به گزارش تابناک، شبکه اجتماعی محبوب اینستاگرام ۱۴ سال پیش در تاریخ ۶ اکتبر ۲۰۱۰ راهاندازی شد. «کوین سیستروم» تحصیل کرده دانشگاه استنفورد با مدرک کارشناسی علوم مدیریت و مهندسی و «مایک کرایگر» مهندس نرم افزار اهل برزیل اینستاگرام را توسعه دادند و ابتدا آن را برای سیستمعامل iOS منتشر کردند.
این برنامه در ماههای اول راهاندازی توانست میلیونها کاربر جذب کند؛ اینستاگرام بعدها در سال ۲۰۱۲ به قیمت یک میلیارد دلار توسط شرکت متا، مالک فیس بوک خریداری شد.
طبق آمار اینستاگرام در ایران به ۲۴ میلیون کاربر فعال رسیده است و رتبه هفتم در بین کشورهای استفاده کننده از این اپلیکیشن به ایران اختصاص دارد، با توجه به جمعیت ۸۹ میلیون نفری ایران، حدودا ۲۹ درصد از مردم از شبکه اجتماعی اینستاگرام استفاده میکنند و این موضوع محبوبیت اینستاگرام را در ایران نشان میدهد و این آمار یعنی نه تنها میزان استفاده از این برنامه کم نشده است بلکه روند افزایشی داشته است.
البته شاید ذهنیت و خاطرات ما ایرانیها از این شبکه اجتماعی با دیگر اهالی دنیا متفاوت باشد. خاطراتی که فیلترینگ و سرعت کم اینترنت دست به دست هم داده اند تا آنها را ساختند. خاطراتی مثل قطع شدن فیلترشکن، تعطیلی آنلاین شاپها و بیکاری افراد، قطع شدن ویدئو آن هم درست وسط تماشا و...
ماجرای فیلترینگ اینستاگرام از سال ۱۳۹۶ شروع شد که به صورت مقطعی بود، اما پس از گذشت چند سال در پی حوادث پاییز ۱۴۰۱ به صورت رسمی در ایران فیلتر شد.
هرچند رهاسازی کامل و عدم نظارت مطلق بر فضای مجازی در هیچ فرهنگ و آئین و کشوری مطلوب نیست، اما در شرایطی که هیچ جایگزین مناسب داخلی برای این برنامه وجود ندارد به نظر می رسد اعمال فیلترینگ نتیجه ای عکس خواهد داشت که البته عملا نتیجه عکس داده است.
کمترین نتیجه آن دسترسی مردم به فیلترشکن ها و دنیای بی حد و مرز اینترنت است که نه تنها محدود نشده اند بلکه به یک بُعد دیگر اینترنت هم دسترسی پیدا کرده اند. در این میان نمی توان از کاهش امنیت سایبری کاربران مجازی توسط هکرهایی که به وسیله فیلترشکن ها به اطلاعات شخصی آنها دسترسی پیدا می کنند هم به راحتی گذشت.
این موضوع اینقدر مهم است که حتی رفع فیلترینگ تبدیل به وعده انتخاباتی آقای پزشکیان شد، وعده ای که هنوز مردم منتظر هستند ببینند به نتیجه ای می رسد یا این وعده هم مانند دیگر وعده های شب انخاباتی به فراموشی سپرده خواهد شد؟!
به هر حال درحالحاضر اینستاگرام تولد چهارده سالگی خود را جشن می گیرد و یکی از محبوبترین شبکههای اجتماعی جهان است. امیدواریم مردمانی که بدون هیچ محدودیتی به این فضا دسترسی دارند بتوانند نهایت استفاده مفید را از آن ببرند ایرانی ها هم به این جمعیت یک میلیارد و هشتاد و دو میلیون نفری اینستاگرام بپیوندند.