بین الملل تابناک: هفتصد و سی و سومین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزارت خارجه اوکراین روز دوشنبه در اعتراض به اظهارات پاپ فرانسیس رهبر کاتولیکهای جهان سفیر واتیکان در کییف را احضار کرد.
این وزارتخانه اعلام کرد که به «ویسوالداس کولبوداس» سفیر واتیکان گفته که از «سخنان پاپ در مورد برافراشتن «پرچم سفید» ناامید شده است.»
وزارت خارجه اوکراین افزود که اظهارات پاپ «آنها (روسیه) را ترغیب میکند که بیش از پیش قوانین بینالمللی را زیر پا بگذارند.»
پاپ فرانسیس در مصاحبهای که شنبه پخش شد، گفت که اوکراین باید شجاعت برافراشتن پرچم سفید صلح را برای مذاکره با روسیه داشته باشد.
این اظهارات واکنش سریع کییف و متحدان اوکراین را به همراه داشت. دیمیترو کولبا وزیر خارجه اوکراین یکشنبه در پستی در شبکههای اجتماعی در واکنش به سخنان پاپ اعلام کرد: پرچم ما زرد و آبی است. این پرچمی است که با آن زندگی میکنیم، میمیریم و پیروز میشویم. ما هرگز پرچم دیگری را بالا نمیبریم.
روزنامه نیویورک تایمز آمریکا در گزارشی اعلام کرد که کشورهای عضو ناتو قادر نخواهند بود به تعهد خود درباره ارسال ۴۵ فروند جنگنده اف -۱۶ به اوکراین عمل کنند.
نیویورک تایمز معتقد است که تلاش اتحادیه اروپا برای ارائه جنگنده های آمریکایی اف -۱۶ به کی یف با هرج و مرج تحت تاثیر قرار گرفته است.
دولت آمریکا پیشتر به متحدان اروپایی خود اجازه داد که ارتش اوکراین را به نسل چهارم جنگنده های اف -۱۶ مسلح کنند. دانمارک، هلند، نروژ و بلژیک به طور مشترک متعهد شدند که ۴۵ جنگنده از این نوع را در اختیار اوکراین قرار دهند.
نیویورک تایمز روز دوشنبه در مقاله ای یادآور شد که با این حال، تنها مقامات دانمارکی تاکنون جدول زمانی برای ارسال این جنگنده ها به اوکراین را اعلام کرده اند. کپنهاگ اعلام کرده که کی یف شش فروند جنگنده را در اواخر بهار دریافت خواهد کرد و ۱۳ فروند دیگر در اواخر سال و در سال ۲۰۲۵ عرضه خواهد شد.
نیویورک تایمز یادآور شد که حتی اگر اوکراین تمام ۴۵ جنگنده را دریافت کند، خلبان کافی برای پرواز با آنها ندارد.
در حال حاضر، انتظار میرود که تنها ۱۲ هواپیمای اوکراینی تا تابستان آماده بهرهبرداری از هواپیمای طراحیشده ایالات متحده در جنگ باشند.
نخست وزیر سابق اوکراین میگوید شرایط اقتصادی این کشور از مدتها قبل بحرانی بوده است.
«نیکولای آزاروف» نخستوزیر سابق اوکراین در مورد کاهش رتبه اعتباری دولت اوکراین اعلام کرد که اوکراین مدتهاست که کاملاً ورشکسته شده است.
نخست وزیر سابق اوکراین در پیامی در کانال تلگرامی خود نوشت: اوکراین به طور کامل ورشکسته است. اکنون رتبهبندی بلندمدت بدهی کشور یک مسئله بسیار واضح است که چشمانداز آن منفی، و احتمال افزایش بدهیهایی مطرح است که امکان بازپرداخت آن وجود ندارد.
سازمان استاندارد «اند پورز» اخیراً در گزارشی در مورد بدهی دولتی اوکراین اعلام کرد که بدهیهای این کشور به سطح «ناخواسته» رسیده است.
کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکا پیشتر گفت که اقتصاد اوکراین کاملاً ویران شده و نیروهای نظامی این کشور به صورت کامل به کمکها و تجهیزات ارسالی از سوی غرب متکی هستند. بر اساس این گزارش، رایس و رابرت گیتس وزیر دفاع سابق آمریکا در مقالهای در روزنامه واشنگتن پست افزودند: اقتصاد اوکراین ویران شده و میلیونها نفر از ساکنان فرار کردهاند. زیرساختهای اوکراین از هم پاشیده و بیشتر ثروتهای معدنی و امکانات صنعتی و اراضی کشاورزی تحت سیطره روسیه هستند.
این دو مقام سابق آمریکا همچنین گفتند که توانمندیهای نظامی و اقتصاد اوکراین به صورت کامل به غرب متکی است و این ممکن است ایالات متحده و اروپا را ناچار سازد کی یف را به سمت آغاز گفتگو سوق دهند.
وزیر امور خارجه آلمان از اظهارات رهبر کاتولیکهای جهان درباره «پرچم سفید نشان دادن» اوکراین برای مذاکرات صلح با روسیه انتقاد کرد.
در پی اظهارات اخیر «پاپ فرانسیس» رهبر کاتولیکهای جهان درباره این که اوکراین باید با شجاعت برای مذاکرات صلح با روسیه پرچم سفید نشان دهد، اظهاراتی که انتقاد کییف را نیز به دنبال داشت، «آنالنا بربوک» وزیر امور خارجه آلمان به تندی از درخواست پاپ برای مذاکره اوکراین با مسکو انتقاد کرده و گفت که موضع او را درک نمیکند.
انتقاد بربوک در پی این مطرح میشود که پاپ در گفتوگویی با آژانس خبری RSI سوئیس درباره مطرح بودن موضوعی بین مردم اوکراین درباره شجاعت تسلیم شدن و نشان دادن پرچم سفید و اینکه آیا تسلیم میتواند به معنای مشروعیت بخشیدن به استفاده از زور در عرصه بینالمللی باشد، گفت: این نوعی تعبیر است. اما به نظرم، کسی که قدرتمند است، همانی که اوضاع را نظاره میکند، به مردم فکر میکند و شجاعت نشان دادن پرچم سفید و مذاکره را دارد.
پاپ همچنین با تاکید بر اینکه مذکرات هرگز درباره تسلیم شدن نیست، بلکه شجاعت عدم سوق دادن کشور به سمت خودکشی محسوب میشود، افزود: وقتی میبینید که شکست خوردید و اوضاع خوب پیش نمیرود، باید شجاعت مذاکره را داشته باشید. شما شاید شرمسار شوید اما از کشته شدن مردم جلوگیری میشود. به موقع مذاکره کنید و خواهید دید که کشورها میانجیگری میکنند.
رهبر کاتولیکهای جهان همچنین خاطرنشان کرد، بسیاری از کشورها به دنبال کمک برای پایان جنگ اوکراین و روسیه هستند که در فوریه وارد سومین سال خود شد.
پاپ فرانسیس همچنین گفت که خودش آماده میانجیگری است و البته پیشتر فرستاده صلحی را به اوکراین، آمریکا و روسیه فرستاده تا فرصت روند صلح را فراهم کند.
اما وزیر امور خارجه آلمان، شامگاه یکشنبه، در گفتوگویی با شبکه ایآردی درباره اظهارات پاپ گفت: من آن را درک نمیکنم. به گمانم، بعضی چیزها را تنها زمانی میتوان درک کرد که آن را نسبت به خود بسنجید.
بربوک همچنین درباره کودکان در جنگ اوکراین گفت: از خودم میپرسم که پاپ کجاست؟ پاپ باید از این چیزها مطلع باشد.
او در ادامه اظهار کرد که اگر اوکراین و متحدانش در موقعیت کنونی «از خود اقتدار نشان ندهند، صلحی در کار نخواهد بود.»
بربوک همچنین گفت: ما باید در کنار اوکراین باشیم و هر کاری که میتوانیم برای اطمینان یافتن از این که میتواند از خود دفاع کند، انجام بدهیم.
آلمان دومین تامینکننده بزرگ کمکهای نظامی به اوکراین، پس از آمریکا است.
پس از این درخواست پاپ، «دیمیترو کولبا» وزیر امور خارجه اوکراین نیز با اشاره به اینکه در طول جنگ جهانی دوم، «پاپ پیوس» دوازدهم سیاست بیطرفی را دنبال میکرد، گفت: وقتی صحبت از پرچم سفید به میان میآید، ما استراتژی واتیکان را از نیمه اول قرن بیستم میدانیم.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد در درگیریهای شبانهروز گذشته بین ارتش روسیه و اوکراین در مناطق مختلف صدها نظامی اوکراینی کشته شدند.
به گزارش اسپوتنیک، وزارت دفاع روسیه با انتشار بیانیهای اعلام کرد در در شبانه روز گذشته نیروهای ارتش روسیه ۱۱ ضدحمله اوکراین را دفع کردند و در این درگیریها بیش از ۴۳۰ نیروی نظامی اوکراینی کشته شدند.
طبق بیانیه وزارت دفاع روسیه همچنین در محور دونتسک نیروهای مسلح اوکراین ۱۸۰ نیروی خود را از دست دادند؛ دو خودروی زرهی رزمی و سه انبار مهمات صحرایی ارتش اوکراین نیز منهدم شد.
در شبانهروز گذشته همچنین در محور کوپیانسک نیز ۴ حمله ارتش اوکراین دفع شده و ارتش اوکراین در این محور نیز بیش از ۳۰ نیروی نظامی از دست داد.
وزارت دفاع روسیه دیروز دوشنبه نیز با انتشار بیانیهای اعلام کرد که پدافند هوایی ارتش این کشور دیشب در منطقه بریانسک چهار پهپاد مهاجم ارتش اوکراین و در منطقه اوریول نیز ۲ پهپاد رهگیری و منهدم کرد.
وزارت دفاع روسیه روز شنبه نیز با انتشار بیانیهای اعلام کرد که نیروهای ارتش روسیه در محور کوپیانسک سه ضدحمله ارتش اوکراین را دفع کردند و در این درگیریها ۱۱۰ نیروی نظامی اوکراینی کشته شدند.
آنگونه که در این بیانیه آمده در محور آودیوکا نیز نیروهای مسلح روسیه مواضع خود را بهبود بخشیدند، ۲ ضدحمله اوکراین دفع شد و ارتش اوکراین ۳۱۰ نظامی خود را از دست داد.
در محور دونتسک جنوبی نیز تلفات نیروهای مسلح اوکراین بالغ بر ۱۵۰ نیروی نظامی بود، یک انبار مهمات اوکراین نیز منهدم شد.
ساعاتی پیش نیز منابع آگاه نظامی در گفتوگو با «تاس» اعلام کردند که نیروهای ارتش روسیه با موشکهای تاکتیکی ۳ سامانه پدافند هوایی پاتریوتِ آمریکاییِ ارتش اوکراین را در نزدیکی منطقه «پوکرووسک» در جمهوری خلق دونتسک منهدم کردند.
به گفته این منابع آگاه «موشکهای تاکتیکی اسکندر احتمالاً سه پرتابگر سامانه پاتریوت ساخت آمریکا را در نزدیکی پوکروفسک از بین برده است.»
به نظر میرسد که روسیه در مقایسه با آمریکا و اروپا سه برابر بیشتر در مسیر تولید مهمات توپخانهای قدم برمیدارد و علاوه بر دستاوردهایی که اخیرا در میدان نبرد کسب کرده، این مورد هم مزیت کلیدی دیگری برای روسیه در جنگ به حساب میآید.
براساس برآوردهای ناتو از تولیدات دفاعی روسیه که با تلویزیون سیانان به اشتراک گذاشته شده و همچنین منابعی آگاه درخصوص ارسال تسلیحات غربی به اوکراین، روسیه حدود ۲۵۰ هزار مهمات توپخانه در ماه یا چیزی حدود ۳ میلیون در سال تولید میکند. علاوه بر این، یک مقام ارشد اطلاعاتی اروپایی به این رسانه آمریکایی گفت ایالات متحده و اروپا در مجموع ظرفیت تولید سالانه ۱.۲ میلیون مهمات برای ارسال به کییف دارد.
یک مقام ارتش آمریکا پیشتر به خبرنگاران گفت: ایالات متحده تا پایان سال ۲۰۲۵ هدف خود را برای تولید ۱۰۰ هزار گلوله توپ در ماه تعیین کرده است؛ رقمی که کمتر از تولید ماهانه روسیه است و از این گذشته، بودجه ۶۰ میلیارد دلاری آمریکا به اوکراین در کنگره نیز متوقف شده است.
یک مقام ارشد ناتو در گفتوگو با سیانان میگوید: «آنچه را که ما در آن به سر میبریم، جنگ تولیدی است. نتیجه در اوکراین به این بستگی دارد که هر طرف چگونه برای ادامه جنگ مجهز میشود.»
یک مقام اطلاعاتی اروپایی خاطرنشان میکند که روسیه در حال حاضر حدود ۱۰ هزار گلوله در روز شلیک میکند درحالیکه این رقم برای طرف اوکراینی تنها به ۲۰۰۰ میرسد.
این کاهش و کمبود احتمالا اوکراین را در «خطرناکترین» موقعیت از زمان آغاز جنگ قرار میدهد. همچنین بنبست کمکهای واشنگتن به کییف و مخالفت جمهوریخواهان کنگره با این بسته کمکی به موقعیت دشوار اوکراین در میدان نبرد میافزاید.
وضعیت میدان نبرد به طور کلی هر روز و هر لحظه برای اوکراین دشوار میشود. نیروهای روسیه ابتدا به عنوان دستاورد اصلی جنگ، شهر «آودیوکا» را به کنترل خود درآوردند و حالا شروع به کنترل روستاها و زمینهای اطراف آن کردهاند.
مقام ارشد ناتو به سیانان گفت: «موضوع شماره یک که ما در حال حاضر به دنبال آن هستیم، مهمات است. روسیه واقعا در این حوزه پیشرفت قابلتوجهی داشته و به همین خاطر پیشرفت برجستهای در میدان جنگ دارد.»
به گفته این مقام ارشد ناتو، روسیه ماهانه بین ۱۱۵ تا ۱۳۰ موشک دوربرد و ۳۰۰ تا ۳۵۰ پهپاد تهاجمی تولید میکند. به گفته این مقام، اگرچه قبل از جنگ، روسیه هزاران موشک دوربرد در زرادخانه خود داشت، اما امروز در حدود ۷۰۰ موشک است.
وی تاکید کرد جنگ اوکراین، اقتصاد روسیه را «کاملا متحول» کرده است و اکنون بخش دفاع این کشور بزرگترین بخش اقتصاد روسیه محسوب میشود.
با تشدید لفاظیهای جنگطلبانه مقامات فرانسه، استفان سژورنه گفت که میخواهد «مقابل روسیه بایستد» تا به ظن خودش از فرانسویها و صلح «محافظت» کند.
استفان سژورنه، وزیر خارجه فرانسه در مصاحبهای اعلام کرد هیچ ابهامی از سوی فرانسه در قبال روسیه وجود نداشته است. به گفته او، هدف غرب این است که «ظرفیت اوکراین برای مقاومت را در طول این رویارویی برای مدت طولانی بداند و اینکه آیا میتوانیم روسیه را وادار کنیم که جنگ را متوقف کند؟»
به نقل از لاتریبون دیمانش، سژورنه معتقد است که «به همان زبان روسیه باید صحبت کنیم، یعنی رویارویی قدرت. ما خیلی سادهلوح هستیم که فکر کنیم باید خودمان ممنوعیتهایی را برای خودمان تعیین کنیم، درحالیکه این روسیه است که قوانین بینالمللی را نقض میکند.»
علاوه بر این، او تأیید میکند که نمیتوان در برابر «یک کشور امپریالیستی یک گام به کنار گذاشت.» وزیر خارجه فرانسه گفت: من معتقدم که این دقیقا به روسیه این فرصت را میدهد که از آن برای حرکت به جلو استفاده کند. ایستادن در برابر روسیه به معنای محافظت از فرانسویها و صلح است. این میهنپرستی واقعی است!
در ۱۲ مارس یک مناظره در مورد اوکراین در مجلس ملی فرانسه و سپس مناظرهای در ۱۳ مارس در سنا برگزار خواهد شد.
پیشتر امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه در ۲۶ فوریه در سخنانی جنگطلبانه استدلال کرد که استقرار نیروها در اوکراین توسط اعضای ناتو و سایر متحدان را نمیتوان رد کرد، زیرا قدرتهای غربی نباید دست از کار بکشند و باید اطمینان حاصل کنند که روسیه نیروهای کییف را شکست نمیدهد. به دنبال آن، سژورنه از اساس، ایده استقرار نظامیان ناتو در اوکراین را رد کرد. همینطور ماکرون در تلاش برای تغییر لحن برآمد و گفت رد کردن یک مساله، به معنای انجام دادن آن نیست. او استقرار نیروها در اوکراین را منتفی ندانسته بود.
سرنگونی زلنسکی نزدیک است؟
تشدید نارضایتیها پس از عزل و نصبهای اخیر در سطوح بالای ارتش اوکراین، احتمال عزل رییس جمهور این کشور و ابقای فرمانده کل اسبق ارتش کییف را افزایش داده است.
به گزارش اسپوتنیک، بهدنبال موج تغییر و تحولات و عزل و نصب سران نظامی اوکراین به دست ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور این کشور، حالا نارضایتی بین واحدهای زبده ارتش کییف افزایش یافته و بیم آن میرود که زلنسکی بهزودی عزل و ولودیمیر زالوژنی، فرمانده کل اسبق ارتش این کشور نیز ابقا شود.
به گفته یکی از مقامات سرویس امنیتی روسیه، فرماندهان و سربازان واحدهای زبده نیروهای مسلح اوکراین، از تغییر و تحولات اخیر در سطوح بالای نظامی این کشور ناراضی هستند و مساله عزل زلنسکی را بجد مورد بحث قرار دادهاند.
این منبع گفته است که متخصصان به یک کانال تلگرام خصوصی به نام «پارابلوم» دسترسی یافتهاند که نظامیان واحدهای شناختهشده و زبده ارتش اوکراین در آن عضویت دارند.
وی افزود: کارشناسان ما به منبعی دست یافتهاند که اعضای آن را تفنگداران، نیروهای ویژه، مأموران اطلاعاتی، مأموران ارشد سرویس مخفی اوکراین و همچنین گردانهای مختف ملیگرا تشکیل داده و با یکدیگر بحث میکنند. آنها به شدت با تغییر فرماندهی مخالف هستند و گزینه سرنگونی دولت و فرمانده فعلی نیروهای مسلح اوکراین را به بحث گذاشتهاند.
بر اساس اطلاعات اسپوتنیک، سربازان عمیقاً با اقدامات زلنسکی و همچنین اُلکساندز سیرسکی، فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین مخالفند و در نتیجه، «ماکسیم شِوتسوف» فرمانده واحد شناسایی تیپ ۸۰ نیروی هوایی اوکراین، با نام سازمانی «زمستان»، از اعضای کانال تلگرامی «پارابلوم» خواسته است تا زلنسکی را سرنگون کنند.
شِوتسوف در یک فایل صوتی میگوید: اگر مردم و ارتش به دفاع از زالوژنی برنخیزند، آنگاه این موش (زلنسکی) همه را به فنا میدهد. بیایید این موش سبز را عزل و زالوژنی را ابقا کنیم!
تعویق دوباره سفر رئیس جمهور فرانسه به اوکراین
امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه بار دیگر سفر خود را به اوکراین به تعویق انداخت.
به گزارش رویترز، دفتر ریاست جمهوری فرانسه اعلام که سفر مکرون، رئیس جمهور این کشور به اوکراین ـ که طبق برنامه قرار بود در هفتههای آینده انجام شود ـ به تعویق افتاده است؛ علت تعویق این سفر هنوز اعلام نشده است.
این سومین بار است که سفر برنامه ریزی شده مکرون به اوکراین لغو می شود و به تعویق میافتد.
مکرون ابتدا گفته بود، قصد دارد در ماه فوریه برای امضای توافقنامه امنیتی دوجانبه با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین در این کشور با او دیدار کند، اما اکنون بار دیگر سفر مکرون به کی یف لغو شده است؛ تعویق این سفر، تنها چند روز پس از آن صورت میگیرد که یک موشک روسی به زیرساختهای بندری در شهر اودسا در دریای سیاه برخورد کرد.
روسای جمهوری اوکراین و فرانسه پیشتر در تماسی تلفنی درباره اوضاع میدانی جنگ و درخواستهای دفاعی و نظامی کییف با یکدیگر گفت وگو کرده بودند.
زلنسکی در این تماس تلفنی درباره نیازهای اوکراین به پهپاد، سامانههای توپخانه و گلوله توپ، تجهیزات جنگی الکترونیک و سامانههای دفاع هوایی با مکرون رایزنی کرده بود.
آلمان برای کمک به اوکراین، ایده تبادل موشک با انگلیس را بررسی میکند
وزیر امور خارجه آلمان گفت با پیشنهاد همتای انگلیسی خود برای تبادل موشکهای دوربرد «تاروس» آلمانی با موشکهای انگلیسی «استورم شدو» ـ برای آنکه به موجب این تبادل موشکهای دوربرد بیشتری برای اوکراین فرستاده شود ـ مخالفتی ندارد.
«آنالنا بربوک»، وزیر امور خارجه آلمان در مصاحبه با شبکه آلمانی «آ.ار.د» تاکید کرد، پیشنهاد ارائه شده از سوی «دیوید کامرون»، وزیر امور خارجه انگلیس برای تبادل موشک با آلمان «گزینهای شایسته بررسی است.»
دیوید کامرون پیش از این در مصاحبه با روزنامه آلمانی «زود دویچه تسایتونگ» به ابراز تمایل خود برای «همکاری در نزدیکترین شکل ممکن با شرکای آلمانی به منظور کمک به اوکراین» پرداخت.
طبق پیشنهاد کامرون برلین میتواند برای کمک موشکی به اوکراین، موشکهای تاروس خود را برای بریتانیا بفرستد و دولت لندن نیز در ازای آن تعداد بیشتری از موشکهای دوربرد خودش موسوم به استورم شدو (سایه طوفان) را به کییف بدهد.
دولت «اولاف شولتس»، صدراعظم آلمان تاکنون با ارسال موشکهای دوربرد پیشرفته تاروس کشورش برای اوکراین مخالفت کرده است. این موشکها خصوصیات تقریبا مشابهی با موشکهای انگلیسی سایه توفان از جمله برد ۵۰۰ کیلومتری دارند که در برابر شناسایی شدن آسیبپذیری کمتری نشان میدهند.
اولاف شولتس به رغم تقاضاهای مکرر کییف برای دریافت این موشکها، از دادن آنها به کییف به دلیل نگرانی نسبت به استفاده از آنها برای هدف گرفتن اهدافی در داخل خاک روسیه و تشدید هر چه بیشتر جنگ امتناع کرده است.
آلمان در اوایل جنگ اوکراین از این شیوه برای تبادل تانک به منظور ارسال تانکهای رزمی بیشتر برای اوکراین استفاده کرده بود اما چندی بعد تصمیم به ارسال مستقیم تانکهای خودش برای کییف گرفت.
رویترز نوشت شولتس در داخل ائتلافش برای کنار گذاشتن مخالفتش با ارسال موشکهای تاروس برای اوکراین تحت فشار قرار گرفته و بربوک از چند ماه پیش گفته است که از ارسال این موشکها برای کییف حمایت میکند.