تابناک- در تقویم جمهوری اسلامی ایران، اول ذیالحجه بهمناسبت سالروز ازدواج حضرت علی (ع) و فاطمه (س) روز ازدواج نامگذاری شده است؛ این روز بهانهای شد تا خبرنگار تابناک در گفتگو با یک وکیل این موضوع و موارد حقوقی مهم در عقدنامه را از بعد حقوقی مورد بررسی قرار دهد.
برخی میگویند در ایران قوانین به گونهای تدوین شده که سنگینی کفه ترازو عدالت، در حوزه ازدواج به سمت آقایان سنگینی میکند؛ سمیرا مقدسی وکیل پایه یک دادگستری در گفتگو با تابناک در این خصوص میگوید: این اظهارنظر دقیق نیست؛ در موضوع ازدواج نمیتوان قانون را به جانبداری متهم کرد چرا که قانونگذار برای هر طرف (زن و مرد) یک سری تکالیف و در مقابل آن یک سری حقوق قائل شده است و میزان تکالیف و حقوق طرفین تقریبا برابری میکند.
وی می افزاید: به عنوان مثال، در قانون تکلیف بیشتری برای مرد در نظر گرفته شده از طرف دیگر شاید از حقوق بیشتری نیز متناسب با تکالیف برخوردار باشد، به عبارت دیگر در قوانین (حداقل در بحث ازدواج) کفه ترازو تکالیف و حقوق متناسب است.
یک سوال دیگری دختران پیش از ازدواج میپرسند این است که در عقدنامه چه نکاتی را قید کنیم که در زندگی مشترک با مشکلات کمتری روبرو شویم؛ این حقوقدان در این خصوص نیز میگوید: برای هر فرد این موضوع میتواند متفاوت باشد؛ مثلا فردی که تحصیلات خود را تا مدارج عالی طی کرده است چه نیازی دارد که حتما حق تحصیل را در عقدنامه خود قید کند؟ یا مثلا فرد دیگری که علاقهای به اشتغال ندارد به نظر نمیرسد که قید این موضوع در عقدنامه برای او الزامی باشد؛ به عبارت دیگر موارد ثابتی را نمیتوان در این خصوص به دختران در آستانه ازدواج گوشزد کرد و هر فردی با توجه به سبک زندگی خود میتواند نکات متفاوتی را در عقدنامه قید کند.
حتما شنیده اید که «اگر در عقدنامه حق طلاق برای زوجه لحاظ نشود، گرفتن آن با حضرت فیل است!» مقدسی این مورد را تلویحا تایید میکند و میگوید: متاسفانه شروطی در عقدنامه برای گرفتن طلاق ذکر شده که تقریبا متارکه را در صورت نداشتن حق طلاق در عقدنامه، غیرممکن میکند، مثلا مرد باید به ۵ سال حبس محکوم شده باشد یا مثلا هر اعتیادی لزوما اجازه ثبت طلاق را به زن نمی دهد و باید اعتیاد مرد به گونهای باشد که زن بتواند ثابت کند این موضوع زندگی را مختل کرده است.
وی ادامه میدهد: به همین خاطر در مواردی ممکن است مردی اعتیاد به شیشه و گل داشته باشد و شاید چون این موادها در نگاه قانون زندگی را مختل نکنند قاضی اجازه طلاق به زن نمیدهد.
مقدسی در خاتمه میگوید بنابراین گزاره فوق تقریبا قرین به صحت است و در صورت قید نکردن حق طلاق در عقدنامه، گرفتن طلاق منتفی نیست، اما به تلاش و پیگیری چندین ساله نیاز دارد.