به گزارش تابناک اقتصادی، بر اساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی، تقاضا برای نفت در جهان در ماه دسامبر ۲۰۲۳، ۰.۲ درصد نسبت به ماه قبل کاهش یافت؛ روندی که اولین کاهش تقاضا برای نفت جهان در ماه ژانویه ۲۰۲۲ به حساب میآید. این موضوع (کاهش تقاضا برای نفت) بر قیمت نفت نیز تاثیر گذاشت و آن را وارد فاز نزولی کرد، به طوری که هر بشکه نفت با قیمت متوسط ۷۸ دلار و با کاهش شش درصدی ارزش نسبت به ماه گذشته به بازار عرضه شد.
طبیعتا کاهش قیمت نفت، میتواند باعث کاهش صادرات نفت ایران نیز شود، زیرا ایران برای فروش نفت خود، به قیمت رقابتی نیاز دارد. از طرفی عدم تحقق ۵۵ درصدی بودجه نفتی ۱۴۰۲ منجر شد که ایران با پیگیری رویهای جدید، تخفیفهای نفتی خود را برای پالایشگاههای چینی کاهش دهد.
همچنین بر اساس گزارش شرکت ملی نفت ایران، این شرکت در ماه دسامبر ۲۰۲۳، عملیات تعمیر و نگهداری برخی از میدانهای نفتی خود را انجام داده است؛ عملیاتی که ممکن است باعث کاهش تولید نفت ایران در این ماه شده باشد.
حمیدرضا صالحی، رئیس فدراسیون کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، در گفتوگو با تابناک در تشریح علل کاهش تولید نفت ایران بیان کرد: مولفههای مذکور در کاهش تولید نفت ایران موثر است. اما نکته قابل توجه این است که کاهش ۱۱ هزار بشکه از تولید رقم چشمگیری نیست و طبیعی است؛ ضمن آنکه چنین روندی برای چشمانداز بازار فروش نفت ایران پیشبینی نمیشود.
اما در نهایت، نمیتوان علت دقیقی برای کاهش تولید نفت ایران در ماه دسامبر ۲۰۲۳، مشخص کرد، ولی ترکیبی از مولفههای مذکور شاید دلیل این کاهش تولید به شمار آید.