طبق تحلیلها آلودگی بر آب و هوا، تنوع زیستی، اکوسیستمها، اسیدی شدن اقیانوسها و سلامت انسان تأثیر میگذارد و در برابر این اثرات جدی، تفاهمی بر سر راهکار اساسی حاصل نشده است. بر این اساس شما در سال ۲۰۵۰ بیش از آن که ماهی، پلاستیک در رودها و دریاچه ها و اقیانوسها مشاهده خواهید کرد.
به گزارش سرویس اجتماعی تابناک، براساس تحلیلهای علمی، آلودگی پلاستیکی در حال تغییر فرآیندهای کل سیستم زمین است و تغییرات اقلیمی، از دست رفتن تنوع زیستی، اسیدی شدن اقیانوسها و ... را تشدید میکند. این یعنی شما تا سی سال آینده، به جای ماهی، پلاستیک در اقیانوسها خواهید دید.
متخصصان محیط زیست معتقدند که پلاستیک نباید فقط به عنوان یک مشکل زباله در نظر گرفته شود، بلکه باید به عنوان محصولی که به اکوسیستمها و سلامت انسان آسیب میرساند مورد توجه قرار گیرد.
بنابر گزارش ساندرا لاویله، در نشریه گاردین، متخصصان محیط زیست و دلسوزان این عرصه، پیشنهاداتی را تفاهم جهانی، در روزهای پیش از آغاز مذاکرات نهایی در کره جنوبی دادند تا به توافقی برای یک معاهده جهانی الزامآور برای کاهش آلودگی پلاستیکی دست یابند.
اما آنچه مهم است اینکه پیشرفت بهسوی یک معاهده درباره آلودگی پلاستیکی به دلیل اختلافنظر بر سر کاهش تولید پلاستیک در این معاهده با مانع مواجه شده است.
در همین راستا، در آخرین مذاکرات در ماه آوریل، کشورهای توسعهیافته از سوی جامعه جهانی متهم شدند که تحت فشار لابیهای سوخت فسیلی و صنایع از هرگونه کاهش در تولید اجتناب کردهاند.
مذاکرات مهم در کره جنوبی
مذاکرات در کره جنوبی، که از ۲۵ نوامبر آغاز میشود، فرصتی کمیاب برای کشورها است تا برای مقابله با بحران جهانی آلودگی پلاستیکی به توافق برسند.
در سال ۲۰۲۲، حداقل ۵۰۶ میلیون تن پلاستیک در سراسر جهان تولید شد، اما تنها ۹٪ آن به طور جهانی بازیافت میشود. مابقی یا سوزانده میشود، یا در محلهای دفن زباله ریخته میشود و یا در مکانهایی دفع میشود که میتواند به محیط زیست نفوذ کند. میکروپلاستیکها اکنون در همه جا وجود دارند، از قله کوه اورست گرفته تا دره ماریانا، عمیقترین نقطه زمین.
مطالعه جدید آلودگی پلاستیکی شواهد فزایندهای از اثرات پلاستیکها بر محیط زیست، سلامت و رفاه انسان را مورد بررسی قرار داد.
نویسندگان از نمایندگان حاضر در مذاکرات سازمان ملل خواستهاند که آلودگی پلاستیکی را تنها به عنوان یک مشکل زباله ننگرند. بلکه، تمام موارد پروسه این محصول از جمله از استخراج مواد اولیه، تولید و استفاده گرفته تا رهاسازی آن در محیط زیست و اثرات آن بر سیستم زمین را مورد توجه قرار دهند.
در این مقاله، پاتریشیا ویلاروبیا-گومز، نویسنده ارشد مقاله از استکهلم، در این خصوص گفته است: "ضروری است که چرخه کامل عمر پلاستیکها، از استخراج سوخت فسیلی و تولید پلیمرهای اولیه پلاستیک، مورد توجه قرار بگیرد.."
تیم تحقیقاتی بیان کرد که آلودگی پلاستیکی در حال تغییر فرآیندهای کل سیستم زمین است و بر تمام مشکلات محیط زیستی جهانی، از جمله تغییرات اقلیمی، از دست رفتن تنوع زیستی، اسیدی شدن اقیانوسها و استفاده از آب شیرین و زمین تأثیر میگذارد.
تصور اشتباه درباره پلاستیک ها
ویلاروبیا-گومز در این خصوص میگوید: "پلاستیکها به عنوان محصولاتی دیده میشوند که از محصولات مورد علاقه ما محافظت میکنند یا زندگی ما را آسانتر میکنند و میتوان آنها را پس از تبدیل به زباله به راحتی از بین برد. اما این دور از واقعیت است.
پلاستیکها از ترکیب هزاران ماده شیمیایی ساخته میشوند که بسیاری از آنها سمی هستند و به اکوسیستمها و سلامت انسان آسیب میرسانند. ما باید پلاستیکها را به عنوان ترکیبی از این مواد شیمیایی سمی ببینیم که روزانه با آنها در تعامل هستیم. "
رئیس مذاکرات معاهده سازمان ملل گفته است که چرخه کامل عمر پلاستیک باید در دستور کار قرار گیرد. لوئیس وایاس والدویسو، که همچنین سفیر اکوادور در بریتانیا است، گفت: "آنچه که روشن است این است که نمیتوانیم میزان پلاستیکی را که تولید میکنیم، مدیریت کنیم. "
وی افزود: "فقط ۱۰٪ از این تولیدات بازیافت میشود. باید کاری انجام شود و به همین دلیل است که این مذاکرات اینقدر مهم هستند.
پروفسور بثانی کارنی آلمروت از دانشگاه گوتنبرگ، یکی از نویسندگان گزارش، گفت: "امروزه پلاستیکها را از دورافتادهترین مناطق سیاره و تا نزدیکترین بخشها یافت میشود. این پلاستیکها در محیط زیست رها شده و منجر به آسیب در بسیاری از سیستمها میشوند. "
وی افزود: "راهحلهایی که ما در تلاش برای توسعه آن هستیم باید با در نظر گرفتن پیچیدگیهای فرایند تولید و رهاسازی پلاستکها مورد بررسی قرار گیرند، بهطوریکه تمام جنبههای ایمنی را پوشش دهند تا از مردم و سیاره محافظت کنند. "
درباره ایران
در ایران هرسال بیش از ۵۷۰هزار تن(روزانه بیش از هزار و ۵۶۱ تن) زباله پلاستیکی، تولید و در طبیعت رها میشود که تجزیه آن حدود ۲۰۰ تا ۴۰۰سال طول میکشد. ایران در فهرست ۱۰ کشور پرمصرف پلاستیک، جای گرفته است.
خبرنگار مترجم؛ محمدباقر محمدی
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.