دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران با ارائه بسته پیشنهادی خود ، رویکردی راهبردی دارد که بر اساس آن، کاملا برای مذاکره با کشورهای عضو پنج به علاوه یک براساس قاعده برد - برد و اعتماد متقابل دو طرف به یکدیگر آماده است.
به گزارش خبرگزاری مهر ، دکتر سعید جلیلی امروز در سخنانی از طریق ویدئو کنفرانس با دویست تن از شخیصت های برجسته سیاسی، امنیتی، دانشگاهی و خبرنگاران آلمانی در اجلاس نورنبرگ آلمان، موافقت جمهوری اسلامی ایران را برای آغاز مذاکرات با پنج به علاوه یک، فرصتی طلایی برای تحکیم و گسترش صلح، ثبات و امنیت منطقه ای و جهانی خواند.
وی خطاب به نخبگان آلمان تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو ان پی تی و آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنان به تعهدات پذیرفته شده خود عمل خواهد کرد و زیر بار تحمیل هیچ خواست غیرمنطقی برای محرومیت از حقوق خود در ادامه فعالیت های صلح آمیز هسته ای نخواهد رفت.
دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: یکی از بهترین اقدامات برای همکاری ایران با اتحادیه اروپا تمرکز بر مشترکات دو بسته پیشنهادی ایران و پنج به علاوه یک است که همکاری در آنها به سود دو طرف، منطقه و جهان خواهد بود.
جلیلی افزود: همانطور که آقای سولانا نیز اعلام کرد، بسته های پیشنهادی ایران و پنج به علاوه یک حاوی سرفصل های مشترکی است.
وی اضافه کرد: اگر دو طرف با دید عمیق تر و بلندنگرانه تری به مسائل و موضوعات مبتلا به و مورد علاقه بنگرند روشن خواهد شد که چالش های جدی تر و فرصت های مهم تر و بزرگ تری برای تعامل و گفتگو وجود دارد.
ایران آماده گفتگو درباره همه ظرفیتها
دبیر شورای عالی امنیت ملی در ادامه گفت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری با ظرفیت های مهم، آماده گفتگو و همکاری در زمینه نگرانی های مشترک است.
سعید جلیلی افزود: آنچه در بسته پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران مطرح شده، ارائه ظرفیت های ایران و ظرفیت های مشترک برای رفع نگرانی های مشترک است. وی اضافه کرد: بدون شک، هر گونه همکاری درباره نگرانی های مشترک، به همکاری های مشترک نیاز دارد و این همان مسئله ای است که در سفر آقای سولانا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران، به وی نیز اعلام شد.
جلیلی گفت: آمادگی جمهوری اسلامی ایران را برای این همکاری ها اعلام می کنیم و گفتگو و مذاکرات می تواند از مشترکات آغاز شود. دبیر شورای عالی امنیت ملی همچنین ایران و آلمان را دو خاستگاه تمدنی در دو منطقه شرق و غرب جهان دانست که اندیشمندان و متفکران آن بر یکدیگر موثر بوده اند.
وی گفت: در فضای علمی و با گفتگوی مبتنی بر منطق مشترک، نه تنها می توان بسیاری از چالش ها را برطرف، بلکه می توان این چالش ها را به فرصت تبدیل کرد. ایران و اروپا می توانند آنچه را امروز به عنوان چالش مطرح است به موضوعی برای همکاری تبدیل کنند و این همکاری به پارادایمی مشترک نیاز دارد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: من معتقدم بین ایران و اروپا پارادایمی وجود دارد که بر مبنای آن می توان همکاری ها را شکل داد. این پارادایم چهار مولفه اساسی دارد که شامل دموکراسی، امنیت، انرژی و همکاری های اقتصادی است؛ هر چند بر این باورم که مشترکات فرهنگی می تواند بر این چهار مولفه سایه بیندازد.
جلیلی در توضیح مولفه دموکراسی گفت: با مفهوم مشترک دموکراسی می توان برای بسیاری بحران های منطقه ای راه حل های مشترک ارائه و بر همین مبنا، همکاری های منطقه ای را به منظور توسعه صلح و امنیت تقویت کرد. جمهوری اسلامی ایران از منظر نقش آفرینی منطقه ای می تواند شریک مهمی برای اتحادیه اروپا باشد.
وی افزود: خلیج فارس، آسیای مرکزی، خاورمیانه و آسیای غربی مناطقی حساس هستند که منافع قدرت های دور و نزدیک در آنجا تلاقی دارند. منطقه خاورمیانه زادگاه بزرگ ترین تمدن های دنیا و از مناطقی است که بحران های متعددی را شاهد بوده است. ضمن اینکه طولانی ترین بحران جهان، یعنی بحران شصت ساله فلسطین و سه بحران هزاره جدید، یعنی جنگ عراق، جنگ افغانستان و جنگ لبنان در این منطقه رخ داده است.
جلیلی گفت: اهمیت این منطقه فقط در بحران خیزی آن نیست بلکه همین منطقه کانون اقتصاد آسیا، اروپا و افریقا و خاستگاه ادیان بزرگ الهی و یکی از مهم ترین مناطق تامین انرژی جهان است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران نقش مهم و موثری در ایجاد ثبات و آرامش در این منطقه ایفا کرده است. ما تنها کشوری هستیم که همه ظرفیت خود را به کار گرفته ایم تا در افغانستان و عراق دموکراسی تثبیت شود. بدون شک، ایران مقتدر و باثبات به نفع امنیت، صلح و ثبات جهانی خواهد بود.
جلیلی انرژی را یکی دیگر از مولفه های این پارادایم مشترک برشمرد و افزود: دو طرف می توانند در این زمینه هم همکاری های مهم و موثری انجام دهند. تامین امنیت و تولید، عرضه و انتقال انرژی از بزرگ ترین دغدغه های جهان امروز و یکی از عرصه های مهم همکاری های ایران و اروپاست.
جلیلی ایران را از مهم ترین و مطمئن ترین گزینه ها برای تامین انرژی اروپا دانست و افزود: اگر همکاری های ما در گذشته به نفت محدود می شد، اکنون چشم انداز نویدبخشی برای صادرات گاز از طریق خطوط لوله و صادرات انرژی هم وجود دارد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در توضیح مولفه سوم پارادایم مشترک یعنی مولفه امنیت گفت: از جمله مسائل مربوط به این مولفه، مبارزه با تهدیدهای مشترک امنیتی و مبارزه با قاچاق مواد مخدر است. امروز یکی از مهم ترین تهدیدهای مشترک ایران و اروپا مواد مخدر است که هدف آن جوانان ما و شماست.
جلیلی گفت: تاکنون ایران بیش از سه هزار نفر از جوانانش را در راه مبارزه با مواد مخدر تقدیم کرده است. بدین ترتیب، مبارزه با تروریسم و دیگر عوامل ناامن کننده هم می تواند محور همکاری های دو طرف قرار گیرد.
جلیلی همچنین در تشریح مولفه چهارم یا همکاری های اقتصادی گفت: ظرفیت های بسیار خوبی که امروز بین دو طرف وجود دارد، می تواند زمینه های جدیدی از همکاری را ایجاد کند. جمهوری اسلامی ایران کشوری با ظرفیت های مهم اقتصادی، سیاسی و منطقه ای است و رفتار منطقی جمهوری اسلامی ایران در منطقه و در سطح بین الملل نشان داده است که ایران همه این ظرفیت ها را در جهت صلح، ثبات و آرامش جهانی به کار گرفته است.
بسته پیشنهادی پنج به علاوه یک بررسی می شود
دبیر شواری عالی امنیت ملی کشورمان در ادامه با بیان اینکه گفتگو و مذاکرات می تواند از مشترکات آغاز شود گفت: از اینکه بسته پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران مورد استقبال قرار گرفت تشکر می کنیم و این را رویکردی مثبت و گامی ارزنده می دانیم.
سعید جلیلی افزود: از همین رو همچنان که به آقای سولانا اعلام شد، بسته پیشنهادی پنج به علاوه یک را بررسی و نظر خود را اعلام خواهیم کرد. گفتگو بر مبنای مشترکات دو بسته می تواند آغاز خوبی برای همکاری ها و مذاکرات باشد و این به نفع دو طرف است.
جلیلی با اشاره به اینکه طیف وسیعی از موضوعات را برای گفتگو و همکاری پیشنهاد کرده ایم افزود: موضوعات امنیتی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و موضوعاتی مربوط به انرژی هسته ای برخی از این موارد است. به عنوان عضو فعال و موثر ان پی تی و آژانس بین المللی انرژی اتمی، رفتاری فعال با این سازمان داشته ایم و آژانس اعلام کرده است که هیچ موضوعی میان ایران و آژانس باقی نمانده و فعالیت های صلح آمیز ایران هیچ انحرافی نداشته است.
وی با بیان اینکه درباره انرژی هسته ای در موضوعات مختلف آماده گفتگو هستیم افزود: همکاری در تحقق خلع سلاح، مقابله با اشاعه سلاح های کشتار جمعی، تقویت نظارت آژانس و همچنین همکاری برای دسترسی و آسان کردن استفاده کشورها از انرژی صلح آمیز مد نظر ماست و در این زمینه کنسرسیوم و همکاری برای غنی سازی می تواند از نقاط مشترک باشد.
جلیلی گفت: بر این باوریم که اگر ظرفیت های جهانی و ظرفیت های ایران و اروپا حول محورهای یاد شده به همکاری های سازنده تبدیل شود برای ملت ها، صلح، رفاه و آرامش به ارمغان خواهد آورد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در ادامه، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره پیشنهادهای سولانا تصمیم گیری می کنند یا کمیته ای این موضوع را بررسی می کند گفت: در این باره تصمیمات در شورای عالی امنیت ملی گرفته می شود و به تایید رهبر معظم انقلاب می رسد.
جلیلی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا مجلس ایران هم در این باره نظر می دهد افزود: رئیس مجلس شورای اسلامی یکی از اعضای شورای عالی امنیت ملی است.
در ادامه این ویدئو کنفرانس از جلیلی سوال شد: در غرب ادبیاتی وجود دارد که ایران با ادبیاتش تهدیدی برای اسرائیل ایجاد کرده است؛ موضع شما چیست؟
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در پاسخ گفت: یکی از موضوعاتی که می توان بر مبنای آن بسیاری از موضوعات منطقه ای را به طور مشترک حل کرد موضوع دموکراسی است؛ حول این مفهوم می توان برای بسیاری از بحران های منطقه ای راه حل پیدا کرد.
جلیلی لازمه حل این بحران ها را احترام به دموکراسی و حقوق ملت ها دانست و افزود: هر آنچه ازجانب جمهوری اسلامی ایران در این باره مطرح شده مبتنی بر رویکردی مردم سالارانه بوده است.
از جلیلی سوال شد: آیا می توانم درباره بعد نظامی برنامه هسته ای ایران سوال کنم؟ موضع شما درخصوص گزارش هایی که در مطبوعات غربی درباره تهدید نظامی علیه ایران منتشر شده است، چیست؟
دبیر شورای عالی امنیت ملی در پاسخ تصریح کرد: بارها اعلام کرده ایم که در دکترین دفاعی ایران هیچ گونه سلاح کشتار جمعی جایی ندارد و کسانی که به مراتب از تهدید نظامی سخن می گویند باید امروز در برابر افکار عمومی جهان پاسخگو باشند زیرا جالب است که آنها از ابزار خشونت علیه ملت ها استفاده می کنند.
جلیلی افزود: ایران کشوری مقتدر، باثبات و مردم سالار در منطقه است و کسانی که این نوع موضوعات را مطرح می کنند فقط ماهیت خود را در سطح بین المللی نشان می دهند و برای ملت ما اهمیتی ندارند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه "اگر ایران اهداف نظامی ندارد چرا از حماس و حزب الله که اهداف نظامی دارند حمایت می کند؟ " گفت: ما از روند دموکراسی در منطقه حمایت می کنیم، امروز حزب الله جریان سیاسی موثر در لبنان است و در پارلمان این کشور حضور دارد، همچنان که امروز حماس در روندی دموکراتیک توانست در فلسطین دولت را در دست گیرد.
جلیلی افزود: احترام به دموکراسی این است که با دموکراسی، گزینشی برخورد نشود و این از موضوعاتی است که می تواند مورد گفتگو قرار گیرد.
در ادامه این ویدئو کنفرانس سوال شد: حماس و حزب الله راکت شلیک می کنند و می گویند این راکت ها از ایران آمده است نظر شما چیست؟
جلیلی در پاسخ گفت: کسانی که این ادعاها را مطرح می کنند نتوانسته اند آن را ثابت کنند؛ ما همیشه اعلام کرده ایم که با روند دموکراسی می توانیم پاسخگوی مسائل منطقه باشیم، همچنان که اشغال، خشونت و تجاوز نمی تواند پاسخگوی دموکراسی باشد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه "ایران سه هزار سانتریفیوژ در حال کار دارد، آیا غنی سازی با این تعداد بیش از حد نیاز ایران نیست؟" گفت: شما بر مسائل فنی اشراف خوبی ندارید، چون برای راه اندازی یک نیروگاه کوچک حداقل به پنجاه هزار سانتریفیوژ نیاز است.
در ادامه از دبیر شورای عالی امنیت ملی سوال شد: شما چندین بار از دموکراسی صحبت کردید، اما در کشور شما یک مجموعه و هیئت مذهبی در نهایت تصمیم گیری می کند، این موضوع چه سازگاری با دموکراسی دارد؟
جلیلی در پاسخ گفت: دموکراسی مفهومی مشترک است که می توانیم درباره آن صحبت کنیم؛ اینکه بگوییم در همه کشورها باید دموکراسی به یک شیوه اجرا شود خلاف دموکراسی است. اقتضای دموکراسی این است که به ملت ها اجازه داده شود مطابق با فرهنگ و انتخاب خود، شیوه اعمال دموکراسی را انتخاب کنند.
جلیلی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه از میان هفت هزار ثبت نام کننده برای انتخابات مجلس هشتم سه هزار نفر رد شدند؛ این موضوع چه سازگاری با دموکراسی دارد؟ گفت: در هر کشوری برای نامزدان انتخاباتی، قوانینی وجود دارد که اگر شرایط قانونی را نداشته باشند حذف می شوند.
جلیلی با اشاره به اینکه یکی از شرایط در ایران این است که نامزدان انتخاباتی باید در صورت داشتن شغل دولتی، شش ماه قبل از نام نویسی، استعفا کنند افزود: بر همین اساس اگر کسی این شرط را رعایت نکرده باشد بر مبنای قانون حذف می شود.
دبیر شورای عالی امنیت ملی شرط دیگر نامزدان را داشتن مدرک فوق لیسانس دانست و گفت: اگر نامزدی این شرط را نداشته باشد طبق قانون حذف می شود.
وی با اشاره به اینکه شرایط دیگری نیز در قانون پیش بینی شده است، افزود: مشابه این قوانین در کشورهای دیگر هم وجود دارد، به این ترتیب که کاندیداها باید حداقل 500 امضا جمع کنند و بر همین اساس اگر نتوانند، حذف می شوند.