به گزارش خبرنگار تابناک، بررسی ها نشان می دهد فضای بازار سرمایه در هفتههای اخیر برای سهامداران سرد و کم بازده بوده است، این در شرایطی است که از فردای پیروزی مسعود پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری انتظار سهامداران خرد، رونق بازار بود، اما در عمل شاخص کل بورس از ۱۶ تیرماه تا پایان مردادماه، نهتنها رشد نکرد، که با ریزش بیش از ۱۵۱ هزار واحدی مواجه شد و بازدهی منفی حدود ۷ درصدی را به ثبت رساند. روندی که با نارضایتی سهامداران و فعالان بازار سرمایه روبرو شد و بسیاری از آنها در نمایشگاه صنعت مالی به عبده تبریزی مشاور اقتصادی و بورسی رئیسجمهور انتقاد داشتند و کار به جایی رسید که عبده تبریزی از کوره در رفت و صحبتهای عجیبی بر زبان آورد.
ریزش شاخص کل بورس طی هفتههای اخیر و در فضای ریاست جمهوری پزشکیان، در حالی است که طی هفتههای اخیر، مسئولان اقتصادی و بانکی تلاش داشتهاند تا با تصمیمات حمایتی نظیر تزریق به منابع بازار سهام، روند بورس را به سمت بازدهی مثبت هدایت کنند. بهعنوان نمونه، در میانه مردادماه، عارف، معاون اول رئیسجمهور دستور تزریق منابع صندوق توسعه ملی و شبکه بانکی به بازار سهام را صادر کرد و فرزین رئیسکل بانک مرکزی نیز از ۳ اقدام مهم بانک مرکزی برای حمایت از بورس خبر داد.
اما به نظر می رسد خروجی همه این تلاش تا به امروز چندان مؤثر نبوده است و شاخص کل بورس طی روزهای گذشته به زیر کانال ۲ میلیون واحد هم سقوط کرد، هرچند طی هفته گذشته به لطف رشد ۳۹ هزار واحدی نماگر، دوباره شاخص به محدوده ۲ میلیون و ۳۷ هزار واحدی بازگشت، جایگاهی شکننده که در صورت تداوم روند گذشته بازار و عدم اقبال به بورس، شاید دوباره شاهد ریزش شاخص کل بورس به کانال پایینتر باشیم.
همه این فرازوفرودها در شرایطی است که حالا سکاندار وزارت اقتصاد، عبدالناصر همتی شده است. وزیر جدید اقتصاد که طی سه سال اخیر نسبت به حالوروز بازار سهام انتقاد و گلایه داشت. بهعنوان نمونه، مردادماه سال گذشته همتی در فضای مجازی با کنایه به دولت سیزدهم با هشتک حافظه تاریخی نوشت:
معترضان و مدعیان دیروز و متولیان امروز! چرا این روزها در خصوص وضعیت نگرانکننده بورس سکوت کردهاید؟
مگر قرار نبود بورس اولویت اول شما باشد و حتی، سهروزه مشکل آن را رفع کنید؟!
آیا وضعیت بورس چیزی جز نتیجه سیاستها، تصمیمات و نگرش دولت در مورد بورس میباشد؟!
همتی ۲۸ مرداد در جلسه علنی مجلس در خصوص برنامههای بورسی خود اظهار داشت: یکی از اهداف مهم، پیشبینیپذیرکردن اقتصاد با هدف افزایش اعتماد عمومی سرمایهگذاران و سهامداران بورس است تا بورس تبدیل به سمبل اعتماد سهامداران شود.
حالا با حضور منتقد دیروز بر مسند وزارت اقتصاد و ریاست شورای عالی بورس، انتظار سهامداران از عبدالناصر همتی دوچندان است تا ببیند اولین تصمیم بورسی وزیر جدید اقتصاد چیست؟ آیا همتی به دوران ریاست عشقی در سازمان بورس خاتمه میدهد یا ترجیح میدهد همچنان عشقی در برابر سهامداران باشد؟! اینها سؤالاتی است طی روزهای آتی، بیشازپیش در فضای بازار سرمایه مطرح خواهد شد.
فعالان بازار سهام در این سالها همواره خواستار پرهیز دولت از قیمتگذاری دستوری و دخالتهای غیرضروری در اقتصاد و اصلاح سیاست ارزی بانک مرکزی بودهاند، اما در عمل بازهم قیمتگذاری دستوری در صنایع مختلف بورسی و تداوم ارز ترجیحی در تجارت، انتقادات آنها را دوچندان کرده است. حال به نظر میرسد با توجه به صحبتهای رئیسجمهور و وزیر اقتصاد دولت چهاردهم، حداقل روی کاغذ قرار است قیمتگذاری دستوری و ارز رانتی از فضای اقتصادی کشورمان حذف شود، اما اینکه چه زمانی عملیاتی خواهد شد، سؤال مهمی است که باید برای پاسخ به آن صبر کرد.