بین الملل تابناک: هفتصد و هشتاد و دومین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«پیتر سیارتو» وزیر امور خارجه مجارستان خواستار پایان هر چه سریعتر جنگ در اوکراین به منظور جلوگیری از یک جنگ جهانی جدید شد که به گفته وی ممکن است تبدیل به یک جنگ هستهای شود.
به گزارش خبرگزاری تاس روسیه، «پیتر سیارتو» با اشاره به وضعیت اوکراین، یادآور شد که پس از شروع درگیری، «سیاستمداران غربی قول دادند که فقط کلاه و پتو به ارتش اوکراین عرضه کنند، سپس سلاح، تانک، سیستم های پرتاب چندگانه، جنگنده ارائه شدند و اکنون [امانوئل مکرون] رئیس جمهور فرانسه رویای اعزام نیروهای زمینی به اوکراین را در سر می پروراند.»
وی افزود: متأسفانه، این جنون جنگ طلبانه غرب ابعاد جدیدی پیدا کرده و به جنون جنگ هسته ای تبدیل شده است. ما قبلاً اظهارات رئیس جمهور فرانسه [در مورد اعزام نیرو به اوکراین] را شنیده ایم، علاوه بر این، آندری دودا رئیس جمهور لهستان در مورد یک جنگ هسته ای بالقوه صحبت کرده است.
رئیسجمهور اوکراین ضمن اشاره به سرعت پایین انتقال تسلیحات غربی به میدان نبرد، گفت که روسیه از این سرعت پایین بهره میبرد.
این اظهارات «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین پس از آن بیان شد که آمریکا سرانجام کمکهایی به ارزش بیش از ۶۰ میلیارد دلار را عمدتا برای کمکهای نظامی به این کشور جنگزده اروپایی تصویب کرد.
تلویزیون بیبیسی گزارش داد، رئیسجمهور اوکراین در کنار «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو که روز دوشنبه در سفری از پیش اعلامنشده وارد کییف شد، بیان کرد: «ارتش روسیه اکنون سعی میکند از سرعت انتقال تسلیحاتی که شرکا به خصوص ایالات متحده برای ما میفرستند، بهره ببرد. به همین خاطر است که سرعت انتقال مهمات به معنای ثبات خط مقدم میباشد.»
او با طرح این ادعا که «ارتش روسیه آماده اقدامات تهاجمی بیشتر میشود»، افزود: «اوکراین به گلوله و سامانههای دفاع هوایی نیاز دارد. شرکای ما همه اینها را دارند و آنها باید اکنون در اوکراین برای از بین بردن جاهطلبیهای روسیه تلاش کنند.»
طی روزهای اخیر نیروهای اوکراینی مجبور به عقبنشینی از سه روستا در منطقه دونتسک شدند؛ اتفاقی که نه تنها نقاط آسیبپذیر اوکراین را عمیقتر کرده است، بلکه مسئله کمبود نیروهای این کشور را مجددا برجسته میکند.
پس از کمکهای ایالات متحده به اوکراین به ارزش بیش از ۶۰ میلیارد دلار که پیشتر با مخالفت مجلس نمایندگان آمریکا مواجه بود، کییف در حال دریافت دور جدیدی از تسلیحات و مهمات است، اما موانعی بر سر راه آن در میدان نبرد وجود دارد. اوکراین از طرفی با کمبود نیرو و سرعت پایین انتقال مهمات مواجه شده و از طرف دیگر برتریهای نظامی روسیه در این جنگ باعث شده تا نتواند حملات بزرگی انجام دهد و به پیشرفتهای چشمگیری در جنگ دست پیدا کند.
روزنامه واشنگتن پست به نقل از مقامات آمریکایی مینویسد: «تعداد سربازان اوکراینی که در پایگاههای آمریکایی واقع در اروپای غربی آموزش میبینند، در ماههای گذشته تقریبا به صفر رسیده و این نشان میدهد که کییف برای جنگ با نیروهای روسیه، با کمبود نیروی انسانی و سرباز مواجه شده است.»
مربیان آمریکایی، آموزش نیروهای اوکراینی را با انجام تمریناتی در منطقه آموزشی «گرافنور» در آلمان در آوریل ۲۰۲۲ آغاز کردند. حدود ۳۱۰۰ سرباز اوکراینی تا پایان سال ۲۰۲۲ آموزشهای ایالات متحده را دریافت کرده بودند. همچنین این برنامه آموزشی در ژانویه ۲۰۲۳ جهت آموزش ۱۲ تیپ در آستانه ضدحمله شکستخورده اوکراین تمدید شد.
مقاماتی بدون افشای نام خود به واشنگتن پست گفتند: «آخرین تیپ آموزشدیده در آلمان، در ماه ژانویه یا فوریه منطقه آموزشی مذکور را بهعنوان بزرگترین فرماندهی آموزشی ایالات متحده در آلمان ترک کردند. آنها پس از این تاریخ هیچ آموزشی دریافت نکردهاند.»
مسئله کمبود نیروهای اوکراین از سال گذشته میلادی توسط رسانههای غربی گزارش شده است و در حالیکه این کشور با چنین مسئله مهمی دستوپنجه نرم میکند، روسیه به تدریج دستاوردهایی را به طور روزانه در میدان نبرد کسب میکند.
سخنگوی سرویس مرزی اوکراین گفت از ابتدای جنگ با روسیه تاکنون حدود ۳۰ مرد اوکراینی در تلاش برای عبور غیرقانونی از مرزهای اوکراین و اجتناب از جنگ علیه روسیه، جان خود را از دست دادند.
«آندری دمچنکو» سخنگوی سرویس مرزی اوکراین در مصاحبه با خبرگزاری اوکراینی عنوان کرد: برخی از آنها هنگام تلاش برای عبور از رودخانه یا عبور از کوه جان خود را از دست دادند.
به نقل از دیلیمیل، بهاستثنای برخی موارد، مردان اوکراینی بین ۱۸ تا ۶۰ سال، طبق قانون نظامی اوکراین، اجازه خروج از کشور را ندارند زیرا ممکن است از آنها برای جنگ استفاده شود.
روز دوشنبه، سرویس گارد مرزی دولتی اوکراین در بیانیهای در شبکههای اجتماعی اعلام کرد ۲۴ مرد هنگام تلاش برای عبور از رود «تیسا» در مرز اوکراین با رومانی جان خود را از دست دادهاند.
دمچنکو افزود: «از زمان آغاز جنگ، مرزبانان حدود ۴۵۰ گروه جنایتکار را که تلاش کردهاند افراد را بهصورت غیرقانونی از مرز عبور دهند، شناسایی کردهاند. تلاش برای عبور غیرقانونی از مرز هر روز اتفاق میافتد. بیشتر این تلاشها خارج از پستهای بازرسی مرزی در مرز با مولداوی و رومانی است. بیشترین تعداد با اسناد جعلی در مرز با لهستان ثبت شده است.»
اوایل ماه آوریل، سخنگوی سرویس مرزی اوکراین به تلویزیون دولتی اوکراین گفته بود به طور متوسط روزانه حدود ۱۰ مرد در تلاش برای ترک غیرقانونی اوکراین متوقف میشوند.
در ماه نوامبر، بیبیسی در گزارشی بر اساس دادههای عبور غیرقانونی مرز از رومانی، مولداوی، لهستان، مجارستان و اسلواکی اعلام کرد نزدیک به ۲۰ هزار مرد از آغاز جنگ برای سربازی اجباری از اوکراین فرار کردهاند.
ساقط کردن ۶ موشک «اتکمز» آمریکا توسط ارتش روسیه
روسیه امروز (سهشنبه) اعلام کرد که سامانه پدافند هوایی این کشور ۶ موشک دوربرد موسوم به «اتکمز» ساخت آمریکا و ۲ بمب هوایی هدایتشونده «هامر» که اوکراین در ۲۴ ساعت گذشته پرتاب کرده بود را سرنگون کرده است.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد: ۱۰ هواپیمای بدون سرنشین اوکراینی، ۶ فروند موشک تاکتیکی «اتکمز» (ATACMS) ساخت ایالات متحده و ۲ بمب هوایی هدایتشونده «هامر» (Hammer) ساخت فرانسه توسط پدافند هوایی روسیه سرنگون شدند.
طبق این گزارش، وزارت دفاع روسیه در بیانیه خود اشارهای نکرده است که این موشکها به سمت کدام مناطق شلیک و در کجا هدف قرار گرفتهاند.
با این حال، سرگئی آکسیونوف فرماندار منطقه کریمه اعلام کرد که موشکهای اتکمز بر فراز این شبه جزیره سرنگون شدند.
آکسیونوف در پیامرسان «تلگرام» عکسی را منتشر کرده است که مهمات فرعی منفجر نشده موشکهای اتکمز را نشان میدهد.
یک مقام آمریکایی هفته گذشته اعلام کرد که واشنگتن در هفتههای اخیر مخفیانه موشکهای دوربرد اتکمز را به عنوان بخشی از بسته کمک نظامی ۳۰۰ میلیون دلاری برای اوکراین که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا آن را تایید کرد، به کییف فرستاده است.
ارسال موشکهای اتکمز با برد تا ۳۰۰ کیلومتر برای اوکراین، موضوعی بود که ماهها در دولت بایدن مورد بحث قرار گرفته بود.
«مغز متفکر پوتین»: اوکراین نباید وجود داشته باشد
«الکساندر دوگین» فیلسوف و نظریهپرداز برجسته روسی که برخی از او به عنوان «مغز متفکر پوتین» یاد میکنند، در مصاحبهای با خبرنگار سرشناس آمریکایی ضمن حمایت بیشتر از عملیات نظامی روسیه گفت که کشور مستقل اوکراین «نباید وجود داشته باشد».
«تاکر کارلسون» خبرنگار سرشناس آمریکایی که پیشتر هم مصاحبهای طولانی با «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه داشت، این بار گفتوگو ۲۰ دقیقهای را با متحد پوتین انجام داده و آن را روی کانال یوتیوب خود منتشر کرده است.
طبق گزارش راشا تودی، «الکساندر دوگین» که از منتقدان سرسخت غرب است، در این مصاحبه علاوه بر حمایت تمامعیارش از عملیات نظامی روسیه در اوکراین، تاکید کرد که کشور مستقل اوکراین «نباید وجود داشته باشد».
آقای کارلسون، دوگین را نویسندهای توصیف میکند که «درباره ایدههای بزرگ مینویسد» و همچنین ادعا میکند که کتابهای او در سرتاسر ایالات متحده توسط دولت «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا ممنوع شده است و امکان خرید در وبگاه آمازون وجود ندارد.
در قسمتی از این مصاحبه، «مغز متفکر پوتین» استدلال میکند: «ایدئولوژی لیبرال، که از زمان سقوط اتحاد جماهیر شوروی، عملا در غرب بیرقیب شد، منجر به نابودی مفهوم خانواده میشود؛ مفهومی که به نفع فردگرایی، در حال نابودی است. همچنین پیشرفت طبیعی لیبرالیسم موجب طرد هویت انسانی میشود.»
این نظریهپرداز روس در ادامه میگوید: «فاز بعدی: نئو لیبرالیسم. اکنون در اینجا بحث اکثریت نیست بلکه بحث بر سر حکومت اقلیتهاست. نقش این تفکر در غرب به معنای دموکراسی نیست، بلکه توتالیتاریسم است.»
راشا تودی همچنین به «داریا دوگینا» دختر این فیلسوف روسی و مفسر سیاسی اشاره میکند که در جریان بمبگذاری در خودروی شخصیاش کشته شد و مقامات روسیه گفتند که این حادثه توسط عاملان اوکراینی طراحی شد. همچنین چندین رسانه آمریکایی به نقل از منابعی ناشناس گزارش دادند که واشنگتن معتقد است مقامات اوکراینی در این «ترور» دست داشتند.
اصابت موشک ساخت کرهشمالی به خارکیف اوکراین
ناظران تحریمهای سازمان ملل متحد در گزارشی به کمیته شورای امنیت مدعی شدند بقایای موشکی که ۲ ژانویه در شهر خارکیف اوکراین فرود آمد، از یک موشک بالستیک سری Hwasong-۱۱ کرهشمالی بود.
در این گزارش ۳۲ صفحهای که نسخهای از آن دوشنبه به دست خبرگزاری رویترز رسید، آمده است ناظران تحریمهای سازمان ملل «به این نتیجه رسیدند بقایای به دست آمده از موشکی که ۲ ژانویه ۲۰۲۴ در خارکیف اوکراین فرود آمد، از موشک سری «هوآسونگ-۱۱» (Hwasong-۱۱) کرهشمالی ناشی میشود و این نقض تحریم تسلیحاتی کرهشمالی است.»
هیئتهای روسیه و کرهشمالی در سازمان ملل در نیویورک به درخواست ناظران تحریمها برای اظهارنظر درباره این گزارش پاسخ ندادند.
کرهشمالی که به طور رسمی بهعنوان جمهوری دموکراتیک خلق کره شناخته میشود، از سال ۲۰۰۶ تحت تحریمهای سازمان ملل به دلیل موشکهای بالستیک و برنامههای هستهای خود قرار گرفته و این اقدامات در طول سالها تقویت شده است. روابط نظامی پیونگیانگ-مسکو هم بعد از جنگ اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ بیش از پیش تقویت شده اما طرفین جزئیات همکاریهای خود را علنی نکردهاند.
این ادعاها در حالی مطرح میشود که سه ناظر تحریمها اوایل ماه جاری برای بازرسی بقایای یافت شده به اوکراین سفر کردند و هیچ مدرکی دال بر ساخت این موشک در روسیه پیدا نکردند. آنها نمیتوانستند بهطور مستقل تشخیص دهند که موشک از کجا پرتاب شده و همچنین نمیدانستند چه طرفی آن را پرتاب کرده است.
با این حال آنها بعدا در گزارش ۲۵ آوریل به کمیته تحریمهای کرهشمالی در شورای امنیت مدعی شدند: «اطلاعات در مورد مسیر ارائه شده توسط مقامات اوکراینی، نشان میدهد که این موشک از داخل خاک فدراسیون روسیه پرتاب شده است. و اگر این موشک در کنترل نیروهای روسیه بوده باشد، اصابت در چنین نقطهای احتمالا نشاندهنده این است که از سوی طرفهای مرتبط با فدراسیون روسیه تهیه شده است. این میتواند نقض تحریم تسلیحاتی علیه کرهشمالی باشد که سال ۲۰۰۶ معرفی شد.»