داوود شیرالی- ورود حلقه نزدیکان رئیسی به میدان چه معنایی دارد؟ اولین پیام این حضور این است که آنها از نامزدهای همسوی خارج از دولت، مثل سعید جلیلی حمایت نکردند و خودشان را در بازی و معادله سایر انقلابی/اصولگرایان تعریف نمی کنند.
حلقه برادران نیلی میخواهد پرچم میراث داری رئیسی را بلند کند و به مدد آن بخشی از رای هجده میلیونی رئیسی در ۱۴۰۰ را از آن خود کند. هرچند که بنظر می رسد در این زمین احساس تنهایی میکنند.
پیام دوم حضور این حلقه این است که آنها از همراهی و نامزدی محمد مخبر به عنوان معاون اول رئیسی و کفیل فعلی ریاست جمهوری ناامید شده اند و احتمالا نتیجه رایزنی ها برای نامزدی شاخص ترین چهره دولت بعد از رئیسی به جایی نرسیده است.
شنیده ها حکایت دارد حسین منصوری معاون اجرایی رئس جمهور قصد داشت پرویز فتاح را راضی به کاندیداتوری کند و خود مسئولیت ستاد انتخاباتی او را بر عهده گیرد که با انصراف فتاح، حلقه مقداد سراغ اسماعیلی وزیر ارشاد رفتند.
از سوی دیگر اخبار غیررسمی از نامزدی مهرداد بذرپاش دیگر عضو کابینه نیز حکایت دارد. این یعنی حلقه اول رئیسی، بذرپاش، همکار فعلی خودشان در دولت را هم مناسب میراث داری رئیسی نمی دانند.
واقعیت این است که به دلیل نوع دلخراش حادثه ای که برای رئیس جمهور رئیسی اتفاق افتاد، فضای شکننده عاطفی و احساسی بر کارنامه و عملکرد رئیس جمهور فقید سایه افکنده است، اما تایید صلاحیت احتمالی اسماعیلی و حضورش در میدان باعث خواهد شد به سرعت این فضای احساسی و عاطفی جای خود را به نقدهای تند و تیز بدهد.
چون طبیعی است که در انتخابات، دولت و مسئولان مستقر اولین هدف منتقدان و سوژه دو قطبی سازی باشند و حالا حلقه برادران نیلی شاید برخلاف چیزی که برآورده کرده است دلیلی برای کنار گذاشتن تعارفات و ملاحظات پیرامون نقد دولت رئیسی باشد.
چالش دیگر این حلقه، خانواده آیت الله رئیسی است که با رویکردی عاقلانه پیشاپیش اعلام کرده بودند از نامزدی خاصی حمایت نمیکنند و وارد بازی های سیاسی نمیشوند.
در حالی که حلقه برادران نیلی شدیداً به حمایت صریح خانواده و به خصوص همسر رئیس جمهور فقید نیاز دارند، این اتفاق بعید است روی دهد.
از هم اکنون میتوان انتظار داشت حضور حلقه برادران نیلی در انتخابات، اختلافات درون دولت را تشدید کند و لیست ها و اعلام حمایت های متفاوت و متضادی از درون دولت بیرون بیاید . ضمن اینکه نمیشود هم دولت را اداره کرد و هم در ستادها و اتاق فکرهای مختلف سیاسی حضور داشت.
حلقه مقداد خواسته یا ناخواسته در حال رقم زدن آخرین خاطره سیاسی دولت سه ساله سید ابراهیم رئیسی هستند.