بین الملل تابناک: ششصد و نود و دو روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
« ویاچسلاو والودین» (Vyacheslav Volodin) رئیس مجلس دومای دولتی روسیه با متهم ساختن پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به اتخاذ یک خط مشی منطبق بر ایدئولوژی فاشیست، نسبت به وقوع جنگ جهانی سوم هشدار داد.
خبرگزاری آلمان با انتشار این خبر نوشت: رئیس پارلمان (دوما)ی روسیه، در هشتادمین سالگرد پایان محاصره لنینگراد (که از سوی آلمان نازی در جنگ جهانی دوم محاصره شده بود)، نسبت به خطر وقوع جنگ جهانی سوم هشدار داد و سیاست کشورهای غربی از جمله آلمان در اوکراین را مصداق بارز نسلکشی خواند.
بنابراین گزارش والودین در شبکه اجتماعی تلگرام در انتقاد از ناتو به سرکردگی آمریکا نوشت: ایدئولوژی فاشیست به یک قاعده و روال در رهبریت کشورهای عضو ناتو در آمده است.
خبرگزاری آلمان در ادامه افزود: رئیس دومای روسیه دولتهای غربی، بخصوص دولت آلمان به رهبری «اولاف شولتز» را به حمایت از نسلکشی در اوکراین متهم کرد و گفت: «این مسیر خطرناکی است که میتواند منجر به یک جنگ جهانی جدید نیز بشود».
یک مقام ارشد وزارت امورخارجه روسیه از آمادگی کشورش برای پذیرش راهحل اساسی در خصوص بحران اوکراین خبر داد.
الکسی پولیشچاک از مقامات ارشد وزارت امورخارجه روسیه در مصاحبه با خبرگزاری تاس گفت: "اگرچه امروزه امیدی به تغییر رویکرد غرب در خصوص حل و فصل مساله اوکراین نیست، اما روسیه پذیرای پیشنهادهای اساسی برای حل و فصل دیپلماتیک این مساله است."
وی خاطرنشان کرد: رهبری کنونی کییف، اول از همه، دست نشانده واشنگتن، و سپس لندن و بروکسل است. آنها از تشدید بحران اوکراین سود میبرند و از این وضعیت نه تنها برای "شکست استراتژیک" روسیه بهره میبرند، بلکه از آن برای تضعیف اقتصاد رقبای خود نیز استفاده میکنند.
اولیشچاک سپس در بخش دیگری از همین مصاحبه از قصد اوکراین برای سرقت بیش از ۲ میلیارد دلار از داراییهای روسیه خبر داد و گفت: برنامههای اوکراین برای مصادره دو هواپیمای روسی آنتونوف ای ان-۱۴۸ را میتوان "سرقت آشکار" این کشور تلقی کرد. وی در عین حال اضافه کرد که اقدامات اوکراین علیه روسیه تنها به همین یک مورد ختم نمیشود.
به گفته این مقام وزارت امورخارجه روسیه، از آغاز سال ۲۰۲۴، دادگاه عالی ضد فساد اوکراین ۳۲ حکم در مورد شکایتهای وزارت دادگستری بر سر مصادره داراییهای خصوصی صادر کرده است. وی ارزش داراییهای توقیف شده را بیش از ۲ میلیارد دلار برآورد کرد و افزود: این داراییها توقیف شده باید بودجه اوکراین را پر کند. اما با توجه به رشد فساد در این کشور، به راحتی میتوان حدس زد که وجوه مصادره شده در نهایت به کجا میرود و جیبهای چه کسانی را پر خواهند کرد.
پیش از این، وزارت دادگستری اوکراین اعلام کرده بود که برای مصادره و تحویل دو فروند هواپیمای مسافربری آنتونوف ای ان-۱۴۸ متعلق به شرکت روسی Ilyushin Finance، به دادگاه عالی مبارزه با فساد شکایت کرده است.
فنلاند در حالی امروز (یکشنبه) صحنه انتخابات برای جانشین "سائولی نینیسته" رئیس جمهوری فعلی این کشور است که با کنار گذاشتن چند دهه فقدان تعهد نظامی خود و به بهانه حمله روسیه به اوکراین، به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) ملحق شده است.
تارنمای دویچه وله نوشت: ۹ نامزد برای جانشینی رئیس جمهوری ۷۵ ساله این کشور رقابت می کنند. وی بعد از ۲ دوره ۶ ساله باید از قدرت کناره گیری کند.
انتظار نمی رود که هیچ یک از نامزدها اکثریت مطلق را کسب کنند و این بدان معناست که دور دوم انتخابات بین ۲ نامزد برتر احتمالا تا ۲ هفته دیگر برگزار می شود. حدود چهار میلیون و ۵۰۰ هزار شهروند فنلاندی واجد شرایط رای دادن هستند.
الکساندر استاب (Alexander Stubb) نخست وزیر سابق فنلاند نامزد پیشتاز این دوره از انتخابات است و در نظرسنجی ها حمایت ۲۲ تا ۲۷ درصدی را در دور اول انتخابات به ثبت رساند.
پکا هاویستو (Pekka Haavisto) وزیر امور خارجه سابق فنلاند و یکی از اعضای حزب سبز که بهعنوان نامزد مستقل در انتخابات شرکت میکند، نیز در نظرسنجی قوی عمل کرده و توانسته حمایت ۲۰ تا ۲۳ درصدی را کسب کند.
جوسی هالا آهو (Jussi Halla-aho) از حزب راست افراطی فنلاند نیز در رتبه سوم قرار گرفته است.
برخی دیگر از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری امروز فنلاند عبارتند از جوتا اورپیلینن (Jutta Urpilainen)، کمیسر سوسیال دموکرات اتحادیه اروپا و اولی رن (Olli Rehn) رئیس بانک مرکزی این کشور.
مواضع نامزدها در قبال مسکو
در حالی که اختیارات رئیس جمهوری در فنلاند محدود است، رئیس دولت با همکاری اعضایش به هدایت سیاست خارجی و امنیتی کشور کمک می کند. رئیس جمهوری همچنین به عنوان فرمانده عالی نیروهای مسلح فنلاند عمل می کند و به نمایندگی از این کشور در نشست های ناتو حاضر می شود.
انتخابات امروز فنلاند در برهه زمانی مهمی برای این کشور برگزار می شود. روابط این کشور نوردیک با همسایه خود روسیه، از زمان حمله به اوکراین در سال ۲۰۲۲ به وخامت گراییده است.
فنلاند در واکنش به این حمله در آوریل ۲۰۲۳ به ناتو ملحق شد و به چندین دهه فقدان تعهد نظامی خود پایان داد و تهدیدات «اقدام متقابل» روسیه را که یکهزار و ۳۴۰ کیلومتر (۸۳۰ مایلی) مرز مشترک دارد، برانگیخت.
همه ۹ نامزد انتخابات فنلاند وعده داده اند اگر پیروز شوند موضع سختگیرانه ای را علیه مسکو بکار بندند.
حوزه های رای گیری در فنلاند ساعت هشت بعد از ظهر به وقت محلی این کشور بسته خواهد شد و انتظار می رود نتایج موقت متعاقب آن اعلام شود.
رسانهها غروب یکشنبه به وقت تهران از کمک تسلیحاتی یونان به اوکراین برای مقابله با ارتش روسیه خبر دادند.
وبگاه «صدای اوکراین» به نقل از روزنامه «کاثیمرینی» نوشت که رهبری سیاسی و نظامی یونان با انتقال سامانههای تسلیحاتی به اوکراین موافقت کرده است. رسانههای یونانی نوشتهاند که آتن تسلیحات دست دوم را به اوکراین ارسال خواهد کرد.
«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه ایالات متحده به «کریاکوس میتسوتاکیس» نخست وزیر یونان گزینه انتقال یا فروش تجهیزات نظامی به اوکراین را در ژانویه پیشنهاد داد.
این تصمیم پس از موافقت ایالات متحده برای فروش جنگندههای پیشرفته اف-۳۵ به یونان اتخاذ شده است.
یونان تصمیم گرفته سامانهها و تجهیزات قدیمیرا که دیگر توسط ارتش این کشور استفاده نمیشود، منتقل کند. یونان به سامانههای پدافند هوایی «تور»، «اوسا» «اس-۳۰۰» مجهز است.
«ولودمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین اخیرا گفت که یونان در برنامه آموزش خلبانان اوکراینی برای جنگندههای «اف-۱۶» مشارکت خواهد کرد.
اصابت موشک های روسیه به قلب اوکراین
فرماندار منطقه «پولتاوا» در مرکز اوکراین گفت که موشکهای روسیه به یک ناحیه صنعتی در شهر «کرمنچوک» اصابت کردند.
«فیلیپ پرونین» شنبه شب اعلام کرد که ۲ موشک روس به اهداف مورد نظر در مرکز اوکراین اصابت کردند.
تصاویر ویدیویی وقوع آتشسوزی و حضور نیروهای آتشنشانی برای مهار حریق را نشان میدهد اما گزارشی درباره تلفات احتمالی منتشر نشده است.
از سوی دیگر، یوری مالاشکو فرماندار منطقه زاپوریژیا در جنوب شرق اوکراین اعلام کرد که یکی از زیرساختهای این منطقه هدف حمله پهپادی قرار گرفته است. گزارشی از خسارات و تلفات احتمالی این حمله نیز منتشر نشده است.
«وادیم اکسبیتسکی» معاون آژانس اطلاعات نظامی ارتش اوکراین اخیرا گفت که «تاسیسات صنعتی-نظامی، مقرهای ارتش، سامانههای کنترل و واحدهای دیگری که در خط مقدم جنگ قرار دارند» به اهداف اصلی حملات هوایی اخیر روسیه تبدیل شدهاند.
وی افزود، تسلیحاتی که روسیه در این حملات استفاده کرده است دقت بالایی ندارند و همین مساله آسیبهای زیادی به غیرنظامیان زده است.
مقامهای اوکراینی در ماههای گذشته هشدار دادهاند که ممکن است روسیه در زمستان حملات موشکی و پهپادی خود را به سامانههای انتقال انرژی در اوکراین افزایش دهد. سال گذشته حملات مشابهی رخ داد که موجب وارد آمدن خسارات گسترده به تاسیسات برق و قطعی گسترده برق در اوکراین شد.
این حملات در حالی است که کییف قصد دارد تولیدات نظامی داخلی خود را افزایش دهد تا در زمینه واردات تسلیحات وابستگی خود را به شرکای خارجی کاهش دهد چرا که حامیان اوکراین نیز در تامین نیازهای نظامی این کشور با کمبود سلاح مواجه شدهاند.
روسیه: انگلیس از تقابل و جنگ احتمالی با ما پرهیز کند
سفیر روسیه با هشدار به انگلیس هشدار داد که از فکر کردن به جنگ احتمالی و تقابل با مسکو پرهیز کند.
«آندری کلین» سفیر مسکو در لندن شنبه گفت: امروزه فضای سیاسی پرتنشی ایجاد شده و ناگهان صداهایی شنیده میشود که میگویند باید برای جنگ با روسیه در آینده نامعلوم آماده شد. ما دلیلی برای بوجود آمدن این صداها ایجاد نکردهایم.
وی که در مراسمی به مناسبت هشتادمین سالگرد آزادی لنینگراد از محاصره آلمان نازی سخن میگفت، افزود: لازم است که سیاستمداران جوان تاریخ را مطالعه کرده و به خاطر بسپارند. هیچ کسی قادر به شکست دادن ما نبوده است. بسیاری از مردم انگلیس نیز به خوبی به خاطر دارند که اتحاد شوروی و متحدانش کمک شایانی به حصول پیروزی بر آلمان نازی کردند.
سفیر روسیه در لندن اظهار کرد: ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه هنگام دریافت اعتبارنامه نایجل کیسی سفیر جدید انگلیس در مسکو گفت که تعامل در دورانهای پرفراز و نشیب زمینهساز ایجاد تعاملات جهانی جدید میشود.
وی تاکید کرد: مایلم بگویم که لازم است امروز از فکر کردن به جنگ احتمالی علیه روسیه پرهیز شود و به جای آن باید به فکر خروج از چرخه تقابل و ایجاد یک نظام بینالمللی نوسازیشده مبتنی بر برابری، احتمال متقابل و احترام به مسائل امنیتی بود.
سرویس امنیت اوکراین از کشف فساد گسترده در ارتش خبر داد
سرویس امنیت اوکراین (SBU) اعلام کرد که فساد گسترده ۴۰ میلیون دلاری ارتش این کشور را در خرید سلاح کشف کرده است.
سرویس امنیت اوکراین شنبه شب گفت که تحقیقات نشان میدهد «مقامهای وزارت دفاع و مدیران شرکت تسلیحاتی «لویو آرسنال» حدود یک و نیم میلیارد هریونا (واحد پول اوکراین) دزدیدهاند.»
این نهاد افزود: تحقیقات حاکی است که مقامهای بلندپایه فعلی و سابق وزارت دفاع و روسای شرکتهای وابسته به آن در این اختلاس دخیل هستند.
این اختلاس در مورد خرید صد هزار گلوله توپ برای ارتش بوده که میزان آن معادل حدود ۴۰ میلیون دلار است.
سرویس امنیت اوکراین اوت ۲۰۲۲ قراردادی با شرکت لویو آرسنال برای خرید گلوله توپ بسته شد. مبلغ قرارداد پرداخت شد اما سلاحی تحویل داده نشد.
فساد در ارتش اوکراین به یکی از موضوعات حساس تبدیل شده است؛ خصوصا آنکه این کشور برای پیوستن به اتحادیه اروپا باید مبارزه با فساد اقتصادی را در دستور کار قرار دهد.
اولکسی رزنیکوف وزیر دفاع پیشین اوکراین ماه سپتامبر به دلیل پروندههای فسادی که در وزارتخانه وی کشف شد، برکنار شد. اما شخص وی به دست داشتن در این پروندهها متهم نشده است.