سیاست‌های ارزی در آستانه تغییر

نقش دلار جهانگیری در تثبیت نرخ ارز/ کت تن کیست؛ همتی یا فرزین؟

وزیر اقتصاد و امور دارایی معتقد است نتیجه کار بانک مرکزی در تثبیت نرخ اسمی ارز یعنی لطمه به صادرات، تراز تجاری و خلق پول است که در نهایت باعث تورم می شود و این دور باطل باید توسط بانک مرکزی شکسته شود.
کد خبر: ۱۲۵۸۸۳۶
|
۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۳ 11 September 2024
|
12525 بازدید
|

به گزارش خبرنگار تابناک، عبدالناصر همتی بعد از سه سال با لحنی کنایه‌آمیز به بانک مرکزی بازگشت، تا این بار در مقام فرمانده اقتصادی دولت پزشکیان و به‌عنوان وزیر اقتصاد، از عملکرد و سیاست‌های ارزی و تورمی بانک مرکزی و دولت سیزدهم انتقاد کند.

وزیر اقتصاد در همایش بانکداری اسلامی که در ساختمان جدید بانک مرکزی برگزار شد با اشاره به تبعات سیاست تثبیت ارزی به صادرات و تجارت خارجی کشور اظهار داشت: امیدوارم به‌تدریج با جلوگیری از مداخلات دولت در اقتصاد از جمله نرخ ارز، جلوی رانت و ضربه به صادرات گرفته شود تا تراز تجاری مثبت و اقتصاد پیش‌بینی‌پذیر شود.

همتی تأکید کرد: نتیجه کار بانک مرکزی در تثبیت نرخ اسمی ارز یعنی لطمه به صادرات، تراز تجاری، خلق پول و در نهایت باعث تورم خواهد شد و این دور باطل باید توسط بانک مرکزی شکسته شود.

وزیر اقتصاد در صحبت‌های خود به موضوع تورم نیز اشاره داشت و گفت: مسئول کنترل تورم، بانک مرکزی است نه وزارت اقتصاد. صحبتی که به نظر می‌رسد به مذاق فرزین و مشاورانش در بانک مرکزی، خوش نیامده است.

همتی پیش‌تر و در زمانی که مسئولیتی نداشت و در دانشگاه تهران مشغول تدریس بود نیز نسبت به سیاست‌های ارزی فرزین در بانک مرکزی تحت عنوان سیاست تثبیت ارزی با محوریت ارز ۲۸۵۰۰ تومانی انتقادات جدی داشت و معتقد بود این مسیر به افزایش تورم و خلق پول می‌انجامد و باید جلوی رانت ارزی گرفته شود.

 

از دلار جهانگیری چه خبر؟

به‌عنوان نمونه، عبدالناصر همتی اردیبهشت امسال در یادداشتی بیان داشت: با ادعای تثبیت اقتصادی نرخ ارز ترجیحی را در ۲۸۵۰۰ و نرخ نیما را در محدوده ۳۸ هزار تومان برای هر دلار ثابت نگه داشتند، غافل از اینکه، با تورم بیش از ۴۰ درصدی یا بر اساس تخمین از آمار بانک مرکزی با تورم ۵۰ درصدی و ادامه تحریم و تشدید انتظارات تورمی، نمی‌توان از این نرخ‌ها دفاع کرد. نتیجه چه شد؟ در ماه‌های پایانی سال و ابتدای سال ۱۴۰۳ کل عقب‌ماندگی نرخ ارز بازار ناشی از تزریق دلار با نرخ پایین‌تر، با جهش ۳۰ درصدی به ۶۵ هزار تومان رسید.

این در حالی است که به نظر می رسد رانتی که وزیر اقتصاد از آن صحبت می‌کند در سال‌های گذشته با دلار ۴۲۰۰ تومانی یا همان دلار جهانگیری در فضای تجارت کشور بیش از گذشته نمایان شد و در ادامه نیز در دولت سیزدهم با دلار ۲۸۵۰۰ تومانی خودنمایی کرد. نرخی ثابت که فاصله اش با نرخ ارز در بازار آزاد روز به روز افزایش یافت و متقاضیان بیشتری برای رسیدن به ارز ترجیحی صف کشیدند. اما فرزین رئیس کل بانک مرکزی که از زمستان ۱۴۰۱ سکاندار ساختمان شیشه‌ای میرداماد است، همچنان بر ضرورت اجرای سیاست تثبیت ارزی تاکید دارد. رویکردی که منتقدان و موافقانی دارد.

مخالفان سیاست تثبیت، از توزیع رانت ارزی و خلق پول و فشرده‌شدن نرخ ارز انتقاد دارند و معتقدند تداوم این رویکرد، به رهاشدن نرخ ارز می‌انجامد. در مقابل، موافقان سیاست تثبیت ارزی معتقدند در فضای تحریم و فشار‌های ارزی، نمی توان به سراغ نظام عرضه و تقاضا در بازار ارز رفت و در نتیجه چاره‌ای جز اجرای این سیاست نیست تا بتوان نرخ تورم را کنترل کرد.

نقش دلار جهانگیری در تثبیت نرخ ارز/ کت تن کیست؛ همتی یا فرزین؟

با همه این مسائل، به نظر می‌رسد با توجه به صحبت‌های گذشته و امروز وزیر اقتصاد در ساختمان بانک مرکزی، احتمالاً در هفته‌های آتی، نظاره‌گر دوئل میان فرزین و همتی بر سر سیاست‌های خواهیم بود. به‌گونه‌ای که وزیر اقتصاد و مشاور عالی رئیس‌جمهوری، بر شکست دور باطل سیاست تثبیت نرخ ارز و دلار ۲۸۵۰۰ تأکید دارند و در سمت دیگر فرزین و مشاورانش بر تداوم اجرای سیاست تثبیت ارزی پافشاری می کنند. دوگانه‌ای که سرانجام با شکست دیگری همراه خواهد شد و رویکرد ارزی در دولت پزشکیان علنی و مشخص می‌شود. 

بهارستانی ها هم مقصر بودند ...

اما گلایه وزیر اقتصاد دولت پزشکیان از تبعات سیاست تثبیت ارزی در شرایطی است که چند هفته قبل نیز خاندوزی وزیر اقتصاد دولت سیزدهم اعتراف کرده بود که سیاست حذف ارز ترجیحی ۴۲۰۰ در سال ۱۴۰۱ تصمیم مجلس و اشتباه بود.

سخنانی که با واکنش مجلس شورای اسلامی مواجه شد؛ به‌گونه‌ای که پایگاه اطلاع‌رسانی مجلس اعلام کرد: موضوع حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی مورد تأیید دولت سیزدهم و مجلس بود؛ اما اختلاف‌نظر در شیوه اجرا بود. دولت سیزدهم در جریان لایحه بودجه ۱۴۰۱ اقدام به حذف ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی کرده بود و هیچ پیش‌شرط و زیرساختی نیز برای آن در نظر نگرفته بود، ولی در بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۱ در مجلس، نمایندگان با حذف ارز ترجیحی به‌صورت اجباری و تکلیفی مخالفت کرده و حذف آن را «مشروط به اجرای کالابرگ الکترونیک» بر اساس قیمت‌های شهریور ۱۴۰۰ کردند؛ اما متأسفانه این قانون اجرا نشد.

حال در دولت چهاردهم نیز به نظر می‌رسد در بستر تغییر ریل سیاست ارزی، چالش سیاست‌گذار بر سر ارز ترجیحی ۲۸۵۰۰ تومانی است. ارزی که حذف یا ماندنش تبعات خاص خود را به دنبال دارد و دولت باید تمام ابعاد آن را در نظر بگیرد. اگر همتی وزیر اقتصاد به دنبال تغییر سیاست تثبیت ارزی و احتمالا محدودیت بیشتر برای ارز ترجیحی است، بهتر است با درس گرفتن از تجربه دولت‌های روحانی و رئیسی، به دنبال راهکار حمایتی واقعی از سفره و معیشت مردم باشد. چراکه نمی‌توان به یکباره به سراغ تغییر سیاست‌های پولی و ارزی رفت و آسیبی که به قدرت خرید مردم وارد می‌کند را نادیده گرفت، از سوی دیگر باید به فکر بهبود تجارت خارجی و رونق صادرات بخش خصوصی بدون ایجاد رکود در فضای کسب و کار بود، مساله‌ای که مطالبه فعالان اقتصادی از دولت چهاردهم است؛ بنابراین باید دید در این مسیر چه برنامه و رویکردی در پیش گرفته خواهد شد.
 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۵
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۱۷
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۱
لطفا جناحی برخورد نکنید. حتی خاندوزی هم اقرار کرد که حذف ارز جهانگیری اشتباه بوده است
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۱
با عرض معذرت از جناب فرزین.در کشوری که نرخ طلا و سایر فلزات گرانبها تابع عرضه و تقاضا هست و جناب فرزین ربع سکه رو با دلار ۹۶ تومنی فروخته تثبیت قیمت دلار یعنی بیسوادی محض یا تمسخر مردم.پول هر کشوری تابع شرایط سیاسی و اقتصادی و فرهنگی اون کشور هست.نه عددی که بانک مرکزی تعیین میکنه.فرض کنید رئیس بانک مرکزی ترکیه که تورم بیشتری از ما داشته بخواد چنین رویه ای در پیش بگیره اونوقت کی میره اونجا سرمایه گذاری کنه و صادرات؟ یا اینکه اینهمه توریست در اون کشور منابع ارزان اونجا رو غارت می کنند.به جای تثبیت نرخ ارز باید پایه حقوق رو متناسب با تورم بالا برد.بودجه رو متناسب با درآمدها تعدیل کرد.یارانه ها رو به صورت دقیق هدفمند کرد.یک مسئله دیگه هم هست که تثبیت اسمی نرخ دلار صرفا هدف اصلیش غارت منابع شرکت های صادرات محور هست.و گرنه تثبیت نرخ دلار بهانه هست.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۱
سلام و درود بر دولت روحانی و دلار جهانگیری. احسان خاندوزی نابود کرد کشور را
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۱
۱۵ سال پیش ۴۴۰ هزار تومن معادل یک پنجم پول پراید پول
دادم سیمکارت خریدم. الان با ۴۰ گیگ مصرف اینترنت خطم قطع میشه. تو تو فکر جناح بازیت باش. به زودی همه چیز میشه استارلینک. حالا تو بگو رییسی خوب بود اون یکی بگه خاتمی.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۱
فرقی بین همتی و فرزین
شاید ادبیات و نوع گویش آنها متفاوت باشد،ب هر حال هر دو مسئولیت داشته و رزومه شان موجود است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۱
ارز جهانگیری خوب بود!!
ولی مسئله اینه که تموم شد!!
بعد از پذیرش برجام کلی دلار وارد کشور شد که اندکی با زرنگی روحانی به دولت رسید که بعد از خروج ترامپ از برجام مقداری از آن را به عنوان ارز جهانگیری خرج کردند که جلوی افزایش قیمت ها را بگیرند!
زمان رئیسی تموم شده بود مجبور بودن همه قیمت ها را آزاد کنند!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۱
دیگه برجام مال صد سال پیش نیست که اینارو میگی. خاتمی یا رییسی یا روحانی یا احمدی نژاد، دیگه برای مردم هیچ کدوم تفاوتی ندارند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۱
یک روز خاندوزی و یک روز جهانگیری !!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۱
دلار جهانگیری این بود که ما نرخ رو ده برابر می کنیم
بعد یه نرخ ۴ هزار تومانی هم باشه که برنج و روغن بیارن بدن مردم موقتی
متوجه نشن دلار ۳۰ هزار تومانی چقدر براشون فاجعه است...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۱
گذشته اثبات کرد همه این راهها هم مفید هم مضر بوده . بهترین روش اقتصاد آزاد و ارز آزاد است فقط باید به افراد آسیب پذیر کمک کرد .
درآمد آزاد و هزینه هم آزاد بقیه هم وقت تلف کردن است .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۱
كاش الان دولت روحاني اول بود
چه زندگي خوبي داشتيم
واي خدا شكر سه سال شعب ابي طالب تموم شد
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۲
من به لطف خدا سال 95 ازدواج کردم و سال 96با وام مسکن خانه خریدم و رفتم خونه خودم
اگر قرا ر بود سال 1400 ازدواج کنم سال 1401 باید وام ودیعه اجاره مسکن میگرفتم و تو خواب شب هم مسکن دار نمیشدم
بدترین دوران اقتصادی ایران همین 3 سال دولت 13 بود
حسین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۱
چرا همه عادت کردند گران کنند بیایید ارز آزاد را به قیمت ارز نیمایی برسانید
رشیدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۱
مگر اقتصاد ما مثل ژاپن و فرانسه و آمریکا آزاد است که آقای همتی دم از عرضه و تقاضا میزند اقتصاد ی که رانت محور وشوک درمانی باشد حرف از عرضه و تقاضا بی معنی است
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس‌آنجلس دارید؟