"چرا این روزها برق می رود؟ " به زبان ساده

ایران در زمستان‌های اخیر با مشکلات وسیعی در زمینه تامین برق و گاز مواجه شده است. در اینجا، به شکل خلاصه و شفاف به بررسی دلایل این مشکلات می‌پردازیم:
کد خبر: ۱۲۷۹۵۲۳
|
۰۴ دی ۱۴۰۳ - ۱۲:۰۸ 24 December 2024
|
2926 بازدید
|
۹

مصرف گاز و سوخت مایع
ایران دارای ۱۴۶ نیروگاه است که ۹۰ درصد آن‌ها از گاز و ۱۰ درصد از سوخت‌های مایع مانند گازوئیل و مازوت استفاده می‌کنند. از این تعداد، ۱۴ نیروگاه قابلیت مصرف مازوت را دارند و بقیه (۱۳۲ نیروگاه) باید از گاز و در صورت نیاز از سوخت مایع استفاده کنند.

مدیریت ذخایر سوخت
در نیمه اول هر سال، نیروگاه‌ها بیشتر از گاز استفاده می‌کنند و ذخایر سوخت مایع را برای فصل سرد ذخیره می‌کنند. اما امسال، در نیمه اول سال، ۵ میلیارد متر مکعب گاز کمتر به نیروگاه‌ها تحویل داده شد و آن‌ها مجبور شدند از ذخایر سوخت مایع استفاده کنند.

ذخیره سوخت در انتقال دولت
در پایان دولت قبل، ذخایر سوخت مایع حدود ۳ میلیارد متر مکعب بود، اما در زمان تغییر دولت، این ذخایر به کمتر از یک میلیارد متر مکعب کاهش یافت. نیروگاه‌ها با این ذخایر کم به پاییز وارد شدند.

نیاز برق در فصل سرد
برای تولید ۵۰ هزار مگاوات برق که در فصول سرد لازم است، روزانه ۲۳۰ میلیون متر مکعب سوخت نیاز است. در کل، تولید گاز در ایران حدود ۸۰۰ میلیون متر مکعب در روز است، که در زمستان به دلیل سرما، حدود ۶۵۰ میلیون متر مکعب برای مصارف خانگی مصرف می‌شود و ۱۵۰ میلیون متر مکعب باقی می‌ماند برای همه مصارف دیگر از جمله نیروگاه‌ها.

تحویل گاز به نیروگاه‌ها
وقتی تحویل گاز به نیروگاه‌ها کاهش می‌یابد، غیر از نیروگاه‌های مازوت‌سوز، بقیه باید از گازوئیل استفاده کنند. از ۲۳۰ میلیون متر مکعب سوخت روزانه، تنها ۱۱۰ میلیون متر مکعب گاز به نیروگاه‌ها داده می‌شود و بقیه باید از گازوئیل و مازوت تامین شود، که این مصرف مایع را ۱۰۰ درصد افزایش می‌دهد.

افزایش تحویل سوخت
وزارت نفت تحویل سوخت را ۳۰ تا ۵۰ درصد افزایش داده است، اما همچنان ۵۰ درصد کمتر از نیاز است. به همین دلیل، حدود ۸ هزار مگاوات نیروگاه سوخت ندارند و نمی‌توانند برق تولید کنند، که این یعنی خاموشی اجباری برای خانه‌ها و صنایع کشور.

چرا برق قطع می‌شود ولی گاز نه؟
اگر گاز قطع شود، پر کردن مجدد شبکه گازرسانی و وصل مجدد چند روز طول می‌کشد، اما برق لحظه‌ای است و می‌تواند در لحظه قطع و وصل شود.

دلایل کلان ناترازی شامل تحریم‌ها، سرمایه‌گذاری کم و اقتصاد ضعیف انرژی برای توسعه تولید به اندازه رشد مصرف است. دلایل خرد شامل شدت بالای انرژی به دلیل استاندارد نبودن وسایل مصرف گاز و برق، ارزش نداشتن انرژی به دلیل ارزان بودن آن، ورود بی‌رویه جنس بنجل قاچاق به بازار است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۵
در انتظار بررسی: ۹
انتشار یافته: ۹
حسین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
راندمان بخاری گازی زیر 10 درصد است.
یعنی 90 درصد گرمای تولید شده از دودکش به بیرون هدایت میشه (که آلودگی رو افزایش میده)
بهترین راندمان هم سیستم شوفاژخونه هست
مهران
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
اسراف گاز از طریق باز گذاشتن پنجره و روشن بودن سیستم گرمایش که در ادارات دیده می شود هم مزید بر علت است.
ناشناس
|
Brazil
|
۱۲:۵۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
اقا گرانش کنید به قیمت همه دنیا دلیل ندارد سوخت و انرژی مفت هدر برود. هر کی ندارد هیزم زغال سنگ بسوزاند دلیل ندارد همه یک جور مصرف کنند. بنزین هم همین است مگر در اروپا همه خودرو شخصی دارند نه خیر اتوبو س سوار میشود
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
متاسفانه در كمبود برق ترك فعل اداره برق و شهرداري و نظام مهندسي كاملا مشهود است.
من هفته قبل در حاشيه كرج به يك سوپرماركتي رفتم متاسفانه برق اين مغازه مثل برخي مغازه ها و خانه هاي حاشيه شهرها قاچاق بود و بدون اينكه يك ريال پول بدهد يك هيتر برقي 5 شعله بزرگ كه مصرف هر يك ساعت آن 20 كيلو وات بود روشن بود. لامپ و يخچال سوپرماركتي هم همينطور.
متاسفانه مثل آنجا خيلي يافت مي شود. چون بدون جواز ساخته شده شهرداري جواز پايان كار نمي دهد و چون بدون مجوز ساخته شده است اداره برق كنتور نمي دهد. و مالكين هم بي رحمانه برق مصرف مي كنند.
خواهشمد است رسيدگي فرماييد.
يا اينكه شماره تلفني را وزارت نيرو معرفي نمايد تا مردم تخلفات را گزارش نمايند.
اگر وزارت نيرو دلش مي سوزد اين كار را بكند.
با تشكر
با تشكر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
خانه ها به خصوص خانه ها در شمال و خانه های روستایی، به هیچ وجه الگوی مصرف را رعایت نمی کنند. در اصل خانه ها طوری ساخته شده که اصلا گرم نمی شود. اطراف آنها هم باز هست و همین علت مزید بر علت می شود. مصارف خانگی واقعا بالاست. گاز هم مفت و ارزان هست
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
دقیقا، قیمت گاز و برق و آب هم در روستاها بسیار ناچیز و ارزان است طوری که بهیته کردن ساختمان و مدیریت مصرف ارزش اقتصادی ندارد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
در پایان دولت قبل، ذخایر سوخت مایع حدود ۳ میلیارد متر مکعب بود، اما در زمان تغییر دولت، این ذخایر به کمتر از یک میلیارد متر مکعب کاهش یافت. ) این یعنی در عرض 24 ساعت 2 میلیارد متر مکعب مصرف شد ؟!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
سلام
چند روز پیش میخواستم دوتا اتشعاب غیر مجاز گزارش بدم زنگ زدم به شماره 121 ، بعد از 45 دقیفه که پشت خط موندم گفتن به ما ارتباط نداره باید زنگ بزنی 33121 متاسفانه اونجا هم کسی پاسخگو نبود و تلفنشون روی پیغامگیر بود پیغام گذاشتم ادرسو دادم ولی هیچ اتفاقی نیفتاد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
حقوق هم دلاری واریز کنید
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟