ناودانی یک نوع مقطع پروفیل باز پرکاربرد در صنایع مختلف مانند ساختمانسازی است که از یک سطح افقی و 2 سطح عمودی تشکیل میشود که به آن حالت U شکل می دهد. وجود اختلاف در وزن استاندارد این مقطع فولادی موجب تعریف 2 نوع از این محصول شده که به ناودانی سبک و سنگین معروف هستند. تفاوت ناودانی سبک و سنگین تنها مربوط به وزن آنها نیست.
این 2 نوع محصول علاوه بر وزن در مواردی دیگری مانند روش تولید، قیمت، کارایی و مشخصات ظاهری نیز با یکدیگر متفاوت هستند. آشنایی با تفاوت میان این نوع پروفیل باز به افراد کمک میکند تا بتوانند بهترین و مناسب ترین انتخاب را برای مورد نظر خود داشته باشند که در زمان خرید، نوع و وزن این محصول، تعیین کننده قیمت نهایی ناودانی سبک یا سنگین است.
پیش از بیان تفاوت ناودانی سبک و سنگین، بهتر است با این محصول بیشتر آشنا شویم. ناودانی یک پروفیل باز با ظاهری U شکل است که در صنایع گوناگون بهویژه ساختمانسازی مورد استفاده قرار میگیرد. این محصول از یک بخش افقی با نام جان (web) و 2 بال عمودی( flanges) تشکیل شده است.
خرید ناودانی معمولا در جنسهای مختلفی انجام میشود که از مهمترین آنها میتوان به گالوانیزه، آلومینیوم و استنلس استیل اشاره کرد. نوع آلومینیومی این محصول از لحاظ وزنی سبکتر بوده و قابلیت شکلپذیری بالاتری دارد.
ناودانی سبک دارای مقدار وزن کمتری نسبت به دیگر انواع این محصول است و بهدلیل وزن و ضخامت کمی که دارد در مواردی مانند ساخت پله، ساخت تجهیزات ساختمانی و همچنین ترمیم بناها مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربردهای نام برده شده حاوی تحمل بار کمی هستند و استفاده از ناودانی سبک در آنها مشکلی در پی نخواهد داشت. تولیدکنندگان اصلی این نوع ناودانی کارخانههای ایرانی و روسی هستند که آن را تحت استاندارد GOST 8240 و ISIRI 4477-2 تولید میکنند. از مهمترین ویژگی ناودانی سبک میتوان به پایین بودن ابعاد و وزن آن نسبت به جدول اشتال اشاره کرد.
ناودانی سنگین به ناودانی گفته میشود که وزن آن با وزن و ابعادی که در جدول اشتال وجود دارد یکسان است. این نوع ناودانی براساس استانداردهای اروپایی DIN 1026 و EN 10279 ساخته شده و بههمین دلیل بهآن ناودانی اروپایی نیز گفته میشود.
ناودانی سنگین را بهدلیل وزن و ضخامت بیشتر، اغلب در مصارف صنعتی مانند ساخت تیرها، دستگاه و تجهیزات صنعتی، ستون و خرپا بهکار میبرند. قیمت ناودانی سنگین از نوع سبک این محصول بیشتر است.
از آنجایی که تفاوت ناودانی سبک و سنگین در ابعاد و وزن آنهاست، این محصولات در مصارف مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. بهطور معمول از ناودانی سبک، بهدلیل نیازنبودن به تحمل وزن و بار بالا، در ساخت سازههای دریایی و ساختمانسازی مانند ساخت چهارچوب درب و پنجره، پوشش سقف ساختمان و نمای ساختمان استفاده میشود.
از طرف دیگر نوع سنگین این محصول دارای وزن و ابعاد بیشتری است و تحمل وزن بالایی نیز دارد. بههمین دلیل کاربرد ناودانی سنگین بیشتر در صنایعی مانند ساخت تیرها، ستونها، ساخت خودروها و یدککشها است.
از دیگر تفاوتهای این محصول تفاوت ناودانی سبک و سنگین از نظر تولید است. این پروفیل معمولا به 3 روش پرسی، فابریک و نورد گرم یا سرد تولید میشود. در نظر داشته باشید که ناودانیهای تولیدشده بهروشهای گوناگون در کاربرد با یکدیگر تفاوتی ندارند.
امروزه بیشتر کارخانههای ایرانی از روش فابریک برای ساخت این محصول استفاده میکنند. ناودانیهای سبک بهطور معمول بیشتر به روش پرسی تولید میشود درحالیکه تولید ناودانی سنگین بیشتر براساس نورد گرم انجام میگیرد.
از آنجایی که روش تولید تاثیر زیادی روی کیفیت ناودانی سبک و سنگین دارد، در ادامه به توضیح هریک از روشهای تولید این محصول میپردازیم.
در نهایت در طی نورد گرم ورقهای فولادی تحت دمای بالاتر از 926 درجه سانتیگراد قرار میگیرد. این امر به انعطافپذیری محصول کمک میکند. بزرگترین تفاوت ناودانی بهروش نورد گرم و سرد در کیفیت آنهاست. ناودانی تولیدشده بهروش سرد دارای کیفیت و دوام بیشتری خواهد بود.
از دیگر تفاوتهای ناودانی سبک و سنگین میتوان به مشخصات ظاهری آن اشاره کرد. معمولا ناودانی سبک دارای بالهای موازی بوده و ناودانی سنگین اغلب دارای بالهای شیبدار با شیب داخلی است. علاوهبر این، ناودانی سنگین در یک سایز مشخص، ضخامت و عرض بالهای بیشتری نسبت به ناودانی سبک دارد.
از طرف دیگر ناودانیها براساس شکل ظاهری به 2 دسته ساده و مشبک تقسیم میشوند. ناودانی مشبک معمولا از ناودانی سنگین ساخته شده و برای ساخت قفسههای محکم و همچنین نصب سنگ بهحالت خشک مورد استفاده قرار میگیرند.
همانطور که اشاره شد، تفاوت ناودانی سبک و سنگین از نظر قیمت بستگی به وزن این محصول دارد. از آنجایی که ناودانی سنگین دارای وزن و ابعاد بیشتری نسبت به ناودانی سبک است، قیمت بیشتری نیز دارد.
ناودانی از مهمترین مقاطع فولادی است که در صنایع مختلفی مانند صنعت ساختمانسازی مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از روشهای تقسیمبندی این محصول براساس وزن آن است. ناودانیها را براساس وزن به 2 دسته سبک و سنگین تقسیم میکنند.
تفاوت ناودانی سبک و سنگین باعث تفاوت در کاربرد این محصولات شده است. از آنجایی که ناودانی سبک دارای وزن کمتری است در مواردی که نیاز به تحمل بار زیادی ندارد مورد استفاده قرار میگیرد. از طرف دیگر بهدلیل تحمل وزن بالای ناودانی سنگین از آن در مصارف صنعتی مانند ساخت تیرها، ستونها و ساخت خودروهای صنعتی استفاده میشود.