تابناک جهان: چند روز پیش، رافائل گروسی برای شرکت در کنفرانس علوم و فنون هستهای به ایران سفر و با مقامهای جمهوری اسلامی ایران دیدار کرد.
مدیر کل آژانس اتمی به فایننشالتایمز گفته که جمهوری اسلامی ایران آماده گفتوگو بر سر «مسائل ملموس» است.
او گفت: «من در آنها شناختی مبنی بر این میبینم که تعامل بهتر از حرکت در مسیری کاملاً واگرایانه است، چون باعث تنشهای بیشتر و حتی خطرات بیشتر از جمله جنگ میشود. این مسئله خیلی مهم است، چون ما بعد از چندین ماه عدم تعامل دوباره به هم وصل شدیم.»
گروسی اضافه کرد که ایران از زمان حمله ۷ اکتبر به این سو بر سرعت یا وسعت فعالیتهای هستهای خود اضافه نکرده است.
مدیر کل آژانس همچنین گفت: «شواهدی دال بر این هست که ایران در حال حرکت به سمت برنامه تسلیحاتی است یا به سمت آن حرکت کرده و یا قصد دارد حرکت کند.»
او گفت: «اما برنامه هستهای آنها رو به رشد است و دارد بزرگ تر، وسیعتر و قویتر میشود؛ شکی در این نیست.»
در تحولی دیگر در ۲۷ فروردین ۱۴۰۳ مجلس نمایندگان آمریکا لایحهای با نام «قانون تحریمهای انرژی ایران و چین ۲۰۲۳» را با ۳۸۳ رأی موافق در مقابل ۱۱ رأی مخالف برای تحریم بیشتر فروش نفت تصویب کرد. هدف این قانون، جلوگیری از فروش نفت ایران به چین است. این لایحه در پی اصلاح «بخش ۱۲۴۵ (d) قانون اختیارات دفاع ملی (NDAA) برای سال مالی ۲۰۱۲» و اضافه کردن بندی به این بخش از قانون است. این قانون برای اجرا شدن نیاز به تصویب سنا نیز دارد و باید فرآیندی طولانی را پشت سر گذارد، به ویژه که لوایحی شبیه این لایحه در پیچ و تاب کنگره آمریکا زیاد است و تا تصویب شدن فاصله دارد.
اگر این لایحه توسط دولت بایدن اجرایی شود، آسیب جدی به توافق ماه می2023 که با ایران حاصل کرد وارد خواهد شد.
پروفسور «فرانک فن هیپل» مدیر اسبق اداره علم و تکنولوژی کاخ سفید و استاد دانشگاه پرینستون در گفتوگو با خبرنگار تابناک در این زمینه می گوید: درک من این است که دولت بایدن دسترسی به 6 میلیارد دلار ایران در قطر را پس از حمله حماس در 7 اکتبر مسدود کرد.
وی افزود: از طرف تحریمها، کنگره در واقع خواستار تحریمهای بیشتر برای کمک به مسدود کردن صادرات ایران به چین شده است. نمی دانم محدودیتهای اضافی چقدر موثر خواهد بود.
استاد دانشگاه پرینستون در ادامه گفت: البته همه ما نگران خطر تشدید جنگ در غزه برای دخالت مستقیم ایران هستیم. دولت نتانیاهو زمانی که رهبران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در سوریه کشت، ممکن است سعی داشته باشد که چنین تنشهایی را تحریک کند.
مدیر اسبق اداره علم و تکنولوژی کاخ سفید یادآور شد: مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان در ماه مارس گزارش شد. بنا بر گزارش ها، موضوع حملات حوثی ها به تردد کشتی ها در دریای سرخ بود. من هیچ گزارشی ندیده ام که موضوع هسته ای مورد بحث قرار گرفته باشد.
وی افزود: من فکر نمی کنم که دولت بایدن مایل به انجام هر گونه مذاکره دیگری در مورد برنامه هسته ای ایران، قبل از انتخابات باشد. امیدوارم بایدن دوباره انتخاب شود و همه چیز قبل از آن تخریب نشود.
وی گفت: برای مردم ایران آرزوی سلامتی دارم. این وضعیت دیوانه کننده تقصیر آنها نیست. امیدوارم جنگ غزه به جنگ منطقه ای تبدیل نشود. همچنین امیدوارم که دولت ایران به درک این موضوع برسد که دستیابی به سلاح هسته ای به نفعش نیست. اگر همه سلاح های هسته ای از جمله سلاح های کشور من را از بین ببریم، همه ما امن تر خواهیم بود.
وی در خصوص این که برخی منابع خبری از اختلاف نظر آمریکا و کشورهای اروپایی بر سر صدور قطعنامه علیه ایران در نشست آتی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی خبر می دهند. فکر نمی کنید این مخالفت به این دلیل است که صدور قطعنامه می تواند به مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا و همکاری ایران با آژانس لطمه بزند؟ گفت: من نمی دانم که مذاکرات غیرمستقیم در حال انجام است، اما فکر می کنم منطقی است که آمریکا خواهان تشدید بیشتر رویارویی با ایران نیست.