دبیر کل اتاق مشترک ایران و عراق با بیان اینکه برای حفظ تجارت با عراق باید چارهای برای رفع دو نرخی بودن ارز در عراق در نظر گرفته شده و این مشکل که تجار آنها در تجارت با ایران باید از ارز بازار آزاد استفاده کنند، رفع شود، تصریح کرد: فعلا ضرباهنگ صادرات ایران به عراق تصاعدی است، ضمن اینکه عراقیها جایگزینی برای کالاهای وارداتی ایران به این کشور نیافتهاند، اما اگر به رفع چالشها نپردازیم ممکن است این بازار مهم صادراتی را از دست بدهیم.
به گزارش ایسنا، جهانبخش سنجابی شیرازی در سومین نشست شورای سیاستگذاریهای همکاریهای ایران و عراق اظهار کرد: بودجه ۲۰۲۳ سالانه کشور عراق به ارزش ۱۵۰ میلیارد دلار تصویب شد که در بخش پروژههای عمرانی ۶۵ درصد رشد داشته و گفته میشود که تا سال ۲۰۲۵ هم تقریبا همین بودجه برای کشور عراق در نظر گرفته میشود. درآمد نفتی عراق هم در برخی از ماهها از ۱۱ میلیارد دلار نیز بیشتر میشود، بنابراین تمام این موارد و قانون نسبتا مترقی سرمایهگذاری کشور عراق فرصتهای خوب تجاری و سرمایهگذاری مشترک را فراهم میکند.
دبیر کل اتاق مشترک ایران و عراق با بیان اینکه در سالهای ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۴ صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران رشد خوبی داشته، گفت: اگر از تجربیات آن دوره استفاده کنیم و همچنین در تجارت با عراق خود را به روزرسانی کنیم میتوانیم بخشی از بودجههای عمرانی در عراق را تبدیل به کار برای شرکتهای ایرانی کنیم.
سنجابی شیرازی در ادامه درباره چالشهای تجارت با عراق گفت: بر اساس سیاستهای فدرال رزرو آمریکا تجار عراقی نمیتوانند برای تجارت با ایران و کشورهای روسیه و سوریه از ارز رسمی استفاده کنند و این موضوع از سال گذشته ایجاد شده است. به عبارت دیگر عراقیها نمیتوانند ارز حاصل از صادرات نفت را در تجارت با ایران استفاده کنند و باید از ارز آزاد استفاده کرده که در مواردی تفاوت نرخ این دو ارز بین ۸ تا ۲۰ درصد است. همچنین تعدادی از بانکهایی که در چارچوب تحریمهای آمریکا عمل نکردهاند از سهمیه تخصیص ارز خارج شدهاند، بنابراین بانک مرکزی عراق توزیع ارز در بازار عراق را محدود و از ۲۰۰ میلیون دلار به ۵۰ میلیون دلار رسانده است.
به گفته وی از ژانویه ۲۰۲۴ نیز بانک مرکزی عراق مصوب کرده برای معاملات داخلی خرد و کلان باید از پول رایج این کشور یعنی دینار استفاده شود و نباید از ارزهای دیگر استفاده کرد که این موضوع نیز مشکلاتی را برای تجار ایرانی در عراق به وجود میآورد.
سنجابی شیرازی با بیان اینکه برای حفظ تجارت با عراق باید چارهای برای رفع دو نرخی بودن ارز در عراق در نظر گرفته شود و این مشکل که تجار آنها در تجارت با ایران باید از ارز بازار آزاد استفاده کنند، باید رفع شود، تصریح کرد: همچنین باید از فرصتهای ناشی از افزایش درآمدهای نفتی و رشد بودجه عراقی استفاده کنیم تا زمینه صادرات خدمات فنی و مهندسی فراهم شود. فعلا ضرباهنگ صادرات ایران به عراق تصاعدی است، ضمن اینکه عراقیها جایگزینی برای کالاهای وارداتی ایران به این کشور نیافتهاند. بنابراین اگر به رفع چالشها نپردازیم ممکن است این بازار مهم صادراتی را از دست بدهیم.