامه کمکهای اجتماعی که آسیبپذیرترین افراد در اوکراین را هدف قرار میدهند، حمایت بیشتری میکند.»
بودجهای معادل 1.2 میلیارد دلار برای این برنامه در نظر گرفته شده و این بسته برای کمک به تقریبا 10 میلیون اوکراینی طراحی شده است. این امر توانایی دولت اوکراین برای ارائه حمایت اجتماعی از اقشار فقیر و آسیب پذیر در زمان حساس کنونی که زمستان نزدیک است و میلیونها اوکراینی برای پرداخت قبوض و گرم کردن خانه های خود به حمایت بیشتری نیاز دارند، را تقویت خواهد کرد.
همچنین اشاره شده که این بسته با پشتیبانی وام حمایت شده توسط دولت ژاپن برای اوکراین تحقق خواهد یافت.
بازدید همزمان از اسرای جنگی در روسیه و اوکراین
تاتیانا ماسکالکووا، نماینده تام الاختیار رئیس جمهور روسیه در امور حقوق بشر شب گذشته اعلام کرد که بازرسان فدراسیون روسیه و اوکراین در اقدامی متقابل و همزمان از 119 نیروی نظامی اسیر شده دو کشور بازدید کردند.
ماسکالکووا در کانال تلگرامی خود نوشت: «بر اساس توافق با کمیسر حقوق بشر پارلمان اوکراین، دی. وی. لوبینتس، در اقدامی متقابل و با کمک وزارت دفاع روسیه، 119 پرسنل نظامی اوکراینی مستقر در روسیه مورد بازدید قرار گرفتند و به طور همزمان از 119 نیروی نظامی روسی در اسارت در خاک اوکراین نیز بازدید شد.»
وی یادآور شد که نیروهای نظامی روسی، به گفته بازرس اوکراین، "در شرایطی نگهداری میشوند که مطابق با قوانین بین المللی باشد، در صورت لزوم به آنها کمکهای پزشکی ارائه می شود" و آنها می توانند پیام های ویدئویی را برای بستگان ضبط کنند و بازرس قول داد که این پیامها ارسال شود.
به گفته ماسکالکووا، او نیز به نوبه خود شخصاً با هر یک از اسرای اوکراینی که صحبت کرد همگی از شرایط بازداشت و مراقبت های پزشکی خود مطابق با استانداردهای بین المللی رضایت داشتند. مقام روس گفت: "بسیاری از آنها گزارش دادند که مقامات ذیصلاح روسیه به آنها این فرصت را دادهاند تا با بستگان خود از طریق تلفن تماس بگیرند. و بسیاری از نظامیان اوکراین برای بستگان خود نامه و پیامهای ویدئویی ارسال کردهاند."
اعلام آمادگی مجارستان برای تبدیل شدن به یک میانجی در حل مناقشه اوکراین
پیتر سییارتو، وزیر امور خارجه مجارستان به خبرنگاران روس گفت که بوداپست همچنان میتواند به عنوان میانجی برای مذاکرات بین مسکو و کییف عمل کند. به گفته وی، بلافاصله پس از آغاز درگیری نظامی، او با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه و رئیس دفتر رئیس جمهور اوکراین، آندری یرماک تماس گرفته و این موضوع را مطرح کرده بود.
سییارتو افزود: «من به هر دو گفتم که اگر میخواهند مذاکره کنند و با یکدیگر تماس بگیرند، مجارستان آماده است تا با شرایط مساوی و محیطی عادلانه و امن برای این کار فراهم کند. پیشنهاد من همچنان معتبر است، اما همه چیز به خود طرفین بستگی دارد که آیا آنها این پیشنهاد را می پذیرند یا نه. ما هیچ کاری نمی توانیم انجام دهیم به جز اینکه کمک خود را ارائه دهیم. ما به آنچه پیشنهاد داده بودیم، پایبند هستیم.»
وزیر خارجه مجارستان در عین حال تایید کرد که این کشور در عین حال برنامهای برای تامین سلاح به کییف ندارد. وی گفت: «این یک موضع گیری اصولی است. ما صلح می خواهیم، ما می خواهیم جان انسان ها را نجات دهیم، نه آنکه سلاح برای ادامه جنگ بفرستیم.»
مخالفت مجارستان با محدودیتهای تردد دیپلماتهای روسی به اتحادیه اروپا
پیتر سییارتو، وزیر امور خارجه مجارستان همچنین اعلام کرد که ابتکارعمل جمهوری چک برای محدود کردن رفت و آمد دیپلماتهای روسی به کشورهای عضو اتحادیه اروپا منطقی نیست و بوداپست با این برخورد مخالف است.
سییارتو گفت: «این ابتکار با تمام احترامی که برای همکار چک خود قائلم، کاملاً برخلاف اصول دیپلماتیک است. من رابطه خوبی با او دارم. اما من فکر نمیکنم که این برخورد منطقی باشد.»
به گفته وی، مجارستان از هر طرحی که فعالیت دیپلماتیک را محدود میکند، حمایت نخواهد کرد.
پیش از این، جمهوری چک پیشنهادی را برای بحث و گفتگو به اتحادیه اروپا برای محدود کردن تردد دیپلماتهای روسی در کشورهایی که به معاهده شنگن پیوستهاند، ارائه کرده بود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.