تابناک _ در ششمین نشست مجمع همکاری کشورهای عربی و روسیه ـ که به ریاست وزیر خارجه مراکش، ناصر بوریته و با حضور سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه و وزرای خارجه کشورهای عربی در مراکش برگزار شد ـ خواستار ارجاع پرونده جزایر سه گانه به محاکم بین المللی شدند و از ایران خواسته شد به مذاکره بر سر این جزایر تن دهد. این نشست با بیانیه مشترکی به پایان رسید که شامل اشاره به جزایر سه گانه با استناد به بیانیه مشترک کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و روسیه ـ که در ژوئیه ۲۰۲۳ منتشر شد ـ به پایان رسید.
این بیانیه از راهحلها و ابتکارات صلحآمیز با هدف حل مناقشه از طریق مذاکرات دوجانبه یا دیوان بینالمللی دادگستری، بر اساس قوانین بینالمللی و منشور سازمان ملل، حمایت کرد.
گفتنی است، اواسط ژوئیه گذشته نیز روسیه و شش کشور عضو شورای همکاری خلیج، در نشست مشترک خود در مسکو، با صدور بیانیه مشترکی خواستار "ارجاع پرونده جزایر سهگانه به دیوان بینالمللی دادگستری به منظور حل و فصل این مساله مطابق با مشروعیت بینالمللی" شده بودند.
صدور بیانیه در ششمین نشست مجمع همکاری عرب و روسیه در مراکش در خصوص جزایر سه گانه ایران، واکنش های بسیاری را در میان سیاستمداران ایران در پی داشت.
در ادامه این واکنش ها، دکتر محسن رضایی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در واکنش به بیانیه مسکو و اعراب درمورد جزایر سه گانه نوشت: بارها گفتهایم که جزایر سهگانه قابل مذاکره نیست.
دبیر شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا در واکنش به این بیانیه در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: بارها گفتهایم که جزایر سهگانه قابل مذاکره نیست. ادامه زیادهخواهی امارات به نفع آنها نیست و تبعات دارد. مداخلات غیردوستانه روسیه درباره تمامیت ارضی ایران نباید تکرار شود. جزایر سهگانه، شبهجزیره کریمه نیست!
علی اکبر ولایتی، مشاور مقام معظم رهبری در واکنش به اجلاسی که در مراکش برگزار شد، گفت: این اجلاس با حضور بعضی از عربهای بی اعتنا به سرنوشت فلسطینیان و کارشناسان روسی در مراکش برگزار شد و بیانیهای را صادر نمود که دارای اشکالات متعددی است که مهمترین آن دخالت در امور ایران تلقی میگردد که این اقدام را محکوم میکنیم. البته ما مسئول اقدامات غیرکارشناسی، غیرمنطقی و مداخلهجویانه کشورهای دیگر نیستیم، اما یادآوری میکنیم که باید کشورهای درگیر در منازعات سیاسی، دقت بیشتری در موضع گیریهای خود نسبت به جمهوری اسلامی ایران داشته باشند.
ولایتی افزود: روابط استراتژیک و دوستانه ایران و روسیه به آسانی به دست نیامده و در این زمینه باید منافع دوجانبهای و منطقهای در نظر گرفته شود و در شرایطی که روسیه در شرایط پیچیده بین المللی قرار دارد، در پیش گرفتن بعضی از موضع گیریهای وزارت خارجه روسیه باعث تاسف است؛ هر چند برخی فشارهای سیاسی بر روسیه در شرایط پیچیده فعلی موجب میشود، برای به دست آوردن امتیازی کم ارزش و دست نایافتنی نیز به اعتبار خود لطمه وارد کند.
مشاور مقام معظم رهبری در امور بین الملل همچنین ضمن محکوم کردن مواضع امارات در خصوص جزایر سه گانه متعلق به ایران گفت: امارات که متاسفانه در ارتباط با فلسطینیان و حمایت از کشتار مردم مظلوم غزه و حمایت از اسرائیل مواضع تاسف باری در پیش گرفته، به جای اقدام عملی برای توقف این کشتار، پرونده کهنه و مختومه این مدعای بی اساس را تکرار مینماید. باید تصریح و تاکید نمایم که جمهوری اسلامی ایران به عنوان صاحب اصلی جزایر سه گانه با دقت تحرکات بدخواهان منافع ملی و منطقهای را رصد نموده و پاسخ لازم را خواهد داد و قطعیت این تعلق با چنین نشستهای سست پایه خدشه دار نخواهد شد.
همچنین محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی با انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس، نوشت: «در برنامه هفتم، دولت به توسعه شهرستان بوموسی با محوریت جزایر ۳ گانه در زمینههای مختلف بازرگانی، اقتصاد دریامحور، آموزش عالی، درمانی و… مکلف شده است. این پاسخ عملی ایران به امارات است که با جدیت دولت در اجرا، همگان بوموسایی متفاوت را به عنوان بخشی از سرزمین مادریمان خواهند دید.
وی تاکید کرد: «روابط با روسیه بر اساس منافع ملی ایران و احترام متقابل تنظیم شده است. هرگونه ادعایی که قصد خدشه به تمامیت ارضی ایران را داشته باشد، حتماً خلاف این اصول است و از سوی ایران بر خلاف این روابط ارزیابی شده و با پاسخ جدی مواجه خواهد شد. روسیه باید مراقب سوءاستفاده غرب از اشتباهاتش باشد.»
ابراهیم رضایی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم نوشت: بر سر تمامیت ارضی مان با هیچ کس تعارف نداریم و جزایر سه گانه ما بخشی جدایی ناپذیر از خاک ایران بوده، هست و خواهد بود. اگر بنا بر توصیه برای مذاکره باشد، ما هم روسها را به مذاکره با ژاپن بر سر جزایر کوریل دعوت میکنیم!
حسین شریعتمداری هم در سرمقاله روزنامه کیهان خطاب به وزیر امورخارجه روسیه نوشت: «آقای لاوروف خطای شما بوی خیانت میدهد!»
وی در ادامه افزود: «از کشورهای عربی حاضر در نشست یاد شده غیر از دشمنی با ایران اسلامی و همراهی با رژیم صهیونیستی انتظاری نمیرود، ولی دولت روسیه باید پاسخگوی اقدام پلشت و غیرقانونی خود علیه جمهوری اسلامی ایران باشد. آقای لاوروف از اسناد فراوانی که بر حاکمیت قطعی و بلامنازع ایران بر جزایر سهگانه حکایت میکند، با خبر است و از این روی اقدام دولت روسیه اگر هم خطا باشد، بوی خیانت میدهد و کمترین انتظار از دستگاه دیپلماسی کشورمان آن است که از دولت روسیه بخواهد رسماً و علنی از اقدامی که علیه تمامیت ارضی ایران اسلامی انجام داده است، پوزش بخواهد و با توجه به اسناد انکارناشدنی موجود، بر حاکمیت ایران بر سه جزیره یاد شده تاکید کند.»