رشد دلار نیمایی وقتی بانک مرکزی در سکوت به سر می برد؛ این وضعیت نرخ ارزی است که بسیاری از کالاهای وارداتی با آن حساب و کتاب میشود و در تغییرات تورمی نقش دارد.
به گزارش سرویس اقتصادی «تابناک»، بازار ارز این روزها تحتتأثیر تحولات منطقه و ریسکهای سیاسی و اخبار غیراقتصادی است، تا جایی که دلار در بازار آزاد به کانال ۶۳ هزار تومان صعود کرده است. اما در این میان، آنچه بیش از همه منجر به نگرانیها از تبعات تورمی شده است، افزایش پلکانی و پیوسته نرخ دلار در سامانه نیماست. به گونهای که دلار نیمایی حالا در میانه کانال ۴۸ هزار تومان نزدیک شده است. نرخی که در مقایسه به مهرماه سال گذشته، نزدیک به ۱۱ هزار تومان افزایش داشته و بازدهی حدود ۳۰ درصدی به ثبت رسیده است.
این در حالی است که دهم مهرماه، فرزین رئیس کل بانک مرکزی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی در خصوص نگرانی برخی نمایندگان مردم نسبت به تبعات رشد نرخ ارز نیمایی به صراحت بیان داشت: دلار نیمایی از ابتدای سال با نرخ ۴۱ تومان شروع شد و الان به نزدیکی ۴۷ هزار تومان رسیده است و بیش از نمیتوان این نرخ را افزایش داد. چراکه نگران تورم هستیم. شما ارزی را میخواهید که تورم را کنترل کند، خب اگر من با سیاست ارزی، تورم را افزایش دهم، دیگر این سیاست مناسب نیست.
بنابراین، فرزین تأکید داشت که نمیتوان نرخ دلار نیمایی را بیش از ۴۷ هزار تومان افزایش داد، اما حالا از آن روز تا پایان بیست و پنجمین روز مهرماه، یعنی ظرف دو هفته، نرخ حواله دلار نیمایی از رقم ۴۶ هزار و ۸۳۲ تومان به رقم ۴۸ هزار و ۳۰۲ تومان رسیده است که نشان از رشد ۱۴۷۰ تومانی دلار نیمایی در این مدت دارد.
نرخی که از محدوده خطر رئیس کل بانک مرکزی یعنی نرخ ۴۷ هزار تومان عبور کرده است و مشخص نیست بانک مرکزی با وجود تاکید شخص اول این بانک، چرا هیچ تدبیر و برنامهای برای جلوگیری از رشد دلار نیمایی نداشته است؟ آیا فرزین، صحبت هایش در مجلس را فراموش و اجازه عبور دلار نیمایی از مرز ۴۷ هزار تومان را صادر کرد؟ یا اینکه بانک مرکزی به عنوان بانکی که ادعای استقلال و اقتدار دارد، تحت فشار وزارت اقتصاد قرار گرفته است و مسیر رشد نرخ دلار نیمایی را هموار کرده است؟ چراکه همتی وزیر اقتصاد از جمله افراد در دولت است که بر ضرورت افزایش نرخ دلار نیمایی و نزدیک شدن به نرخ ارز آزاد تاکید دارد.
به نظر می رسد در شرایطی که هنوز مشخص نیست که فرمانده اقتصادی دولت پزشکیان چه کسی است، دو دیدگاه ارزی متفاوت روبروی یکدیگر قرار گرفته است و نگرانی از تبعات این اختلافات به سفره و معیشت مردم روز به روز بیشتر میشود. یک دیدگاه، از کاهش فاصله نرخ ارز و رشد دلار نیمایی حمایت میکند و دیگری از خط قرمز ۴۷ هزار تومانی برای دلار نیما سخن میگوید، اما در برابر قد کشیدنش در سامانه نیما، اقدام و برنامهای از خود نشان نمیدهد.