سیاوش غفاری کارشناس اقتصاد بینالملل در گفتگو با خبرنگار تابناک در خصوص تصمیم اخیر فدرال رزرو آمریکا مبنی بر کاهش نرخ بهره و تبعات آن بر سایر بازارها اظهار داشت: عمده تحلیلگران بازارهای جهانی انتظار کاهش نرخ بهره به میزان ۰.۲۵ درصد را داشتند، اما فدرال رزرو تصمیم به کاهش ۰.۵ درصدی نرخ بهره گرفتند. در نتیجه این اقدام، به نوعی سوپرایز برای تحلیل گران و بازارهای مالی بود.
وی ادامه داد: باتوجهبه اینکه پیشبینی کاهش ۰.۲۵ درصدی پیش از این مطرح بود، در نتیجه قبل از اعلام رسمی فدرال رزرو، شاهد اثرگذاری کاهش نرخ بهره در بازار طلا و کامودیتیها و رشد قیمتها در این بازارها بودیم. به بیان دیگر، زمانی که اعلام شد نرخ بهره به میزان ۰.۵ کاهش مییابد، قیمتها نیز بیش از میزان پیش بینی شده بالاتر رفت؛ بنابراین اگر صرفا تصمیم به کاهش ۰.۲۵ درصدی بود، احتمالا امروز طلای ۲۶۲۰ دلاری را نمیدیدیم.
غفاری در پاسخ به این سؤال که مکانیزم اثرگذاری کاهش یا افزایش نرخ بهره بر بازارهای مالی و شاخصهای اقتصادی چگونه است، توضیح داد: وقتی فدرال رزرو نرخ بهره را پایین میآورد، بهنوعی پول ارزانتر میشود و از جذابیت دلار آمریکا برای سرمایهگذاری، کاسته میشود؛ بنابراین شاخص دلار تضعیف میشود و تقاضا برای دلار آمریکا کاهش و توجه به سایر دارایی نظیر طلا افزایش مییابد.
این کارشناس اقتصادی یادآور شد: تقریباً در یک سال گذشته، طلای جهانی حدود ۳۷ درصد بازدهی داشته است. این روند به این دلیل بوده که تحلیل گران پیش بینی میکردند که دیر یا زود، فدرال رزرو نرخ بهره را کاهش میدهد، در نتیجه تاثیر افزایشی بر قیمت طلا داشت.
غفاری با اشاره به بازگشایی بازار سرمایه در روز یکشنبه افزود: در این روز، صندوقهای طلا با بازدهی مثبت ۱.۵ درصدی همراه شدند. در نتیجه اگر قیمت اونس جهانی طلا افزایش یابد، بازدهی صندوقهای طلا در بازار سرمایه ایران نیز بیشتر میشود.
وی در خصوص پیشبینی روند قیمت طلای جهانی نیز توضیح داد: معتقدم اونس طلا در یک سال گذشته با افزایش نسبی همراه بوده است و به نظر نمیرسد که طلای جهانی رکورد بالاتری داشته باشد و نهایتاً حدود ۵ درصد دیگر بازدهی ثبت میکند و از سوی دیگر، کاهش معناداری هم نخواهد داشت، در مجموع به نظر میرسد که طلا به عنوان یک دارایی امن، سود و زیان زیادی در ماههای آینده نخواهد داشت.
این تحلیلگر بازارهای مالی در ادامه، پیرامون وضعیت بازدهی سایر کامودیتیها نظیر فولاد گفت: باید توجه داشت که وقتی تقاضا برای دلار کم میشود، در حقیقت دلار تضعیف میشود، در این شرایط، دلار ارزانتر میشود و تقاضا برای کامودیتیها بیشتر میشود و این باعث میشود تا قیمت کامودیتیها، به طور نسبی بیشتر شود، هرچند این یک روی سکه است و باید به رکود اقتصادی نیز توجه داشت. این در حالی است که سهام شرکتهای فعال در حوزه تولید و صادرات کامودیتی در ایران، در این شرایط با رشد نسبی همراه هستند، اما باید توجه داشت که کامودیتیها فقط از نرخ بهره تبعیت نمیکنند و تحتتأثیر رکود جهانی هم هستند. بهگونهای که فدرال رزرو از ترس رکودی که ممکن است آمریکا را فرابگیرد، اجازه کاهش ۰.۵ درصدی نرخ بهره را داده است. در حقیقت از رقم ۰.۲۵ درصدی که پیش بینی میشد، پا را فراتر گذاشت و به کاهش ۰.۵ درصدی رضایت داد. این در شرایطی است که اقتصاد چین، آمریکا و اروپا با کندی روبرو شده است.
به گفته این کارشناس اقتصادی، روی کاغذ، در شرایطی که با کاهش نرخ بهره و افزایش تقاضا برای کامودیتیهایی نظیر فولاد و مس، قیمتشان افزایش مییابد، اما در طرف دیگر، به دلیل رکود جهانی در کشورهایی نظیر چین، تقاضا کمتر میشود و اثر منفی بر رشد قیمت کامودیتیها دارد، اما در مجموع این دو فاکتور مهم، این روزها شاهد رشد سهام کامودیتیها در بورس هستیم، هرچند بازدهی قابل توجه نیست، اما مثبت هستند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.