ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، اخیرا در کنفرانس خبری مشترک در نشست اوکراین و کشورهای نوردیک گفته است: ایران و روسیه گفتگوهایی جدی درباره انتقال موشک داشتهاند، اما بر اساس اطلاعات ما ایران هنوز به روسیه موشک نداده است.
به گزارش سرویس بین الملل تابناک، دو ماه پس از ادعای بریتانیا، آمریکا و اتحادیه اروپا مبنی بر وجود شواهد قطعی مبنی بر ارسال موشکهای ایرانی به روسیه، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، اعلام کرده که بر اساس اطلاعات کییف ایران موشکی به روسیه ندادهاست.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، اخیرا در کنفرانس خبری مشترک در نشست اوکراین و کشورهای نوردیک گفته است: ایران و روسیه گفتگوهایی جدی درباره انتقال موشک داشتهاند، اما بر اساس اطلاعات ما ایران هنوز به روسیه موشک نداده است.
ادعای فروش موشک از سوی ایران به روسیه حتی منجر به تصویب بسته تحریمی علیه ایران شد.
البته زلنسکی در شهریور ماه نیز پس از طرح ادعاهایی از سوی مقامات و رسانههای آمریکایی مبنی بر اینکه ایران موشک بالستیک کوتاه-برد در اختیار روسیه قرار داده است، گفته بود هیچ شواهدی دال بر انتقال این موشکها از سوی تهران ندارد.
متعاقب این ادعاها، وزرای خارجه اتحادیه اروپا روز دوشنبه ۱۴ اکتبر در لوگزامبورگ اعمال تحریمهای بیشتر علیه برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران را تصویب کردند. این تحریمها شامل افراد و نهادهایی میشوند که در تولید و ارسال موشکهای بالستیک به روسیه نقش دارند.
اتحادیه اروپا مدعی شده بود که ارسال موشکهای بالستیک از سوی ایران به روسیه شکستن یک تابوی جدید است. کشورهای اتحادیه اروپا به همراه بریتانیا و آمریکا مدعی بودند روسیه از این موشکها علیه اوکراین استفاده میکند و باعث رنج و خسارت بیشتر مردم این کشور میشود.
ایالات متحده نیز رسما ایران را متهم کرد که موشکهای کوتاهبرد فتح نوع ۳۶۰ به روسیه داده است.
این ادعا تا جایی پیش رفت که کشورهای اروپایی و آمریکا تحریمهایی را علیه ایران وضع کردند. در این زمینه، «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیهای که یک نسخه آن در تارنمای شورای اروپا منتشر شد، ادعا کرد: اتحادیه اروپا انتقال اخیر موشکهای بالستیک ساخت ایران به روسیه را به شدت محکوم میکند.
وی با بیان این ادعا که همکاری نظامی ایران و روسیه در مناقشه اوکراین، به طور مستقیم امنیت اروپا را تهدید میکند مدعی شد که مسکو از پهپادها و مهمات ایرانی، «در جنگ تجاوزکارانه غیرقانونی خود علیه اوکراین استفاده کرده است.»
طبق اعلان رسمی شورای اتحادیه اروپا، هفت فرد و هفت نهاد مشمول تحریمهای جدید هستند. شرکتهای هواپیمایی ایران ایر، ماهان ایر و ساها ایرلاینز و دو شرکت تدارکاتی جزو لیست تحریم شدگان بودند.
در بیانیه اتحادیه اروپا ادعا شده بود که سه شرکت هواپیمایی ایرانایر، ماهانایر و هواپیمایی ساها، موشکها و پهپادهای ساخت ایران را به روسیه منتقل کردهاند.
اتحادیه اروپا مدعی شده بود: «این تحریمها هدفمند هستند و به دنبال بازدارندگی از سیاستها و فعالیتهای خاص ایران هستند. اتحادیه قصد ندارد به طور کلی ترافیک هوایی یا ارتباطات مردمی بین اتحادیه و ایران را مختل کند.»
این در حالی بود که در آن زمان نیز مقامات جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه بهطور قوی این ادعا را رد کرده بودند.
«عباس عراقچی» وزیر امورخارجه ایران در واکنش به این ادعا در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشته بود: یک بار دیگر آمریکا و اروپا بر اساس اطلاعات غلط و منطق معیوب عمل کردند؛ ایران به روسیه موشکهای بالستیک ارسال نکرده است. تمام!
دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل نیز در واکنش به این ادعای اثبات نشده تاکید کرده بود که موضع جمهوری اسلامی ایران در قبال منازعه اوکراین هیچ تغییری نکرده است.
نمایندگی ایران در سازمان ملل افزوده بود: تهران ارسال کمک نظامی به طرفین درگیر که موجب گسترش خسارات انسانی و زیرساختها و همچنین فاصله گرفتن از گفتگوهای آتشبس میشود را امری غیرانسانی میداند؛ بنابراین، نهتنها خود چنین اقدامی نمیکند، بلکه کشورهای دیگر را نیز به توقف ارسال سلاح به طرفین درگیر در منازعه دعوت میکند.
همچنین «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ ریاست جمهوری روسیه (کرملین) گفته بود: ما گمانهزنیهای زیادی را درباره تحویل برخی تسلیحات به فدراسیون روسیه میشنویم؛ تمامی آنها بیپایه و اساس است.