بین الملل تابناک: هفتصد و نودمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
سخنگوی دفتر ریاستجمهوری روسیه (کرملین) از اظهارنظر درباره بیانیه کییف در مورد تدارک عوامل روسیه برای سوءقصد به جان ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهوری اوکراین خودداری کرد و گفت: اطلاعات سرویس امنیت کییف نمیتواند واقعی تلقی شود.
دیمیتری پسکوف روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت: من اصلاً نمیتوانم در اینباره اظهار نظری داشته باشم.
وی اظهار داشت: اطلاعاتی که از سرویس امنیت اوکراین منتشر میشود، به سختی میتواند درست تلقی شود، بنابراین من نمیتوانم چیزی بگویم.
سرویس امنیت اوکراین روز سهشنبه از بازداشت دو سرهنگ اداره امنیت دولتی این کشور خبر داد و گفت: آنها در حال آمادهسازی سوءقصد به ولودیمیر زلنسکی بودند.
بنا بر اعلام این سرویس، برنامه های این افراد شامل زیرنظر گرفتن زلنسکی و سایر مقامات عالی رتبه اوکراینی بود.
بر اساس این گزارش، در میان مقامات مورد هدف، واسیلی مالیوک رئیس سرویس امنیت اوکراین و کریل بودانوف رئیس اداره اطلاعات اصلی وزارت دفاع این کشور بودند.
بنا بر اعلام سرویس امنیت اوکراین، این ماموران قرار بود اصابت یک حمله موشکی به هدف را هدایت کنند و در صورت لزوم از یک پهپاد کامیکادزه استفاده کنند.
وزیر خارجه مجارستان با بیان اینکه این کشور به ناتو سلاح نخواهد فرستاد، گفت پیروزی اوکراین بر روسیه به عنوان یک قدرت هستهای غیرممکن است.
«پیتر سیارتو» وزیر خارجه مجارستان با انتقاد از باور کشورهای ناتو مبنی بر ممکن بودن پیروزی اوکراین بر روسیه با دریافت تسلیحات مضاعف، گفت اوکراین نمیتواند در چنین وضعیتی یک کشور هستهای را شکست دهد.
او در ویدیویی که در فضای مجازی منتشر کرد، گفت: «پیشنهاد جدید ناتو حول این محور بنا شده که اوکراین تا پیروزی به جنگ ادامه دهد. انگلیس و ناتو پایان این جنگ را در یک نتیجه نظامی میبینند که دستیابی به آن ممکن نیست و احتمال بهوقوعپیوستن آن بسیار ناچیز و حتی بهدور از واقعگرایی است.»
وزیر خارجه مجارستان با بیان اینکه نمیتوان این مناقشه را در میدان نبرد حلوفصل کرد، گفت: اوکراین نمیتواند در این جنگ پیروز شود. نمیتوان در چنین جنگی یک قدرت هستهای را شکست داد.
او همچنین گفت مجارستان در گسترش ناتو در جناح شرقی، ارسال سلاح به کییف و آموزش نیروهای مسلح اوکراین شرکت نخواهد کرد.
سیارتو گفت: «مجارستان سمت این اقدامات نخواهد رفت. سربازان ما در چنین ماموریتهایی شرکت نکرده و اجازه انجام چنین اقداماتی را هم در خاک مجارستان نمیدهیم. ما همچنین میخواهیم خود را درگیر تامین مالی از این تصمیم نکنیم.»
نخست وزیر لیتوانی در پی انتشار گزارشها درباره شروع برنامه اعزام ۱۵۰۰ سرباز فرانسوی به اوکراین گفت، دولت او نیز اعزام سربازان لیتوانیایی به اوکراین برای یک ماموریت آموزشی را در دست بررسی دارد.
روز دوشنبه گزارش شد فرانسه اولین گروه از نیروهای خود را به طور رسمی به اوکراین اعزام کرده و آنها برای پشتیبانی از تیپ مکانیزه ۵۴ مستقل اوکراین در «اسلاویانسک» مستقر شدهاند.
بر اساس گزارش روزنامه «ایژیا تایمز» سربازان فرانسوی از هنگ ۳ پیادهنظام زیر مجموعه فرماندهی لژیون نیروهای فرانسه به اوکراین اعزام شدهاند. بر اساس این گزارش «استفن براین» معاون سابق وزیر دفاع آمریکا در امور سیاستگذاری ادعا کرد تعداد نیروهای اولین گروه از سربازان فرانسوی اعزام شده به اوکراین حدود ۱۰۰ نفر است و این صرفا اولین مرحله از برنامه اعزام ۱۵۰۰ سرباز لژیون فرانسوی به اوکراین است.
با این وجود وزارت خارجه فرانسه با تکذیب اظهارات این مقام دفاعی سابق آمریکا درباره اعزام نظامیان فرانسه به اوکراین، گفت پاریس هیچ سربازی را به کییف نفرستاده است.
«اینگرید سیمونیت»، نخست وزیر لیتوانی در مصاحبه با روزنامه فایننشال تایمز فاش کرد دولت او نیز مجوز اولیه پارلمان برای استقرار نیروهای نظامی در اوکراین در راستای تقویت پشتیبانی نظامی خود از کییف را دریافت کرده اما کییف هنوز برای این موضوع درخواست رسمی نداده است.
سیمونیت با تاکید بر موضع تحریک آمیز خود در حمایت از اعزام نیروهای نظامی به اوکراین مدعی شد: «اگر ما قرار بود ملاحظه پاسخ روسیه به آن را بکنیم دیگر نمیتوانستیم هیچ چیزی به اوکراین بفرستیم.»
روسیه از تصرف دو روستا توسط ارتش این کشور در خطوط مقدم جنگ در نواحی دونتسک و خارکیف در اوکراین خبر داد.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد واحدهای ارتش این کشور «روستای کیسلیفکا واقع در منطقه خارکیف» و «روستای نووُکالینووه در جمهوری خلق دونتسک» را آزاد کردهاند.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، مسکو در ماههای اخیر به ویژه بعد از افول پیدا کردن کمکهای نظامی غرب به اوکراین فتوحات پی در پی در خطوط مقدم جنگ در این کشور رقم زده است.
روستای کیسلیفکا در حدود ۲۰ کیلومتری از پایگاه نظامیان اوکراینی در منطقه «کوپیانسک» واقع شده و روستای نووُکالینووه نیز در حدود ۱۰ کیلومتری شمال شهر آودیفکا که توسط مسکو در ماه فوریه تصرف شد، قرار دارد.
مقامهای اوکراینی حالا بیم تدارک روسیه برای اجرای یک حمله جدید در جبهه شمال شرق با بهرهبرداری از کمبود شدید مهمات در انبارهای ارتش کییف را دارند.
«اولکساندر سیرسکی» فرمانده کل ارتش اوکراین در ماه آوریل عقبنشینی نظامیان تحت امر خود از سه روستا و ایجاد یک خط دفاعی جدید از سوی کییف در خط مقدم را اعلام کرد.
وزارت دفاع روسیه نیز در بیانیه جداگانهای اعلام کرد دست به حملات تلافیجویانهای علیه تاسیسات نظامی و انرژی اوکراین زده است.
در بیانیه وزارت دفاع روسیه تصریح شد: «نیروهای مسلح فدراسیون روسیه در پاسخ به تلاش رژیم کییف برای آسیب زدن به تاسیسات انرژی روسیه صبح امروز حملاتی را علیه تاسیسات انرژی و تاسیسات متعلق به مجتمع نظامی-صنعتی اوکراین اجرا کردند.»
مقامات و تحلیلگران اوکراینی میگویند، ارتش روسیه در حال نهایت بهرهمندی از ضعف تسلیحاتی اوکراین است و «عجله دارد» که پیش از رسیدن تسلیحات بیشتر غرب به دست کییف، مناطق راهبردی مهمی از خاک اوکراین را تصرف کنند که میتواند راهگشای آنان برای تصرف منطقه گستردهتر دونباس باشد.
یک رسانه انگلیسی اوایل این هفته در گزارشی مطرح کرد به گفته تحلیلگران و مقامات رسمی، کرملین پیش از رسیدن کمکهای تسلیحاتی جدید غرب به اوکراین و کاهش توان توپخانهای خود، «به هر قیمیتی» به دنبال تصرفات بیشتر در خاک اوکراین است.
روزنامه ایندیپندنت گزارش داد: «با وجود این که بخشی از بسته کمکهای مالی ۶۱ میلیارد دلاری آمریکا به اوکراین که به طور کلی، شامل بسیاری از چیزها، از جمله موشکهای دوربرد، خودروهای زرهی و توپهای مهم است، این هفته از راه رسید، تحویل بخش مهمی از آن چند هفته یا چند ماه طول خواهد کشید. در این میان، نیروهای روس تا جای ممکن، از توانمندیهای توپخانهای و نیروی انسانی خود در خط مقدم بهره میبرند و میشتابند تا بتوانند اطراف قلمرو تحت حاکمیت اوکراین در منطقه شرقی دونتسک را محاصره کنند.»
سازمان منع تسلیحات شیمیایی در پی ادعای آمریکا مبنی بر استفاده روسیه از تسلیحات شیمیایی در اوکراین، در بیانیهای اعلام کرد که اطلاعات ارائهشده به این سازمان در این باره به حدکافی مستند و اثباتشده نیست.
سازمان منع تسلیحات شیمیایی اعلام کرد، اطلاعاتی که درباره استفاده از تسلیحات شیمیایی در اوکراین به دست آورده است، «به حد کافی اثباتشده نیست.»
رادیو و تلویزیون ملی ایرلند در این باره گزارش داد: سازمان منع تسلیحات شیمیایی همچنین گفت که پس از اتهامزنی آمریکا به روسیه در هفته گذشته مبنی بر استفاده از عامل مسمومکننده کلروپیکرین علیه نظامیان اوکراینی، هنوز درخواستی رسمی برای تحقیقات درباره هر گونه ادعایی در این زمینه دریافت نکرده است.
در بیانیه این سازمان آمده است: هم فدراسیون روسیه و هم اوکراین یکدیگر را به متهم کرده و اتهاماتی مبنی بر استفاده از تسلیحات شیمیایی را به این سازمان منع تسلیحات شیمیایی گزارش کردهاند.
در ادامه مطرح شد: اطلاعات ارائهشده به این سازمان از سوی طرفین به این سازمان و اطلاعاتی که دبیرخانه در اختیار دارد، به اندازه کافی اثباتشده نیست.
با این حال، سازمان منع تسلیحات شیمیایی این وضعیت را «ناپایدار و به شدت نگرانکننده در زمینه ظهور دوباره استفاده از مواد شیمیایی مسمومکننده به عنوان سلاح» تلقی کرد.
هفته گذشته، وزارت امور خارجه آمریکا، روسیه را به استفاده از یک سلاح شیمیایی علیه نیروهای روسیه متهم کرد که نقض کنوانسیون تسلیحات شیمیایی است.
طبق ادعای وزارت امور خارجه آمریکا، روسیه علاوه بر استفاده از کلروپیکرین، از گاز اشکآور نیز به عنوان روشی در جنگ اوکراین استفاده کرده است که آن هم نقض کنوانسیون تسلیحات شیمیایی به شمار میرود.»
کلروپیکرین مایعی روغنی با بویی زننده است که عاملی خفهکننده به شمار میرود و در جنگ جهانی اول، به عنوان نوعی گاز اشکآور، به طور گستردهای از آن استفاده میشد.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا این گاز را «عاملی آسیبزا برای ریه» عنوان کرده است که میتواند موجب التهاب جدی پوست، چشمها و مجاری تنفسی شود.
سازمان منع تسلیحات شیمیایی استفاده از آن را ممنوع ساخته است.
اگرچه این ماده شیمیایی اشکآور است و گاهی از آن به عنوان گاز اشکآور یاد میشود، به عنوان عامل کنترل شورشها از آن استفاده نمیشود.
تنش شدید میان روسیه و غرب درباره اعزام نیرو به اوکراین
سخنگوی کرملین امروز (چهارشنبه) گفت، مقامهای اوکراین به صورت غیر قابل پیشبینی ساکت هستند و مداخله نظامی ناتو در این درگیری و حضور نیروها در اوکراین خطر بزرگی در پی دارد.
روز سهشنبه درخواستی برای دعوت از سربازان خارجی به اوکراین در وبسایت ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین ثبت شد.
در همین رابطه دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت: «کییف به صورت غیر قابل پیشبینی ساکت است. ما بارها گفتهایم که مداخله مستقیم نیروهای ناتو در اوکراین و حضور نیروهای کشورهای عضو این ائتلاف در جنگ اوکراین یک خطر بزرگ است.»
وی با اشاره به درخواست ثبت شده در وبسایت ریاست جمهوری اوکراین نیز گفت، مسکو این پیام را به منزله تحریک میداند.
سخنگوی کرملین همچنین افزود، بیانیه سرویس امنیتی اوکراین درباره دخالت ادعایی عاملان روسی در توطئه قتل زلنسکی اصلا درست نیست. روز سهشنبه، سرویس امنیتی اوکراین اعلام کرد دو افسر گارد ملی را به ظن توطئه قتل زلنسکی دستگیر کرده است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، سخنگوی کاخ ریاست جمهوری روسیه همچنین گفت، ادغام کشورها به اتحادیه اقتصادی اوراسیا تضمینکننده سرعت توسعه کشورهای شرکتکننده است.
وی با اشاره به این مساله که تداوم همکاری کشورها برای توسعه این اتحادیه به نفع تمامی اعضاست، خاطرنشان کرد: «به طور کلی، فرآیند ادغام بسیار موفق است و توسعه سریع را برای کشورهای شرکتکننده تضمین میکند. همچنین کشورهای شرکتکننده این را میدانند و مطمئنا این مساله در نرخ رشد سالانه تولید ناخالص داخلی کشورها و سهم این فرآیند یکپارچگی بسیار محسوس است.»
سفیر چین در مسکو: اروپا، روسیه و اوکراین میانجیگری پکن را قبول دارند
سفیر چین در روسیه گفت: اروپا، روسیه و اوکراین متفق القول اذعان دارند که چین به عنوان عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل قادر به میانجیگری بین مسکو، کییف و سایر طرفها است.
به گزارش خبرگزاری ریانووستی، چان خانخوئی در مصاحبه با این رسانه روس افزود: پکن در تماس نزدیک با روسیه، اوکراین و جامعه جهانی برای تسهیل مذاکرات برای حل مناقشه اوکراین است.
وی افزود: در موضوع اوکراین، طرف چینی همواره موضعی عینی و بی طرفانه اتخاذ کرده است. چین از صلح و گفتگو حمایت میکند و به طور فعال به دنبال کمک به انجام مذاکره است. همه طرف ها از تلاش ها و موضع عادلانه چین در میانجیگری قدردانی می کنند. آنها از چین انتظار دارند نقش سازنده تری ایفا کند.
سفیر چین در مسکو یادآور شد که اخیراً لی هوی نماینده ویژه دولت چین در امور اوراسیا در دومین دور سفر خود، تبادل نظر عمیقی با روسیه، اوکراین و کشورهای اروپایی مرتبط در مورد چگونگی دستیابی به آتش بس انجام داد و از آنها خواست که هر چه زودتر به خصومت ها پایان دهند و به حل و فصل سیاسی بحران کمک کنند.
این دیپلمات چینی افزود: طرفها در تعامل با پکن و در شرایطی که اختلافها ادامه دارد، رویکردهای مشترک را تقویت و شرایط مساعدتری را برای مذاکرات صلح ایجاد میکنند.
بلاروس رزمایشهایی را با استفاده از تسلیحات هستهای تاکتیکی آغاز کرد
بلاروس رزمایشهایی را با استفاده موشک ها و جنگنده های دارای توان حمل تسلیحات هستهای تاکتیکی، آغاز کرد.
این رزمایش ها یک روز پس از اعلام روسیه مبنی بر برگزاری رزمایشهایی برای شبیهسازی استفاده از تسلیحات هستهای در واکنش به اظهارات مقامات غربی مبنی بر مشارکت بیشتر در جنگ اوکراین انجام می گیرد. این نخستین بار است که مسکو چنین رزمایشی را به طور علنی اعلام می کند.
ویکتور خرنین وزیر دفاع بلاروس در این زمینه گفت که یک واحد از موشکهای کوتاه برد اسکندر و یک اسکادران از جنگنده های سوخو-۲۵ در این رزمایش حضور دارند.
این رزمایش به ویژه پس از مراسم سوگند پنجمین دوره ریاست جمهوری ولادیمیر پوتین مورد توجه قرار گرفته است.
روسیه سال گذشته، برخی تسلیحات هستهای تاکتیکی خود را به بلاروس که هم مرز با اوکراین، لهستان، لتونی و لیتوانی است، منتقل کرد. مسکو در عین حال تاکید کرده است که تسلیحات هستهای تاکتیکی مستقر در بلاروس تحت کنترل ارتش روسیه قرار دارند.
تسلیحات هستهای تاکتیکی برخلاف موشکهای بالستیک قارهپیما که قادر به حمل کلاهک هستهای بوده و میتوانند تمامی شهرها را ویران کنند، برای استفاده در میدان نبرد در نظر گرفته شده و قدرت کمتری دارند. چنین تسلیحاتی شامل بمب های هوایی، کلاهکهای موشکی کوتاهبرد و مهمات توپخانهای است.
پوتین و الکساندر لوکاشنکو همتای بلاروسی بارها تاکید کردهاند که استقرار تسلیحات هستهای روسیه در بلاروس برای مقابله با تهدیدات غرب انجام گرفته است.
لوکاشنکو نیز این رزمایشها را کاملا دفاعی خوانده و استدلال کرد که هدف از وجود این تسلیحات، جلوگیری از هرگونه تجاوز احتمالی به بلاروس است. وی خاطرنشان کرد: این یک سلاح بازدارنده و دفاعی است.