۱. چربیها سریعتر پاک میشوند
آب گرم بهتر از آب سرد چربی و روغن را از روی ظروف پاک میکند. در واقع آب سرد باعث سفتشدن چربیها میشود و پاککردن آنها از روی ظروف مشکل میشود. بنابراین بهتر است برای شستن ظروف چرب از آب گرم (بهویژه همراه با مایع ظرفشویی چربیزدا) استفاده کنید تا چربیها بدون دردسر از روی ظروف پاک شوند.
۲. ظروف زودتر خشک میشوند
وقتی تمام چربیها و آلودگی ظروف با آب گرم پاک شدند، میتوانید ظرفها را با آب گرم یا سرد آبکشی کنید. البته یادتان باشد ظرفهایی که با آب گرم آبکشی میشوند، سریعتر خشک میشوند. حرارت موجب افزایش سرعت خشکشدن ظرفهای خیس میشود و دیگر لازم نیست آنها را با دستمال خشک کنید.
ظرفها پس از شستوشو، باید حتما خشک شوند. محیط مرطوب بهترین مکان برای رشد باکتری و دیگر عوامل بیماریزاست. اگر ظرفهایتان بهسرعت خشک نشدند، بهتر است با حوله مخصوص ظروف آنها را خشک کنید.
۳. لکه آب روی ظرف باقی نمیماند
چون آب گرم سریعتر خشک میشود، کمتر پیش میآید که لکه آب روی ظروف و لیوانها باقی بماند. معمولا آب سخت روی ظروف از خود لکه به جا میگذارد و وقتی خشک میشود، کمی از رسوب موجود در آب روی ظرف باقی میماند و موجب لکه میشود. هرچه زمان باقیماندن آب روی ظرف کمتر باشد، لکههای رسوبی هم کمتر میشوند.
۴. میکروبها از بین میروند
آب داغ سبب ازبینرفتن باکتریها و دیگر میکروارگانیسمها میشود، اما معمولا دمای لازم برای کشتن عوامل بیماریزا ورای تحمل ماست. بنا به گفته سازمان غذا و داروی آمریکا، اگر میخواهید ظروف را ضدعفونی کنید، باید آنها را با آب داغ حدود ۷۰ درجه سلسیوس بشویید. برای این کار بهتر است از ماشین ظرفشویی استفاده کنید. ظروف را درون ماشین ظرفشویی بگذارید و دمای آب را روی حرارت حداقل ۷۰ درجه سلسیوس (۱۵۰ درجه فارنهایت) بگذارید. اگر هم ماشین ظرفشویی ندارید، ظرفها را درون سینک پر از آب جوش قرار دهید تا ضدعفونی شوند.
احتمالا ظرفهای کثیف آلوده به انواع میکروبهای بیماریزا هستند، پس مراقب باشید زمانی که به ظرف کثیفی دست زدهاید، با همان دست آلوده ظرفهای تمیز را جابهجا نکنید. دستهایتان را باید بشویید و سپس به ظرفهای تمیز دست بزنید.
۵. مایع ظرفشویی بهتر اثر میکند
بسیاری از مایعهای ظرفشویی موجود در بازار با آب گرم بهتر اثر میکنند. بهویژه پودرهای شوینده اینطوری هستند. حرارت در حلشدن سریعتر مواد شوینده نقش دارد و به همین دلیل موقع شستن ظروف تأثیر بیشتری دارند.
۶. از مواد شوینده کمتر استفاده میشود
اثرگذاری بهتر مواد شوینده با استفاده از آب داغ بهمعنای استفاده کمتر از این مواد است. در واقع موقع شستن ظرفها بهجای اینکه مجبور باشید مقدار زیادی ماده شوینده روی ظروف بریزید، کارتان با چند قطره از این مواد هم انجام میشود. پس نهتنها ظروفتان را بهخوبی میشویید، بلکه در هزینههای خرید مواد شوینده هم صرفهجویی میکنید.
۷. لیوانها و ظروفتان کدر نمیشوند
استفاده بیشازحد از مواد شوینده (چه شستوشوی دستی ظروف و چه شستوشوی ظروف در ماشین ظرفشویی) لیوانها و ظروف را بهمرور کدر میکند. همچنین آب سرد بهخوبی آب گرم مواد شوینده را از روی ظروف پاک نمیکند. همان طور که پیش از این گفتیم، گرما مواد شوینده را بهتر تجزیه و حل میکند و موقع آبکشی ظروف، این مواد سریعتر از روی ظروف پاک میشوند.
۸. روی ظروف لکه غذا ایجاد نمیشود
همان طور که برای پاککردن لکه روی انواع پارچهها از داغترین آبی استفاده میکنید که پارچه تحملش را دارد، برای ازبینبردن لکه غذا روی ظروف هم میتوانید از آب داغ استفاده کنید. برای این کار پیش از شستن ظروف لکهدار، آنها را خیلی زود درون آب داغ قرار دهید و پس از کمی صبر، ظروف را بشویید. این روش پاککردن لکهها از روی ظروف را خیلی راحتتر میکند و مجبور به استفاده از مقدار زیادی مواد شوینده هم نخواهید شد.
۹. غذاهای چسبیده به ظرف راحتتر پاک میشوند
غذاهای چسبیده به ظروف، مثل ژله و عسل، درست مانند روغنها و چربیها وقتی روی ظروف باقی بمانند سفت میشوند و آب سرد آنها را سفت و سختتر هم میکند و شستن ظروف مشکل میشود. اما آب داغ بهراحتی آنها را از روی ظروف پاک میکند.
۱۰. احتمال صدمه به ظروف کمتر میشود
چون آب گرم باعث میشود لکه و ذرات غذا سریعتر پاک شوند، مجبور نمیشوید اسکاچ را با شدت روی ظروف بکشید. بنابراین ظروفتان کمتر دچار خراش میشوند. در ضمن شستن راحت و سریعتر ظروف باعث میشود کمتر ظرفی از دستتان بیفتد و صدمه ببیند. خیلی راحت میتوانید ابتدا ظروف را درون سینک پر از آب گرم قرار دهید تا کار اصلی تمیزکردن ظروف را آب گرم انجام دهد.
۱۱. در مصرف آب صرفهجویی میشود
آب گرم چربی و لکههای بهجامانده از غذاها را بهراحتی از بین میبرد و در عین حال اثر مواد شوینده را هم بیشتر میکند، پس باعث صرفهجویی در مصرف آب هم میشود. شستن ظرفها با آب سرد نیازمند مصرف آب زیادی است.
البته هرچقدر در آب صرفهجویی شود، همانقدر انرژی برای گرمکردن آب مصرف میشود.
۱۲. آب سرد به دستهایتان صدمه نمیزند
این مسئله در ماههای سرد سال خود را بیشتر نشان میدهد. آب سرد بهاندازه آب جوش برای پوست دستتان مضر است. اگر با آب گرم مناسب ظرفها را بشویید، شستن ظرف آزارتان نمیدهد.
چند نکته مهم
برای اینکه ظروف آشپزخانهتان صدمه نبینند و در بهترین حالت خود باقی بمانند، به نکات زیر توجه کنید:
نگذارید باقیمانده غذاها روی ظروفتان خشک و سفت شوند. ظرفها را بلافاصله پس از خوردن غذا بشویید یا حداقل آنها را درون آب و مایع ظرفشویی بخیسانید.
میتوانید پیش از شستن ظرفها، آنها را درون سینک یا قابلمه بزرگ پر از آب جوش و مایع ظرفشویی قرار دهید و وقتی آب آنقدر سرد شد که دستتان را نسوزاند، ظرفها را بشویید و آبکشی کنید. اینطوری هم ظرفها ضدعفونی میشوند و هم چربیها و ذرات غذا کاملا پاک میشوند.
اگر پوست دستتان به دمای آب حساس است، دو دستکش نخی و لاستیکی دستتان کنید.