در حالیکه قرار بود چرخه در کشتی ایران راهگشای معضلات چند دههای و مسئله انتخاب و انتصاب باشد، چرخه ۲۰۲۵ کشتی فرنگی طوری تنظیم شده که در نهایت همه چیز به نگاه کادرفنی و تصمیماتش بازخواهد گشت.
به گزارش سرویس ورزشی تابناک، مسابقات قهرمان کشوری که ۵ تا ۷ دی ماه در شیراز برگزار میشود، نقطه شروع چرخه کشتی فرنگی در سال ۲۰۲۵ است. چندی بعد از اعلام چرخه کشتی آزاد که این بار به تفکیک وزن اعلام نشده بود، چرخه کشتی فرنگی در خروجی فدراسیون کشتی قرار گرفت. این چرخه وزن به وزن در چند بند کوتاه در موردش توضیح داده شده بود، اما ابهاماتش همچنان بیشتر از شفافیت آن است.
در زیر نگاهی خواهیم داشت به چرخه ۱۰ وزن انتخابی تیم ملی کشتی فرنگی که مسابقات قهرمان کشوریاش در غیاب ۱۸ کشتیگیر مدعی به انجام خواهد رسید:
وزن ۵۵ کیلوگرم: طبیعتا پویا دادمرز که سال ۲۰۲۴ مدال نقره جهانی اوزان غیرالمپیکی را گرفته، معاف از مرحله اول است، اما آرمین شمسیپور که امسال طلای نوجوانان جهان را گرفته هم معاف از مسابقات قهرمانی کشور است.
کشتیگیری که در غیاب این دو نفر قهرمان کشور شود، با شمسیپور به یک تورنمنت بینالمللی میرود و اگر قهرمان کشور در این تورنمنت مدال بگیرد، صاحب دوبنده آسیایی میشود و اگر در قهرمانی آسیا هم صاحب مدال شد، آن وقت به مرحله نهایی انتخابی تیم ملی راه پیدا خواهد کرد که آرمین شمسیپور و پویا دادمرز جواز حضور در آن را دارند.
یعنی قهرمان نوجوانان جهان، با هر عملکردی مجوز حضور در مرحله نهایی را دریافت کرده است و ابهام این وزن اینکه اگر قهرمان کشور در تورنمنت بینالمللی مدال نگرفت، آن وقت چه کسی به قهرمانی آسیا اعزام میشود؟ بنابراین اینجا درلفافه، نظر کادرفنی کاملاً تعیینکننده است.
وزن ۶۰ کیلوگرم: مهدی محسننژاد که سهمیه المپیک ۲۰۲۴ را گرفت و به پاریس هم رفت، اما مثل دو سال قبلی ملیپوش بودنش، مسابقات را بدون مدال به پایان رساند، باید از قهرمانی کشور روی تشک برود. در این وزن علی احمدیوفا که سال ۲۰۲۴ دو طلای جوانان و بزرگسالان جهان را به دست آورد، معاف از مسابقات کشوری است.
او مدالهایش را در ۵۵ کیلو گرفته، اما از چرخه ۶۰ کیلو معاف شده که این نمیتواند روش مناسبی برای آمادهسازی کشتیگیری که تغییر وزن داده باشد. خصوصاً آنکه دو مبارزهاش در لیگ پادوبنی و لیگ برتر و شکست در هر دو مسابقه، نشان داد که او فاصله زیادی تا تبدیل شدن به یک کشتیگیر مدعی در ۶۰ کیلو دارد.
قهرمان کشور که در غیاب احمدیوفا مشخص میشود، پس از بررسی عملکردش از سوی کادرفنی، به یک رقابت بینالمللی اعزام میشود تا ملیپوش آسیایی انتخاب شود. اینجا باز هم نظر کادرفنی تعیینکننده است. قهرمان کشور در ۶۰ کیلو، صرفاً در شرایطی به انتخابی با علی احمدیوفا خواهد رسید که در قهرمانی آسیا طلا بگیرد، آن هم در وزنی که آسیاییهایش جزو مدعیان اصلی جهانی هستند. به این ترتیب، اینکه احمدیوفا بدون هیچ مسابقه انتخابی، ملیپوش ۶۰ کیلوگرم در جهانی زاگرب شود، بسیار محتمل است.
بدون مسابقه انتخابی و رویارویی با رقبای داخلی، کشتیگیری که شروعی بد در وزن جدید داشت و برای جا افتادن در ۶۰ کیلوگرم نیاز به میدان دیدن دارد، ممکن است ملیپوش شود.
وزن ۶۳ کیلوگرم: باتوجه به اینکه سال گذشته نه ایمان محمدی و نه میثم دلخانیِ قهرمان جهان عملکرد رضایتبخشی نداشتند، هر دو باید در مسابقات کشوری کشتی بگیرند، در حالیکه عرفان جرکنی که دو برنز جوانان و زیر ۲۳ سال جهان را گرفته، معاف از مرحله اول است.
قهرمان کشور هر کسی که باشد، همراه با جرکنی به تورنمنت میروند و باز هم به صورت ریز، احتمالات در چرخه جاگذاری نشده که اگر مثلاً هر دو کشتیگیر در دو گروه مختلف مدال برنز گرفتند، تکلیف چه خواهد شد و صرفاً عنوان شده که کادرفنی براساس نتایج آنها، ملیپوش را مشخص خواهد کرد. بعد اگر ملیپوش آسیایی مدال گرفت، ملیپوش جهانی خواهد شد و اگر مدال نگرفت، کادرفنی ملیپوش این وزن را تعیین میکند!
وزن ۶۷ کیلوگرم: در وزنی که طلای المپیک گرفتهایم، صاحبش قطعاً تا بخش زیادی از چرخه، معاف از ورود به انتخابیهاست. احمدرضا محسننژادی که طلای جوانان جهان را گرفت و بعد از آن هم با قرعه اسرائیل در زیر ۲۳ سال جهان مواجه شد هم دیگر معافی مرحله اول است. کشتیگیری که در غیاب این دو نفر قهرمان کشور شود، همراه با محسننژاد به تورنمنت میررود و هر کسی طلا بگیرد، ملیپوش آسیایی میشود.
در صورت طلایی شدن ملیپوش آسیایی، او به مرحله نهایی انتخابی تیم ملی و مسابقه انتخابی با سعید اسماعیلی خواهد رسید و اگر طلا نگیرد، اسماعیلی بدون هیچ رویاروییای با رقبای داخلی، ملیپوش جهانی خواهد شد.
اما اسماعیلی چگونه به طلای المپیک رسید؟ از فیلتر انتخابی عبور کرد. بعد از پایان محرومیت ۶ ماههاش، ابتدا به تورنمنت بینالمللی رفت و بعد هم قهرمان آسیا شد. سپس همراه با رضا گرایی در تورنمنت رنکدار مجارستان کشتی گرفت و با اشتباهی که در خصوص شادی زود هنگامش انجام داد، به مدال برنز رسید، مثل گرایی، اما در گروهی بسیار سختتر. سپس برخلاف گرایی که با تنها یک کشتی ملیپوش میشد، او دو بار قهرمان المپیک را برد و به دوبنده تیم ملی رسید و از اشتباهی که در بوداپست انجامش داد، درس گرفت و در نهایت قهرمان المپیک شد. حالا ممکن است او امسال اصلاً با هیچ حریف داخلی کشتی نگیرد.
وزن ۷۲ کیلوگرم: به هرحال دانیال سهرابی، کشتیگیری که حقش حضور در مسابقات جهانی بزرگسالان بوده، اما کادرفنی صلاح دانسته که او به مسابقات زیر ۲۳ سال جهان برود و رضا گرایی هم در رقابتهای اوزان غیرالمپیکی کشتی بگیرد، باید یک آفر در چرخه ۲۰۲۵ داشته باشد. او که برنز امیدهای جهان را گرفت همراه با امیرمهدی سعیدینوای قهرمان نوجوانان جهان، از مرحله اول چرخه معاف است.
هر کسی در غیاب این دو نفر قهرمان کشور شود، همراه آنها به تورنمنت بینالمللی اعزام میشود و کادرفنی براساس نتایج ملیپوش قهرمانی آسیا را تعیین میکند. همان کادرفنیای که سال ۲۰۲۴ تصورش بر این بود که با مدیریت نتایج ۷۲ کیلو، با وجود برتری دانیال سهرابی در مصاف رودررو با محمدرضا گرایی و محمدرضا رستمی، گراییِ بازنده را به بزرگسالان جهان و سهرابیِ برنده را به امیدهای جهان اعزام کرد، اما گرایی در همان مبارزه اولش مغلوب حریف گمنامی از آمریکا شد که هیچ حرفی برای گفتن در مبارزه بعدیاش نداشت تا گرایی با یک کشتی و یک باخت از دور رقابتها حذف شود. سهرابیِ ناامید و بیانگیزه هم حتی نتوانست طلای زیر ۲۳ سال جهان را بگیرد؛ حال بار دیگر میخواهد در مورد ملیپوش آسیایی تصمیمگیری کند آن هم از بین سه نفر.
اگر ملیپوش آسیایی مدال بگیرد، خودش ملیپوش جهانی میشود و در غیراین صورت باز هم این کادرفنی است که در مورد ادامه کار تصمیمگیری خواهد کرد.
وزن ۷۷ کیلوگرم: امین کاویانینژاد در وزنی که سهمیه المپیکش را گرفته و به پاریس هم رفت و همانطور که پیشبینی میشد نتوانست نتیجه خوبی بگیرد، حالا باید در مسابقات کشوری روی تشک برود. این کشتیگیر اندیمشکی با علیرضا عبدولی به واسطه مدال طلای جوانانش از این مرحله معاف است. علی اسکو هم که برنز زیر ۲۳ سال جهان را گرفته، مثل عبدولی در مسابقات کشوری کشتی نمیگیرد که این هم از عجایب چرخه امسال است که حتی برنز زیر ۲۳ سال جهان هم کشتیگیر را از مسابقات کشوری معاف کرده است.
قهرمان کشور همراه با عبدولی و اسکو به تورنمنت خواهند رفت و بار دیگر این کادرفنی تیم ملی است که با بررسی نتایج آنها، مشخص میکند چه کسی به قهرمانی آسیا برود. یعنی در چرخه امسال احتمال اینکه مثلاً کشتیگیری که در تورنمنت از دور رقابتها حذف شده، با نظر کادرفنی به چرخه برگردد و مثلاً دیگری که مدال گرفته از چرخه خارج شود، زیاد است. چراکه در هیچ وزنی به صورت شفاف، احتمالاتی که ممکن است در چرخه به وجود آید، ذکر نشده و نظر کادرفنی در همه موارد تعیینکننده است.
ملیپوش آسیایی اگر مدال بگیرد، خودش ملیپوش جهانی هم خواهد شد و اگر هم نگیرد کادرفنی ملیپوش و یا نحوه برگزاری مرحله نهایی انتخابی تیم ملی را مشخص خواهد کرد.
وزن ۸۲ کیلوگرم: علی گراییِ قهرمان بزرگسالان جهان و محمد ناقوسیِ قهرمان زیر ۲۳ سال جهان از مسابقات کشوری معافند و در این وزن، عملاً قهرمان کشور شانسی برای حضور در قهرمانی آسیا ندارد و در چرخه ذکر شده که ناقوسی به قهرمانی آسیا میرود. یعنی نفر اول این وزن در مسابقات قهرمان کشوری شیراز، اگر توانست در تورنمنت بینالمللی مدال طلا بگیرد، مجوز حضور در مرحله نهایی انتخابی تیم ملی را خواهد گرفت و ناقوسی هم اگر طلای آسیا را بگیرد، به مرحله نهایی خواهد رفت که گرایی بدون ورود به چرخه، مجوز حضور در مرحله نهایی را دارد.
البته که اهمیت و ارزش دادن به طلای جهانی و المپیک، از واجبترین واجبات کشتی است، اما گرایی ۳۰ ساله که در انتخابی ۷۷ کیلوگرم برای المپیک باخت و بعد از آن هم با شکست در کشتی اول مقابل محمدرضا مختاری و غلبه بر او در کشتی دوم به دلیل ادامه ندادن مبارزه از سوی مختاری که رباط پاره کرده بود، ملیپوش ۸۲ کیلوگرم شد، ممکن است مثل چند عنواندار دیگر در چرخه ۲۰۲۵، بدون انتخابی رودررو با رقبای داخلی، ملیپوش این وزن شود.
وزن ۸۷ کیلوگرم: علیرضا مُهمدیِ نایبقهرمان المپیک که تا امروز شایستگی خود را هم در ۸۲ و هم ۸۷ کیلو اثبات کرده، معاف از مرحله اول است. قهرمان کشور به تورنمنت میرود و اگر طلا بگیرد، ملیپوش آسیایی است و در چرخه عنوان نشده که اگر او در تورنمنت طلا نگیرد آن وقت چه کسی ملیپوش آسیایی خواهد شد. بعد از آن، ملیپوش آسیایی اگر طلا بگیرد، به مرحله آخر و رویارویی با نایبقهرمان المپیک خواهد رسید؛ بنابراین این احتمال در مورد ۸۷ کیلوگرم هم مطرح است که مُهمدی بدون هیچ مبارزه انتخابی داخلی، ملیپوش جهانی زاگرب شود.
وزن ۹۷ کیلوگرم: بیشترین معافی مربوط به وزنی است که طلای المپیک گرفتهایم. محمدهادی ساروی که به واسطه طلای المپیکش باید از مسابقات کشوری معاف باشد، اما علاوه بر او، شایان حبیب زارع نفر سوم امیدهای جهان و دانیال ایزدی قهرمان نوجوانان جهان هم از مرحله اول معافند؛ بنابراین قهرمان کشور در غیاب این سه نفر مشخص میشود و همراه با حبیبزارع و ایزدی به تورنمنت خواهد رفت و هر کدام طلا بگیرند، ملیپوش آسیایی میشوند. در این وزن هم عنوان نشده که اگر هیچ کدام از این دو نفر طلا نگیرند، آن وقت تکلیف چه خواهد شد و در این وزن هم نگاه کادرفنی، مستتر است!
ملیپوش آسیایی در صورتی که به مدال طلا برسد مجوز رویارویی با محمدهادی ساروی در مرحله پایانی را دارد و در غیر این صورت هم ساروی مثل چند وزن دیگر، ممکن است بدون مسابقه انتخابی، ملیپوش جهانی باشد. این را هم در نظر بگیرید که یکی از دلایل اصلی افت ساروی در این سالها با وجود کیفیت فنی بالایش، نداشتن رقیب نزدیک بوده است و قطعاً داشتن رقیب و ساختن رقیبی نزدیک به ساروی، میتواند تا سالها او را در قامت قهرمان المپیک و جهان حفظ کند.
وزن ۱۳۰ کیلوگرم: مسابقات قهرمانی کشور در غیاب امین میرزازاده دارنده برنز المپیک ۲۰۲۴ و فردین هدایتی قهرمان زیر ۲۳ سال جهان برگزار میشود و حضور هدایتی در قهرمانی آسیا مثل ۸۲ کیلوگرم قطعی است. قهرمان کشور هم اگر به تورنمنت بینالمللی رفت و طلا گرفت، مجوز مرحله نهایی انتخابی را خواهد گرفت؛ بنابراین در سنگین وزن، قهرمان کشور شانسی برای حضور در قهرمانی آسیا ندارد.
ابهام بزرگ این وزن، در خصوص ادامه کار است. اینکه فردین هدایتی که نماینده آسیایی است، صرفاً با طلای آسیا در چرخه خواهد ماند یا با مدال. اینکه مصاف این دو نفر رودررو خواهد بود یا در تورنمنت بینالمللی و هر کسی که عملکرد بهتری داشت، ملیپوش میشود. با چرخهای که نوشته شده، احتمالاً اگر کار وزنی به مرحله نهایی انتخابی تیم ملی رسید، شرکت در مسابقات رنکدار در دستور کار کادرفنی است و بعید به نظر میرسد آنها همچنان تمایلی به برگزاری مسابقه رودررو در کشور داشته باشند.
اینطور که پیداست در چرخه ۲۰۲۵ که چندی پیش حسن رنگرز طی مصاحبهای عنوان کرده بود مجبور هستیم به خاطر المپیک ۲۰۲۸ یک عده را قربانی کنیم، واقعاً تعدادی از مدعیان به آسانی از چرخه حذف خواهند شد. ابهامات چرخه بسیار زیاد است و همه چیز روی کاکُل کادرفنی میچرخد. جزئیات در آن ذکر نشده تا هرکجای کار، اگر مصلحت بود تصمیم دیگری اتخاذ شود و عملاً چیزی خلاف چرخهای که در آن «کُلی گویی» صورت گرفته، اتفاق نیفتد.
در پایان اشاره به یک نکته هم ضروری است. آرمین شمسیپور، امیرمهدی سعیدینوا و دانیال ایزدی که از شرکت در مسابقات قهرمان کشوری در سه وزن ۵۵، ۷۲ و ۹۷ کیلوگرم معاف شدهاند، باتوجه به تفاوت اوزان کشتی رده سنی نوجوانان با ردههای سنی بالاتر، به ترتیب مدال طلای جهانی خود را در اوزان ۴۸، ۶۵ و ۹۲ کیلوگرم به دست آوردهاند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.