صبح پنج شنبه ۲۴ آبان معدن کلات شرق استان گلستان ساعت ۱۱:۳۰ در حین تعمیر ریزش کرد که در این حادثه از سه کارگری که در محل حضور داشتن ۲ نفر آنها مصدوم و یک نفر جان باخت.
به گزارش سرویس اقتصادی «تابناک»، درحالیکه ۱۰ آبان (چند روز قبل از وقوع حادثه) با دستور رییس کل دادگستری استان گلستان، معدن کلات شرق به دلیل نواقص ایمنی بسته شد اما مدیرعامل این معدن با وجود پلمب قانونی، اقدام به فعالیت غیرقانونی کرده و جان بسیاری از کارگران معدن را به خطر انداخته است.
با وجودی که از ۱۴ روز قبل از حادثه معدن «کلات شرق»، رئیس کل دادگستری استان گلستان نسبت به بسته شدن این معدن اقدام کرده و بازرسان کار هم پیش تر نسبت به رعایت نشدن موارد ایمنی کار هشدار داده بودند، اما ضعف نظارت و سوء استفاده کارفرمای معدن «کلات شرق» از معدن کاران باعث شد تا دوباره شاهد حوادث تلخ باشیم.
سوء استفاده کارفرمایان از کارگران معدن همچنان ادامه دارد
فرامرز توفیقی، مشاور مجمع عالی نمایندگان کارگران ایران در گفتگو با خبرنگار تابناک درخصوص حادثه معدن کلات شرق گفت: بند ۱ ماده ۷ قانون کار، مشاغل دائم و غیردائم را معرفی کرده و دراین راستا مشاغل دائم به درستی اجرایی نمیشوند چراکه این مشاغل به طور واضح معرفی نشده و کارفرمایان نیز از این امر سوء استفاده کرده و اقدام به عقد قرارد کوتاه مدت با کارگران معادن میکنند.
این فعال حوزه کارگری بیان کرد: اجرایی نشدن قانون و نیز عدم اجرای صحیح قانون یکی از معضلات اصلی کارگران است و متاسفانه نهادهای ذیربط نیز ضعیف عمل کرده و نظارت خوبی بر اجرای صحیح قوانین ندارند.
چرا بازرسان کار اقدام به پلمب سریع واحدهای مختلف نمی کنند؟
توفیقی به ضعیف عمل کردن بازرسان کار اشاره کرد و افزود: اگر الزامات مربوط به کار رعایت نشود باید بازرسان کار به طور فوری دستور تعطیلی را بدهند و شرایط قانونی پلمب واحد متخلف پیگیری شود، اما نبود اجرای صحیح قانون و وجود رانتها مانع از بسته شدن معادن می شود.
وی درباره بزرگترین مشکلات کارگران معدن توضیح داد: سوءاستفاده کارفرمایان از کارگران معدن، نبود دستمزد متناسب با کار و جلوگیری از عقد قرارداد دائم با کارگران معدن، نشانه فساد سیستماتیک در تمام ارکان اقتصاد کلان است و تازمانی که سودجویی ها را کنار نگذاریم هر روز شاهد مرگ کارگران بی گناه هستیم.
اصلاح حقوق کارگران به عمر کارگران قد نمی دهد
مشاور مجمع عالی نمایندگان کارگران ایران با اشاره به دستور رئیس جمهور برای بازنگری به حقوق کارگران معدن، توضیح داد: بنا به دستور رئیس جمهوری بازنگری در حقوق کارگران معدن در دستور کار شورای عالی کار قرار گرفت. درحالی که این مشکل به این زودیها حل نمیشود و راه چندسالهای است که نیاز به اصلاح ماده ۴۱ قانون کار را دارد و با رویه فعلی به نظر میرسد که اصلاح حقوق کارگران معدن کفاف عمر کارگران را ندهد.
وزارت کار پاسخ داد
به دنبال ریزش معدن زغالسنگ کلات شرق، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در رابطه با ریزش معدن کلات آزادشهر استان گلستان اطلاعیهای با این مضمون صادر کرده است:
معدن کلات شرق شهرستان آزادشهر حین انجام تعمیرات و نگهداری راسته تونل شماره (۷a) بودند که بر اثر ریزش سنگهای سقف تونل، متاسفانه یکی از کارگران به نام محمد گنجیوطن، جانباخته و دو کارگر به نامهای ابوالقاسم میرداروطن و حسن قزسفلی هم به دلیل مصدومیت به مراکز درمانی منتقل شدند. براساس گزارش سربازرس سازمان نظام مهندسی معدن،این معدن ناایمن شناخته شده و موارد غیرایمن از جمله درباره سیستم نگهداری و تهویه معدن مشاهده و ثبت شده است، از همینرو به دلیل امکان وقوع حادثه، مطابق ماده ۱۰۵ قانون کار درخواست تعطیلی بخش استخراج معدن به مقام قضایی ارسال شده و با دستور ایشان بخش استخراج تعطیل شده بود. مطابق دستور مقام قضایی، این معدن صرفا برای تعمیر، نگهداری و اصلاح سیستم نگهداری و رفع خطرات مربوطه اجازه اقدام داشته و حادثه هم در زمان عملیات تعمیر و نگهداری رخ داده است. علت ریزش سقف تونل در دست بررسی است.
گوش شنوایی نسبت به هشدارهای مسئولان وجود ندارد
به گزارش خبرنگار تابناک، حادثه معدن زغالسنگ کلات شرق درحالی رخ داد که چند روز قبل رییس کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان گلستان نسبت به رعایت نشدن نکات ایمنی و بهداشتی در معادن استان هشدار داده بود و گفته بود که در حال حاضر ۱۶ معدن زغالسنگ در گلستان فعالیت دارند که حدود ۲ هزار کارگر در آنها مشغول به کار هستند و ایمنی و بهداشت کار در بسیاری از این واحدها رعایت نمیشود و دولت هر ساله تلاش میکند تعداد معادن را افزایش دهد ولی به ایمنی توجه نمیکند و هر ساله این وضعیت بدتر میشود و به همین دلیل هر چند وقت یکبار ما شاهد وقوع حوادث تلخ در بخش معدن هستیم.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.