پالایشگاه آبادان شهریور سال ۱۳۵۹ با ظرفیت پالایش حدود ۶۳۰ هزار بشکه نفت در روز فعالیت میکرد و آن زمان رتبه نخست پالایشگاههای دنیا را در اختیار داشت.
سرویس اقتصادی «تابناک»، عرفانه تاجیکی: روزهای نخست پاییز ۱۳۵۹ بود که پالایشگاه آبادان که آن روزها نقش اول بازار فرآوردههای نفتی جهان را ایفا میکرد مورد هجوم حملات حزب بعث عراق قرار گرفت، پالایشگاهی با تولید متنوعترین فرآوردههای نفتی که ضمن تامین نیاز داخلی سهم قابل توجهی در بازارهای صادراتی و مشتریان بین المللی خود داشت.
مروری بر وقایعی که آن دوران و حتی پیش از وقوع انقلاب اسلامی رخ داد نشان میدهد این پالایشگاه آمادگی کافی و لازم برای مقابله با حملات جنگی را نداشته با این وجود زمان حمله به آن و حتی زمانی که خرمشهر مورد اشغال قرار گرفت و آبادان نیز تا حد زیادی در آستانه سقوط بود این پالایشگاه به همت مدیران، کارکنان و مسئولان وقت توانست نه تنها به حیات خود ادامه دهد بلکه بخش عمدهای از نیاز کشور را تامین کند. کارکنانی که بهجای تخلیه شهر و پالایشگاه پای کار تولید ماندند و در اوج سختی، پرچم میهن اسلامی را قامت برافراشته نگه داشته و هر وجب از خاک مقدس ایران را با خون خود صیانت کردند.
دکتر «موسی سوری»، از مدیران ارشد ادوار صنعت نفت کشور و مدرس دانشگاه خوارزمی و صنعت نفت، در ایام جنگ تحمیلی به عنوان رئیس کمیته ضربت و مبارزه با آتشسوزی پالایشگاه نفت آبادان و همچنین رئیس ستاد تخلیه انبار کالا و تجهیزات صنعت نفت کشور در خلال فعالیت موثر در صنعت نفت مشغول خدمت بوده است.
وی برای نخستین بار از روزهای بمباران پالایشگاه آبادان در روزهای نخست جنگ تحمیلی و همچنین ادامه حفاظت از این صنعت عظیم در طول دفاع مقدس میگوید. صنعتی که بقای آن را شرافت جوانمردان صنعت نفت کشور طی ادوار مختلف تضمین کرده است.
در ادامه بخش نخست این گفتگو را میخوانید:
برای شروع از حال و هوای روزهای نخست بمباران پالایشگاه نفت آبادان و عملکرد کارکنان صنعت نفت بفرمایید...
برای شروع اگر نگاهی تاریخی – تحلیلی به تحولات صنعت نفت داشته باشیم، میتوانیم مقاطع مختلفی را مورد بررسی قرار دهیم. درباره پالایشگاه نفت آبادان؛ این پالایشگاه شهریور سال ۱۳۵۹ با ظرفیت پالایش حدود ۶۳۰ هزار بشکه نفت در روز فعالیت میکرد و در آن زمان رتبه نخست پالایشگاههای دنیا را در اختیار داشت.
پس از پالایشگاه نفت آبادان، پالایشگاه نفت تگزاس با ظرفیت پالایش ۵۴۰ تا ۵۶۰ هزار بشکه در روز، در رتبه دوم قرار داشت.
پالایشگاه نفت آبادان دامنه گستردهای از محصولات و فرآوردههای نفتی را شامل انواع روغنها، نفت سفید، نفتهای سبک، سوختهای مختلف و ... را تولید میکرد. ۱۲ هزار نفر در این پالایشگاه اشتغال داشتند و از این منظر بزرگترین بنگاه اشتغالزایی ایران به شمار میرفت.
پس از حمله حزب بعث به این پالایشگاه چه وقایعی رخ داد؟
۵ تا ۷ روز پس از این حمله به شکل بسیار مطلوبی یک سازمانیافتگی بین نیروها با حضور فعال و میدانی مدیران ارشد در صحنه رخدادها شکل گرفت و ستاد ضربت و مبارزه با آتش سوزی پالایشگاه تشکیل شد.
ادامه اظهارات و روایت دکتر سوری را در فیلم منتشر شده، دنبال کنید.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.