گفت و گوی تابناک با رئیس اتاق ایران و چین

این حلقه مفقوده در مناظره کاندیداها/ اقتصاد ما کلکسیون عیبهای لیبرالیسم و سوسیالیسم است/ امروز همه می دانند که تحریم، کاغذپاره نیست

رئیس اتاق ایران و چین با بیان اینکه وقتی نامزدی در خصوص اقتصاد صحبت می‌کند باید ایده مشخصی داشته باشد، گفت: کاندیدای انتخابات باید شفاف بگوید طرفدار اقتصاد بازار است یا متمرکز ؛ تا به امروز هیچ‌کدام از نامزد‌ها دراین‌باره شفاف سخن نگفته‌اند و فقط شعار و حرف های زیبا شنیده ایم.
کد خبر: ۱۲۴۳۰۲۰
|
۲۹ خرداد ۱۴۰۳ - ۰۹:۵۹ 18 June 2024
|
10543 بازدید
|

دچار سرگشتگی و بلاتکلیفی اقتصادی هستیم/ یک دولت، قیمت حلیم و زولبیا بامیه تعیین می‌کند؛ دولت دیگر از بوم لیبرالیسم می‌افتد/ خوشبختانه از دوره تحریم کاغذ پاره و نعمت است، رد شده‌ایم/ نامزد‌ها برای مقابله با ویروس تحریم چه برنامه‌ای دارند؟

به گزارش تابناک اقتصادی؛ شب گذشته اولین مناظره شش نامزد ریاست جمهوری برگزار شد و در روزهای آینده ادامه خواهد داشت؛ مناظراتی که می‌تواند همچون گذشته به سؤالات و ابهامات افکار عمومی پاسخ دهد تا مردم با آگاهی و بصیرت، کاندیدای موردنظرشان را انتخاب کنند. در این میان؛ توجه نامزد‌ها به اولویت امروز کشور یعنی مسئله اقتصاد، می‌تواند تعیین‌کننده باشد؛ چراکه شرایط اقتصادی کشورمان در این سال‌ها به‌گونه‌ای بوده است که بسیار وعده و طرح از سوی مسئولان مطرح شده ، اما بسیاری از ایده‌ها در میدان عمل، محقق نشده یا روی زمین‌مانده است.

مجیدرضا حریری؛ رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی تابناک در خصوص مهم‌ترین اولویت اقتصادی و راهکاری که باید از سوی نامزد‌های ریاست جمهوری در مناظره‌ها به‌صراحت بیان شود، اظهار داشت: مهم‌ترین موضوعِ سیاسی، اجتماعی و آینده این مملکت، موضوع اقتصاد است. ولی دراین‌باره باید به دو نکته توجه کنیم؛ یکی اینکه از دهه پنجاه، یعنی زمانی که اقتصاد کشورمان نفتی شد و پترودلار در اقتصاد ما نقش تعیین‌کننده‌ای بازی کرد، دچار یک بیماری مزمن دائم و همیشگی بوده است؛ به‌گونه‌ای که تورم دورقمی حول‌وحوش ۲۰ درصد و نرخ رشد اقتصادی نامتوازن و سینوسی از سال‌های ۵۲ تا ۹۰ شکل‌گرفته است؛ بنابراین در یک بازه زمانی حدود ۴۰ ساله، سرنوشت مشابهی داشتیم؛ به‌نحوی‌که همیشه متوسط تورم ۲۰ درصدی و نرخ بیکاری حدود ۷ تا ۸ درصد را تحمل کردیم و به اصطلاح بدن مریض اقتصاد کشور نیز به این تغییرات عادت کرد.

وی خاطرنشان کرد: این روند ادامه داشت تا اینکه در سال ۱۳۹۰ اقتصادمان با بحران‌هایی حول محور مسائل سیاست خارجی، مواجه شد. به‌بیان‌دیگر؛ یک اقتصاد مریض داشتیم و در ادامه با دنیا بر سر مسائل غیراقتصادی دچار بحران و چالش شدیم و طرف مقابل با آگاهی نسبت به نقاط ضعف ما در بخش اقتصاد، تهاجم و تحریم اقتصادی را در دستور کار قرار داد. در نتیجه؛ با تحریم اقتصادی، شاخص‌هایی که پیش‌تر در شرایط نامطلوب قرار داشتند، شروع به جهش و پرش کردند. از رشد نقدینگی تا تورم و کاهش ارزش پولی ملی؛ همگی با افزایش چند برابری مواجه شدند؛ بنابراین با این توضیحات؛ نتیجه می‌گیریم که مشکل اصلی اقتصاد کشورمان، همین مسئله است. یعنی دولت چهاردهم قرار است چگونه و با چه برنامه‌ای به مقابله با ویروس تحریم بپردازد؟اقتصادی////////حریری افزود: این در شرایطی که با نگاهی به گذشته و عملکرد دولت‌ها، مشخص می‌شود که در این راستا همواره دو روش وجود داشته است؛ یک روش توسط دولت‌های یازدهم و دوازدهم اجرایی شد که بر اساس مذاکره با تحریم کننده بود تا تحریم رفع شود. اما معتقدم این دولت‌ها، راهکار جایگزینی برای پلن A نداشتند. کما اینکه وقتی بعد از مذاکرات برجام به چالش ترامپ رسیدیم و آمریکا از برجام خارج شد، اثر تحریم‌ها نسبت به دوره اول (سال‌های ۹۰ تا ۹۴) به‌شدت افزایش یافت و تشدید شد.

اما روش دیگری در دولت سیزدهم در دستور کار قرار گرفت؛ به‌این‌ترتیب که در سال دوم استقرار دولت رئیسی، علاوه بر مذاکرات که به شکل همیشگی خارج از دولت‌ها یا داخل دولت‌ها با طرف تحریم کننده، با شدت و ضعف در جریان بود؛ راه جایگزین هم در دستور کار بود. چرا که همواره در روش مذاکره و پلن A ما صرفاً ۵۰ درصد مؤثریم و در یک‌طرف میز نشسته‌ایم و در طرف مقابل، تحریم کننده است که می‌تواند مذاکرات را قبول و یا رد کند؛ بنابراین راهکار دوم اهمیت داشته و دارد تا بتوانیم به سمتی حرکت کنیم که اثرات تحریم را به حداقل برسانیم. به‌گونه‌ای که بازار‌ها و طرف‌های معامله جدید پیدا کنیم که به‌رغم ریسک تحریم‌ها، با کشورمان کار کنند.

وی تاکید کرد: معتقدم در دولت سیزدهم این روش ابتدا با تعامل و همکاری با کشور‌های همسایه و چین و هند شروع شد و سپس به کشور‌های آمریکای لاتین و آفریقا تعمیم پیدا کرد. درنتیجه مدل طراحی‌شده به‌گونه‌ای بود که با بازار‌های جدید، شرکای جدید اقتصادی پیدا کنیم و اثر تحریم به‌طور نسبی کم شد. از سوی دیگر، پیوستن به پیمان‌های دوجانبه و چندجانبه بین‌المللی نظیر اوراسیا، بریکس و سازمان همکاری شانگ‌های در دستور کار دولت قرار گرفت تا بتوانند اثر ویروس تحریم را کم‌تر کنند، هرچند باز هم اثر تحریم در اقتصاد ما پابرجا بود . چراکه روش از بین بردن تحریم‌ها این است که دو طرف میز مذاکره به این نتیجه برسند که تحریم را جمع کنند.

مهم ترین سوالی که نامزدها باید پاسخ دهند

رئیس اتاق ایران و چین در ادامه تأکید کرد: هرکسی که در حال حاضر برای رسیدن به ریاست جمهوری دولت چهاردهم، برنامه و شعار اقتصادی می‌دهد، ابتدا باید به‌صراحت بیان کند که برای مقابله با ویروس تحریم، چه برنامه و راهکاری دارد؟ رفتارش با موضوع تحریم‌ها به‌ویژه در تجارت خارجی کشورمان چیست و می‌خواهد چه‌کاری انجام دهد؟ این سؤالی است که باید در مناظره‌ها به‌طور شفاف پاسخ داده شود. اگر جواب این سؤالات را به مردم بدهند، آن زمان می‌توان در خصوص نرخ ارز، بورس و بانک‌ها در دولت آینده صحبت کرد. چراکه این مسائل تبعات ویروس تحریم هستند و در ابتدا باید تکلیف ویروس را مشخص کنیم. به‌عنوان نمونه؛ اگر در بانک‌ها ناترازی داریم، یکی از دلایل اصلی می‌تواند تحریم‌ها باشد.

وی با بیان اینکه خوشبختانه از مرحله‌ای که می‌گفتند تحریم کاغذ پاره و نعمت است، رد شده‌ایم، افزود: در حال حاضر همه پذیرفته‌اند که تحریم‌ها مؤثر و سنگین است؛ بنابراین به نظرم در این شرایط، مهم‌ترین موضوع و چالش اقتصاد کشورمان، تحریم‌هاست. در حقیقت موضوع، اقتصادی است، اما راه‌حل اقتصادی ندارد؛ راه‌حلش در سیاست خارجی ماست؛ بنابراین اگر از طریق سیاست خارجی دولت چهاردهم، اقدامی انجام شود، آن موقع در دیپلماسی اقتصادی‌مان، آثار مثبتش را ببینیم.

به گفته حریری؛ تجارت خارجی در تمام کشورها، بر سه‌پایه «بانک، بیمه و حمل‌ونقل» استوار است؛ اگر به هرکسی در دنیا بگوییم که بیمه، بانک و حمل‌ونقل ندارم، اما تجارت خارجی دارم، قطعاً می‌گوید که معجزه است؛ بنابراین کاری که در حال حاضر در تجارت خارجی انجام می‌دهیم به‌گونه‌ای است که به سیستم بانکی، بیمه و حمل‌ونقل دسترسی مؤثری نداریم و باید برای رفع این مسائل برنامه و طرح داشت؛ بنابراین یک‌راه این است که دولت آینده و رئیس‌جمهور منتخب مذاکرات را با نیت حل مسئله ادامه دهد و راه دیگر این است که با توجه به تجربه سه‌ساله برجام با قدرت‌های جهانی، بایستی به این نکته توجه شود که با فرض وجود تحریم هم بتوانیم به دنبال راهکار جایگزین و پلن B باشیم. در نتیجه معتقدم این سؤالات و مطالبات در مناظرات نامزد‌ها مشخص خواهد شد که برنامه‌ها چیست و راهکار‌ها چه خواهد بود؟

رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در ادامه سخنان خود تأکید کرد: وقتی نامزدی در خصوص اقتصاد صحبت می‌کند باید ایده مشخصی داشته باشد. بگوید طرفدار اقتصاد بازار است یا اقتصاد متمرکز ؛ یا اینکه راهکار دیگری دارد. تا به امروز هیچ‌کدام از نامزد‌ها دراین‌باره شفاف سخن نگفته‌اند و فقط شعار و حرف شنیده ایم. مسلماً اولین بار نیست که با تبلیغات ریاست جمهوری مواجه و وعده‌ و وعید زیاد می شنویم و الآن مردم بالغ شده‌اند و می‌پرسند که این ایده و طرح نامزد ریاست جمهوری با چه ابزاری است؟ آیا امکان‌پذیر است؟ معتقدم در فضای مناظره و تقابل دیدگاه‌ها، شاید بتوانیم دراین‌باره نکاتی را دریابیم. تا به امروز هیچ ایده محوری اقتصادی از هیچ نامزدی ندیده‌ام.

الگوی اقتصادی کشورمان چیست؟

حریری در پایان تاکید کرد: صحبت‌ها و وعده‌های نامزد‌ها نشان می‌دهد که دچار یک سرگشتگی و بلاتکلیفی اقتصادی هستیم که ناشی از حوادث چند دهه اخیر در حوزه اقتصادی کشورمان است. یعنی بعد از چند دهه هنوز نمی‌دانیم که الگوی اقتصادی کشورمان چیست؟ یک دولت، قیمت حلیم و زولبیا بامیه را تعیین می‌کند که در اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی هم چنین چیزی نمی‌بینیم و در دولت دیگر، رئیس‌جمهورمان می‌گوید که سرمان را در حساب مردم نمی‌کنیم؛ چطور در آمریکا که آزادترین اقتصاد دنیا است، سرشان در حساب مردم می‌کنند؟ بنابراین این‌که از یک طرف بامِ سوسیالیست بیفتیم و از طرف دیگر از بام لیبرالیسم، نشان می‌دهد که مدل اقتصادی در مملکت نداریم و در حقیقت مجموعه‌ای از عیب‌های اقتصاد سوسیالیست و لیبرالیسم را گرفته‌ایم و کلکسیون کرده‌ایم.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۸
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۵۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
هنوز توی تقسیم بندی های دهه 1990 موندین
کی گفته اقتصاد باید فقط باز یا فقط متمرکز باشه و غیر از این راه دیگه ای وجود نداره؟
قطعا برای کسانیکه کارشون تجارت و خصوصا وارداته البته اقتصاد باید باز باشه.

طرفدار جلیلی نیستما نیاین زیر کامنت بگین طرفدار جلیلی...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
طرفدار جلیلی هستی دیگه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
!طرفدار جلیلی نیستی احتمالا خود جلیلی باشی
حالا شما که میگی کی گفته فقط دو تا حالت داره! حالت های دیگشم میشمردی که ما هم یاد بگیریم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
طرفدار جلیلی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
تانگاه محض به شرق و فروس نفت با تخفیف 30% به چین و دریافت اجباری اجناس بنجل از آن کشور وجود دارد، اقتصاد از این هم بدتر می شود.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
عزیزم
مشخصه که طرفدار جلیلی هستی خب
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
انتخابی غیر از پزشکیان نتایج فاجعه باری هم برای ایران و هم برای جهان خواهد داشت.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
بزرگترین تاجرخود دولت و نظام است.اینهمه کارخونه ها و شرکت های دولتی و شبه دولتی رو نمیبینی.شرکت نفت.پتروشیمی.فولاد .گاز.معادن.روسیه و چینن با آمریکا بیشترین تقابل را دارن اما سفرات همدیگر رو اشغال تکردن اما ازتحریم هم میترسن چون اقتصادشون عقب میفته اما اقتصاد ما اینقدر بیمار است که دیگه برای ما مهم نیست..
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
متاسفانه بعد از این همه سال تجربه و این همه انباشت دانش علمی و علی رغم نظر کارشناسان و متخصصان! در مناظرات آقای زاکانی که اصلا تورم رو چیز بدی نمیدونست و با تحریمم که کلا اوکی بود! آقای جلیلی هم که میگفت چون 8 درصد رشد اقتصادی قانونه پس باید اجرا بشه! اگه به حرف زدن بود که که خب چرا 8 درصد؟ میزدین 30 درصد رشد اقتصادی که لازم الاجرا باشه!!!
خلاصه که امیدوارم خدا بخیر کنه!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
آفرین دقیقا همین بود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
چرا کاندیداها در مورد فساد مناظره نمی کنند؟

در کدام کشور دنیا، 3.7 میلیارد دلار فساد رخ می دهد و آب از آب تکان نمی خورد؟

چرا در مورد حواشی مربوط به خود صحبت نمی کنند؟

اینها که از رانت سهمیه کنکور استفاده کرده و اکنون عنوان دکتر را در اول اسم خود یدک می کشند، چطور می خواهند و می توانند با رانت مقابله کنند؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
یعنی در این مملکت 87 میلیونی همین 6 نفر پیدا شدند که صلاحیت رئیس جمهوری دارند؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
متأسفانه شما را از قلم انداخته بودند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
تفکر نگاه به شرق (یعنی روسیه و چین کمونیست) بر چه اساسی بوجود آمده؟


آیا می توان و منطقی است که از ترس آمریکا و اروپا به دامن روسیه و چین پناه برد؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
متاسفانه هیچکدام در هیچ مساله مهمی نه برنامه دارند و نه صراحت.در مناطره اول فقط آقای پور محمدی تا حدودی منطقی صحبت کردند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
اولین کار برای اقتصاد ایران ؛ توقف چاپ پول هست که فقط دکتر پزشکیان بهش اشاره کرد . ( این خودش به تنهایی تورم رو کنترل میکنه )
پاسخ ها
محمدددد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
خیر قربان، چاپ پول به دلیل کسری بودجه هست که اگر نشود بسیاری جاها بودجه حداقلی شان تامین نمیشود. لذا باید ابتدا بودجه بسیاری سازمانها و نهادهای بی سر و ته حذف شود تا کسری بودجه تراز شود سپس چاپ پول متوقف شود که متاسفانه رئیس جهور حتی توان بریدن بودجه آن سازمانهای خاص و الهی را هم ندارد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
حرفهای عامیانه، به این کشکی بود اقتصاد که الان وضعمون این نبود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
محمد
بهترین اقتصاد دانان جهان هم همینو میگن اونوقت شما میگی
نه ؟!!؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
بعد از 2-3 سال، حاصل پیوستن به بریکس، شانگهای، اوراسیا...... چه بوده است؟

چرا چین و روسیه حتی یک سنت هم در ایران خرج نمی کنند که هیچ، سر جزایر سه گانه به تمامیت ارضی ایران تعدی می کنند؟
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۳:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
ضعف مدیریت داخلی
توان استفاده از ظرفیت ایجاد شده رو ندارن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
آقای ناشناس، کو ظرفیت؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
حاصل این همه خرج و هزینه و به جان خریدن 20-30 سال تحریم های بین المللی بابت برنامه هسته ای چیست؟

آیا ارزش چند کیلو اورانیوم غنی شده را داشته است؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
برای مردم که ارزش ندارد برای ابقا قدرت عده ای خوب است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۹
من تعجب میکنم این چه مناظره ای بود که درباره مسائل مهم کشور صحبت نشد .
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟