محمدرضا مقامی فرد- به گزارش تابناک اقتصادی؛ در حالی که دولت و بانک مرکزی در سال جاری هدف گذاری ۲۵ درصدی برای رشد نقدینگی تا پایان سال ترسیم کرده بودند، حال دو مانده به پایان سال، این هدف گذاری تا حدود زیادی محقق شده است، به گونه ای که در ماه های گذشته، رئیس جمهور با بیان اینکه رشد نقدینگی همه را نگران کرده بود و یکی از علل تورم است، افزود: هدف گذاری کردیم تا پایان سال، رشد نقدینگی به ۲۵ درصد برسد.
حال امروز بانک مرکزی در خصوص نرخ رشد دوازدهماهه نقدینگی تا پایان دی ماه اعلام کرده است: نرخ رشد دوازده ماهه نقدینگی از ۳۴.۱ درصد در پایان دیماه ۱۴۰۱ طی یک روند نزولی به ۲۵.۲ درصد در پایان دیماه ۱۴۰۲ کاهش یافت که دستیابی به این رقم برای اولین بار از خردادماه ۱۳۹۸ (پس از ۵۵ ماه) محقق شده است. به گونهای که حجم نقدینگی در پایان دی ماه ۱۴۰۲ به رقم ۷۵۵۶۲.۲ هزار میلیارد ریال رسید که نسبت به پایان سال ۱۴۰۱ معادل ۱۹.۲ درصد رشد نشان میدهد. همچنین نرخ رشد دوازدهماهه پایه پولی در پایان دی ماه ۱۴۰۲ با ۶.۵ واحد درصد تنزل نسبت به دوره مشابه سال قبل (۳۸.۲ درصد در دی ماه ۱۴۰۱) به ۳۱.۷ درصد کاهش یافت. همچنین خالص داراییهای خارجی بانک مرکزی در دی ماه ۱۴۰۲ نسبت به ماه قبل ۵.۲ درصد رشد داشت.
این در شرایطی است که سیاست گذار پولی و ارزی تاکید داشته است: کاهش مستمر و قابل ملاحظه رشد نقدینگی طی دو سال اخیر و رسیدن آن به ارقام هدف گذاری شده رشد نقدینگی در سال جاری (۲۵ درصد) حاکی از تحقق برنامه پولی تنظیم شده و توفیق بانک مرکزی در اجرای سیاست کنترل مقداری رشد ترازنامه بانکها و در نهایت کنترل رشد نقدینگی در دوره اخیر است.
بر اساس این گزارش، پایه پولی در پایان دی ماه سال جاری، رشدی معادل ۲۰.۲ درصد را نسبت به پایان سال ۱۴۰۱ تجربه کرد. همچنین، نرخ رشد دوازدهماهه پایه پولی در پایان دی ماه ۱۴۰۲ با ۶.۵ واحد درصد کاهش نسبت به دوره مشابه سال قبل (۳۸.۲ درصد در دیماه ۱۴۰۱) به ۳۱.۷ درصد رسید.
رشد ماهانه پایه پولی در دی ماه ۱۴۰۲ نیز معادل یک درصد بوده است. لازم به ذکر است خالص دارایی های خارجی بانک مرکزی در دی ماه ۱۴۰۲ نسبت به ماه قبل با ۵.۲ درصد رشد، علاوه بر بهبود ذخایر خارجی بانک مرکزی، سهمی فزاینده معادل ۲.۳ واحد درصد در رشد ۱.۰ درصدی پایه پولی در این ماه داشته است. نکته قابل توجه، تداوم روند نزولی رشد پایه پولی است، به طوری که رشد دوازدهماهه پایه پولی در ادامه روند نزولی خود از ابتدای سال ۱۴۰۲ از ۴۵.۰ درصد در فروردینماه به ۳۱.۷ درصد در دیماه کاهش یافته است.
لازم به اشاره است ضریب فزاینده نقدینگی نیز در پایان دی ماه ۱۴۰۲ نسبت به پایان سال ۱۴۰۱، معادل ۰.۸ درصد کاهش یافت و به رقم ۷.۳۱۱ رسید.