از دیوارنگاره جدید میدان ولیعصر (عج) رونمایی شد که تغییراتی در نگاه حاکمیتی به چهرههای شاخص ورزش را نشان میدهد.
به گزارش تابناک ورزشی؛ از بامداد امروز و با هدف حمایت از تیم ملی فوتبال ایران از جدیدترین دیوارنگاره میدان ولیعصر (عج) با نام "تا پای جان برای ایران" رونمایی شد.
پیش از این طرحی دیگر با دستنوشته بازیکنان تیم ملی در بیلبورد های سطح شهر نصب شده بود که همین شعار را با خط آنها نشان میداد. بازیکنانی که از سال گذشته در جریان جام جهانی فوتبال قطر، به دلیل دریافت مجوز واردات خودرو با سود چندده میلیاردی مورد هجوم افکارعمومی قرار گرفته بودند و امسال هم پیش از اعزام به دوحه بعداز لغو آن امتیازات عجیب ازسوی دیوان عدالت اداری، با سردار سلامی فرماندهکل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دیدار کردند.
اما نکته حائز اهمیت این دیوارنوشته رسمی شهر، حضور علی دایی در بین کاپیتان های بزرگ تاریخ تیم ملی بین چهرههایی چون علی پروین، سیروس قایقران، احمدرضا عابدزاده و جواد نکونام است. علی دایی در ناآرامیهای سال گذشته مرتبط با موضوع حجاب، با برخورد برخی بخشهای نظام مواجه شده بود و حتی برای مدتی واحد تجاری متعلق به او و همسرش پلمب و ممنوع الخروج بود.
حتی کار به جایی کشید که در اقدامی غیرقابل باور، هواپیمای حامل همسر و دختر این اسطوره ملی ورزش از میانه راه دوبی، در آسمان کشور به زمین کشیده شد تا آنها را پیاده و به تهران برگردانند! اتفاقی که موجب موضعگیری شدید دایی در گفتوگو با تابناک شد و او را در تقابلی علنی با تصمیمگیران این اقدام قرار داد.
دایی البته پس از آن با حضور در ضیافت فیفا برای معرفی برترینهای سال در پاریس، و همچنین افتتاحیه جام ملتهای آسیا در قطر به عنوان مهمان ویژه، نشان داد که با وجود دلخوری ها هنوز حضورش در مجامع بینالمللی نام و اعتبار ایران را تداعی میکند.
حالا به نظر میرسد علی دایی که هیچگاه نزد مردم تا این حد محبوب نبوده و حتی در دوره گلزنیهای مداومش زیر پرچم ایران هم مخالفانی داشته است، از لیست افراد مغضوب - دستکم برای بخش تندرو تر جناح حاکم - خارج شده و بار دیگر توسط مراجع رسمی نظام به عنوان یکی از مفاخر تاریخ ورزش کشور مورد توجه قرار گرفته است.
همچنین در این دیوارنگاره چهره ناصر حجازی دروازهبان سابق باشگاه استقلال یا همان تاج سابق و تیم ملی فوتبال ایران به چشم میخورد که پیش از درگذشت به دلیل ابتلا به سرطان، انتقادات زیادی علیه نحوه اداره کشور مطرح کرده بود و حتی در اعتراض به نارساییها خودش در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد.
با تغییر رویه نهادهای سیاسی و فرهنگی، چهرههایی که در داخل کشور زندگی میکنند و لزوما با سیاست های رسمی دولت و حاکمیت همراه نیستند، هم دیده میشوند و از پوسترها، فیلمها و تاریخ کشور حذف نمیشوند.
شاید ظهور مخالفانی مثل علی کریمی که اکنون در خارج از کشور به فعالیت علنی علیه نظام میپردارند باعث شده تا نهادهای حاکمیتی به اشتباه سال گذشته خود پی برده و به فکر حفظ و جذب حداکثری اسطورههای حاضر در داخل کشور بپردازند تا بتوانند در مواقع ضروری از مقبولیت و محبوبیت آنها در راه تحکیم و همبستگی لایههای جامعه در مناسبات ملی بهره بگیرند.
قطعا محافظت از وجهه فراگیر این شخصیتهای ملی به عنوان سرمایههای اجتماعی هر کشوری، گزینه به مراتب بهتری نسبت به تلاش برای ترد آنها از حافظه جامعه است؛ گرچه این تلاش گروههای رادیکال نه تنها باعث تخریب قدر و منزلت آنها نزد افکارعمومی نشده، بلکه بر محبوبیتشان به طرز چشمگیری افزوده است.
گویا ما تازه متوجه اهمیت حضور مفاخر و مشاهیر ملی و کارکردهای اجتماعی، فرهنگی و سیاسی آنها شده ایم و فهمیدیم که کشورها برای ساخت چنین شمایلی از اسطورهها نزد مردم خود، دهها سال برنامه و بودجه، تدوین میکنند اما بازهم فقیر به حساب میآیند؛ چیزی که ایران عزیز ما در آن به شدت غنی است و کافیست که با تدبیر زعمای قوم از وجودشان نهایت بهره را ببریم. شاید بالاخره یاد گرفته ایم که مفت و مجانی و به خاطر اختلاف در سلایق و اندیشه؛ قلههای فرهنگی، علمی، ورزشی و هنری خود را دودستی تقدیم اردوگاه بیگانگان نکنیم و به تفاوت انسانها و تفکرشان احترام بگذاریم و آنها را همانطور که هستند بپذیریم و با هم مدارا کنیم.
علی دایی مدتهاست که در هیچ تیمی مربیگری نمیکند و گرچه بارها اعلان کرده که خودش هدایت تیمی را نمیپذیرد اما تقریبا همه میدانند بر سر بازگشت او به فوتبال ، موانعی قرار داده شده است، درست مانند ناصر حجازی که هیچگاه سرمربیگری تیم ملی فوتبال به او سپرده نشد.
نویسنده: مجید کوهستانی