به گزارش خبرنگار اجتماعی تابناک، این روزها بار دیگر کنکور تبدیل به مساله در سطوح مدیریت آموزشی و اجرایی کشور شده است.
از آغازین روزهای انتخاب مسعود پزشکیان، حذف تاثیر معدل بر کنکور مورد تاکید وی بوده است. اما همین چند روز پیش وزارت آموزش و پرورش شرایط برگزاری کنکور و تأثیر شرط معدل را رسما اعلام کرد و از برگزاری کنکور سال جاری و سال بعد، بر اساس همان شیوه مد نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی، یعنی تاثیر دادن ۵۰ تا ۶۰ درصدی معدل در رتبه داوطلبان خبر داد.
در واقع ماجرا نشان می داد که مخالفت رئیس جمهور، فعلا سهمی در کنکور و شرایط برگزاری آن ندارد.
تاکید بر برگشت ناپذیری مصوبه انقلاب فرهنگی
بعد از این بود که نوبت به به خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید. وی بر تاثیر معدل بر کنکور تاکید کرد و گفت که عقب گردی در این ماجرا نخواهیم داشت.
خسروپناه گفت:«تأثیرگذاری معدل در کنکور موضوع مهمی است و به کنکور قبل برنمیگردیم. در صورتی که به اصلاح نیاز داشته باشیم، انجام میدهیم.»
عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در حاشیه دیدار با اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی و درحالی از تعامل با بخشهای مختلف برای اصلاحات در کنکور صحبت می کرد که روی نظر شورا و برگشت ناپذیری به گذشته تاکید داشت.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: خانوادهها توجه داشته باشند این مصوبه تقویت خواهد شد، تاثیرگذاری معدل موضوع مهمی است، به کنکور قبل برنمیگردیم در صورتی به اصلاح نیاز داشته باشیم انجام میدهیم. باید شرایطی را فراهم کنیم که مخصوصا دانش آموزان مناطق محروم از طرفیت این مصوبه استفاده کنند.
داستان نامه لاریجانی درباره کنکور
ظاهرا در جلسه ای که شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار کرده، خسرو پناه دلیل ورود شورا به تصویب شرایط جدید کنکور را اذن رهبری، مبتنی بر نامه سال 1397 علی لاریجانی، رئیس وقت مجلس عنوان کرده است.
در همین راستا، احسان عظیمی راد، نماینده مجلس در فضای مجازی به این استدلال واکنش نشان داده و تاکید کرده است که اصلا نامه لاریجانی درباره شرایط برگزاری کنکور نبوده است. ضمن این که رهبری اجازه ورود به موضوع را به شورای عالی انقلاب فرهنگی داده اند و مجوزی برای قانونگذاری جدید نبوده است.
پرده برداری از محتوای نامه در صحن
درست یک سال پیش بود که مجلسی ها با وجود مخالفت دولت پیشین و شورای عالی انقلاب فرهنگی، با کلیات طرحی موافقت کردند که در صورت تصویب نهایی آن، قانون مربوط به برگزاری کنکور تغییر میکرد.
این طرح باعث حذف تاثیر معدل و سوابق تحصیلی در کنکور می شد. ایده ای که در برابر نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی بود.
این شورا، تدارک ویژه ای برای اثرگذاری معدل بر کنکور تدارک دیده بود. دولت وقت هم در این ماجرا سمت شورای عالی انقلاب فرهنگی بود.
این که در برابر مصوبه جدید شورای انقلاب فرهنگی، مجلس نباید ورود به این عرصه می کرد، و یا بر عکس، این که چرا با وجود مصوبات پیشین مجلس، شورای عالی انقلاب فرهنگی، ورود به بحث تغییر کنکور کرده، محل مجادله طرفین بود که یادآور تمثیل ابتدا مرغ بود یا تخم مرغ بود.
در روز ۲۸ شهریور ۱۴۰۲ ، درهمان جلسه علنی مجلس شورای اسلامی، در جریان بررسی تقاضای اعمال ماده ۱۰۰ آییننامه داخلی در خصوص اصلاح طرح قانون کنکور مباحث و اظهاراتی در این نشست بیان شد.
الیاس نادران یکی از مخالفان این طرح و در واقع طرفدار مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی بود که در اظهاراتی گفت: در سال ۱۳۹۷ رئیس وقت مجلس (علی لاریجانی) نامهای به رهبری نوشت و مسائلی را نسبت به کنکور و کلاسهای آن و نحوه برگزاری کنکور بیان کرد؛ دفتر رهبری نظر مقام معظم رهبری را به این شکل منعکس کرد که «شورای انقلاب فرهنگی به این موضوع ورود و اعلام نظر کند».
توضیحات نائب رئیس وقت مجلس
عبدالرضا مصری، نائب رئیس مجلس شورای اسلامی در دوره یازدهم، پاسخ به این تذکر، همان موردی را بیان کرد که اخیرا عظیمی راد، نماینده مشهد روی آن تاکید دارد. اظهار کرد: درباره نامه رئیس سابق مجلس به رهبری این توضیح لازم است که بگویم این نامه پیرامون آسیبهای تبلیغات کنکور در صداوسیما بود که حجم تبلیغات کنکور خیلی زیاد بود.
مصری اضافه کرد: در این نامه این موضوع به رهبری منعکس شد که اینقدر تبلیغات کنکور نباشد و به جای نشان دادن فرمول علم را به دانش آموزان نشان دهند.
حالا عظیمی راد، و نمایندگان دیگر هم تاکید دارند در حالی که موضوع نامه، کلاس های متعدد کنکور و تبلیغات مکرر آن در صدا و سیما بوده است، و رهبر معظم انقلاب از شورای انقلاب فرهنگی خواسته اند به موضوع ورود کند. لذا مجوزی برای قانونگذاری جدید درباره شیوه برگزاری کنکور صادر نشده است.
فرجام مجادلات چه می شود؟
در حالی که همیشه رقابت در دل کنکور برای خانواده ها و دانش اموزان مطرح بودهُ حال رقابت بر سر اصل کنکور و شیوه برگزاری آن است. با مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، نمرات دانشآموزان در آزمون ورودی دانشگاهها تاثیر میگذارد. مصوبهای که بسیاری از داوطلبان و خانوادهها، آن را غیر قانونی میدانند و معتقدند بستر تقلب را فراهم کرده است.
برخی اخبار در برگزاری آزمونهای نهایی نیز نشان دادهاند بسته به منطقه و نوع مدرسه، در امتحانات تقلب صورت گرفته است؛ تقلبی که با مصوبه سه سال قبل شورای عالی انقلاب فرهنگی، نه تنها روی معدل دانشآموز بلکه به راحتی بر نتیجه کنکور هم اثر میگذارد.
از همان ماههای نخستین این مصوبه شورا، مباحثی بین مجلسیان و اعضای شورای در گرفته که این بار دولت در جناح مجلس قرار دارد و بر خلاف دولت قبل، روند تغییر شرایط برگزاری کنکور را پی گیری می کند.