بین الملل تابناک: ششصد و پنجاه و چهار روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزیر صنایع راهبردی اوکراین روز چهارشنبه اعلام کرد که تمام ظرفیتهای تولیدی این کشور برای تولید یک میلیون پهپاد در سال ۲۰۲۴ آماده است.
الکساندر کامیشین در حساب شخصی تلگرام خود گفت: تمام ظرفیتها آماده است و تولید برای سال ۲۰۲۴ آغاز میشود.
وی با اشاره سخنان ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین در روز سه شنبه مبنی بر اینکه کی یف یک میلیون پهپاد در سال آینده تولید خواهد کرد, گفت که کی یف در ماه دسامبر ۵۰ هزار فروند پهپاد تولید کرده است.
زلنسکی روز سه شنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی پایان سال گفت که اوکراین یک میلیون پهپاد در سال آینده تولید خواهد کرد و این کشور "همه تلاش خود را برای تحقق این هدف انجام خواهد داد. "
ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهوری اوکراین گفت رهبری نظامی کشورش پیشنهاد بسیج ۴۵۰ تا ۵۰۰ هزار سرباز جدید را ارائه داده است اما برای این که او از این طرح حمایت کند باید چندین موضوع کلیدی آن بررسی شود.
زلنسکی در ماه نوامبر (آذر) گفت که به والری زالوژنی فرمانده کل ارتش اوکراین و رستم عمروف وزیر دفاع کشورش دستور داده است که طرح بسیج جدید را ارائه کنند.
وی همچنین گفت اوکراین سامانههای دفاع هوایی پاتریوت بیشتری را در زمستان امسال دریافت خواهد کرد اما از افشای تعداد آنها خودداری نمود.
تارنمای یورونیوز در گزارشی درباره وضعیت نیروهای اوکراینی در جبهه جنگ با روسیه نوشت: در حالی که مقامات نظامی اوکراین تلاش میکنند نیروهای تازه نفس را با نیروهای خستهای که ۲ سال در جبهه بودهاند، جایگزین کند اما ارتش این کشور در حال حااضر با کمبود نیروهای جدید برای اعزام به خط مقدم مواجه است.
اولکساندر ولکوف فرمانده یکی از گردانها از تیپ ۲۴ مکانیزه ارتش اوکراین در این باره گفت: یگانهای ما کمکار هستند و ما به جوانان زیر ۴۰ سال و با انگیزه نیاز داریم.
مقامات اوکراینی اذعان کردهاند که میانگین سنی سربازان در جبهه افزایش یافته است. ولکوف با تایید این موضوع گفت که ۴۰ درصد یگان او ۴۵ سال و بالاتر هستند و آنهایی که ۲ سال در جبهه بودهاند خسته شدهاند اما به دلیل کمبود نیروهای جدید، هنوز امکان جایگزینی آنها مقدور نیست.
«ولودیمیر زلنسکی» روز سه شنبه در اظهاراتی عنوان کرد که در حال حاضر هیچ چشماندازی برای پایان جنگ اوکراین وجود ندارد. اظهارات وی در حالی عنوان میشود که تقریبا نزدیک به دو سال از زمان جنگ اوکراین میگذرد و کرملین در مورد پیروزی نهایی در این جنگ ابراز امیدواری میکند.
زلنسکی اظهارات مطرح شده در باب آینده جنگ در اوکراین را در حالی مطرح کرد که هنوز مشخص نیست کمکهای مالی و نظامی به این کشور برای جنگ با روسیه از جانب آمریکا و اروپا ادامه پیدا خواهد کرد یا خیر.
پیشتر زلنسکی از برنامه خود برای جذب ۵۰۰ هزار تن از نیروهای جدید در ارتش این کشور برای تداوم جنگ با روسیه خبر داده بود؛ اقدامی که به باور کارشناسان میتواند به بدتر شدن رتبه نظرسنجی او در میان اوکراینیها بینجامد.
زلنسکی در پاسخ به این سوال که آیا این احتمال وجود دارد که جنگ با روسیه در سال آینده به پایان برسد، به خبرنگاران گفت: «هیچ کس پاسخ آن را نمیداند». وی خاطرنشان کرد که هیچ از یک فرماندهان ارتش و حتی شرکای غربی اوکراین هم نمیدانند که جنگ در این کشور چند سال طول میکشد.
نشانههای اختلاف بین رئیسجمهور اوکراین ولودیمیر زلنسکی و فرمانده کل نیروهای مسلح این کشور والری زالوژنی هفتههاست که وجهه اتحاد کییف را در بحبوحه جنگ با روسیه خدشهدار کرده است؛ تا جایی که گمانهزنی رسانههای داخلی این کشور را درباره احتمال برکناری زالوژنی در پی داشته است.
این در حالی است که کفه ترازو نه به نفع رئیسجمهور اوکراین بلکه به سمت فرمانده ارشدش سنگینی میکند و اکثر قریب به اتفاق اوکراینیها در نظرسنجی موسسه بینالمللی جامعهشناسی کییف (KIIS) که نتایجش امروز چهارشنبه منتشر شد، از اخراج زالوژنی حمایت نکردند.
تنها دو درصد از ۱۲۰۰ اوکراینی شرکتکننده در نظرسنجی انجام شده بین چهارم تا ۱۰ دسامبر (۱۳ تا ۱۹ آذر) از برکناری زالوژنی از پستش توسط زلنسکی حمایت کردند، در حالی که ۷۲ درصد چنین اقدامی را منفی ارزیابی کردند.
تنش بین زلنسکی و زالوژنی در ماه نوامبر پس از آنکه این فرمانده اوکراینی برخلاف موضع اعلامی کییف گفت جنگ به بنبست رسیده، آشکار شد و دفتر رئیسجمهور اوکراین اظهاراتش را مورد سرزنش قرار داد. این هفته هم زالوژنی از تصمیم زلنسکی برای اخراج رؤسای سربازگیری منطقهای انتقاد کرد.
اختلافات بین حاکمیت سیاسی و نظامی اوکراین در حالی است که شرایط میدان نبرد به نفع کییف نیست و فقط از آغاز ضدحملات اوکراین در تابستان با هدف بازپسگیری مناطق تحت کنترل نیروهای روسیه، ارتش اوکراین متحمل بیش از ۱۲۵ هزار تلفات (کشته و زخمی) معادل دستکم شش لشکر کامل شده است.
مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا جوزپ بورل در سخنرانی خود با موضوع «اروپا در میانه دو جنگ» در اجلاس «قاره بزرگ» گفت «اروپا در خطر است».
او در پیامی که در ایکس از سخنان خود منتشر کرد، گفت: اگر بگذاریم پوتین در اوکراین پیروز شود، اگر بگذاریم تراژدی جاری در غزه ادامه یابد، پروژه اروپا میتواند به شکل جبرانناپذیری آسیب ببیند.
روزنامه واشنگتن پست نوشت: کاخ سفید در شرایطی که راهحل سادهای برای خروج از بنبست کنگره آمریکا برای تامین مالی اوکراین ندارد، به شکل فزایندهای به متحدان غیر اروپاییاش از جمله ژاپن برای تامین حمایت تسلیحاتی فوری به ویژه سامانه دفاع هوایی برای کییف چشم دوخته است.
این روزنامه آمریکایی اضافه کرد: اتکای واشنگتن برای ارایه چنین کمکی می تواند به شرکای خارج از اروپا باشد. انتظار می رود ژاپن این هفته تغییر در سیاستی را رسمی کند که به این کشور اجازه می دهد ده ها موشک پاتریوت به آمریکا صادر کند؛ اقدامی که می تواند ذخایر واشنگتن را پُر کند. این امر انعطاف پذیری لازم را به کاخ سفید برای ارسال سامانه های دفاع هوایی پیچیده تری به اوکراین اعطا کند؛ کمکی که کی یف با آغاز فصل زمستان به شدت به آن نیاز دارد.
واشنگتن پست به نقل از مقام های آمریکایی که به دلیل در جریان بودن مذاکرات در این زمینه، خواستند نامشان فاش نشود نوشت: این تغییر در مقررات صادرات دفاعی ژاپن به صورت علنی اشاره ای به سامانه های پاتریوت نمی کند اما به یک درخواست کلیدی دولت جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا پاسخ می دهد. ژاپن موشک هایی را برای پاتریوت به عنوان سامانه برتر دفاع هوایی ارتش آمریکا تحت مجوز شرکت ریتون تولید می کند.
بر اساس این گزارش، رئیس جمهوری آمریکا آگوست (مرداد) گذشته در کمپ دیوید و در نشستی با حضور کره جنوبی درباره این مساله با فومیو کشیدا نخست وزیر ژاپن گفت وگو و سپس بار دیگر این موضوع را ماه گذشته در اجلاس اقتصادی سانفرانسیسکو مطرح کرد.
سئول، سال گذشته بی سر و صدا نسبت به فراهم کردن صدها گلوله مهمات توپخانه ای برای اوکراین متعهد شد که این تعداد بیش از مجموعه مهمات تهیه شده از سوی همه کشورهای اروپایی است.
ژاپن به بهانه نگرانی از این که حمله روسیه به اوکراین، چین را به اقدامات مشابهی علیه تایوان تشویق کند، از ابتدای جنگ اوکراین حامی کییف بوده است. توکیو اولین کشور آسیای شرقی بود که به تحریم غرب علیه مسکو ملحق شد. کیشیدا که در ژانویه سال جاری ریاست گروه هفت را برعهده گرفت اشاره کرده است که «اوکراین ممکن است آسیای شرقی فردا باشد».
بر اساس این گزارش، انتظار می رود کابینه ژاپن تغییر در سیاست این کشور را تا روز جمعه اعلام کند. سامانه های پاتریوت به طور مستقیم به اوکراین انتقال نمی یابند. در عوض، ژاپن در نظر دارد ده ها موشک به ایالات متحده ارسال کند تا بتواند ذخایر خود را که برای کشورش، اقیانوس هند و اقیانوس آرام در نظر گرفته است، پر کند.
به گفته یک مقام آگاه در این زمینه، توکیو هنوز جدول زمانی ارائه نکرده است، اما انتظار می رود تصمیم در مورد تعداد این سامانه ها به زودی اتخاذ شود.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری فدراسیون روسیه امروز (چهارشنبه) طرح پیشنهادی اوکراین موسوم به «فرمول صلح» را پوچ و بیمعنی توصیف کرد.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین در واکنش به اظهارات «ولودیمر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین مبنی بر اینکه قرار نیست مذاکراتی انجام شود، گفت که اصولا هیچ مبنا و زمینهای برای مذاکرات صلح با کییف وجود ندارد.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی در اینباره توضیح داد: «با توجه به ممنوعیت قانونی که کییف بر مذاکرات اعمال کرده، هیچ مبنایی برای این کار وجود ندارد. فرمول صلح کییف نیز مهمل است، زیرا آنها بدون روسیه آن را تدوین کردهاند».
در ادامه سیاستهای ضد روسی کشورهای غربی به بهانه آغاز عملیات نظامی ویژه در اوکراین، اکنون خبر میرسد که اتحادیه اروپا در فکر توقیف اموال مسدودشده روسیه است.
نشریه «فایننشال تایمز» امروز (چهارشنبه) بر اساس اسنادی که بهدست آورده گزارش داد که مقامات اروپایی به کشورهای عضو «گروه ۷» پیشنهاد دادهاند که اموال توقیفشده روسیه را از طریق بانک جهانی و بانک اروپایی بازسازی و توسعه اوکراین، به کییف منتقل کنند.
طبق این گزارش، در سند مذکور ادعا شده که چنین اقدامی توسط کشورهایی که از عملیات نظامی ویژه «آسیبدیده» یا تحت تأثیر پیامدهای آن قرار گرفتهاند – از جمله کشورهایی که به اوکراین کمکهای نظامی و مالی میفرستند – پاسخی مشروع به اقدامات روسیه تلقی میشود.
از سوی دیگر، شبکه «بلومبرگ» نیز گزارش داد که کمیسیون اروپا تخمین میزند که سود مشمول مالیات از داراییهای مسدودشده روسیه طی چهار سال آینده بیش از ۱.۶۲ میلیارد دلار خواهد بود.
پیش از این، «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین با بیان اینکه روسیه اقداماتی را برای دورزدن بسته تحریمی اروپا علیه صادرات الماس این کشور انجام میدهد، گفته بود: «انسداد داراییها توسط اتحادیه اروپا تهدیدی برای نهادهای دفاعی روسیه نیست زیرا هیچ دارایی در آنجا وجود ندارد».
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، پسکوف در اینباره تاکید کرد که بسته جدید تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه، نشان میدهد که تقریبا دیگر حوزهای نمانده که بخواهند تحریمهای جدید اعمال کنند.
پیش بینی وقوع یک فاجعه بزرگ سیاسی در اوکراین
فارن پالیسی در مطلبی با اشاره به نتایج نامطلوب ضدحملات اوکراین و رویدادهای سیاسی در اروپا و آمریکا، نوشت که کییف باید خود را برای فجایع سیاسی و وضعیت بسیار نگرانکنندهتر در جبهه دیپلماتیک آماده کند.
به گزارش نشریه آمریکایی، احتمالات تلخ در آمریکا و اتحادیه اروپا با توجه به انتخابات برگزار شده در برخی کشورهای اروپایی و نتایج انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ ایالات متحده، کییف را بر لبه تیغ قرار داده و به نظر میرسد این کشور باید خود را برای فاجعه سیاسی در سال آینده آماده کند.
به نوشته این نشریه آمریکایی، در حالی که نتایج ضدحملات اوکراین مقابل کییف ـ که از تابستان گذشته آغاز شد ـ چندان رضایتبخش نبوده، اخباری که از سایر جبهههای دیپلماتیک و سیاسی به گوش میرسد، بسیار نگرانکنندهتر است.
ولودمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین در اوایل ماه جاری میلادی در گفتوگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس، در خصوص پیشرفت ضدحمله کییف اذعان کرد: «ما نتایج سریعتری میخواستیم، ولی متاسفانه از این منظر به دستاوردهای مطلوبی نرسیدیم و این یک واقعیت است.»
اما گویا فارغ از نتایج این ضدحملات، تحولات اخیر با فرا رسیدن فصل زمستان، از وضعیت دشوارتری خبر میدهد، بهگونهای که با توجه به خطرات عظیم پیش روی، اوکراین باید از هماکنون برای آیندهای که در آن ائتلاف غرب از هم پاشیده است، آماده شود.
این نشریه در ادامه مینویسد: پیروزیهای اخیر رهبران راست افراطی در اسلواکی و هلند، بالقوه موانع بیشتری را در سر راه تصویب کمکها به اوکراین ایجاد میکند، به ویژه که پیش از این هم رهبرانی همچون ویکتور اوربان نخست وزیر مجارستان، همواره با تداوم کمکها به کییف و اعمال تحریمهای علیه روسیه مخالف بوده است. اکنون با به قدرت رسیدن رابرت فیکو در اسلواکی و خیرت ویلدرز در هلند، اهرمهای بیشتری برای برهم زدن سیاست اتحادیه اروپا در خصوص اوکراین، از جمله تعلیق دور جدید تحریمها علیه روسیه و بسته کمکی ۵۰ میلیارد یورویی (۵۴.۹ میلیارد دلاری) وجود دارد.
به همین دلیل، غرب بیم آن دارد که چنانچه ویلدرز موفق به تشکیل یک ائتلاف دولتی شود، نه تنها میتواند مانع انتقال هواپیماهای اف-۱۶ به اوکراین شود، بلکه به تهدیدی بزرگ بر سر راه کمکهای اتحادیه اروپا به اوکراین بدل شود.
در این زمستان همچنین شاهد اعتراض رانندههای کامیون در لهستان و اسلواکی بودیم؛ وضعیتی که منجر به بسته شدن گذرگاههای مرزی اوکراین بهدلیل اختلاف بر سر مجوز اتحادیه اروپا به شرکتهای کشتیرانی اوکراین شد و به نوبه خود، بر جریان کمکهای نظامی داوطلبانه به این کشور در حال جنگ اثر گذاشته است.
فارن پالیسی در پایان آورده است، با وجود این، حمایت اتحادیه اروپا از کییف همچنان ادامه دارد و اوربان هم مشابه گذشته از حق وتوی مجارستان در ازای گرفتن امتیاز از اتحادیه اروپا استفاده میکند و به ادامه کمکها به اوکراین موافق خواهد کرد.
دستور ویژه پوتین به سرویس های اطلاعاتی روسیه
«ولادیمیر پوتین» آژانس های امنیتی روسیه را موظف کرد، همه تلاشهای سرویسهای اطلاعاتی غرب برای بیثباتسازی اوضاع داخلی کشورش را خنثی کنند.
رئیسجمهوری روسیه، آژانسهای امنیتی داخلی این کشور را موظف دانست، هرگونه تلاش غرب برای بیثبات کردن اوضاع در روسیه یا مداخله در امور داخلی این کشور را خنثی کنند.
وی در این زمینه تاکید کرد: ما باید هرگونه تلاش سرویسهای اطلاعاتی خارجی برای بیثبات کردن اوضاع اجتماعی و سیاسی روسیه، تضعیف صلح مدنی و قومیتی، مداخله در امور داخلی و نقض حقوق حاکمیتی را خنثی کنیم.
پوتین افزود: آژانس های امنیتی روسیه باید فعالانه تر در حوزه مقابله با فساد و دفاع از منافع اقتصادی کشور انجام وظیفه کنند.
پوتین در مراسم اهدای جوایز قهرمانان روسیه، ضمن قدردانی از خدمات مثال زدنی سربازان خاطرنشان کرد: روسیه برای دستیابی به تمام اهداف تعیین شده در جنگ مقابل اوکراین دست خواهد یافت و در این مسیر به همه وظایف خود برای حفظ حاکمیت و امنیت عمل خواهد کرد.
رئیس جمهوری روسیه سپس خطاب به سربازان اضافه کرد: همه کشور و شهروندان به شما افتخار می کنند و به شما ایمان دارند. شما باید در شرایط سخت جنگی وارد عمل شده و بر آزمون های سخت پیروز شوید. به همین دلیل، من مطمئنم به تمام اهدافی که تعیین کرده ایم دست خواهیم یافت.
طرح زلنسکی برای بسیج ۵۰۰ هزار سرباز جدید برای جنگ
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین گفت، رهبری نظامی کشورش پیشنهاد بسیج ۴۵۰ تا ۵۰۰ هزار سرباز جدید را ارائه داده است اما برای این که او از این طرح حمایت کند، باید چندین موضوع کلیدی آن بررسی شود.
تارنمای کییف ایندیپندنت نوشت: زلنسکی روز سهشنبه در یک کنفرانس دو ساعته پایان سال جاری میلادی در کییف، به موضوع پیشنهاد ارتش برای بسیج نیروهای بیشتر، تولید پهپاد، حمایت غرب از این کشور و دیگر مسائل پرداخت.
زلنسکی در ماه نوامبر (آذر) گفت که به والری زالوژنی فرمانده کل ارتش اوکراین و رستم عمروف وزیر دفاع کشورش دستور داده است که طرح بسیج جدید را ارائه کنند.
وی در این کنفرانس گفت: این رقم بسیار مهم است. من گفتم که به استدلال بیشتری برای حمایت از آن نیاز دارم. به اطلاعات دقیقی درباره اتفاقات (پس از آن) با ارتش یک میلیونی در اوکراین نیاز دارم.
رئیسجمهوری اوکراین افزود، ارتش باید مسائل مربوط به چرخش نیروها و رفع بسیج عمومی را بررسی کند.
زلنسکی با بیان این که این روند باید برای سربازان صفوف مقدم جنگ در نظر گرفته شود، گفت: فرماندهی نیروهای مسلح باید به روحیه سربازان توجه داشته باشد.
وی درباره هزینههای مالی این طرح گفت: بسیج نیروها با چنین فرمتی، ۵۰۰ میلیارد هریونیا (واحد پول اوکراین) (۱۳.۴ میلیارد دلار) هزینه خواهد داشت.
زلنسکی در پاسخ به این که آیا با بسیج جوانان کمتر از ۲۷ سال و زنان موافقت خواهد کرد گفت، از فراخوان زنان حمایت نمیکنم. اما از بسیج مردان ۲۵ ساله -اگر همه ادلههای لازم ارائه شود- حمایت میکنم. امروز فکر میکنم که بسیج آنها لازم است؛ بنابراین، با آن موافق هستم.
رئیسجمهوری اوکراین در بخش دیگری از این کنفرانس گفت، کشورش در سال ۲۰۲۴ یک میلیون پهپاد تولید خواهد کرد و افزایش تولیدات تسلیحاتی برای یک سال جنگی دیگر را هدف قرار داده است.
وی با بیان اینکه نیاز به زیرساخت مناسب برای مدیریت پهپادها نیز وجود دارد، گفت، از ایده افزایش تولید پهپادها و تشکیل واحدهای تخصصی استقبال میکند.
رئیس جمهوری اوکراین خاطرنشان کرد، در دیدار با فرماندهان ارشد نظامی، بر اهمیت تدارکات مناسب برای تحویل هواپیماهای بدون سرنشین تاکید کرده است.
زلنسکی همچنین گفت، اوکراین سامانههای دفاع هوایی پاتریوت بیشتری را در زمستان امسال دریافت خواهد کرد اما از افشای تعداد آنها خودداری نمود.