به گزارش تابناک ورزشی، مسابقات کشتی بازیهای المپیک در روزهای ۱۵ تا ۲۱ مرداد ماه در پاریس برگزار میشود و کشتی ایران که در رشته آزاد نتوانست سهمیه وزن ۵۷ کیلوگرم را بگیرد، با ۱۱ سهمیه از ۱۸ سهمیه ممکن راهی فرانسه خواهد شد.
ایران در کشتی زنان فعالیتی ندارد و با سهمیه کامل در رقابتهای کشتی فرنگی و با سهمیه ناقص در کشتی آزاد در این رقابتها شرکت خواهد کرد. رحمان عموزاد در ۶۵ کیلو، یونس امامی در ۷۴ کیلو، حسن یزدانی در ۸۶ کیلو، امیرعلی آذرپیرا در ۹۷ کیلو و امیرحسین زارع در ۱۲۵ کیلوگرم ملیپوشان آزاد ایران و مهدی محسننژاد در ۶۰ کیلو، سعید اسماعیلی در ۶۷ کیلو، امین کاویانینژاد در ۷۷ کیلو، علیرضا مُهمدی در ۸۷ کیلو، محمدهادی ساروی در ۹۷ کیلو و امین میرزازاده در ۱۳۰ کیلوگرم ملیپوشان فرنگی را در فرانسه تشکیل میدهند.
این المپیک، تفاوتهایی با المپیکهای قبلی دارد که جدای از اتفاقات معمول و روتین مسابقات ورزشی است و تا امروز قطعات پازل تا حدود زیادی به سود کشتی ایران چیده شده که در زیر به آن خواهیم پرداخت.
*حذف گربه سیاه پادشاه
شکست دیوید تیلور در انتخابی مرحله نهایی تیم ملی کشتی آزاد آمریکا، به صورت بالقوه یک طلا به سبد احتمالی کشتی ایران اضافه کرد. تیلوری که در این سالها ۶ بار با حسن یزدانی کشتی گرفت و ۵ دفعهاش را با اقتدار برد و صرفاً بعد از کسب مدال طلای المپیک ۲۰۲۰ توکیو و در فاصله دو ماه پس از آن، مقابل حریف ایرانیاش شکست خورد.
حریف آمریکایی یک طلای المپیک و سه طلای جهانی را برای حسن یزدانی تبدیل به یک نقره المپیک و دو نقره و یک برنز جهان کرد. یزدانی در این سالها فقط مقابل این حریف شکست خورده و کارنامهاش نشان داد که دیگر قادر به شکست تیلور نبوده و هر سال بدتر از سال گذشته مغلوبش شده است. آخرین مسابقه این دو نفر که لقب پادشاه و جادوگر را از سوی اتحادیه جهانی گرفتهاند، با ضربه فنی یزدانی به پایان رسید.
حالا با شکست تیلور در انتخابی آمریکا مقابل آرون بروکس، راه قهرمانی یزدانی هموار شده است. او که بعد از بازیهای آسیایی کتفش را جراحی کرد، بعد از آنکه تیلور به بروکس باخت، با انگیزه مضاعفی به تشک بازگشته و اجازه نداد دیگر کار به رویارویی انتخابی با کامران قاسمپور بکشد.
هرچند یزدانی و بروکس سابقه کشتی گرفتن با هم را ندارند و به واسطه نداشتن رنک از سوی ملیپوش جدید آمریکاییها، آنها هر کجای جدول ممکن است به هم بخورند اما نگاهی به کیفیت کشتی یزدانی و بروکس، یزدانی که در این سالها در وزنِ خالی از مدعی ۸۶ کیلوگرم -که صرفاً یک حریف داشته- آقایی کرده؛ باید بتواند حریف آمریکایی را برده و به طلسم دو طلایی کشتی خاتمه دهد.
کشتی با وجود همه افتخاراتش، هنوز دو طلایی المپیک در میان قهرمانانش ندارد و مرحوم غلامرضا تختی همچنان با یک طلا و دو نقره المپیک سرآمد است.
*پازل ۷۴ کیلو به نفع یونس امامی
المپیک این دوره تحتالشعاع محرومیت کشتیگیران شاخص کشتی روسیه و بلاروسی خواهد بود، المپیکی که در خود ستارههای روسیه را ندارد و حتی این احتمال مطرح است که دقیقه نودی هر دو کشور قید چند سهمیه باقیمانده خود را بزنند و المپیک پاریس را تحریم کنند.
کمیته تعیین وضعیت کشتیگیران AIN کمیته بینالمللی المپیک، بعد از بررسی کشتیگیران روس و بلاروسی با محوریت عدم دخالت آنها در موضوع جنگ که عضویت این ورزشکاران در نهادهای نظامی و امضای نامه برائت از جنگ را شامل میشد، غالب ستارههای روسیه که سهمیه المپیک را گرفته بودند، محروم کرد.
زائور اوگویف، زائوربک سیداکوف، عبدالرشید سعداللهاف، سرگی سیمینوف و... از جمله این محرومین هستند که هر کدام جزو مدعیان اصلی قهرمانی در اوزان خود هم محسوب میشدند. ایران در ۵۷ کیلوگرم که سهمیه نگرفت و غیبت اوگویف شاید برایش تاثیری نداشته باشد، اما در ۷۴ کیلوگرم با نبود سیداکوف که سال گذشته ۶ - صفر موفق به شکست یونس امامی شد و در نهایت هم زیباترین فینال مسابقات جهانی را مقابل کایل دِیک آمریکایی رقم زد و قهرمان جهان شد، مهمترین اتفاق رقم خورده است.
عجیب آنکه دیگر برنده امامی در مسابقات جهانی ۲۰۲۳ که ختیگ تسابولوف کشتیگیر روسیالاصل تیم ملی صربستان هم رباط صلیبی پاره کرده و المپیک را از دست داد. صربها در مورد جایگزین او تصمیم عجیبی گرفتند، علی ارسلان کشتیگیر ایرانیالاصل که برای آنها دو نشان طلا و برنز کشتی فرنگی جهان را به دست آورده، جایگزین تسابولوف شد.
دیگر غایب سرشناس ۷۴ کیلوگرم، ماگومدحبیب گاژی ماگمادوف بلاروسی است که او هم با ممانعت کمیته بینالمللی المپیک، حضور در پاریس را از دست داد. کشتیگیری که نقره المپیک قبلی را از آن خود کرد.
*رفت و برگشت چامیزو؛ او به آمادگی ذهنی میرسد؟
فرانک چامیزو در گزینشی اروپایی سهمیه المپیک گرفت اما نگرفت! او برنده واقعی مبارزه با توران بایراموف آذربایجانی در خاک باکو بود، اما با اشتباه محرز گروه داوری که منجر به محرومیت سنگین همه آنها نیز شد، دست بایراموف در خانه بالا رفت، اما چامیزو اجازه نداد این حقکشی در سکوت و بیخبری اتفاق بیافتد و همه دنیا را از این اتفاق مطلع کرد تا اتحادیه جهانی مجبور به واکنش شود.
قانون این اجازه را نداد که بعد از اتمام کشتی، جای برنده و بازنده عوض شود و تنها کاری که اتحادیه جهانی برای جبران اشتباهش علاوه بر محرومیت داوران کرد، اختصاص یک سید به چامیزو در گزینشی جهانی بود، اما کشتیگیر کوباییالاصل ایتالیا که به لحاظ ذهنی و بدنی تحت تأثیر حقکُشی واضح در گزینشی اروپایی قرار گرفته بود، نتوانست خود را در استانبول که آخرین مرحله از گزینش المپیک بود، ریکاوری کرده و سهمیه نگرفت.
بعد از محرومیت روسها اما اتحادیه جهانی به تازگی اعلام کرده یک سهمیه به چامیزو اختصاص پیدا کرده است، باید دید او با تمام اتفاقاتی که برایش در مسیر کسب سهمیه رقم خورد، میتواند این بار به آمادگی ذهنی برای مصاف با رقبای المپیکی خود برسد؟ در حالی که المپیک پیش از این برایش تمام شده بود. او از کشتیگیران خوب و همیشه مدعی ۷۴ کیلوگرم است که دو نشان طلای جهانی در کارنامه دارد و اگر آماده باشد، برای هر حریفی درد سرساز خواهد شد.
*تانک روسی از جمع مدعیان حذف شد
در ۹۷ کیلوگرم کشتی آزاد هم نبود عبدالرشید سعداللهاف یک امتیاز برای امیرعلی آذرپیرایی است که برای دومین سال متوالی ملیپوش میشود. او سال گذشته دقیقه نودی و در پی مصدومیت قهرمان جهان، در وزن ۹۲ کیلوگرم جایگزین کامران قاسمپور شد، در حالی که دیگر کاملا کشتیگیر ۹۷ کیلوگرم محسوب میشد. آذرپیرا در تورنمنت زاگرب کایل اسنایدر آمریکایی را برد و بعد از آن هم سهمیه المپیک را برای ایران در گزینشی آسیایی گرفت. نبود تانک روسی، به وضوح یک حریف جدی را در مسیر کسب مدال آذرپیرا کم خواهد کرد.
اخمد تاجالدینوف کشتیگیر روسیالاصل تیم ملی بحرین در حال حاضر مدعی اصلی کسب نشان طلای المپیک در این وزن است. او سال گذشته طلای قهرمانی آسیا، قهرمانی جهان و بازیهای آسیایی را مقتدرانه از آن خود کرد.
*غولِ پیر و افت کایالپ و غیبت سیمینوف
در سنگینوزن کشتی آزاد که با توجه به شرایط سنی گنو پتریاشویلی و طاها آکگول و غیبت ادامهدار گیبل استیوسون قهرمان المپیک قبلی، قابل پیشبینیترین مدال المپیک را میتوان به نام امیرحسین زارع نوشت که حالا خودش را به سنگینوزن بدون رقیب تبدیل کرده و سال گذشته هم به راحتی از پس همه حریفان سرشناس و کهنهکارش گذشت و قهرمان جهان شد.
میسون پاریس آمریکایی که قبلاً در رده جوانان، زارع را شکست داده، در تورنمنت زاگرب مغلوب امیررضا معصومی شد تا مشخص شود او هم در المپیک نمیتواند برای زارع حریف سرسختی باشد.
در کشتی فرنگی هم هرچند این روزها خیلیها معتقدند لوپز کوبایی پنجمین طلای المپیکش را خواهد گرفت، اما حقیقت این است که او در ۴۲ سالگی و با اضافه وزنی که دارد، قطعاً کارش برای رسیدن به مدال سخت خواهد بود. این المپیک برای او تفاوت زیادی نسبت به المپیک قبلی دارد، چون به لحاظ سن و سال با شرایط متفاوتی وارد پاریس خواهد شد و از یک سو هم امین میرزازاده که در المپیک قبلی هرچند مبارزه جسورانهای مقابل غول هاوانا داشت، اما چون وزنش خیلی سبکتر بود مغلوب شد.
این بار اما نماینده ایران در حالی به مصاف احتمالی با لوپز خواهد رفت که قهرمان سال گذشته جهان است. رضا کایالپ هم از دوره اوج خود کاملاً فاصله گرفته، او بعد از آنکه فینال جهانی را ثانیه آخری به میرزازاده باخت، در فینال قهرمانی اروپا مغلوب سرگی سیمینوف روس شد و بعد از آن هم امسال در تورنمنت مجارستان به فردین هدایتی باخت. کایالپ هم مثل آکگول شاید آخرین سال دوران قهرمانیاش را در المپیک پشت سر بگذارد. غیبت سیمینوف هم قطعا به سود نماینده ایران است، او کشتیگیر مدعی و خوبی بود که سال خوبی را پشت سر گذاشته، اما با محرومیت از سوی کمیته بینالمللی المپیک مثل سایر ستارههای روس قادر به شرکت در المپیک نخواهد بود.