بین الملل تابناک: ششصد و پنجاه روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
الکساندر لوکاشنکو، رییس جمهور بلاروس وعدههایی که واشنگتن و متحدانش به کشورهای پساشوری میدهند را پوچ خواند و برای مثال به اوکراین اشاره کرد که غربیها حالا به اعتمادش «خیانت» کردهاند.
لوکاشنکو گفت: رهبران غربی به ولودیمیر زلنسکی (رییس جمهور اوکراین) برای جنگ با روسیه، وعده پول و سلاح دادند و مدعی شدند «مادامی که طول بکشد» به این حمایتها ادامه خواهند داد!
وی اضافه کرد: این کمکها حالا رو به کاهش است و ثابت میکند که غرب کییف را گمراه و اوکراین را «لنگ در هوا رها کرده است.»
لوکاشنکو با ادعای هشدار به زلنسکی و اشاره به بحران در خاورمیانه و همچنین مناقشات در گنگره آمریکا بر سر تخصیص کمک به کییف، اضافه کرد: گفته بودم که هرج و مرج یا اتفاقی دیگر میافتد و آنها (آمریکا) تو را فراموش خواهند کرد. حالا تحویل بگیر!
وی افزود: حالا رییس جمهور اوکراین اینجا و آنجا میرود و کاسه گدایی به دست گرفته است؛ مردک بیچاره! آنها از پشت به او خنجر زدند درست همان کاری که در افغانستان کردند.
متحد اصلی ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه با اشاره به اتفاقاتی که پس از خروج آمریکا از افغانستان در سال ۲۰۲۰ افتاد، تصاویر آویزان شدن افغانها به چرخهای هواپیما را یادآوری و پیشبینی کرد که «اوکراینیها هم به چرخهای هواپیما چنگ خواهند و زد و در نهایت سقوط میکنند.»
لوکاشنکو این اظهارات را خطاب به روسای نهادهای امنیتی و اعضای سازمان کشورهای مستقل مشترکالمنافع(CIS) که در مینسک گرد هم آمده بودند، ایراد کرد.
رییس جمهور بلاروس همچنین گفت که غرب بهدنبال تضعیف اتحاد این سازمان بوده و تاکید کرد آنهایی که با وعده و وعیدهای غربیها اغوا میشوند، «خواهند سوخت.» لوکاشکو به طور خاص ارمنستان را خطاب قرار داد؛ کشوری که در بحبوحه تازهترین تنشها در منطقه قرهباغ، روی حمایت امنیتی آمریکا و اتحادیه اروپا حساب کرده است.
با این حال، لوکاشنکو از ایروان خواست تا در قطع روابط با اعضای CIS شتابزده عمل نکند زیرا به گفته وی «ترمیم چنین مناقشاتی دشوار است.»
وی افزود: تحت هیچ شرایطی جدا نشوید و (CIS) را ترک نکنید چون غرب شما را ناامید خواهد کرد. و کشوری رهاشده که به مخمصه افتاده و به بنبست رسیده است، تنها یک راه دارد و آن هم این است که اسلحه به دست بگیرد و به جنگ برود!
وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد، آمریکا و کشورهای اروپایی به مرحلهای رسیدهاند که در تامین بودجه برای ادامه کمک به اوکراین به مشکل برخوردهاند.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در کنفرانسی مطبوعاتی با سرگئی آلینیک، همتای بلاروسی خود در شهر مسکو بیان کرد: «ما صحبتها (غرب) درباره آنکه زمان کاستن از کمکها به اوکراین فرا رسیده را شنیدهایم. این ها در حد صحبت نیست. هم اروپا و هم آمریکا حالا در یافتن بودجههای بیشتر برای ادامه دادن به حمایت از رژیم ولودیمیر زلنسکی به مشکل واقعی برخوردهاند و این رژیم به وضوح در پایبندی به انتظارات متحدانش شکست خورده است.»
وزیر امور خارجه روسیه خاطرنشان کرد، رژیم کییف «نتوانست در ایفای نقش به عنوان ابزار تضعیف امنیت روسیه و پاک کردن تاریخ و فرهنگ مشترک ما و همچنین حذف هر چیز روسی در مناطقی که همچنان به کنترل کردنشان ادامه میدهد موفق شود.»
لاوروف در نشست با دیپلماتهای ارشد بلاروس که به روسیه سفر کردند، گفت: «ناتو به شکلی فزاینده در حال افزایش دادن فعالیتهای نظامی خود در مرزهای غربی دولت اتحادیه روسیه و بلاروس است.»
وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد، برقراری یک پیوند بنیادین سیاسی-نظامی محکم در قاره اوراسیا هم به نفع روسیه و هم به نفع بلاروس و دیگر کشورهای منطقه با توجه به فعالیتهای نظامی فزاینده ائتلاف ناتو است.
او در جریان نشست میان هیاتهای وزارتخانههای امور خارجه روسیه و بلاروس اظهار کرد: «ناتو مشغول افزایش دادن فعالیت نظامی خود در مرزهای غربی دولت اتحادیه روسیه و بلاروس است. تصمیماتی که این ائتلاف دراجلاس ماه ژوئیه خود در شهر ویلنیوس گرفت نیت اعضای ائتلاف برای مهار تهاجمی روسیه و بلاروس را تایید میکنند.»
به نوشته خبرگزاری اسپوتنیک، وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد، شورای عالی دولت اتحادیه روسیه-بلاروس در اوایل سال 2024 یک بسته جدید سه ساله تدابیر همگرایی دو کشور را تصویب خواهد کرد.
لاوروف در ادامه این نشست تاکید کرد، عملیاتهای نظامی در اوکراین هر چه طولانیتر شوند، شرایط برای مذاکرات صلح این کشور پیچیدهتر خواهد شد.
وزیر خارجه روسیه گفت، رهبران چند کشور غربی بارها به مسکو پیشنهاد برگزاری نشستهایی با هدف بحث درباره مساله اوکراین و امنیت اروپا را دادهاند در حالی که آنها هم اکنون در یافتن بودجه برای کمکهایشان به اوکراین مشکلاتی را تجربه میکنند.
او گفت، زمان آن رسیده که غرب بنبست در جنگی که در اوکراین به راه انداخت را بفهمد.
لاوروف خاطرنشان کرد، مخالفان مذاکرات صلح اوکراین باید دریابند که هر چه درگیریها در اوکراین بیشتر طول بکشند، شرایط برای حلوفصل صلح آمیز وضعیت در آینده در اوکراین سختتر خواهد شد.
نخستوزیر مجارستان تصویب بودجه ۵۰ میلیارد یورویی برای اوکراین در اتحادیه اروپا را وتو کرد.
تنها ساعاتی پس از آنکه بروکسل تصمیم به آغاز رسمی گفتوگوهای عضویت در این اتحادیه برای اوکراین گرفت ویکتور اوربان نخست وزیر مجارستان تصویب بودجه ۵۰ میلیارد یورویی (۵۴ میلیارد دلار) برای کییف را وتو کرد.
رهبران این اتحادیه که در بروکسل نشستی برگزار کرده بودند، گفتند که در ماه میلادی آینده دوباره مساله بودجه را بررسی خواهند کرد.
اوربان که نزدیکترین چهره اتحادیه اروپا به ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه است در فضای مجازی از وتو کردن لایحهای با هدف تخصیص بودجه مضاعف برای اوکراین خبر داد.
مارک روته نخست وزیر هلند در پایان این نشست به خبرنگاران گفت: هنوز کمی فرصت داریم. اوکراین هنوز برای چند هفته بودجه دارد.
از چند هفته قبل نخست وزیر مجارستان هشدار داده بود که با آغاز مذاکرات عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا و همچنین تخصیص بودجه مضاعف به جنگ این کشور با روسیه مخالفت خواهد کرد.
وتو شدن طرح تخصیص بودجه حمایتی به اوکراین در اتحادیه اروپا دومین ضربه مالی است که در یک هفته گذشته به ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین وارد شدهاست.
پیشتر رئیس مجلس نمایندگان آمریکا پس از دیدار با رئیسجمهوری اوکراین پشت درهای بسته، گفت که هنوز بر شروط خود برای تصویب بودجه حمایتی برای اوکراین تأکید دارد و تا زمان برآوردهشدن آنها اوکراین کمکی دریافت نخواهد کرد.
با آغاز جنگی تازه در نوار غزه، اوکراین که نتوانست در ضدحمله پر سر و صدای خود دستاورد چندانی داشته باشد حالا به دنبال احیای جریان حمایتهای نظامی غرب است؛ کمکهایی که به اذعان مقامات اوکراینی ادامه جنگ بدون آنها برای کییف ناممکن خواهد بود.
آمریکا بزرگترین تأمینکننده تسلیحاتی اوکراین است؛ اما کاخ سفید و کنگره ایالات متحده تا امروز برای تصویب بودجه حمایتی جدید اوکراین به توافق نرسیدهاند.
از این رو زلنسکی شخصاً به واشنگتن رفته بود تا در آستانه تعطیلی کنگره آمریکا به مناسبت تعطیلات سال نوی میلادی، آخرین تلاشهای خود را برای تصویب بودجه برای کشورش در سال میلادی جاری به کار گیرد؛ اما ناکام ماند.
بروکسل میلیاردها یورو از بودجههای اتحادیه اروپا برای مجارستان را به بهانه نگرانی نسبت به حاکمیت قانون در بوداپست مسدود کردهاست. منتقدان اوربان بر این باورند که او سعی دارد با استفاده از مساله جنگ اوکراین، بودجههای مسدود شده کشور خود را آزاد کند.
وزیر امور خارجه روسیه با اشاره به دشواریهای تأمین مالی اوکراین از سوی آمریکا و اروپا گفت: «زمان آن فرا رسیده که غرب متوجه بنبست جنگی که در اوکراین به راه انداخته است، شود».
به گزارش منابع خبری روس، سرگی لاوروف وزیر خارجه روسیه در نشست خبری پس از دیدار با همتای بلاروسی خود گفت: «آمریکا و اروپا امروز دشواریهای تهیه منابع مالی برای کییف را درک میکنند، چرا که اوکراین امیدهای آنها را برآورده نکرده است».
به گفته لاوروف، برخی رهبران کشورهای غربی مرتب سیگنالهایی برای دیدار و گفت و گو با مسکو ارسال میکنند تا در خصوص وضعیت اوکراین و امنیت اروپا صحبت شود.
وی با اشاره به این پیامها افزود: هر چه اقدامات نظامی بیشتر ادامه پیدا کند، شرایط مذاکره با اوکراین نیز دشوارتر خواهد شد.
وزیر خارجه روسیه خاطرنشان کرد: «آنهایی که به فکر پیروزی رژیم نازیسم اوکراین بر روسیه هستند، توازن واقعی قوا را درک نمیکنند».
هشدار بزرگ پنتاگون درباره قربانی شدن توان رزمی ارتش آمریکا بر سر اوکراین
وزارت دفاع آمریکا نسبت به چشم انداز به خطر افتادن آمادگی رزمی ارتش آمریکا در صورتی که کنگره این کشور بسته کمکهای جدید برای اوکراین را تصویب نکند، هشدار داد.
پنتاگون از کنگره آمریکا خواست، بودجه مکمل جدید درخواستی جو بایدن، رئیس جمهور این کشور برای اوکراین را «در سریعترین زمان ممکن» تصویب کند و هشدار داد که حسابهای پنتاگون در حال خالی شدن هستند و به زودی مجبور خواهد شد، برای ادامه دادن به پشتیبانی از اوکراین، آمادگی رزمی ارتش آمریکا را قربانی کند.
به نوشته پایگاه «راشاتودی»، در هفتههای اخیر قانونگذاران آمریکایی بر سر تصویب بسته ۶۰ میلیارد دلاری پیشنهادی جو بایدن برای اوکراین به بنبست برخوردهاند. جمهوری خواهان کنگره موافقت خود با تصویب این بسته را مشروط به تشدید تدابیر کنترل مهاجرت در مرز آمریکا و مکزیک کردهاند.
ژنرال پاتریک رایدر، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا در کنفرانسی مطبوعاتی در پنتاگون اظهار کرد، تصویب کمکهای جدید درخواستی جو بایدن برای اوکراین برای ادامه دادن واشنگتن به پشتیبانی از کییف در سال آینده میلادی ضرورت دارد.
رایدر برآورد کرد، بودجهای که طبق اختیار ریاست جمهوری برای برداشت تسلیحات در اختیار پنتاگون بوده تا با استفاده از آن تسلیحات را بدون تایید کنگره از انبارهای ارتش آمریکا برداشته و به اوکراین بفرستد، تنها حدود ۴.۴ میلیارد دلار است. همچنین علاوه بر آن یک میلیارد دلار دیگر نیز برای پرسازی دوباره انبارها بودجه دارد.
رایدر اظهار کرد: «مطمئنا ما گزینه خود برای خرج کردن ۴.۴ میلیارد دلار را حفظ میکنیم؛ اما انتخابات ما سخت شده، چون در نهایت مجبور خواهیم شد، تصمیماتی بگیریم که یا به ضرر آمادگی رزمی ما یا به ضرر قابلیت ما برای ادامه دادن به پشتیبانی ضروری از اوکراین تمام خواهد شد.»
جو بایدن چند روز قبل هشدار داد، واشنگتن به پایان توانمندی خود برای ارائه کمک نظامی به کییف نزدیک میشود و بر درخواستش از کنگره برای تصویب کمکهای بیشتر در سریعترین زمان ممکن تاکید کرد.
بایدن در نشستی در روز سهشنبه با ولودیمیر زلنسکی، همتای اوکراینی خود به اعلام بسته کمکنظامی دیگری به ارزش ۲۰۰ میلیون دلار برای کییف که شامل موشکهای رهگیر پدافند هوایی، توپ و مهمات است پرداخت.
روز پنجشنبه مجالس سنا و نمایندگان کنگره آمریکا، یک لایحه بودجه فراگیر نظامی به ارزش بیش از ۸۸۶ میلیارد دلار که شامل ۳۰۰ میلیون دلار کمک بیشتر برای اوکراین است، تصویب کردند.
همزمان روزنامه نیویورک تایمز به نقل از مقامهای آمریکایی که نامشان فاش نشد نوشت، اوکراین اکنون مجبور است «با بودجهای کمتر» بجنگد و کییف «انتظاراتی غیرواقعبینانه» درباره کمکهای آمریکا پیدا کرده و برای بستههای کمک نظامی که «اصلا موجود نیستند» درخواست میکند.
مسکو از سوی دیگر بارها هشدار داد، کمک های نظامی آمریکا و متحدانش به اوکراین تنها منجر به طولانیتر شدن جنگ افزایش ریسک تقابل مستقیم بین روسیه و ناتو خواهد شد. مقامهای روسیه استدلال کردهاند کمکهای کشورهای غربی شامل تسلیحات، اطلاعات و آموزش نظامی به نیروهای اوکراینی سبب شده که آنها تبدیل به طرفهای غیررسمی جنگ شوند.
مقام روس: غرب باید در مورد عواقب ارائه جنگنده اف-۱۶ به اوکراین فکر کند
الکساندر ولگاریوف، معاون نماینده روسیه در سازمان امنیت و همکاری اروپا گفت که اعضای اتحادیه اروپا در ناتو باید در مورد عواقب ارائه جنگندههای اف ۱۶ به اوکراین و پرواز این جنگندهها از پایگاههای این پیمان جدی فکر کنند.
به گزارش "تاس" وی گفت: ناتو در تلاشهای ناامیدانه برای به تأخیر انداختن شکست کامل نیروهای مسلح اوکراین، ایده ارسال جنگندههای تاکتیکی اف-۱۶ را به رژیم کییف در نظر گرفته است؛ اما ناتو در نظر دارد این جنگندهها را در فرودگاههای کشورهای عضو که هم مرز با اوکراین هستند مستقر کند.
این مقام روس ادامه داد: «کشورهای اروپایی عضو ناتو اکنون باید عواقب اقدامات تحریک آمیز نسنجیده در منطقه را در نظر بگیرند.»
به گفته این دیپلمات، اگر این جنگندهها از خاک کشورهای عضو ناتو پرواز کنند و در مناقشه اوکراین مورد استفاده قرار گیرند، مسکو این اقدام را تلاش آگاهانه در جهت تشدید تنش و "مشارکت مستقیم ناتو در جنگ" تلقی خواهد کرد.