تابناک اقتصادی بررسی کرد؛

چرا «رهبر انقلاب» اصرار بر «مردمی سازی اقتصاد» دارند؟ / مزایای واگذاری مدیریت به بخش خصوصی چیست؟

رهبر انقلاب تأکید دارند: اگر بخواهیم جهش تولید داشته باشیم، باید اقتصاد را مردمی و پای مردم را به عرصه تولید به نحو محسوسی باز کنیم.
کد خبر: ۱۲۳۳۳۶۱
|
۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۶:۳۱ 22 April 2024
|
9849 بازدید
|

محمدرضا مقامی فرد- شعار سال ۱۴۰۳ توسط رهبر انقلاب به نام جهش تولید با مشارکت مردم برگزیده شد؛ نام‌گذاری‌ مهم که نشان از توجه ایشان بر اهمیت تقویت تولید با حضور و مشارکت مردم دارد که در نهایت به بالندگی اقتصاد ملی منجر شود.

چرا رهبر انقلاب اصرار بر مردمی سازی اقتصاد دارند؟ / مزایای واگذاری مدیریت به بخش خصوصی چیست؟به گزارش تابناک اقتصادی؛ حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در نخستین دقایق سال جدید فرمودند: کلید اساسی برای حل مشکلات اقتصادی کشور، مساله تولید داخلی و ملی است. برای همین است که در این چند سال گذشته بر تولید تکیه کردیم. اگر رشد تولید و حرکت روبه‌جلو در تولید ملی به نحو مطلوب انجام گیرد، بسیاری از مشکلات مهم اقتصادی همچون تورم، اشتغال و ارزش پول ملی به سمت حل شدن پیش خواهد رفت.

رهبر انقلاب در ادامه تأکید داشتند: جهش در تولید بدون مشارکت مردم و بدون حضور مردم اتفاق نخواهد افتاد. اگر بخواهیم جهش تولید داشته باشیم، باید اقتصاد را مردمی و پای مردم را به عرصه تولید به نحو محسوسی باز کنیم، موانع حضور مردم را برطرف کنیم.

اشاره رهبر انقلاب بر مشارکت مردم در اقتصاد و تولید کشور به‌گونه‌ای است که در این سال‌ها، همواره بر موضوعی مهم با نام میدان دادن به بخش خصوصی و مردم در اقتصاد کشور تأکید ویژه‌ای شده است، تا جایی که ایشان در هفته‌های نخستین از سال جدید در دیدار‌های مختلف با مردم و مسئولان بر مساله مهم مشارکت مردم و بخش خصوصی در تولید و اقتصاد اشاره داشتند.

برای نمونه در اولین روز سال جدید و در جمع قشرهای مختلف مردم فرمودند: بنده معتقدم بخش مردمی و توانایی‌های مردمی بالاست. همین اواخر در همین حسینیه، نمایشگاهی ترتیب دادند که بنده فعالیت های تولیدی بخش خصوصی و آنچه مردم با سرمایه‌ی خودشان و با ابتکار خودشان انجام داده بودند، از نزدیک ببینم؛ من آمدم تقریباً چهار ساعت یا شاید بیش از چهار ساعت صرف وقت کردم، مفصلاً این برنامه‌های مردمی را دیدم؛ شگفت‌آور بود، بسیار خوب بود، نشان‌دهنده‌ی ظرفیت بالای توان مردمی در تولید و در ابتکارات اقتصادی بود. بسیاری جوان [بودند]؛ جوان‌ها آمدند اینجا صحبت کردند که با ابتکارات خودشان کار‌های بزرگی را در زمینه‌ی اقتصاد انجام داده‌اند. پس ظرفیت و توانایی‌ها وجود دارد، این توانایی‌ها را بایستی استفاده کرد؛ در بخش‌هایی مثل صنایع بزرگ، مثل بهینه‌سازی مصرف آب، مثل بخش نفت، مثل بخش صنایع‌دستی، مثل حمل‌ونقل، در همه‌ی این‌ها، نیرو‌های جوان و مبتکر و خلّاق تلاش کرده‌اند، کار کرده‌اند، کار‌های برجسته‌ای را انجام داده‌اند.

همچنین ایشان در دیدار (پانزدهم فروردین‌ماه ۱۴۰۳) مسئولان نظام تأکید داشتند: شکل‌گیری بنگاه‌های توانا در بخش مردمی و بخش خصوصی که یک نمونه‌اش را ما در این نمایشگاهی که در بهمن‌ماه گذشته اینجا نشان دادند، مشاهده کردیم. انصافاً بنگاه‌های قوی، کارآمد و با ابتکاری شکل‌گیری شده که تأثیرات این‌ها در پیشرفت تولید کشور و رشد تولید ناخالص کشور [مهم است]و طبعاً این‌ها به‌ تدریج در زندگی مردم اثر می‌گذارد که بعد البتّه من یک توضیحی در این زمینه عرض می‌کنم. این‌ها واقعیت‌های شیرین است. البتّه همان‌طور که عرض کردیم، انتظار بیش از این‌هاست و ان‌شاءالله دولت کنونی می‌تواند بسیاری از این گره‌ها را باز کند، با تلاشی که می‌کنند.

آنچه از صحبت‌های رهبر انقلاب مشخص است، حضور مردم و بخش خصوصی در تولید کشور، مزایای بسیاری همچون تقویت پایدار و باثبات رشد اقتصادی، کنترل تورم و ایجاد اشتغال پایدار و تقویت پولی ملی را به همراه خواهد داشت. انتظار می‌رود در سال جدید، دولت در این باره مدیریت و برنامه‌ریزی داشته باشد تا شاهد حضور روزافزون بخش خصوصی در مدیریت اقتصاد و تولید ملی باشیم.

علم اقتصاد همواره بر این مساله تأکید دارد که تمایل به کارایی و بهره‌وری در بخش خصوصی همواره به دلایلی همچون انگیزه‌های قوی‌تر برای سودآوری، بیشتر از مدیریت دولتی است و در این مسیر، جایگاه مدیریتی دولت در صنایع مختلف و تصدی‌گری مستقیم، باید به بخش نظارت تغییر کند.

تجربه کشور‌های توسعه یافته نیز نشان می‌دهد؛ واگذاری اقتصاد و بخش‌های دولتی به مردم و بخش خصوصی واقعی، زمینه را برای مشارکت گسترده‌تر آحاد جامعه در فعالیت‌های اقتصادی و افزایش سهم مردم از منافع اقتصادی فراهم می‌کند و در نتیجه تقویت بخش خصوصی و واگذاری سهم بیشتری از اقتصاد به مردم، می‌تواند به رونق تولید، ایجاد اشتغال، افزایش صادرات و در نهایت رشد و توسعه اقتصادی کشور کمک کند.

موارد مذکور از جمله موضوعات مهم اقتصاد است که در رهنمود‌های رهبر انقلاب خطاب به مسئولان دولت در خصوص واگذاری اقتصاد دولتی به مردم و بخش خصوصی، تأکید شده است.

به عنوان نمونه؛ بررسی‌ها نشان می‌دهد: یکی از بخش‌های مهم از اقتصاد و تولید کشور که سال‌های سال در اختیار دولت قرار داشته و نتیجه مطلوبی هم به همراه نداشته، صنعت خودروسازی کشورمان است؛ صنعتی که به‌طور عمده در دو خودروساز بزرگ کشور جای گرفته است و به دلایل مختلف همچون نوع نگاه دولتی بر مدیریت این خودروسازان، پاسخ به نیاز خودرویی مردم نمره قبولی نگرفته است و تولید در سطح کمتری در برابر تقاضاست و از سوی دیگر، ضرر و زیان گسترده‌ای نیز به عملکرد این شرکت‌ها وارد شده است و در نهایت این زیان انباشته در صورت‌های مالی، سهامداران آن‌ها را هم گرفتار کرده است.

این در حالی است که کارشناسان اقتصادی در این سال‌ها همواره بر ضرورت خروج دولت از مدیریت صنعت خودروسازی تأکید کرده‌اند و معتقدند تداوم این روند، نتیجه ای جز زیان برای اقتصاد کشور به همراه نخواهد داشت.

به‌ بیان‌ دیگر، با واگذاری واقعی خودروسازی دولتی به بخش خصوصی که اهلیت لازم و کافی را داشته باشد، مهم‌ترین مانع در مسیر رشد این صنعت، یعنی تغییر نگاه مدیریتی از دولتی به خصوصی، برطرف خواهد شد. رویکردی که در بسیاری از کشور‌های پیشرفته در صنعت خودروسازی نیز شکل گرفته است و نتایج مثبتی به همراه داشته است. هرچند باید همواره مراقب بود که واگذاری‌ها واقعی و نه صوری باشد و به‌گونه‌ای انجام شود که بخش خصوصی مالکیت و اختیار واقعی فعالیت‌های اقتصادی را داشته باشد و دولت صرفاً نظارت داشته باشد و نه دخالت! در حقیقت دولت باید در کنار نظارت، با ایجاد فضای مناسب کسب‌وکار، رفع موانع و ارائه مشوق‌های لازم، از بخش خصوصی حمایت کند.
چرا رهبر انقلاب اصرار بر مردمی سازی اقتصاد دارند؟ / مزایای واگذاری مدیریت به بخش خصوصی چیست؟نگاهی به عملکرد صنعت خودروسازی دولتی کشورمان در چند دهه اخیر و نوع مدیریت بخش خصوصی واقعی در صنایع مختلف نشان می‌دهد که شرکت‌های تولیدی خصوصی به دلیل پویایی و انعطاف‌پذیری بیشتر، تمایل بیشتری به نوآوری و ارائه محصولات جدید و متنوع به بازار دارند و این امر می‌تواند به افزایش رضایت مشتریان و پاسخگویی به نیاز‌های جدید بازار کمک کند. همچنین حضور بخش خصوصی در صنعت خودرو، رقابت را در این صنعت افزایش می‌دهد و این امر می‌تواند به نفع مصرف‌کنندگان باشد، زیرا شرکت‌ها برای ارائه محصولات با کیفیت بهتر و قیمت مناسب‌تر با یکدیگر رقابت می‌کنند.

از سوی دیگر، واگذاری مدیریت خودروسازان دولتی به بخش خصوصی، تصدی‌گری دولت را در اقتصاد هم کاهش می‌دهد و دولت می‌تواند منابع خود را صرف اموری مانند ارائه خدمات عمومی و حمایت از قشرهای آسیب‌پذیر کند.

هرچند همان‌طور که تأکید شد، مساله مهم در واگذاری مدیریت بخش دولتی، اهلیت بخش خصوصی است. به‌گونه‌ای که خریدار باید اهلیت و توانایی لازم برای اداره شرکت خودروسازی را داشته باشد و برنامه‌های مدونی برای توسعه و ارتقای آن ارائه دهد. همچنین با درس گرفتن از تجربیات تلخ گذشته در زمینه خصوصی‌سازی‌ها، واگذاری بخش تولید دولتی باید به‌گونه‌ای انجام شود که شفاف و عادلانه باشد و از سوءاستفاده‌ها و رانت‌خواری جلوگیری شود.

بنابراین، واگذاری مدیریت خودروسازان دولتی به بخش خصوصی، درصورتی‌که درست، اصولی و شفاف، انجام شود، می‌تواند مزایای متعددی برای اقتصاد کشور و مردم به همراه داشته باشد و گامی مهم در تحقق شعار سال یعنی جهش تولید با مشارکت مردم باشد، چون رهبر انقلاب نیز بر این موضوع تأکید دارند، اگر بخواهیم جهش تولید داشته باشیم، باید اقتصاد را مردمی و باید پای مردم را به عرصه تولید به نحو محسوسی باز کنیم.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۱
در انتظار بررسی: ۱۷
انتشار یافته: ۱۲
تام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۳
متاسفانه تاکنون هیچ مدیریتی به بخش خصوصی و مردم واگذار نشده و به صرف واگذاری اندک سهامی به بخش خصوصی هم نمی توان مدعی خصوصی سازی شد
شرکتهای سرمایه گذاری دولتی و خصولتی هم کاملا تحت مدیریت دولت هستند
پاسخ ها
ناشناس
| Netherlands (Kingdom of the) |
۲۰:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۳
اول باید کشور قانونمند بشه بعد خصوصی سازی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۴
به عمل کار برآید .....
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۳
همراه اول استارت آپ دیجیکالا رو بلعید خصوصی سازی است!؟
مصطفی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۳
مردم همیشه پای کار بودند چون عاشق وطنشون هستند.ولی باید دولت ها را مجبورکرد که سنگ جلوی پای مردم نیندازند.
محمود
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۳
اولین فایده سپردن کار به بخش خصوصی استفاده از افراد لایق در راس کارهاست که در بخش دولتی غیرممکن هست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۳
هزینه های دولت باید با مالیات و مشارکت مردم تامین شود و پول نفت صرف هزینه های جاری نشود پول نفت باید در صندوقهای مخصوص نگهداری و به مصرف سران کشور برسد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۶:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۴
پول نفت سالهاست از چرخه اقتصادی خارج شده و صرفا برای توسعه صنایع نظامی مصرف می شه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۳
برای تحقق شعار سال بایدهای نهادهای خصولتی دخالت در اقتصاد را محدود کنند که البته غیرممکن است و مشغول خرید دیجی کالا هم خستند!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۳
و مسئولین هم با جان و دل انجام می دهند، مثلا برای کمک به تولید، قیمت خوراک و سوخت و انرژی صنایع علی الحساب، حقوق مالکانه معادن و ... علی الحساب اعلام می کنند یا کاری کرده اند که قیمت هر سهم نزدیک
به نیمی از کارخانه ها و پالایشگاهها و نیروگاهها و ... کمتر از 1 سنت شود، مثلا قیمت هر سهم پالایشگاه اصفهان کمتر از نیم کیلو پسماند مقواست.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۳
اگر مشارکت مردم اینقدر مثمرثمر داشت چرا این همه سال اجرا نشده؟
آرش
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۴
هیچ مدیری حوزه قدرتشو واگذارنمیکنه اگر تمام شرکت های ایران واگذار شوند 90 درصد آنها ضرر ده است و باید بسته شود
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
کدام وزیر دولت پزشکیان تاکنون عملکرد ضعیف تری داشته است؟