عراقچی: ایران آماده مذاکره است

وزیر امور خارجه با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران برای مذاکرات آمادگی دارد گفت: اگر شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه ایران قطعنامه‌ای صادر کند، ما اقدامات جدیدی را انجام خواهیم داد که حتماً آنها خوشحال نخواهند شد.
کد خبر: ۱۲۷۲۱۸۴
|
۲۷ آبان ۱۴۰۳ - ۰۹:۰۵ 17 November 2024
|
2770 بازدید

 عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان با حضور در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری، اظهارداشت: در آن مقطع که آن سفرهای منطقه‌ای انجام شد ما در شرایط خاصی در منطقه قرار داشتیم، زمانی بود که رژیم صهیونیستی به لبنان حمله کرده بود و شهادت سید حسن نصرالله اتفاق افتاده بود و بعد از آن عکس‌العملی که ایران به این موضوع نشان داد.

به گزارش تابناک به نقل از روزنو؛ وی گفت: اما نهایتاً به این تجاوزات با عملیات وعده صادق ۲ پاسخ بسیار قاطع و محکمی دادیم، تعداد موشک‌های شلیک شده و آمار اصابت به اهداف با تمام لایه‌های دفاعی که وجود داشت که بیش از ۹۰ درصد موشک‌ها به هدف‌ها برخورد کردند نشان از موفقیت عملیات ما بود. در آن شرایط مقاومت وضعیت سختی را تجربه می‌کرد، در غزه یک سال بود که این وضعیت ادامه داشت و در لبنان هم به تازگی شروع شده بود و حزب الله لبنان هم ضرباتی را متحمل شده بود.

عراقچی افزود: لازم بود که در آن شرایط ما نمایشی از حمایت جمهوری اسلامی ایران از مقاومت را داشته باشیم، لازم بود که در صحنه حضور پیدا کنیم و به دوستان خودمان در جبهه مقاومت دوستان خودمان در حزب‌الله لبنان این اطمینان خاطر را بدهیم که ایران کماکان پشتیبان مقاومت است و اعتماد به نفس آنها که بر اثر این ضربات شاید مقداری کمرنگ شده بود احیا شود. همچنین لازم بود نمایشی هم در عین حال از اقتدار جمهوری اسلامی ایران باشد که نشان دهد در هیچ شرایطی از اهداف و آرمان‌های خودش عقب نشینی نمی‌کند.

وزیر امور خارجه بیان کرد: در خصوص آن سفر از رئیس جمهور سوال کردم و ایشان بلافاصله گفتند که باید بروید. در سفر لبنان ملاقات‌های مهمی با مقامات آن کشور انجام شد. البته وضعیت الان نسبت به آن روزها خیلی بهتر شده و مقاومت مجدد کمر راست کرده است و تلفات زیادی را از رژیم صهیونیستی می‌گیرد. به هر حال آن روزها روزهای سختی بود چه در عرصه سیاسی و چه در عرصه میدانی.

وی ادامه داد: آن نماز جمعه معروف رهبر معظم انقلاب اسلامی تا مقدار زیادی روحیه‌ها را جبران کرد. همچنین سفر چند روز بعد آقای قالیباف به لبنان و چند روز اخیر هم سفر آقای لاریجانی به سوریه و لبنان همه این موارد منجر به بازسازی مجدد روحیه محور مقاومت شد و حزب الله لبنان به موقعیت قوی میدانی خودش بازگشته است.

عراقچی گفت: هدف اصلی من از منطقه چند نکته بود اول اینکه به کشورهای منطقه اطمینان داده شود که مقاومت همچنان مقاوم و محکم در جای خودش هست و تصوراتی که ایجاد شده بود تبلیغاتی که رژیم صهیونیستی آمریکا و دیگران انجام داده بودند مبنی بر اینکه مقاومت از بین رفته را خنثی کنیم. به عنوان شاهد میدانی به کشورهای مختلف رفتم و گفتم که چه دیدم و گفتم که اگر حزب الله ضرباتی هم خورده است به راس آن خورده و بدنه آن سالم است و پایگاه اجتماعی آن همچنان سر جای خودش هست.

وزیر امور خارجه ادامه داد: در مرحله بعدی هشداری بود نسبت به تهدید رژیم صهیونیستی، اینکه این رژیم اهدافش محدود به غزه و لبنان نیست و اهداف بزرگ‌تری دارد و قصد دارد که کل منطقه را به جنگ و آتش بکشد. یک سناریوی واقع بینانه از آنچه که می‌تواند اتفاق بیفتد را برای کشورهای منطقه ترسیم کردم و آنها کم و بیش اطلاعاتشان کم بود و تحلیل‌هایشان چندان درست نبود، اما بعد از آن یک نگرانی مشترک نسبت به اهداف رژیم صهیونیستی و جنایاتی که انجام می‌دهد و البته اهدافی که در آینده می‌خواهد انجام دهد را برای آنها ترسیم کردیم.

وی گفت: ما به آنها گفتیم که ما با رژیمی که مشغول نسل کشی و جنایت در منطقه است مواجه هستیم و به آنها گفتیم که باید به یک هماهنگی و یک صدای واحد و هماهنگ علیه این رژیم و متوقف کردن ماشین جنگی این رژیم و جنایاتی که انجام می‌دهد برسیم.

عراقچی بیان کرد: در این جهت توفیق خوبی حاصل شد و سفرهای من به کشورهای مختلف منطقه و عمدتاً کشورهای عربی انجام شد به علاوه ترکیه و کمی دیرتر پاکستان و فکر می‌کنم در اینکه ما بتوانیم یک هه اجماع منطقه‌ای علیه رژیم صهیونیستی ایجاد بکنیم موفق بودیم و همین یک عامل فشاری علیه آمریکا، غربی‌ها و رژیم صهیونیستی شد و توانست جلوی گسترش بیشتر جنگ و رفتن به سمت یک فاجعه که رژیم صهیونیستی به دنبال آن بود را بگیرد.

وزیر امور خارجه تصریح کرد: این حرکت دیپلماتیک منطقه‌ای به علاوه آمادگی نیروهای مسلح ما برای پاسخ دهی به هرگونه اقدامی از سوی رژیم صهیونیستی و همچنین آمادگی دولت جهت حمایت از مقاومت در منطقه ما را به اینجا رساند که شاهد بودیم بلافاصله کشورهای مختلف در منطقه نسبت به تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران واکنش نشان دادند و اقدام این رژیم را محکوم کردند که همچنان هم این محکومیت ادامه دارد. ما در نشست اخیری که در ریاض برگزار شد دیدیم که آقای محمد بن سلمان محکوم کرد حمله رژیم صهیونیستی به ایران را و به دنبال وی هم کشورهای دیگر این اقدام را محکوم کردند.

وی بیان کرد: ما الان در منطقه یک حرکت واحد، یک فهم مشترک و نگرانی مشترک نسبت به تهدیدات رژیم صهیونیستی را داریم که این در کنترل ماشین جنگی رژیم صهیونیستی موثر خواهد بود.

عراقچی در خصوص برخی ادعا مبنی ملاقات نماینده ایران در سازمان ملل با ایلان ماسک بیان کرد: قطعاً این دیدار اتفاق نیفتاده است و صرفاً یک خبرسازی هست که توسط برخی رسانه‌های آمریکایی صورت گرفته است، اما چون تکذیب ما با کمی تاخیر انجام شد باید بگویم که این خبر به وقت ایران دیروز ساعت ۱ بامداد صورت گرفت، وقتی که دیروز من برای نماز بیدار شدم دیدم که چنین خبری هست، اما چندان به نظرم جدی نیامد و گفتم شاید یک خبرسازی معمولی باشد. 

وزیر امور خارجه عنوان کرد: تا ظهر هم به نظر ما ارزش پاسخگویی نداشت ضمن اینکه منتظر بودیم در نیویورک صبح شود و ما از همکاران خود سوال کنیم که پشت این قضیه چه می‌بینند چرا که من مطمئن بودم که ملاقاتی صورت نگرفته است چرا که بدون هماهنگی ما چنین ملاقاتی نمی‌تواند انجام شود. بنابراین منتظر بودم به وقت نیویورک صبح شود تا ببینم که توضیح دوستان ما چیست.

وی ادامه داد: با دوستان که تماس گرفتیم آنها معتقد بودند که یک خبرسازی عادی است و ارزش پاسخگویی ندارد، اما من خواهش کردم که این موضوع را یک بررسی بکنند و اگر لازم است آن را تکذیب کنند، اما کماکان آنها نظرشان بر این بود که ارزش پاسخگویی ندارد. امروز صبح دیدم که این خبر خیلی بازتاب داشته و در داخل هم بازتاب‌های مختلفی را پیدا کرده و از طرف آمریکایی ها هم این موضوع در حال کار شدن است.

عراقچی بیان کرد: اینجا بود که بلافاصله به آقای سخنگو گفتم که این موضوع را تکذیب کنند و ایشان هم این موضوع را انجام دادند. به نظرم هدف از این اقدام یک فضاسازی یا فضاسنجی است که رسانه‌های آمریکایی انجام می‌دهند که بخواهند ببینند آیا زمینه برای انجام چنین حرکاتی وجود دارد یا ندارد یا آنکه یک هیاهوی رسانه‌ای علیه ایران باشد یا آنکه ببیند آیا ایران به دنبال تماسی با رئیس جمهور جدید آمریکا هست یا نه؟ اما اصلاً چنین چیزی وجود ندارد و چنین دیدگاهی در ایران وجود ندارد.

وزیر امور خارجه گفت: به طور طبیعی ما منتظر هستیم که دولت جدید آمریکا سیاست خود را اعلام کند افراد خودش را در کابینه بچیند و ما بر اساس اعلام سیاست‌های آنها نسبت به تنظیم روابط با آنها و برخورد با آنها در سطوح بالا تصمیم‌گیری خواهیم کرد. بنابراین چنین موضوعی (دیدار نماینده ایران با ایلان ماسک) را خیلی قاطع تکذیب می‌کنم و تاخیر در تکذیب این خبر را هم چندان زیاد نمی‌بینم چرا که ما ابتدا فکر می‌کردیم که این خبرسازی چندان ارزش پاسخگویی ندارد.

وی بیان داشت: ما سیاست‌ها و اصول خود را دنبال می‌کنیم و با توجه به منافعی که داریم و اهداف و آرمان‌های خود روابط خود را تنظیم می‌کنیم. ما نسبت به دولت جدید آمریکا بر اساس سیاست‌های آنها رفتار خواهیم کرد اینکه چه چیزی را آنها در صحنه عمل به کار می‌گیرند برای ما مهم است. افرادی که الان به کار گرفته شده‌اند دارای خصلت‌های تندروی در حمایت از رژیم صهیونیستی هستند.

عراقچی تصریح کرد: اهداف ما روشن است سیاست‌های ما روشن است و منتظر هستیم ببینیم که آنها چگونه حرکت خواهند کرد و بر اساس حرکت آنها در صحنه عمل، رفتار خود را تنظیم خواهیم کرد. در دور اول آقای ترامپ هم من خاطرم هست که افرادی با ویژگی افرادی که الان هستند آمدند، اما با فاصله مدت زمان کوتاهی دو یا سه نفر تغییر کردند. شاید یکی از ویژگی‌های دولت گذشته آقای ترامپ این بود که چیزی قابل پیش بینی نبود، چیزی استمرار نداشت و مدام تغییراتی وجود داشت که باعث می‌شد نگاه دنیا به آقای ترامپ نگاهی کاملا بر اساس بی‌اعتمادی باشد. به هر حال الان زود است که بخواهیم قضاوت کنیم و منتظر هستیم که ببینیم آنها سیاست خود را اعلام کند و بر اساس آن رفتار کنیم.

وزیر امور خارجه در خصوص سفر اخیر گروسی مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران و دیدارش با وی اظهار کرد: رفتار ما با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یک رفتار کاملاً حرفه‌ای است، آژانس یک نهاد فنی است و باید به وظایف خودش در حوزه فنی عمل کند و حق ندارد وارد حوزه‌های سیاسی شود و تا زمانی که آژانس به وظیفه حرفه‌ای خودش عمل می‌کند ما هم با آنها همکاری می‌کنیم. وقتی ملاقات من با آقای گروسی انجام شد اولین جمله‌ای که گفتم این بود که آقای گروسی سفر شما سفر فنی هست یا سیاسی؟ ایشون هم گفت سوال مرتبط و خوبی است و بعد توضیح داد که سفر کاملا فنی هست.

وی گفت: به هر حال بر اساس معاهده NPT و بر اساس برجام وظایفی بر عهده وی قرار دارد و برخی موارد و نکاتی هست که مورد اختلاف دو طرف هست و تا وقتی که آقای گروسی در چهارچوب ان‌پی‌تی حرکت می‌کند ما با آژانس همکاری کامل خواهیم داشت. ما کماکان عضو متعهد آن معاهده هستیم و در چهارچوب آن به هر تعهدی که داریم انجام خواهیم داد.

عراقچی افزود: اما در چهارچوب برجام مدت‌هاست که تعهدات ما متوقف شده و این نیز در پاسخ به خروج آمریکا از برجام، بازگشت تحریم‌ها و ناتوانی کشورهای اروپایی در جبران خروج آمریکا بود. ما از برجام خارج نشدیم اما تعهدات خود را نسبت به آن متوقف کردیم که این نیز در پاسخ به بی تعهدی طرف اروپایی بود. 

وزیر امور خارجه بیان کرد: نسبت به گذشته چند سوال وجود دارد که پیچیدگی‌هایی هم دارد که به لحاظ فنی ممکن است از حوصله خارج باشد، اما در نهایت دو سوال همچنان باقی مانده است که اگر آژانس رویکرد فنی داشته باشد این موارد قابل حل است اما به نظر می‌آید که رویکرد سیاسی در این زمینه وجود دارد و غربی‌ها مدیر کل را مجبور می‌کنند که او را وارد حوزه ای کنند که کار را سخت میکند. با توجه به اینکه ما به صلح آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود مطمئن هستیم هیچ مشکلی در همکاری با آژانس برای اثبات صلح‌آمیز بودن آن نداریم.

وی ادامه داد: ما تعهدات خود نسبت به NPT را انجام خواهیم داد اما فراتر از آن را انجام نمی‌دهیم. ما در این سفر به آقای گروسی قرار همکاری‌های بیشتر را گذاشتیم و هم آقای رئیس جمهور و هم بنده به وی گفتیم که ما مشکلی برای همکاری با آژانس نداریم، اما در صورتی که مسیر ما مسیر تعامل باشد و نه تقابل اگر شما بخواهید تقابل را و بحث صدور قطعنامه از طرف شورای حکام را پیش بگیرید ما هم همین مسیر را پیش خواهیم گرفت، اما اگر مسیر همکاری را پیش بگیرید ما هم همکاری خواهیم کرد.

عراقچی بیان کرد: صحبت‌هایی مطرح بود مبنی بر اینکه شاید شورای حکام بخواهد قطعنامه‌ای را علیه ایران صادر بکند، اما هر بار که آنها قطعنامه‌ای صادر کردند ما واکنش نشان دادیم و این سری هم مسئولین ما گفتند و بنده هم بار دیگر می‌گویم که اگر این اتفاق بیفتد ما اقدامات جدیدی را انجام خواهیم داد که حتماً آنها خوشحال نخواهند شد.

وزیر امور خارجه تصریح کرد: چون من الان نمی‌خواهم فضا را وارد فضای تقابلی کنم آن‌هایی که باید بدانند می‌دانند که ما چه کارهایی را می‌توانیم انجام دهیم من الان می‌خواهم از دیپلماسی و همکاری صحبت کنم، اگر مسیر آنها مسیر تعامل و همکاری باشد ما در این مسیر خواهیم ماند.

وی بیان کرد: همزمان بحث مذاکرات هسته‌ای هم مطرح است، چند سال است که مذاکرات هسته‌ای ما برای احیای برجام وجود دارد و از بهار ۱۴۰۰ شروع شد وقتی که ولت آقای بایدن روی کار آمد و ابراز علاقه کرد که می‌خواهد به برجام بازگردد. دولت شهید رئیسی هم این مذاکرات را ادامه داد و به جاهایی هم رسید، اما بعد اتفاقاتی پیش آمد که نشد که آن هم بحث خود را دارد.

عراقچی عنوان کرد: در دولت آقای پزشکیان ما در نیویورک تلاش کردیم که این مذاکرات ادامه پیدا کند که طرف‌های اروپایی هم از این موضوع استقبال کردند. هم از این کانال و هم در چهارچوب مذاکرات روند مسقط که از دوره دولت شهید رئیسی شروع شده بود که مذاکره غیر مستقیمی هست که با واسطه عمان میان ایران و آمریکا وجود دارد. بنا شد که از هر دو مسیر مذاکرات دنبال شود که به تحولات در لبنان و اتفاقاتی که رخداد برخورد کرد و متوقف شد.

وی گفت: احتمالاً به زودی مذاکرات با طرف‌های اروپایی مجدد شروع شود، اما بحث روند مذاکرات مسقط متوقف است چرا که باید ببینیم دولت جدید آمریکا چه رویکردی را پیش خواهد گرفت و ما بر اساس آن عمل خواهیم کرد.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس‌آنجلس دارید؟