بین الملل تابناک: هفتصد و هفتاد و هشتمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزارت امور خارجه انگلیس روز جمعه «آندره کلین» سفیر روسیه در لندن را به اتهام آنچه فعالیتهای سازماندهی شده و مخرب روسیه در خاک انگلیس نامید احضار کرد.
وزارت امور خارجه انگلیس در بیانیهای افزود که دولت لندن نسبت به «الگوی رفتاری گستردهتری که از سوی روسیه برای حمایت از رفتارهای مخرب در قلمرو سایر کشورهای مستقل شاهد هستیم» ابراز نگرانی کرد.
این بیانیه میافزاید: ما خواستار توقف فوری این فعالیتها هستیم و به همکاری با متحدان خود برای ایجاد بازدارندگی و دفاع در برابر خطرات ناشی از روسیه ادامه خواهیم داد.
سفیر روسیه در حالی احضار شد که دادستانی انگلیس ساعاتی پیش دو شهروند بریتانیایی را به همدستی با سرویس جاسوسی روسیه برای خرابکاری در انگلیس متهم کرد.
بر اساس گزارشها دیلان ارل ۲۰ ساله و جیک ریوز ۲۲ ساله متهم هستند که در عملیات آتشسوزی یک انبار تجاری مرتبط با اوکراین در شرق لندن مشارکت داشتهاند. آنها نخستین کسانی هستند که در چارچوب قانون جدید امنیت ملی انگلیس مصوب سال ۲۰۲۳ متهم شدهاند.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه به آمریکا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) درباره هرگونه اقدامی که باعث به خطر انداختن امنیت روسیه شود، هشدار داد.
خبرگزاری تاس به نقل از ماریا زاخاروا نوشت: ما پیام روشن و واضحی را برای آمریکا و ناتو ارسال میکنیم و به آنها درباره تبعات فاجعه بار احتمالی هر گونه سیاست برای به خطر انداختن امنیت روسیه هشدار می دهیم.
دیپلمات ارشد روسیه گفت: متاسفانه در نتیجه سیاست مخرب غرب که مملو از رویارویی مستقیم بین قدرت های هسته ای است، سطح تهدیدهای هسته ای به شکل قابل توجهی افزایش یافته است.
زاخاروا افزود: روسیه هرگز تلاش هایش را برای تضمین بازدارندگی هسته ای متوقف نکرده است.
وی اظهار داشت: علاوه بر این روسیه به طور منظم، دکترین خود را برای ارزیابی ارتباط آنها با تهدیدهای کنونی بررسی می کند. بنابراین، قابلیت اطمینان و اثر بخشی بازدارندگی هسته ای در روسیه در سطح مناسبی تضمین شده و نباید درباره آن تردید کرد.
زاخاروا به تازگی نیز درباره رزمایشهای ناتو نزدیک مرز روسیه، هشدار داد و گفت این رزمایش ها خطرات حوادث نظامی احتمالی را افزایش میدهند.
وی گفت مسکو به دقت «اقدامات تهاجمی جمعی غرب» را تحت نظر دارد.
وزیر دفاع روسیه امروز جمعه گفت: مسکو هرگز سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را تهدید نکرده و از نظر نظامی و ژئوپلتیکی (جغرافیای سیاسی) علاقهای به حمله به کشورهای این ائتلاف ندارد.
خبرگزاری اسپوتنیک نوشت: سرگئی شویگو در نشست وزیران دفاع کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای (SCO) در آستانه، افزود، ما فقط از مردم خود در سرزمین های تاریخی خود محافظت می کنیم.
شویگو گفت: روسیه همواره نهایت تلاش خود را بکار بسته تا توازن قوا و ثبات راهبردی در جهان را حفظ کند.
وزیر دفاع روسیه خاطرنشان کرد، قصد آمریکا برای استقرار زیرساخت های نظامی خود در آسیای جنوبی و شرقی، تهدیدی مستقیم علیه ثبات کشورهای سازمان همکاری شانگهای است.
وی در اظهارنظر درباره اوضاع در منطقه آسیا-اقیانوسیه گفت، ساختارهای نظامی و سیاسی دارای گرایش به آمریکا تلاش می کنند سیستم امنیتی منطقه را بازسازی کنند تا بر این بخش از کره زمین سلطه یابند.
وزیر دفاع روسیه خاطرنشان کرد، بازداشت تروریست های افراطی از خاورمیانه و شمال آفریقا به جنوب شرق آسیا زمینه را برای تنش جدید در منطقه ایجاد کرده است.
این مقام روسیه گفت: آمریکا از تاکتیک های دامن زدن به کانون های بی ثباتی در جهان، ایجاد تهدیدهای امنیتی استفاده و در عین حال، کمک های نظامی را به طور همزمان ارائه می دهد.
شویگو همچنین به پیامدهای فاجعه بار احتمالی ناشی از حملات مداوم اوکراین به نیروگاه هسته ای زاپوریژیا اشاره کرد و گفت حملات مداوم نیروهای مسلح اوکراین به نیروگاه هسته ای زاپوریژیا که می تواند به عواقب فاجعه بار منجر شود، نگران کننده است.
پسکوف با اشاره به قطعنامه پارلمان اروپا در امتناع از به رسمیت شناختن نتایج انتخابات ریاست جمهوری روسیه، گفت، پارلمان اروپا پر است از تضادهای داخلی و مدتهاست که به تولید کننده بیانیههای بی حوصله تبدیل شده که اقدامات آن به شدت بر اساس روس هراسی است.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در بیانیه خود آورده است: « پارلمان اروپا مدتهاست که موضع روس هراسی شدید و سیستماتیک را اتخاذ کرده است. این اقدامات برخلاف فراخوان اصلی قانونگذاران، یعنی ایجاد و برقراری گفتوگو و جستوجوی راه های گفتوگو است. این پارلمان به ماشینی پر از تضادهای درونی تبدیل شده است که مدام گزارههای بیرحمانه تولید میکند.»
تارنمای پولیتیکو به نقل از دو دیپلمات اتحادیه اروپا نوشت: کمیسیون اروپا در حال بررسی اعمال تحریمها علیه گاز طبیعی مایع (LNG) روسیه است.
این تارنمای آمریکایی نوشت: اتحادیه اروپا با این تصمیم برای اولین بار جرات کرده علیه بخش گاز روسیه اقدام کند.
این رسانه افزود: کمیسیون اروپا به عنوان بازوی اجرایی اتحادیه اروپا در حال حاضر چهاردهمین بسته تحریمی خود علیه روسیه را با گذشت بیش از دو سال از دستور ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه برای اعزام نیروهایش به اوکراین آماده می کند.
به گفته دیپلمات های آگاه از این تصمیم اتحادیه اروپا، این اقدام جدید می تواند شامل محدودیت هایی علیه سه پروژه گاز طبیعی روسیه و صادرات مجدد گاز طبیعی روسیه از بندرهای اتحادیه اروپا باشد.
پولیتیکو نوشت: بروکسل تاکنون صادرات زغال سنگ و نفت خام دریایی روسیه به اتحادیه اروپا را ممنوع کرده است. اما این اتحادیه به دلیل مخالفت ها از سوی کشورهایی مانند مجارستان که همچنان به شدت به واردات گاز از مسکو وابسته است نتوانسته درباره اعمال محدودیت های گازی به اجماع برسد.
با این حال، اتحادیه اروپا وابستگی به واردات گاز روسیه را از زمان جنگ اوکراین و قطع جریان گازی از مسکو کاهش و منابع تامین گاز خود را به نروژ و آمریکا تغییر داده است.
در حالی که گاز طبیعی مایع روسیه فقط ۵ درصد از مصرف انرژی اتحادیه اروپا را در سال گذشته تشکیل می داد این اتحادیه تقریبا ۸ میلیارد دلار برای این محصول که عمدتا از بنادر فرانسه، اسپانیا و بلژیک به این اتحادیه وارد می شود به کرملین پول پرداخته کرده است.
با این حال پیشنهادهای جدید در این زمینه خرید گاز طبیعی مایع روسیه در این اتحادیه را ممنوع نمی کند اما با محموله هایی که به بنادر این اتحادیه وارد و به کشورهای دیگری ارسال می شوند، مقابله می کند.
قرار است نمایندگان اتحادیه اروپا درباره پیشنهاد جدید کمیسیون اروپا در اوایل ماه آینده میلادی گفت و گو کنند.
نخستوزیر یونان اعلام کرد که این کشور نمیتواند در پاسخ به فشار اتحادیه اروپا و متحدان سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) برای ارسال کمکهای نظامی بیشتر به اوکراین، سامانههای دفاع هوایی مانند «پاتریوت» یا «اس-۳۰۰» در اختیار کییف قرار دهد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، کیریاکوس میتسوتاکیس اواخر روز پنجشنبه در مصاحبهای با شبکه تلویزیون «اسکای» یونان گفت: آتن قرار نیست اس-۳۰۰ (S-300) یا پاتریوت (Patriot) به اوکراین بفرستد.
وی اظهار داشت: از ما [در این باره] درخواست شد و ما توضیح دادیم که چرا نمیتوانیم این کار را انجام دهیم.
نخستوزیر یونان افزود: این سامانهها برای توانایی بازدارندگی ما حیاتی هستند.
روزنامه «ال پائیس» اسپانیا امروز (جمعه) نوشت که اسپانیا «تعداد کمی موشک پاتریوت» به اوکراین ارسال میکند.
در حالی که اسپانیا تحویل پرتابگرهای ضدهوایی به اوکراین را رد کرد، اما به کییف گلوله خواهد داد.
«ال پائیس» گزارش داد که اسپانیا سه توپخانه دارد که آنها را در سالهای ۲۰۰۴ و ۲۰۱۴ از آلمان خریداری کرد.
این روزنامه به نقل از منبعی ناشناس، خبر داد که مادرید «تعداد کمی موشک پاتریوت» در اختیار کییف قرار خواهد داد.
بر اساس این گزارش، وزارت دفاع اسپانیا هنوز به درخواست این روزنامه برای اظهار نظر پاسخ نداده است.
با این حال یک منبع دیپلماتیک اسپانیایی روز گذشته به خبرنگاران گفت: ما باید تعهد خود نسبت به اوکراین را افزایش دهیم.
روزنامه «فایننشالتایمز» نیز روز دوشنبه گزارش داد که کشورهای یونان و اسپانیا تحت فشار شدید متحدان خود در اتحادیه اروپا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) هستند تا سامانه های دفاع هوایی بیشتری را برای اوکراین تامین کنند.
حمله جنگنده ها و موشک های روسیه به قطار حامل تسلیحات غربی
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد، نیروهای این کشور به یک قطار باری که تجهیزات نظامی تامین شده از سوی غرب را برای اوکراین حمل می کرد، حمله کرده اند.
این وزارتخانه امروز (جمعه) در بیانیهای اعلام کرد که در این حمله ترکیبی از جنگندهها، موشک و توپخانه استفاده شده است.
به نقل از شبکه خبری راشاتودی، در این بیانیه همچنین آمده است: « یک قطار با سلاح و تجهیزات نظامی غربی در منطقه شهرک اوداچنویه در دونتسک مورد اصابت قرار گرفت.»
به گفته وزارت دفاع روسیه، پرسنل و تجهیزات تیپ ۶۷ مکانیزه نیروهای اوکراینی نیز در ایستگاه بارگیری راه آهن در منطقه شهرک «بالاکلیا» در منطقه خارکیف اوکراین مورد حمله قرار گرفتند.
تهدید روسیه به نابود کردن تسلیحات هسته ای آمریکا در لهستان