به گزارش «تابناک» به نقل از فارس، عرضه خودرو در بورس کالا موافقان و مخالفانی دارد، موافقان از شفاف شدن قیمت و خریدار و فروشنده خودرو در بورس خبر میدهند، اما مخالفان میگویند خودرو یک کالای همگن نیست و نمیتوان در بورس عرضه کرد، به گونهای که سال ساخت، رنگ و آپشنهای خودرو باعث تفاوت قیمت خودرو میشود.
به هر حال در گذشته، خودروهای وارداتی فیدلیتی و دیگنتی در بورس کالا عرضه شد، اما پس از آن عرضه آن به دلیل این که گفته میشد، قیمت کشف شده به دلیل تقاضای بالا رو به افزایش گذاشته است، متوقف شد.
اخیرا حجتاله صیدی رئیس سازمان بورس گفت: با توجه به مصوبه شورای عالی بورس، به زودی خودروهای وارداتی در بورس کالا عرضه میشود.
خبرنگار ما با بورس کالا تماس گرفت، یک مسئول در روابط عمومی بورس کالا در این زمینه گفت: عرضه خودرو در بورس کالا بر اساس مصوبه سال 1401 بود ، اما الان با وجود گفته رئیس سازمان بورس ،اما عرضه خودرو در بورس کالا موقوف بر موافقت وزیر صمت و شورای رقابت است.
این مسئول روابط عمومی بورس کالا گفت: با خروج خودرو از بورس کالا نه خودرو ارزان شد و نه دسترسی مردم به خودرو راحت شد.
وی در این باره بیان داشت: در حالی که وزیر اقتصاد تلاش دارد عرضه خودرو در بازار سرمایه و به شکل شفاف انجام شود و رئیس سازمان بورس هم اعلام کرد که خودرو وارداتی در بورس کالا عرضه شود، اما شورای رقابت آن را انحصاری میداند و خواستار قیمتگذاری در شورای رقابت میداند.
وی تاکید کرد، بورس کالا تنها یک محل برای عرضه کالاها و شفاف شدن قیمت در بازار است و ما آماده هستیم خودرو در بورس عرضه شود،اما هنوز هیچ کدام از شرکتهای وارداتی خودرو اعلام آمادگی نکردهاند.
به هر حال بازار سرمایه محلی برای عرضه رقابتی و شفاف شدن قیمت،شفافیت عمل عرضه کننده و خریدار است و دسترسی عامه مردم نیز در آن به نحو رقابتی و شفاف ایجاد میشود.
در این زمینه فاطمه زمانیان کارشناس بازار سرمایه نیز گفت: عرضه خودرو در بورس کالا برای تولید کننده و مصرفکننده منفعت دارد و خروج خودرو از بورس باعث رونق فعالیت دلالان و افزایش قیمتها شد.
کارشناس بازار سرمایه اعلام کرد: با خروج خودرو از بورس کالا، زمینه فعالیت برای دلالان رونق پیدا کرد و قیمتها به شدت با افزایش همراه شد که با توجه به چنین مسالهای، دیگر امکان خرید خودرو با قیمتهای مشابه بورس برای خریداران فراهم نبود.
او با تاکید بر منفعت عرضه خودرو در بورس برای تولید کننده و مصرفکننده افزود: مصرف کننده با این اقدام توانست با قیمتی کمتر از نرخ تعیین شده در بازار اقدام به خرید خودرو در بازار کند.
زمانیان با اعلام اینکه عرضه و تقاضا تعیین کننده قیمت کالا در بورس است، گفت: مسالهای که در بین خریداران جا افتاده این است که خرید محصول از طریق کارخانه با معضلاتی همراه بوده و ممکن است خریداران امکان تحویل خودرو تا ۳ سال آینده را داشته نباشند.
این کارشناس بازار سرمایه به مشکلات موجود در خرید خودرو از طریق بازار آزاد اشاره کرد و افزود: خریداران خودرو در بورس کالا از امکان خرید با قیمتی کمتر از بازار آزاد و نرخهای تعیین شده توسط دلالان برخوردارند.
او تاکید کرد: عرضه خودرو به بورس کالا علاوه بر مزایایی که برای خریداران به همراه داشت، دارای برخی از منفعتها برای تولیدکنندگان بود و میتواند با ایجاد سوددهی برای خودروسازان، زمینه خروج آنها از ضرر و زیان را فراهم کند.
زمانیان با بیان اینکه ما به شدت موافق عرضه خودرو در بورس کالا هستیم، گفت: با خروج خودرو از بورس کالا، زمینه فعالیت برای دلالان رونق پیدا کرد و قیمتها به شدت با افزایش همراه شد که با توجه به چنین مسالهای، دیگر امکان خرید خودرو با قیمتهای مشابه بورس برای خریداران فراهم نبود.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: با توجه به اختلاف قیمتی کارخانه و بازار آزاد ، بهتر است ۲ خودروساز بزرگ ایران خودرو و سایپا به سمت عرضه محصولات خود در بورس کالا پیش بروند.
او در پایان گفت: عرضه خودروهای وارداتی با برند کرهای میتواند زمینه کمک به بازار خودرو و رونق به این بازار را فراهم کند.