به گزارش تابناک؛ «زمانه» دوشنبه شب با موضوع جان باختن معدنچیان معدن طبس روی آنتن شبکه دو سیما رفت. سمیه گلپور رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران مهمان این برنامه بود که با موضوع «فاجعه معدنجو، مقصر کیست» به ارائه نظرات خود پرداخت.
گلپور در پاسخ به این سوال که قانون تا کجا از کارگران حمایت میکند، گفت: در حال حاضر ۹۸درصد قراردادهای شغلی کارگران موقت و یکساله است. این یعنی کارگر امنیت شغلی ندارد. درنتیجه نمیتواند تشکل کارگری و جرات اعتراض داشته باشد. ما در موضوع معدن طبس با نظارت و حسن نظارت بر فرآیندهای ایمنی مواجه هستیم. ما از امنیت شغلی کارگران گذر کردهایم و دنبال امنیت جانی این افراد هستیم. برخی از این عزیزان دو روز قبل از حادثه اخطار داده بودند اما هیچ توجهی به خطرات نشده بود و مجبور شدند دوباره سرکار خود بازگردند.
از امنیت شغلی گذر کردهایم، دنبال امنیت جانی کارگر هستیم
وی افزود: چطور از جان این عزیزان میگذریم؟ ایمنی درست حق کارگر است. در تصاویر میبینیم که کفشی که پای کارگر است ایمنی ندارد. معدن گرانترین تجهیزات را دارد اما آیا برای همه معدن کاران تجهیزات کافی در نظر گرفته میشود؟ پیشگیری از خطرات، بخشی از کار است. چین بیست برابر ایران معادن ذغال سنگ دارد اما چندین سال است که از خطرات این چنینی دور مانده است.
تحقیق و تفحص مجلس وارد عمل شود
گلپور، وزارت صمت، تعاون و بهداشت را از جمله نهادهای پاسخگو در این حادثه عنوان کرد و گفت: برای کدام نهاد دولتی پیگرد قضایی و الزام به پاسخگویی در نظر گرفتیم؟ چرا تحقیق و تفحص مجلس وارد این قضیه نمیشود؟ کسانی میتوانند گزارش ملی و بدون جانبداری بدهند که ذینفع نباشند. برای ما سوال است که در این چند روز کارفرمای معدن کجاست و خبری از او نیست. رهبر انقلاب با تمام مشغلههایی که دارند پیام تسلیت میدهند اما مالک معدن هیچ پیام و خبری از خود نمیدهد.
وی گفت: به نظر میرسد مالک معدن جای پای محکمی دارد که مسئولین قبل از خروج از هواپیما اعلام میکنند که اتفاقی نیفتاده است. در اولین جلسه هیئت دولت چهاردهم قانون لغو صلاحیت ایمنی پیمانکاران تصویب شد. تا الان که صلاحیتها بررسی میشد با همچین حوادث وحشتناکی روبرو بودیم، اگر بعد از این بررسی نشود با چه فجایعی مواجه خواهیم بود؟ تعداد پایین بازرسان نماد ضعف کشور در حوزه بازرسی است.
گلپور با اشاره به نبود تشکلهای صنفی کارگری گفت: مشکل ما این است که نهادهایی که موظف به دادن آگاهی و آموزش به جامعه کارگری هستند نسبت به حقوق خود آشنایی ندارد. وقتی تشکلی نباشد اعتراضی هم نیست. کارگر چگونه میتواند تشکل فعالی داشته باشد وقتی که قرارداد چند ماهه بسته است؟ در اکثر این حوادث تقصیر را متوجه کارگرات میدانند و حادثه را به بیاحتیاطی فردی ربط میدهند. اما باید بپذیریم که ناکارآمدی در مدیریت و ضعف عملکرد بیشتر از خطاهای فردی دخیل است. حتی بازرسان وزارت بهداشت باید در محل حضور داشته باشند و نسبت به مواردی مانند وعدههای غذایی یا سالن غذاخوری نظارت کنند.
پرداخت دیه و هزینههای کفن و دفن حق مسلم کارگر است
گلپور خاطرنشان کرد: خانوادههای کارگران عزیزی که در این حادثه جان باختند از نحوه پیدا شدن و انتقال اجساد ناراحت هستند. اینکه نتوانند اجساد این عزیزان را در سردخانهها نگهداری کنند یک غم روزافزون است. ما از دادستان محترم درخواست داریم که اگر این معدن ناامن است تا زمانی که به ایمنی کامل نرسیده کارگران با حفظ حقوق و مزایا از کار مرخص شوند. درخواست بعدی ما این است که یک گزارش متقن و دقیق از ماجرا به مردم ارائه دهند. ما هنوز در حوادث مشابه قبلی هیچ گزارش دقیقی دریافت نکردیم.
حق بیمه و هزینه کفن و دفن حق کارگر است
وی افزود: اظهارات آقای میدری خیلی عجیب و دور از ذهن بود. پرداخت دیه و هزینههای کفن و دفن حق کارگر است که باید پرداخت شود، منتی بر سر آنان نیست. ما باید در برابر نیروی انسانی و جمعیتی خود احساس مسئولیت کنیم. سیصد نماینده مجلس داریم که باید به قضیه ورود کنند. فراکسیون کارگری باید این موضوع را بررسی کند. در شش ماه اخیر سال دوازده حادثه در معادن داشتیم که با جان باختن تعدادی از معدنکاران همراه بود. از دولت چهاردهم انتظار داریم که در راستای همسانسازی حقوق کارگران قدم بردارد.
زمانه ساعت ۲۳ روزهای شنبه تا دوشنبه هر هفته روی آنتن شبکه دو میرود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.