بین الملل تابناک: در حالی نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی از روز 14 خرداد آغاز می شود که اختلاف نظر میان تروئیکای اروپایی و آمریکا در خصوص صدور قطعنامه علیه ایران مطرح شده است.
این خبر بر این اساس است که اعلام شده تروئیکای اروپایی درصدد ارائه پیش نویس قطعنامه علیه ایران در شورای حکام است. به رغم اینکه این پیش نویس تهیه شده ولی بین اعضا توزیع نشده است.
به گفته دیپلماتهای حاضر در مذاکرات، دولت بایدن به دنبال جلوگیری از تشدید تنشها با تهران قبل از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در پاییز است و به همین دلیل متحدان اروپایی را تحت فشار قرار میدهد تا از انتقاد از ایران به دلیل پیشرفت در برنامه هستهایاش دست بردارند.
در خصوص این موضوع خبرنگار تابناک گفتگویی با «طارق رئوف» رئیس سابق بخش امنیت سیاسی و شفاف سازی آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام داده که در ادامه می آید.
«رئوف» مشاور پیشین هسته ای هیات کانادا و در حال حاضر رئیس برنامه خلع سلاح، کنترل سلاح و عدم اشاعه موسسه صلح استکهلم (سیپری) است.
برخی منابع خبری (رویترز) از اختلاف نظر آمریکا و کشورهای اروپایی در خصوص صدور قطعنامه علیه ایران در نشست آتی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی خبر می دهند. فکر نمی کنید این مخالفت به این دلیل است که صدور قطعنامه می تواند به مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا و همکاری ایران با آژانس لطمه بزند؟
در نشست ژوئن آژانس بینالمللی انرژی اتمی، فرانسه و آلمان برای قطعنامهای علیه ایران در مورد ادامه بنبست در مورد مسائل پادمانی حلنشده در دو سایت در ایران فشار میآورند. اما ایالات متحده از این اقدام اروپا حمایت نمی کند. حتی همه کشورهای اتحادیه اروپا از فرانسه و آلمان حمایت نمی کنند. ایالات متحده درگیر انتخاب مجدد بایدن، جنگ در اوکراین و غزه است و نمیخواهد جبهه جدیدی در قبال ایران داشته باشد. همچنین پس از تبادل حملات موشکی ایران و اسرائیل، مجدداً مذاکراتی بین ایالات متحده و ایران در دوحه انجام شد.
آیا فکر می کنید شورای حکام قطعنامه ای علیه ایران صادر کند؟
بسیار بعید است که قطعنامه ای ارائه شود. من فکر می کنم فرانسه و آلمان قطعنامه ای را پیش نویس خواهند کرد و سعی در ارائه آن خواهند داشت، اما بدون حمایت آمریکا هیچ شانسی وجود ندارد و بنابراین پس از تهدید قطعنامه، از آن عقب نشینی خواهند کرد.
برخی معتقدند آمریکا به دنبال قطعنامه دیگری علیه ایران نیست. برخی این را به انتخابات ریاست جمهوری آینده آمریکا نسبت می دهند. ارزیابی شما چیست؟
آمریکا می داند که ایران تصمیمی برای ساخت سلاح نگرفته و علیرغم اظهارات دکتر علی اکبر صالحی و دیگران، هیچ نشانه ای مبنی بر آمادگی برای ساخت سلاح وجود ندارد. از این رو، آمریکا در مورد پرونده ایران ساکت خواهد ماند.