طالبان در سه سال گذشته واژههای فارسی را از تابلوهای شماری از دانشگاهها، بیمارستانها و تعدادی از ادارات دولتی حذف کرده است.
به گزارش سرویس فرهنگی تابناک، ولیگل جواد، رئیس امور فرهنگی طالبان در شهرداری کابل در نشست کمیته نظارت بر تابلوهای این گروه با نمایندگان بخش خصوصی گفت: «اولویتدهی به زبانهای بیگانه دلالت بر بیفرهنگی یک کشور دارد.»
او اضافه کرد که مردم افغانستان دارای فرهنگ غنی و زبانهای شیرین هستند.
این مقام طالبان از کشور خاصی نام نبرد، اما این اظهارات را در ادامه بحث استفاده از واژههای خارجی به ویژه انگلیسی در تابلوهای فروشگاههای شهر کابل بیان کرد. علاوه بر این فارسی ستیزی هم یکی دیگر از سیاستهای اخیر طالبان بوده که اعتراضاتی را در داخل و خارج از افغانستان برانگیخته است.
حال طالبان به بهانه مخالفت با زبانهای خارجی غیر رایج در کشور بهدنبال بهانه و مستمسکی برای حذف راحتتر زبان فارسی است. در حالیکه زبان فارسی یکی از زبانهای مهم و رایج در این کشور به شمار میرود.
ولیگل جواد تأکید کرد که افغانستان فرهنگ و تاریخ طولانی دارد و نیازی نیست که با «عقبزدن زبانهای کشور» به زبانهای خارجی اولویت داده شود.
این اظهارات در حالی منتشر شده که اداره طالبان در سه سال گذشته واژههای فارسی را از تابلوهای شماری از دانشگاهها، بیمارستانها و تعدادی از ادارات دولتی حذف کرده است. این اقدام طالبان از سوی منتقدان این گروه «حذف سازمانیافته» زبان فارسی از افغانستان خوانده شده است.
از جمله اقدامات طالبان درخصوص زبان فارسی میتوان به تضعیف رسمالخط فارسی و بهکارگیری زبان پشتو در بیشتر مکاتبات اداری دولت، تحریک مردم پشتون علیه فارسی زبانان، حمله به مراسم زبان فارسی و ممنوعیت صحبت به زبان فارسی در مراسم، تغییر تقویم سالانه کشور از شمسی به قمری و حذف برخی مناسبتهایی که ریشه در فرهنگ و تمدن فارسیزبانها دارد؛ مانند حذف رسمیت جشن نوروز، پایین کشیدن تابلوهای به خط فارسی از سر دروازههای برخی ادارات رسمی دولتی، مخصوصاً دانشگاهها و خیابانها اشاره کرد.