ثبت نام انتخابات ریاست جمهوری در دورههای پیشین با حواشی خنده داری همراه بود و هر شخصی با حضور در وزارت کشور کاندیدا میشد. با این حال این بار خبری از این کاندیداها نیست و همین موضوع عجیب آمده است. به نظر میرسد نحوه ثبت نام باعث شده این اشخاص به ستاد انتخابات راه نیابند. ستاد انتخابات اعلام کرده بود از افرادی که حائز شرایط دوازده گانه مندرج در اطلاعیه شماره یک نباشند، پذیرش و ثبت نام نخواهد کرد.
از شرایط ثبت نام و حضور در رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری میتوان به این موارد اشاره کرد:
* سابقه تصدی حداقل مجموعاً چهار سال در مناصب مهم مانند معاونین روسای قوای سه گانه، اعضای شورای عالی امنیت ملی و اعضای مجمع تشخیص مصلت نظام
* همچنین مدیر مرکز مدیریت حوزه های علمیه کشور، روسای سازمان ها، موسسات، نهادهای دولتی و موسسات و نهادهای عمومی غیر دولتی در سطح ملی، فرماندهان عالی نیروهای مسلح با جایگاه سرلشگری و بالاتر، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در سطح کشور، استانداران، شهرداران شهرهای بالای دو میلیون نفر جمعیت، اشخاص، مقامات و مدیران هم طراز مناصب فوق به تشخیص شورای نگهبان
* سلامت و توانایی لازم جهت ایفای مسئولیت های ریاست جمهوری، حداقل سن ۴۰ سال تمام شمسی و حداکثر سن ۷۵ سال تمام شمسی در هنگام ثبت نام
* داشتن مدرک تحصیلی حداقل کارشناسی ارشد یا معادل آن مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و یا مرکز مدیریت حوزه های علمیه و نیز ارائه برنامه ها و خط مشی های اجرایی در چارچوب صلاحیت و اختیارات قوه مجریه مبتنی بر اسناد بالادستی از جمله قانون اساسی و سیاست های کلی نظام و نیز معرفی مشاوران جهت تشریح برنامه ها و توان مدیریتی
* عدم محرومیت از حقوق اجتماعی در زمان ثبت نام، فقدان سابقه محکومیت کیفری موثر، عدم محکومیت قطعی کیفری به جرایم اقتصادی از جمله کلاهبرداری، رشاء و ارتشاء، اختلاس، تبانی در معاملات دولتی، پولشویی، اخلال در نظام اقتصادی کشور و عدم محکومیت به اقدام علیه نظام جمهوری اسلامی ایران، وابسته نبودن به گروه های غیر قانونی و فقدان سوابق سوء امنیتی از جمله در حوادث سال ۱۳۸۸ و نیز عدم وابستگی به رژیم گذشته و موثر نبودن در تحکیم آن
* همراه داشتن مدارک کامل شامل اصل شناسنامه عکس دار، اصل کارت ملی، دو قطعه عکس ۶در ۴ و اصل مدرک تحصیلی(کارشناسی ارشد به بالا)
مرحله ثبت نام
* داوطلبان فرم و پرسشنامهای را که به آنان داده می شود، باید مطالعه و پر کنند و بعد از امضای آن به همراه مدارک تحویل کاربر می شود تا در نهایت به شورای نگهبان ارسال شود.
*داوطلبان باید توجه داشته باشند که درصورت وجود هرگونه مغایرت مانند سن، مدرک تحصیلی و... ثبت نام در ستاد انتخابات کشور انجام نخواهد شد.
* فرآیند ثبت نام برای هر داوطلب هم حدود ۴۰ دقیقه طول خواهد کشید.
محمد تقی شاهچراغی، سخنگوی ستاد انتخابات کشور گفت: امروز ۲۴ نفر وارد ستاد انتخابات شدند که در نهایت ۴ نفر شامل علی اردشیر لاریجانی، محمود احمدی بیغش، محمد خوشچهره و عبدالناصر همتی در انتخابات ریاست جمهوری ثبتنام کردند.
در روز نخست نیز محمدرضا صباغیان و قدرتعلی حشمتیان با گرایش سیاسی مستقل، مصطفی کواکبیان با گرایش سیاسی اصلاحطلب و همچنین عباس مقتدایی و سعید جلیلی با گرایش سیاسی اصولگرا ۵ داوطلبی بودند که با حضور در ستاد انتخابات وزارت کشور برای این انتخابات نامنویسی کردند و بدین ترتیب تنها نه کاندیدا ثبت نام نهایی داشتند.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در مطلبی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:
«انّ الله یدافع عن الذین آمنوا
دستاورد ماندگار شهید رئیسی در فضای سیاسی کشور، اخلاقمداری و عدم تخریب رقبا است.
با طعنه و کنایه این دستاورد بزرگ را کمرنگ نکنیم.»
محمد جواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات دولت روحانی که بحث احتمال کاندیداتوریش در انتخابات ریاست جمهوری مطرح بود، پست توئیتری اعلام کاندیداتوری علی لاریجانی را بازنشر کرد بنا به روایت مشرق، بر اساس گزارش برخی رسانهها، با حضور لاریجانی در عرصه انتخابات آذری جهرمی از ثبت نام منصرف شده است.
علی لاریجانی، داوطلب انتخابات ریاست جمهوری در توئیتی در شبکه اجتماعی ایکس به زبان عربی، نوشت: راهبرد ایران، به عنوان قدرت مهم منطقه این است که «کل منطقه» امن و قدرتمند باشد. توانمندی نظامی و دفاعی نه تنها تضمین کننده امنیت ایران، بلکه پشتوانه امنیت منطقه هم هست.
تصویری از هواداران وحید جلیلی مقابل وزارت کشور در زمان ثبت نام منتشر شده که بنری در دست دارد که روی آن نوشته شده است: «علیه پدرخواندهها، به نفع درماندهها». مشخص نیست مقصود از این بنر پدرخواندههای کدام جریان است.
وزیر کشور از ستاد انتخابات کشور و فرآیند ثبت نام کاندیداهای ریاست جمهوری بازدید کرد. وحیدی مسئول برگزاری انتخابات است.
محمد خوشچهره برای ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری وارد ستاد انتخابات وزارت کشور شد و ثبت نام کرد. خوشچهره نمایندگی مجلس در دوره هفتم را در کارنامه سیاسی خود دارد.
محمدتقی شاهچراغی رئیس ستاد انتخابات کشور بعدازظهر جمعه ۱۱ خرداد ۱۴۰۳ در جریان دومین روز نام نویسی داوطلبان کاندیداتوری انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری در جمع خبرنگاران مستقر در ستاد انتخابات وزارت کشور گفت: امروز روز دوم ثبت نام است و بنابر قانون برای ثبتنام ۵ روز پیشبینی شده است و آخرین روز ۱۴ خرداد همزمان با سالروز ارتحال امام است. مهلت نامنویسی ساعت ۱۸ روز دوشنبه به پایان میرسد و قابل تغییر هم نخواهد بود.
وی همچنین با اشاره به تعداد مراجعه کنندکان به وزارت کشور جهت نامنویسی داوطلبی انتخابات عنوان کرد: در طول دو روز ۳۷ نفر مراجعه کننده به وزارت کشور داشتیم که از این تعداد ۷ نفر واجد شرایط بودند.
رئیس ستاد انتخابات کشور در پایان اظهار کرد: درخواست ما از داوطلبان این است که به واسطه اینکه بخشی از فرآیند ثبتنام زمان بر است، ثبتنام را به روز آخر موکول نکنند.
حمیدرضا ترقی قائممقام حزب موتلفه اسلامی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، درباره گزینه این حزب برای انتخابات ریاستجمهوری اظهار داشت: شورای مرکزی از دو عضو حزب خواسته است تا در انتخابات پیش رو ثبتنام کنند؛ با این وجود تصمیم با خود این افراد است و تا زمانی که ثبتنام نکردهاند قرار نیست این دو نفر رسانهای شوند
وی درباره رویکرد حزب موتلفه در صورت عدم ثبتنام کاندیدای اختصاصی گفت: در این صورت بر روی یک گزینه از جبهه انقلاب اجماع میکنیم.
عضو شورای مرکزی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب درباره رویکرد شانا در انتخابات آتی اظهار داشت: چه در شورای ائتلاف و چه در شورای وحدت هنوز بر سر اجماع روی یک گزینه به جمعبندی نرسیدیم و در حال بررسی و استمزاج از اشخاص هستیم.
عبدالناصر همتی پستی را در صفحه شخصی خود در اینستاگرام منتشر کرده که گویا از قطعی بودن نامزدی او در انتخابات ریاستجمهوری چهاردهم حکایت دارد.
علی لاریجانی در اولین مطلب بعد از ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:
برای عبور از موانع، باید از روشهای منسوخ، #ارتفاع_بگیریم
«ملت قوی، دولت زمینهساز»
در ادامه دیدارهای انتخاباتی، روز پنجشنبه قاضی زاده هاشمی که در دوره انتخابات ریاستجمهوری گذشته یکی از نامزدهای انتخابات بود با محسن رضایی دیدار و درباره هماهنگی نیروهای انقلاب مشورت کرد همچنین مهدی اسماعیلی با محسن رضایی ملاقات و ضمن لزوم دفاع از عملکرد و کارنامه شهید رئیسی، برای حضور در صحنه انتخابات اعلام آمادگی کرد.
بر اساس گزارش پایگاه اطلاع رسانی محسن رضایی، در روزهای گذشته، آقایان زاکانی، بذرپاش، جلیلی، سعید محمد و جمعی از فعالان سیاسی جبهه انقلاب در خصوص برنامههای انتخابات ریاست جمهوری و ساز و کار وحدت این نیروها با آقای رضایی دیدار و رایزنی داشتهاند.
محسن اسلامی سخنگوی ستاد انتخابات کشور در تشریح گزارش ثبت نام داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری در روز دوم، گفت: اگر ایرانیان خارج از کشور قصد دارند در انتخابات شرکت کنند، میتوانند نماینده یا موکل خود را برای ثبت نام بفرستند.
اسلامی گفت: تا امروز ۳ خانم برای ثبت نام مراجعه کردند که حائز شرایط نبودند.
آن گونه که تسنیم گزارش کرده علیرضا زاکانی شهردار تهران روز یکشنبه برای ثبتنام به ستاد انتخابات کشور خواهد رفت.
محمود احمدی بیغش یکی دیگر از نمایندگان ادوار مجلس ثبت نام کرد.
محسن اسلامی سخنگوی ستاد انتخابات کشور صبح جمعه - ۱۱ خرداد ۱۴۰۳ - در جریان دومین روز نام نویسی داوطلبان کاندیداتوری انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری در جمع خبرنگاران مستقر در ستاد انتخابات وزارت کشور از امکان ثبتنام ۶ نفر تا ساعت ۱۰ صبح امروز خبر داد و گفت: تاکنون آقایان محمدرضا صباغیان بافقی، مصطفی کواکبیان، عباس مقتدایی، قدرتعلی حشمتیان، سعید جلیلی و علی اردشیر لاریجانی با حضور در ستاد انتخابات کشور برای انتخابات ریاست جمهوری نامنویسی کردند.
احمد وحیدی درباره موانع برگزاری انتخابات الکترونیک بیان کرد: در این دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در ۸ حوزه انتخابات به صورت الکترونیک برگزار شد که دستاورد بسیار خوبی داشتیم، ولی در هر مرحله و برای افزایش حوزه ها برای برگزاری انتخابات الکترونیک باید با عزیزان در شورای نگهبان هماهنگی کنیم.
بنابر روایت شفقنا وی ادامه داد: در حال حاضر برای اینکه در تعداد حوزه های بیشتری انتخابات به صورت الکترونیک برگزار شود باید با شورای نگهبان به توافق برسیم، اگر این توافق حاصل شد، تعدادی حوزه به لیست حوزه های انتخابات الکترونیک افزوده می شود.
وی در پاسخ به این پرسش که احتمالاً در چند حوزه دیگر انتخابات الکترونیک برگزار خواهد شد، گفت: ابتدا باید درباره اساس آن با شورای نگهبان به تفاهم برسیم و سپس تعداد حوزه ها را مشخص و اعلام کنیم.
وحیدی درباره اینکه به منظور افزایش مشارکت در انتخابات با شورای نگهبان چه رایزنی هایی صورت گرفته است، اظهار کرد: وزارت کشور برای انجام اقدامات عادی و روتین با شورای نگهبان هماهنگ است و با همکاری هم کار را دنبال می کنیم. موضوع مشارکت مربوط به مردم می شود که ضروری است با حضور خود پای صندوق های رأی این مشارکت بزرگ را رقم بزنند.
علی لاریجانی پس از ثبت نام در انتخابات در وزارت کشور در جمع خبرنگاران، عمدتاً بر روی معیشت مردم تمرکز کرد.
لاریجانی خطاب به مردم ایران گفت: امروز شرایط معیشتی سخت است و مردم انتظار دارند حکومت راه حل درستی برای مشکلات بیابد؛ آیا این مشکلات حل شدنی است؟ آری! برخی کشورها وضعی به مراتب پیچیدهتر از ما داشتند ولی توانستند آن را حل کنند؛ باید با تکیه بر توان داخلی از تجارب بینالمللی نیز بهره بگیریم.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: هدف اساسی این تغییرات عدالت اجتماعی و پیشرفت ملی در همه بخشهای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، علمی و سیاست خارجی است؛ عدالت به این معناست که هر کس به حق خود برسد و پایه این حق، حقوق فطری انسانها است و دولت باید زمینه رشد آن را فراهم کند؛ در این مسیر ما به ملت قوی و دولت زمینهساز نیاز داریم. در این الگو، دولت جایگزین ملت نمیشود ولی بستر متوازن برای مشارکت و رقابت مردم در همه حوزهها را فراهم میکند و آزادیهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی برای این امر ضرورت دارد و زمانی برای از دست دادن نداریم.
وی با تاکید بر اینکه برای عبور از موانع باید از روشهای منسوخ ارتفاع بگیریم، گفت: یکی از الزامات تحقق این امر وحدت ملی بر مبنای شعارهای اصلی انقلاب است؛ جامعهی ما به اندازهی زیادی از اختلافات آسیب دیده است. در دولت مد نظر من، هر کاربلد و توانایی با هر سلیقه سیاسی به کار گرفته میشود و دولت باشگاه یک حزب و یک جناح نیست. به جای نگاه تمرکزگرا و از بالا به پایین، زمام امور مناطق ایران عزیز در اختیار نخبگان استانی قرار میگیرد.
داوطلب نامزدی انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری دومین ابزار عبور از موانع را قرار گرفتن پیشرفت به عنوان مسأله اصلی در تعاملات دیپلماسی عنوان و اظهار کرد: دیپلماسی کشور باید پیشرفت ایران را مسئلهی اصلی تعاملات خود قرار دهد؛ راهبرد ایران به عنوان قدرت مهم منطقه این است که کل منطقه امن و قدرتمند باشد. امروز ایران عزیز با تمدن کهن، نقش آفرین صحنهی بینالمللی است و همکاری خود را با قطبهای جهانی صرفاً بر اساس منافع ملی و امنیت ملی تعریف میکند؛ در این میان حل مسئلهی تحریمها برای گشایش اقتصادی جزو اولویت های دیپلماسی خواهد بود.
لاریجانی ادامه داد: مبنای تعاملات چه در سطح منطقه و چه بینالمللی به نحو غالب با تکیه بر مزیتهای رقابتی بر محور توسعهی اقتصادی خواهد بود و البته بنیهی دفاعی قوی برای نیروهای مسلح با توجه به شرایط ایران نیز مد نظر است.
وی با تاکید بر اینکه تنها با روش علمی میتوان مشکلات را حل کرد نه با شعار و نظرات غیر تخصصی، اظهار کرد: پیامبر ما فرمودند که «ای پسر مسعود! هرگاه به کاری پرداختی آن را با دانش و خرد انجام ده»،
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام مبارزه با فساد و شفافیت را چهارمین ابزار عبور از موانع مطرح کرد و گفت: در مقوله اقتصاد علاوه بر محوریت تولید و اشتغال، مبارزه با علل فساد مهمتر از برخورد با معلولها است؛ اگر دولت جایگزین ملت شود، شفافیت بیشتر شود و مقررات زائد تقلیل یابد زمینهی فساد از بین میرود. با دولت فربه و مداخلهگر در همهی امور مردم، حتماً ره به جایی نمیبریم.
لاریجانی در پایان عنوان کرد: شهید آیت الله مطهری فرمودند حکومتها ممکن است آرمانهای متعالی داشته باشند اما اگر از اقتصاد سالم و ثروتزا برخوردار نباشند به هیچ یک از آنها نمیرسند؛ بنابراین تاکید ما در این مقطع زمانی بر توسعهی اقتصاد ملی، یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای نجات کشور است.
وعدههای لاریجانی را میبینید و میشنوید.
علی اردشیر لاریجانی صبح جمعه ۱۱ خرداد ۱۴۰۳ با حضور در ستاد انتخابات کشور برای کاندیداتوری انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری نام نویسی کرد.
وی اکنون مشاور رهبری انقلاب اسلامی و عضو حقیقی مجمع تشخیص مصلحت نظام است و سابقه ۳ دوره نمایندگی و ریاست مجلس شورای اسلامی (دورههای هشتم، نهم و دهم)، ریاست سازمان صدا و سیما (از بهمن ۱۳۷۲ تا خرداد ۱۳۸۳)، سرپرستی و فعالیت به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی (از تیر ۱۳۷۱ تا بهمن ۱۳۷۲) در کارنامه سوابق خود دارد.
لاریجانی متولد ۱۳ خرداد ۱۳۳۶ است و تاکنون یک مرتبه نامزد انتخابات ریاست جمهوری شده است؛ او در رقابتهای انتخاباتی نهمین دوره ریاست جمهوری در سال ۱۳۸۴ در رقابت با اکبر هاشمی رفسنجانی، محمود احمدی نژاد، مهدی کروبی، محمد باقر قالیباف، مصطفی معین و محسن مهرعلیزاده با کسب یک میلیون و ۷۱۳ هزار و ۸۱۰ رای نفر ششم شد. لاریجانی در انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری در سال ۱۴۰۰ نیز برای داوطلبی نامزدی انتخابات ثبت نام کرد اما صلاحیت مورد تایید شورای نگهبان قرار نگرفت.
در جریان مراحل ثبت نام لاریجانی از او که یک نقشه شامل دو سفر به وزارت کشور و سپس پاستور منتشر کرده بود، یکی از خبرنگاران به شوخی از او پرسید با اسنپ آمدی یا تپسی که لاریجانی نیز به آن پاسخ داد. متن و حاشیه ثبت نام لاریجانی را میبینید.
طی روز گذشته به عنوان نخستین روز ثبت نام از داوطلبان کاندیداتوری انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری، محمدرضا صباغیان و قدرتعلی حشمتیان با گرایش سیاسی مستقل، مصطفی کواکبیان با گرایش سیاسی اصلاحطلب و همچنین عباس مقتدایی و سعید جلیلی با گرایش سیاسی اصولگرا ۵ داوطلبی بودند که با حضور در ستاد انتخابات وزارت کشور برای این انتخابات نامنویسی کردند. دومین روز ثبت نام انتخابات ریاست جمهوری با ثبت نام علی لاریجانی از اردوگاه اصول گرایان و عبدالناصر همتی رئیس پیشین بانک مرکزی به سرانجام رسید.
کاندیداها فرصت دارند نهایتا تا ساعت ۱۸ روز ۱۴ خرداد با حضور در ستاد انتخابات کشور در این انتخابات ثبتنام کنند.
ستاد انتخابات کشور از کاندیداها خواسته است اگر حائز شرایط قانونی هستند، در این مدت برای ثبتنام به وزارت کشور مراجعه کنند.
پس از اتمام این فرصت پنجروزه، شورای نگهبان از ۱۵ خرداد به مدت هفت روز صلاحیتها را بررسی میکند تا در نهایت اسامی کاندیداهای تأیید صلاحیت شده در ۲۲ خرداد به وزارت کشور اعلام شود.
پس از اعلام نظر نهایی شورای نگهبان، کاندیداهای انتخابات ۱۵ روز (تا ۶ تیر) فرصت تبلیغات دارند. از ۷ تیرماه تبلیغات انتخاباتی ممنوع و روز هشتم تیرماه انتخابات برگزار میشود. در صورتی که هیچکدام از کاندیداها حائز اکثریت آرا نشوند نیز جمعه ۱۵ تیرماه مرحله دوم انتخابات برگزار خواهد شد.
طبق ماده ۳۵ قانون انتخابات ریاست جمهوری کاندیداها هنگام ثبتنام باید رجل مذهبی، سیاسی، ایرانیالاصل، دارای تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران، مدیر و مدبر، دارای حسن سابقه و امانت و تقوی و مؤمن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و مذهب رسمی کشور باشند.
معاونان رؤسای قوای سهگانه، اعضای شورای عالی امنیت ملی، اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام، مدیر مرکز مدیریت حوزههای علمیه کشور، رؤسای سازمانها، مؤسسات و نهادهای دولتی و مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی در سطح ملی، فرماندهان عالی نیروهای مسلح با جایگاه سرلشکری و بالاتر، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در سطح کشور، استانداران، شهرداران شهرهای بالای ۲ میلیون نفر جمعیت و اشخاص، مقامات و مدیران همطراز مناصب فوق به تشخیص شورای نگهبان رجال مذهبی و سیاسی هستند.
حداقل سن کاندیداهای انتخابات باید ۴۰ سال تمام شمسی و حداکثر سن آنان نیز ۷۵ سال تمام شمسی در هنگام ثبتنام باشد.
واجدان شرایط میتوانند صرفاً با در اختیار داشتن کارت ملی و شناسنامه در انتخابات ریاست جمهوری مشارکت کنند.
براساس اصل ۱۳۱ قانون اساسی چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری که پیش از این مقرر بود در خردادماه سال ۱۴۰۴ برگزار شود، پس از شهادت رئیسجمهوری و همراهانش در سانحه سقوط بالگرد در استان آذربایجان شرقی، بصورت زودهنگام و هشتم تیرماه امسال برگزار خواهد شد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.