اگرچه لکنت زبان تمام سنین را تحت تاثیر قرار میدهد، اما بیشتر در کودکان ۲ تا ۶ ساله بهدلیل ضربه مغزی، اضطراب، افسردگی و سایر مشکلات روانی، سابقه خانوادگی لکنت زبان و مشکلات عصبی دیده میشود. خوشبختانه حدود ۷۵ درصد از کودکان با گذشت زمان و طی روند تکامل بدن از این وضعیت خلاص میشوند.
با وجود اینکه لکنت زبان را نمیتوان به طور کامل درمان کرد، ولی چند راهکار مانند دارودرمانی، گفتاردرمانی و درمان خانگی وجود دارد که میتوانید برای بهبود گفتار خود آنها را انجام دهید. ازآنجاییکه درمان خانگی لکنت زبان با کمترین عوارض همراه است، پیشنهاد میکنیم در اولین مرحله بهسراغ آن بروید.
در همین راستا، قصد داریم در این مطلب به درمان خانگی لکنت زبان بزرگسالان و کودکان، درمان گیاهی لکنت زبان در بزرگسالان و کودکان و غذاهای مفید برای درمان این مشکل اشاره کنیم. با ما همراه باشید!
چندین راه درمان خانگی لکنت زبان
بیش از ۷۰ میلیون نفر در سراسر جهان درگیر این اختلال هستند. تقریبا ۵ تا ۱۰ درصد کودکان در مقطعی از زندگی خود دچار لکنت زبان میشوند و معمولا در عرض چند ماه یا چند سال مشکل آنها برطرف میشود. مداخله زودهنگام میتواند به کودکان در غلبه بر لکنت زبان کمک زیادی کند.
قابل ذکر است که از هر ۴ کودک ۱ نفر این مشکل را تا بزرگسالی خواهد داشت و میتواند به یک اختلال ارتباطی مادامالعمر تبدیل شود. با وجود اینکه بسیاری از روشهای درمانی جدید برای لکنت زبان ابداع شدهاند، اما روند درمان این مشکل همیشه دشوار بوده است. زیرا یک وضعیت بسیار شخصی و روانی است که به عوامل بیرونی و درونی زیادی بستگی دارد.
برخی از افراد هستند که پس از توصیه گفتاردرمان و پزشک روشهای درمان خانگی لکنت زبان را امتحان و به نتایج مطلوبی دست پیدا کردهاند. زیرا شرایط خاصی مانند استرس و خستگی میتوانند لکنت را بدتر کنند. با مدیریت این موقعیتها، ممکن است افراد بتوانند روند گفتار خود را بهبود بخشند. در اینجا چند راهکار وجود دارد که شما یا فرزندتان میتوانید برای کاهش علائم لکنت به آنها توجه کنید.
آهسته صحبت کردن را تمرین کنید
یکی از موثرترین راهها برای جلوگیری از لکنت زبان این است که آهستهتر صحبت کنید. عجله کردن برای بیان افکار ذهنی میتواند باعث تسریع گفتار یا مشکل در ابراز کلمات شود.
پس همیشه قبل از شروع به صحبت کردن چند نفس عمیق بکشید و بهآرامی پیش بروید. اضافه کردن یک مکث کوتاه بین عبارات و جملات برای کمک به کاهش سرعت گفتار واقعا کمککننده است. اجازه بدهید اطرافیانتان بدانند که این کار را از روی عمد انجام میدهید و نسبت به شما کمی صبور باشند.
از بیان کلمات محرک اجتناب کنید
اگرچه این روش درمان خانگی لکنت زبان برای کودکان توصیه نمیشود، اما برخی از بزرگسالان ممکن است بخواهند از بیان کلمات خاصی که باعث لکنت زبان آنها میشود اجتناب کنند. در این مورد، تهیه فهرستی از این کلمات و یافتن جایگزینهایی برای آنها میتواند مفید باشد.
با صدای بلند متن یک کتاب را بخوانید
یکی از بهترین راهها برای بهبود لکنت زبان، مقابله با این مشکل است. بههمیندلیل، توصیه میکنیم که متنی را انتخاب کنید و آن را با بیشترین سرعت ممکن بخوانید. احتمالا در ابتدا اشتباهات زیادی مرتکب خواهید شد و چند کلمه را جا میاندازید، اما باید بدون توجه به کیفیت زبان یا تلفظ کلمات، ادامه دهید.
این روش درمان خانگی لکنت زبان را بخشی از سبک زندگی خود قرار دهید و هر روز حداقل یک ساعت با صدای بلند متن را بخوانید. بدینشکل، شما به بیان کلمات عادت خواهید کرد و وضعیت شما با توجه به صحبتهای روزمره نیز بهبود مییابد.
رویکرد ذهنآگاهی را تمرین کنید
ذهنآگاهی یک راه اثباتشده برای کاهش اضطراب و استرس است. تحقیقات ثابت کردهاند که بین تأثیرات ذهنآگاهی و ابزارهای لازم برای مدیریت لکنت زبان یک همپوشانی وجود دارد.
در واقع، ذهنآگاهی نوعی مراقبه است و به شما این امکان را میدهد که آرام باشید و بر روی افکار یا یک عمل خاص خود متمرکز شوید. بزرگسالان و کودکان همگی میتوانند برای کمک به بهبود لکنت زبان آن را تمرین کنند.
نحوه بیان و شیوه ابراز کلمات خود را ثبت کنید
ضبط صدا میتواند به شما کمک کند تا روند پیشرفت خود را بهتر درک کنید. از طرفی، در آشکار کردن کلمات یا عباراتی که شما را به لکنت میاندازد نیز موثر است. اگر متوجه شدید که گوش دادن به صدای خودتان آزاردهنده است یا باعث اضطراب شما میشود، بهآرامی پیش بروید.
ازآنجاییکه تمرینهای خانگی واقعا موثر هستند، با یکی از دوستان نزدیک یا اعضای خانواده تماس بگیرید تا ببینید آیا میتواند برای ساعاتی با شما بنشیند و صحبت کند. تمرین راهکارهای ذکرشده در یک محیط امن ممکن است به شما کمک کند که با خودتان و نحوه صحبت کردنتان احساس آرامش بیشتری داشته باشید.
پیوستن به یک گروه خودیاری با سایر افرادیکه لکنت دارند نیز ممکن است مفید باشد. همچنین ممکن است باعث شود که احساس کنید تنها نیستید. در مقالهای با عنوان درمان خانگی لکنت زبان کودکان نی نی سایت، به نکاتی در این زمینه اشاره شده است.
نکاتی در مورد درمان لکنت زبان کودکان در خانه
ازآنجاییکه درمان خانگی لکنت زبان کودکان بهآسانی بزرگسالان نیست و نیاز به حمایت والدین و مراقبان دارد، در ادامه به نکاتی در این زمینه اشاره خواهیم کرد:
با دقت به حرفهای کودک گوش کنید و از تماس چشمی مناسب استفاده کنید.
از تکمیل کلمات یا عبارات کودک خودداری کنید.
از قطع صحبت، اصلاح یا انتقاد از کودک اجتناب کنید.
میزان استرس را در خانه به حداقل برسانید، زیرا استرس میتواند علائم لکنت زبان را بدتر کند.
از قرار گرفتن کودک در موقعیتهایی که به او فشار روحی وارد میشود یا او را ملزم به صحبت کردن در مقابل دیگران میکند، اجتناب کنید.
اگر بدرفتاری در مدرسه در نتیجه لکنت زبان کودک اتفاق میافتد، حتما با معلم او صحبت کنید.
در مطلبی با عنوان درمان خانگی لکنت زبان کودکان نی نی سایت نیز به چنین نکاتی اشاره شده است.
برای درمان لکنت زبان چه بخوریم؟
از غذاهای مفید برای درمان لکنت زبان میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
انگور فرنگی برای درمان لکنت زبان
انگور فرنگی مدتی است که برای درمان مشکلاتی مانند لکنت زبان استفاده میشود. چراکه سرشار از آهن است که به گردش خون مناسب در اندامهای گفتاری شما مانند زبان کمک میکند. بهتر است بهصورت خام مصرف شود و هر روز چند تکه از آن را بجوید. همچنین میتوانید آن را در کمی کره یا روغن زیتون سرخکرده یا به صورت خشکشده با نمک میل کنید.
خرما برای درمان لکنت زبان
مصرف خرما یک درمان موثر برای بهبود قدرت بیان است. چراکه این میوه بسیار مغذی میتواند به تحریک ماهیچههای دهان کمک کند. خرما همچنین صدای شما را صاف و سنگین میکند و به شما کمک میکند گفتار خود را به طور موثرتری کنترل کنید. نشان داده شده است که خوردن منظم خرما علائم اختلالات گفتاری را برای بسیاری از افراد بهبود میبخشد.
اگر دوست ندارید خرما را بهصورت خام مصرف کنید، جوشاندن آن در شیر و نوشیدن این ترکیب قبل از خواب عالی است. این کار صدا و گلوی شما را آرام میکند و بعد از یک تا دو ماه میتوانید خیلی راحتتر افکار خود را بیان کنید.
کره برای درمان لکنت زبان
مصرف کره یک درمان خانگی عالی برای رفع مشکلات لکنت زبان است. جالب است بدانید که در گذشته نیز از این ماده غذایی برای درمان بسیاری از مشکلات مربوط به مغز استفاده میشده است. زیرا حاوی مقدار زیادی چربی مفید است و به تقویت قدرت مغز و افزایش تمرکز کمک میکند. این مساله بهنوبهخود به شما این امکان را میدهد که آزادانه و بدون تردید صحبت کنید.
یک قاشق غذاخوری کره را حرارت دهید تا ذوب شود. آن را با یک قاشق غذاخوری آب انگور فرنگی یا بادام خیسانده و آسیابشده مخلوط کنید تا خمیری شفابخش و مفید درست شود. هر روز همراه با وعدههای غذایی خود آن را مصرف کنید.
بادام برای درمان لکنت زبان
بادام یکی از غنیترین آجیلهای موجود در بازار و حاوی ویتامین A و اسیدهای چرب امگا ۳ است. عملکرد مغز را تقویت، ظرفیت حافظه و قدرت تمرکز را افزایش میدهد و به شما کمک میکند تا افکار و ایدههای خود را بهوضوح بیان کنید.
بهترین راه برای استفاده از بادام این است که ۱۳ تا ۱۴ عدد بادام را در طول شب در آب گرم خیس کنید. صبح روز بعد پوست آنها را جدا کرده و مصرف کنید.
روشهای درمان لکنت زبان در طب سنتی
خوشبختانه طب سنتی نیز راهکارهای خوبی برای درمان گیاهی لکنت زبان بزرگسالان یا درمان گیاهی لکنت زبان در کودکان دارد. از داروهای گیاهی موثر میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
فلفل سیاه
فلفل سیاه یکی از داروهای گیاهی باستانی است که برای درمان مشکلاتی مانند لکنت زبان مورد استفاده قرار گرفته و نتایج مثبتی به همراه داشته است. زیرا یک دانه بسیار مغذی است که به افزایش تولید بزاق کمک میکند و ماهیچههای دهان از جمله زبان را تحریک میکند. بهطوریکه بعد از مصرف آن کلمات بهآرامی از زبان شما بیرون میآیند و در تلاش برای بیان مشکل کمتری خواهید داشت.
بهترین راه برای استفاده از فلفل سیاه این است که ۷ تا ۱۰ دانه فلفل سیاه را در آب بکوبید تا به شکل خمیری درآید. برای خوشطعمتر شدن میتوانید کمی شکر به آن اضافه کنید.
عسل و نمک
اگر بهدنبال یک درمان خانگی آسان و در عین حال بسیار موثر برای مشکل لکنت زبان خود هستید، یکی از بهترین چیزهایی که میتوانید امتحان کنید عسل و نمک است. هم عسل و هم نمک دارای خواصی هستند که به تسکین ماهیچههای دهان و افزایش عملکرد عصبی کمک میکنند.
یک قاشق غذاخوری عسل بردارید و چند قاشق نمک در آن حل کنید. این مخلوط را دو بار در روز، صبح و قبل از خواب، روی زبان خود بمالید تا در صحبت کردن مشکلی نداشته باشید.
روغن براهمی
روغن براهمی یکی دیگر از مواد طبیعی است که به طور عمده در شبه قاره هند یافت میشود. ماهیچههای بدن را آرام میکند و یکی از قدیمیترین داروهایی است که برای تقویت عملکرد مغز استفاده میشود. ازآنجاییکه لکنت زبان در درجه اول یک مشکل روانی و عصبی است، روغن براهمی برای درمان چنین شرایطی ایدهآل است.
دو تا سه قاشق غذاخوری از آن بردارید و در مایکروویو گرم کنید. روغن داغ را حداقل به مدت نیمساعت روی پوست سر خود ماساژ دهید. این کار را هر روز انجام دهید تا در عرض یک ماه بهبود قابل توجهی در وضعیت خود مشاهده کنید.
برگ بو
برگ بو خواص درمانی فوقالعادهای دارد و جویدن یا خوردن آن همراه با وعدههای غذایی میتواند ضخامت زبان شما را کاهش دهد و از بروز لکنت زبان جلوگیری کند. برگ بو همچنین برای سلامت مغز شما عالی است، زیرا گردش خون را افزایش میدهد و نورونها را سالم و در شرایط عالی نگه میدارد.
یک برگ بو با اندازه متوسط را کاملا بشویید و آن را زیر زبان خود قرار دهید. این کار را هر روز به مدت حداقل چند ماه انجام دهید تا شاهد بهبودی در وضعیت خود باشید.
چای بادرنجبویه
چای بادرنجبویه برگرفته از طب سنتی چین است که برای آرام کردن بیماریهای عصبی و مشکلات روانی استفاده میشود. بادرنجبویه مملو از خواص درمانی، آنتیاکسیدانها و سایر ترکیبات خوب است که نه تنها کل سیستم بدن شما را خنک میکند، بلکه عملکرد مغز را نیز تقویت میکند. نوشیدن روزانه یک فنجان از این داروی گیاهی لکنت زبان به مدت دو تا سه ماه، میتواند بسیار مفید باشد.
با توجه به اینکه خطر بروز واکنش آلرژیک برای درمان لکنت زبان کودکان با داروی گیاهی در طب سنتی وجود دارد، پیشنهاد میکنیم پیش از هرگونه اقدامی با متخصص اطفال نیز مشورت کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
شما باید بهمحض بروز علائم لکنت زمان به پزشک مراجعه کنید. این مساله در مورد کودکان اهمیت بیشتری دارد و به تسریع روند بهبودی آنها کمک میکند. در کنار آن، شروع درمان خانگی لکنت زبان واقعا موثر است. البته بهتر است از ایمن بودن هرکدام از راهکارهای ذکرشده، بهویژه انواع داروی گیاهی لکنت زبان کودکان، برای فرزند خود مطمئن شوید.