به گزارش تابناک به نقل از ایسنا، دکتر علیرضا رییسی در نشست خبری پویش ملی تغذیه سالم که با شعار «روغن مناسب، غذای سالم، خانواده» برگزار شد، ضمن اشاره به اهمیت بحث تغذیه، بویژه در دنیای مدرن و با تغییر سبک زندگی، گفت: بسیاری از بیماریها در دنیای امروز به دلیل نوع تغذیه و کیفیت غذا است؛ به طوری که تغذیه سومین عامل مرتبط با مرگ و میرها در کشور است.
وی همچنین به مبحث غذا و مسمومیت اشاره کرد و افزود: هر غذای مفیدی در صورتی که بیشتر از مقدار، مصرف شود، میتواند مضر باشد و باعث مسمومیت شود. به عنوان مثال آب به عنوان یه ماده حیاتی برای انسان، اگر زیاد از حد استفاده شود، مسمومیت با آب را ایجاد میکند؛ بنابراین ضمن آنکه باید به کیفیت غذا توجه شود لازم است به کمیت هم توجه شود. رعایت ترکیب غذا شامل کربوهیدرات، پروتئین، فیبر و ... نیز بسیار مهم است.
وی همچنین در ادامه صحبت هایش نسبت به برخی باورها و تفکرات اشتباه درباره مواد غذایی مثلا فواید استفاده از عسل در بیماران دیابت، مزایای روغن حیوانی و دنبه و ... گفت: روغنهای حیوانی به دلیل نوع چربی که چربی اشباع است، توصیه نمیشود. کمتر از ۱۰ درصد کالری روزانه باید از چربی باشد. هر چه میزان کالری دریافتی از چربی کمتر باشد، مفیدتر است.
رییسی به برخی اظهارات درباره روغنهای گیاهی نیز اشاره کرد و گفت: بهترین روغنهای گیاهی نیز شامل روغن کانولا و آفتابگردان هستند که از چربیهای غیر اشباع هستند. البته فرایند روغن گیری هم بسیار مهم بوده و لازم است اطمینان حاصل شود که از دانه سمزدایی شده باشد؛ موضوعی که در برخی فروشگاهها تبلیغ میشود مبنی بر روغن گیری در حضور مشتری. اینچنین موارد را توصیه نمیکنیم؛ چراکه نوع دانه و فرایند سمزدایی از آن بسیار مهم است.
وی گفت: روغنهایی که در بازار هستند، عمدتا جزو روغنهای غیر اشباع هستند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در ادامه در پاسخ به سوالی درباره امنیت غذایی در کشور، ضمن اشاره به تعریف گستره امنیت غذایی، گفت: در دنیا بیشترین سوءتغذیه در کشورهای با درآمد پایین است. در تقسیم بندی جهانی کشور ما جزو کشورهای میدل و میانه محسوب میشود. البته سوءتغذیه همیشه به معنای لاغری و کمبود تغذیه نیست، چاقی هم نوعی از سوءتغذیه است.
وی با اشاره به ارتباط قیمت مواد غذایی و میزان مصرف آنها گفت: به عنوان مثال سرانه مصرف گوشت (سفید و قرمز) در یک جامعه سالم باید ۷۵ گرم در روز باشد. این درحالیست که این سرانه در کشور ما اکنون پایینتر و حدود ۳۵ گرم در روز است؛ یعنی تقریبا نصف.
رییسی همچنین به سرانه مصرف فیبرها مانند سبزیجات اشاره کرد و گفت: سرانه مصرف فیبر در زنان و مردان متفاوت است. اما در مجموع روزانه باید حدود ۲۵ گرم مصرف شود که در کشور ما حدود ۱۵ گرم روزانه است. مصرف فیبر هر چه کمتر باشد میتواند مشکلات گوارشی ایجاد کند و بیتوجهی به آن در طولانی مدت میتواند یکی از عوامل سرطانها باشد. نان هم هرچه سبوس آن بیشتر باشد، بهتر است.
وی درباره سرانه مصرف لبنیات و شیر هم گفت: مصرف شیر لازم است از دوران نوزادی و تغذیه با شیر مادر جدی گرفته شود. البته سرانه مصرف لبنیات در کشور ما پایین است و الان سرانه مصرف شیر و لبنیات در کشور حدود روزانه یک واحد است این درحالیست که توصیه روزانه آن حدود ۲ تا ۳ واحد است. هر گونه افزایش قیمت در شیر و لبنیات باعث کاهش بیشتر سرانه مصرف میشود.