ارتش پاکستان گفته است که «صبح ۲۸ دسامبر، اعضای فتنه الخوارج دوباره با استفاده از پستهای طالبان افغان به داخل پاکستان نفوذ کردند، و پس از آن طالبان و فتنه الخوارج به طور بیمحابا به پستهای پاکستانی تیراندازی کردند.»
به گزارش سرویس بین الملل تابناک، وزارت دفاع اداره طالبان در افغانستان با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد: به اهدافی در خاک پاکستان حمله کردیم. این حملات به عنوان واکنشی به حملات هوایی اخیر پاکستان به خاک افغانستان انجام گرفته است.
براساس این اطلاعیه، شمار زیادی مرکز و پناهگاه در آنسوی خط فرضی (مرز دیورند) جنوب شرق کشور که «عوامل شیطانی و حامیانشان از آنها برای حمله به خاک افغانستان استفاده میکردند، هدف قرار گرفتند».
ارتش پاکستان با انتشار بیانیهای حمله افراد مسلح به مناطق مرزی دیورند را تایید کرده است.
در بیانیه ارتش پاکستان گفته شده است که «گروه فتنه الخوارج» (که اشاره به گروههایی مانند داعش است) از پستهای مرزی طالبان افغان استفاده کرده و تلاش کردند وارد خاک پاکستان شوند. «در ابتدا، ۲۰ تا ۲۵ نفر از اعضای این گروه تلاش کردند از طریق مناطق کرم و وزیرستان شمالی وارد پاکستان شوند، اما نیروهای امنیتی پاکستان با واکنش سریع خود از ورود آنها جلوگیری کردند.»
ارتش پاکستان گفته است که «صبح ۲۸ دسامبر، اعضای فتنه الخوارج دوباره با استفاده از پستهای طالبان افغان به داخل پاکستان نفوذ کردند، و پس از آن طالبان و فتنه الخوارج به طور بیمحابا به پستهای پاکستانی تیراندازی کردند.»
در بیانیه آمده است که نیروهای پاکستانی «۱۵ نفر از افراد «فتنه خوارج» و طالبان افغان را کشته و شمار دیگری از آنها را زخمی» کردهاند.
مقامات نظامی پاکستان گفتهاند که «طالبان افغان را وادار ساختهاند تا از شش پاسگاه مرزی عقب نشینی کنند.»
ارتش پاکستان میگوید بر اساس اطلاعات اولیهاش سه نفر از نیروهای پاکستانی زخمی شدهاند و بیش از ۱۵ نفر از افراد مهاجم، از جمله از نیروهای حکومت طالبان نیز کشته و تعدادی هم زخمی شدهاند.
از سوی دیگر به گزارش رسانههای افغانستان، درگیری میان نیروهای نظامی افغانستان و پاکستان در مناطق مرزی خوست و پکتیا همچنان ادامه دارد. برخی از پاسگاههای مرزی پاکستان در شهرستان علی شیر ولایت خوست توسط نیروهای افغانستان به آتش کشیده شدهاند. دو پاسگاه مرزی پاکستان در ولایت پکتیا نیز به کنترل نیروهای افغانستان درآمده است.
در همین حال، شبکه طلوع نیوز نیز گزارش داد که ۱۹ پاکستانی و ۵ افغانستانی در درگیریهای مرزی میان دو کشور کشته شدهاند. از سوی دیگر حدود هزار خانواده در شهرستان علیشیر درپی افزایش تنش مرزی میان پاکستان و افغانستان خانههای خود را ترک کردهاند.
بمباران هوایی افغانستان توسط ارتش پاکستان
درگیری اخیر چهار روز پس از حملات هوایی پاکستان در ولایت پکتیکا رخ داده است، که پاکستان میگوید در آن پیکارجویان را هدف قرار داد. حکومت طالبان میگوید ۴۶ نفر در آن حملات کشته شدند.
در تاریخ ۲۴ دسامبر، جنگندههای پاکستانی اقدام به بمباران مناطقی در ولایت پکتیکا کردند که نزدیک مرز دو کشور قرار دارد.
پاکستان اعلام کرده که این بمبارانها به منظور انهدام پایگاههای طالبان پاکستانی (TTP) صورت گرفته است. در مقابل، طرف افغان مدعی است که بمبارانها غیرنظامیان را هدف قرار داده است و در این حملات دستکم ۴۶ نفر، که اکثراً کودکان و زنان بودند، جان خود را از دست دادهاند.
هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) نیز اعلام کرده که در این حمله، دهها غیرنظامی جان خود را از دست دادهاند. اداره طالبان در افغانستان به شدت به این حملات واکنش نشان داده و اعلام کرده که این اقدامات خلاف موازین بینالمللی بوده و بیپاسخ نخواهند ماند.
سرپرست وزارت امور مرزی و قبیلهای افغانستان دیروز اعلام کرد که در حمله هوایی پاکستان به ولایت پکتیکا در شرق افغانستان بیش از ۵۰ نفر کشته شده و ۴۰ نفر مجروح شدند.
وزارت دفاع افغانستان امروز در بیانیهای اعلام کرد که ر پاسخ به حمله جنگندههای اسلامآباد به این کشور، «چند نقطه» را در پاکستان هدف قرار داده است.
عنایتالله خوارزمی، سخنگوی وزارت دفاع افغانستان در پاسخ به این پرسش که آیا این بیانیه به پاکستان اشاره دارد، گفت: ما این منطقه را خاک پاکستان نمیدانیم بنابراین، نمیتوانیم «قلمرو» را تأیید کنیم، اما این حملات ورای خط مرزی انجام شد.
لازم به ذکر است، دولت افغانستان خط دیورند را به عنوان مرز با پاکستان به رسمیت نمیشناسد و به همین دلیل نیز از عنوان «خط فرضی» برای نام بردن از مرز دو کشور استفاده میکند.
چالشهای تحریک طالبان پاکستان
در سالهای اخیر، حملات تروریستی در استانهای هممرز پاکستان با افغانستان، مانند خیبر پختونخوا و بلوچستان، به طور قابل توجهی افزایش یافته است. گروههای مسلح در این مناطق مدعی دفاع از حقوق قومیتهای پشتون و بلوچ، حملاتی را علیه نیروهای امنیتی و غیرنظامیان پاکستانی انجام دادهاند.
اسلامآباد اعتقاد دارد که تحریک طالبان پاکستان، که عمدتاً در خیبر پختونخوا فعالیت دارد، در افغانستان مستقر است و از آنجا حملات خود را سازماندهی میکند.
در این راستا، ژنرال احمد شریف چودری، مدیر کل روابط عمومی ارتش پاکستان روز گذشته در یک کنفرانس خبری گفت که «با وجود هشدارهای مکرر به طالبان، گروههای تروریستی و شورشیان همچنان از خاک افغانستان برای انجام حملات به پاکستان استفاده میکنند.»
ژنرال چودری گفت: «ما در عزم خود برای از بین بردن این پناهگاهها و حفاظت از مردم پاکستان قاطع هستیم.» او گفت «شواهد نشان میدهند که پناهگاههای تروریستی در افغانستان وجود دارند» و حکومت طالبان را به عدم اقدام قاطع علیه گروههای تروریستی، از جمله گروههای مرتبط با تحریک طالبان پاکستان متهم کرد.
حکومت طالبان در افغانستان اتهامات مبنی بر اینکه تحریک طالبان پاکستان از خاک افغانستان فعالیت میکند را رد کرده است. افزایش تنشها منجر به اختلافات بیشتر میان دو کشور شده و بر وضعیت امنیتی و انسانی در منطقه اثر منفی گذاشته است.