با تحولات منطقه و جهان

زلزله ترامپ در اروپا با درخواست بودجه ۵ درصدی ناتو/ مشاور ترامپ: اوکراین نمی‌تواند تمام مناطق را پس بگیرد/ اوکراین ترک استریم را هدف قرار داد

زلزله ترامپ در اروپا با درخواست بودجه ۵ درصدی در ناتو؛ جزئیات توافق ایران و روسیه؛ اظهارات مشاور ترامپ در مورد اوکراین؛ هدف قرار گرفتن ترک استریم از سوی اوکراین از مهم‌ترین خبر‌ها و رویداد‌های منطقه‌ای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده‌اند.
کد خبر: ۱۲۸۳۱۵۵
|
۲۴ دی ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۴ 13 January 2025
|
33185 بازدید
|
۲

به گزارش سرویس بین الملل تابناک، زلزله ترامپ در اروپا با درخواست بودجه ۵ درصدی در ناتو؛ جزئیات توافق ایران و روسیه؛ اظهارات مشاور ترامپ در مورد اوکراین؛ هدف قرار گرفتن ترک استریم از سوی اوکراین از مهم‌ترین خبر‌ها و رویداد‌های منطقه‌ای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده‌اند.

زلزله ترامپ در اروپا با درخواست بودجه دفاعی ۵ درصدی در ناتو

«دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور منتخب آمریکا هفته گذشته طی یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد که اعضای ناتو نه ۲ درصد، بلکه باید پنج درصد از تولید ناخالص داخلی را به مخارج نظامی اختصاص دهند؛ رقمی که بیش از ۲ برابر هدف کنونی است و در حال حاضر هیچ کشوری چنین میزانی را خرج نمی‌کند.

پایگاه خبری «بیزنس اینسایدر» در گزارشی می‌نویسد: «تخمین‌های ناتو نشان می‌دهد که لهستان کشوری پیشرو در مخارج نظامی است و بیش از چهار درصد خروجی اقتصادی خود را صرف مخارج نظامی می‌کند. همچنین استونی و ایالات متحده در رده‌های بعدی با ۳.۴۳ و ۳.۳۸ به‌ترتیب قرار دارند.»

اظهارات ترامپ درباره افزایش میزان تخصیص تولید ناخالص داخلی به مخارج نظامی، موج جدیدی از واکنش‌ها را میان مقامات اروپایی برانگیخته است.

«رالف استگنر» عضو حزب سوسیال دموکرات آلمان در فیسبوک نوشت: «اظهار نظر ترامپ توهمی و کاملا دیوانه‌وار است. این منابع از کجا قرار است تامین شوند؟ ما فقر، تخریب‌ها و آسیب‌های زیست محیطی، جنگ‌های داخلی، مهاجرت و منابع بسیار کمی برای مبارزه با این موضوع داریم.»

«گیدو کروستو» وزیر دفاع ایتالیا هم با اشاره به پیشنهاد ترامپ به خبرنگاران گفت: «فکر نکنم این افزایش پنج درصدی باشد، زیرا در حال حاضر این رقم برای تقریبا تمامی کشور‌ها در جهان غیرممکن است. اما انتظار دارم بیش از ۲ درصد افزایش یابد.»

بیزنس اینسایدر گزارش داد: «ایتالیا در سال ۲۰۲۴، رقم ۱.۴۹ درصد از تولید ناخالص داخلی را صرف امور نظامی کرد درحالی‌که این رقم برای آلمان ۲.۱۲ درصد بود و در ماه فوریه هم برای انتخابات فدرال زودهنگام آماده می‌شود.»

این پایگاه خبری آمریکایی افزود: «برای کشور‌هایی که به روسیه و جنگ اوکراین نزدیک‌تر هستند، افزایش مخارج نظامی احتمالا ایده بدی نیست.

 ورشو پیشتر حمایت خود را از خواسته ترامپ نشان داده و وزیر دفاع آن گفت که لهستان می‌تواند رابط فراآتلانتیکی بین این چالش تعیین شده توسط رئیس‌جمهور ترامپ و اجرای آن در اروپا باشد. همچنین در استونی که مرز مشترک با روسیه دارد، موجب شده تا تمرکز بیشتری به امور نظامی بدهد.»

«کریستین مایکل» نخست‌وزیر استونی در واکنش به اظهارات ترامپ به نشریه «پالتیکو» گفت: «این پیامی است که استونی سال‌ها از آن حمایت کرده و این پیام روشنی به پوتین (رئیس‌جمهور روسیه) است که نباید روان ناتو را آزمایش کند، زیرا ما برای آن آماده هستیم.»

وزیر دفاع استونی سال گذشته میلادی طی نشستی خواستار افزایش مخارج نظامی به ۲.۵ درصد جهت مقابله با «تهدیدات روسیه» شد.

سوئد هم که اخیرا به بهانه عملیات نظامی روسیه در اوکراین، بودجه و مخارج نظامی خود را افزایش داده، از ایده ترامپ حمایت کرد و «ماریا مالمر» وزیر خارجه سوئد در این خصوص گفت: «در سوئد ما به این اجماع رسیده‌ایم که که باید روی مخارج نظامی بیشتر تمرکز کنیم. دولت‌های ایالات متحده مدت‌هاست از کشور‌های اروپایی چنین درخواستی را دارند و ما نیز دیدگاه مشترکی داریم.»

«اولف کریسترسون» نخست‌وزیر سوئد هم اظهار کرد: «من به هیچ وجه بعید نمی‌دانم که شرایط ما را ملزم به انجام اقدامات بیشتر برای تقویت و گسترش دفاع سوئد کند. ناتوی اروپایی باید کار‌های بیشتری انجام دهد.»

کشور‌های بالتیک حدود سه درصد از اقتصاد خود را برای مخارج نظامی سرمایه‌گذاری می‌کنند در حالی‌که فنلاند ۲.۴ درصد را اختصاص می‌دهد، اما با وجود جمعیت کمتر از سوئد، ۲ برابر بیشتر سربازان وظیفه دارد.

لیتوانی همچنین هزینه‌های نظامی را در بحبوحه جنگ اوکراین در اولویت قرار داده است و «گیتاناس ناوسدا» رئیس‌جمهور لیتوانی اخیرا از کشور‌های اروپایی خواست تا «حمایت‌های بیشتری از دستورکار جهانی ایالات متحده» نشان دهند.

«مارک روته» دبیرکل ناتو هم گفت: «اروپا می‌داند که باید در امور نظامی بیشتر خرج کند.»

او در ماه نوامبر طی سفر به ورشو، پایتخت لهستان ضمن قدردانی از اقدامات و تلاش‌های این کشور، تاکید کرد: «اقدام لهستان برای افزایش مخارج نظامی پیام روشنی نه تنها به دشمنان ما بلکه به ایالات متحده ارسال می‌کند و گفت که اروپا درک کرده که باید اقدامات بیشتری جهت اطمینان از امنیت انجام دهد.»

با این حال، برخی از تحلیلگران معتقدند که هدف ترامپ برای افزایش پنج درصدی «غیر واقع‌بینانه» است.

جزئیات موافقت‌نامه جامع بلندمدت ایران و روسیه

در آستانه سفر رئیس‌جمهور ایران به مسکو و امضاء موافقت‌نامه جامع بلندمدت راهبردی بین ایران و روسیه، «کاظم جلالی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه جزئیات مهمی از این سند راهبردی را تشریح کرد.

جلالی با بیان اینکه «این موافقت‌نامه دارای یک مقدمه و ۴۷ ماده است» افزود: با امضا و اجرای این موافقت‌نامه، در تمام حوزه‌های مناسبات شاهد رشد و ارتقاء سطح همکاری‌ها خواهیم بود.

سفیر ایران تاکید کرد: در نگارش این سند که اساس روابط ۲ کشور را در برخواهد گرفت، توازن و حفظ استقلال و احترام به تمامیت ارضی کشور‌ها مورد توجه قرار گرفته است.

کاظم جلالی درباره روند نگارش و تأیید این موافقت‌نامه افزود: پیش از این، ایران و روسیه توافقنامه جامع همکاری‌ها را امضا کردند که در سال ۲۰۰۱ در مجلس شورای اسلامی نیز تصویب شد. این موافقت‌نامه عملا ۲۰ ساله بود و در سال ۲۰۲۱ میلادی، مدت زمان اجرای آن به پایان رسید.

وی افزود: در این موافقت‌نامه، فرایند تمدید خودکار به مدت پنج سال پیش‌بینی شده بود که اگر طرفین قبل از اتمام مهلت پایان اجرای آن نقطه نظری نداشتند، خود به خود، تمدید می‌شود و بنابراین، این موافقت‌نامه تا ۲۰۲۶ تمدید شده است.

سفیر ایران گفت: با این وجود، رهبران ۲ کشور به این نظر رسیدند که موافقت‌نامه کنونی بروز نیست و مسائل امروز روابط را نمی‌تواند پوشش دهد؛ روابط امروز ما نسبت به ۲۴ سال پیش خیلی گسترش پیدا کرده است و از این رو، مقرر شد که با توافق رهبران، این موافقت‌نامه را به‌روز‌رسانی کنیم.

جلالی اظهار کرد: برای به‌روزرسانی و نگارش موافقت‌نامه جدید نیز وزیران خارجه ۲ کشور از قبل توافق کرده بودند که جمهوری اسلامی ایران، پیش‌نویس را تهیه کند.

وی افزود: پیش‌نویس این سند راهبردی از سوی ایران تهیه و در اختیار طرف روس قرار گرفت.

سفیر ایران درباره جزئیات این موافقت‌نامه گفت: این موافقت‌نامه همه جوانب حوزه‌های روابط دوجانبه را در برمی‌گیرد؛ از جمله روابط سیاسی، اینکه در ساختار قدرت، دیدگاه‌هایمان چگونه است و چگونه باید حرکت کنیم. در مجامع بین‌المللی، چگونه باید حرکت داشته باشیم. تا برسد به حوزه اقتصادی و اینکه همکاری‌های استانی، انجام پروژه‌ها و همکاری‌ها در قالب دو و چند جانبه چگونه باید باشد.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه ایران و روسیه دارای منابع انرژی هستند، همکاری ۲ کشور در حوزه‌های تجارت بین‌المللی و انرژی نیز پیش بینی شده است.

جلالی با بیان اینکه همکاری در حوزه فناوری به ویژه فناوری‌های نوین، امنیت اطلاعات و سایبری نیز در موافقت‌نامه جامع ایران و روسیه آمده است، گفت: همکاری در بخش انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای، مسائل دفاعی و نظامی و همکاری در مبارزه با تروریسم، مسائل محیط‌زیست و دریای خزر، مقابله با پولشویی و جرائم سازمان‌یافته، برخی دیگر از مفاد این موافقت‌نامه را تشکیل می‌دهند.

وی درباره بند‌های امنیتی و دفاعی موافقت‌نامه نیز گفت: استقلال، خوداتکایی و امنیت کشور، برای جمهوری اسلامی ایران، مقوله بسیار مهمی است و ما ۴۵ سال است برای آن هزینه پرداخت کرده‌ایم.

مشاور ترامپ: اوکراین نمی‌تواند تمام مناطق را پس بگیرد

مایکل والتز» مشاور امنیت ملی جدید آمریکا یکشنبه در مصاحبه‌ای به «ای‌بی‌سی» نیوز گفت اذعان به این «واقعیت» به گامی بزرگ در جهت حل مناقشه بین مسکو و کی‌یف تبدیل شده و افزود که این ایده اکنون در مرحله پذیرش توسط حامیان اوکراین است.

والتز بیان کرد: «همه می‌دانند که این [درگیری]باید به نحوی دیپلماتیک پایان یابد. فکر نمی‌کنم واقع‌بینانه باشد که بگوییم ما تک‌تک روس‌ها را از هر وجب خاک اوکراین بیرون خواهیم کرد؛ حتی کریمه. رئیس‌جمهور منتخب ترامپ این واقعیت را پذیرفته است، و من فکر می‌کنم که این یک گام بزرگ رو به جلو بوده است که تمام جهان این واقعیت را تصدیق می‌کند.»

مشاور ترامپ استدلال کرد که پذیرش این واقعیت که «بازگشت به مرز‌های اولیه اوکراین پس از شوروی غیرواقعی است، اکنون راه را برای پرداختن به این سوال باز می‌کند که چگونه دیگر این درگیری را تداوم ندهیم و چگونه دیگر اجازه نمی‌دهیم به گونه‌ای تشدید شود که کل جهان را درگیر کند.»

به نظر می‌رسد این اظهارات یادآور اظهاراتی است که پیشتر توسط دیگر متحدان نزدیک ترامپ، از جمله معاون وی، «جی دی ونس» بیان شده بود. اندکی پیش از انتخابات نوامبر، ونس پیشنهاد کرد که کی‌یف ممکن است در موقعیتی قرار گیرد که تصمیم بگیرد برخی از اراضی خود را به روسیه واگذار کند.

موضعی که توسط دولت آتی ایالات متحده نشان داده شد، به شدت با هدفی که کی‌یف بار‌ها اعلام کرده بود، یعنی بازپس‌گیری کل قلمرو اوکراین پسا شوروی، در تضاد است. این امر با امتناع صریح اوکراین از شرکت در هرگونه مذاکره معنادار با روسیه همراه شده است. با این حال، مسکو پنج منطقه اوکراین، از جمله خرسون، زاپوریژیا، دونتسک و لوهانسک، و همچنین کریمه را به‌عنوان بخش‌های جدایی‌ناپذیر قلمرو خود می‌داند.

به گزارش راشا تودی، کریمه پس از تحولات ۲۰۱۴ در کی‌یف از اوکراین جدا شد و اندکی پس از آن از طریق یک همه‌پرسی به روسیه پیوست. طبق این گزارش، چهار منطقه دیگر هم در اواخر سال ۲۰۲۲ پس از حمایت اکثریت جمعیت محلی از چنین اقدامی طی همه‌پرسی جداگانه به روسیه پیوستند. در همین حال سال گذشته، مسکو از کی‌یف خواست که نیرو‌های خود را از مناطقی که هنوز کنترل می‌کند، خارج کند تا روند مذاکرات را آغاز کند.

مشاور امنیت ملی دولت آتی ترامپ همچنین گفت انتظار دارد رئیس‌جمهور منتخب «در ماه‌های آینده» روابطی را برقرار کند که به پایان جنگ روسیه و اوکراین منجر شود.

او به‌ای‌بی‌سی نیوز گفت: «از دیدگاه رئیس‌جمهور ترامپ، اگر نوعی رابطه و گفت‌و‌گو با طرف مقابل نداشته باشید، نمی‌توانید وارد معامله شوید و ما این را در ماه‌های آینده ایجاد خواهیم کرد.»

ترامپ گفته است که ملاقات با ولادیمیر پوتین در حال تنظیم است. رئیس‌جمهور منتخب آمریکا در سخنانی در مارآلاگو گفت: «او حتی علنا این را گفته است و ما باید این جنگ را با آن پایان دهیم. این یک آشفتگی خونین است.»

والتز در پاسخ به اینکه آیا این دیدار فقط شامل ترامپ و پوتین خواهد بود یا اینکه ممکن است ولودیمیر زلنسکی هم در آن حضور داشته باشد، گفت: «ما هنوز چارچوب دقیقی برای آن تعیین نکرده‌ایم. ما در حال کار روی آن هستیم.»

ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی خود بار‌ها گفته بود که می‌تواند جنگ روسیه و اوکراین را در اولین روز ریاست‌جمهوری خود یا حتی زودتر از آن پایان دهد. به‌تازگی، اما «کیت کلاگ» منتخب ترامپ به‌عنوان فرستاده ویژه صلح، جدول زمانی طولانی‌تری را برای پایان دادن به جنگ تعیین کرد.

کلاگ که ژنرال بازنشسته ارتش است، به فاکس نیوز گفت: «من آن را ۱۰۰ روز تعیین می‌کنم.»

از سوی دیگر مایک والتز که از جمهوری‌خواهان کنگره از فلوریداست، گفت: «ترامپ به از بین بردن این ایده کمک کرده است که جنگ یک باتلاق ناامیدکننده است که همیشه ادامه خواهد داشت. حتی رئیس‌جمهور زلنسکی می‌گوید آماده کار با شما هستم؛ برای پایان دادن به این جنگ.»

او همچنین گفت از اوکراین خواسته می‌شود تا سن سربازی اجباری را کاهش دهد تا موقعیت خود در میدان جنگ را قبل از هرگونه توافق با روسیه تقویت کند؛ افزایش سن به اوکراین کمک می‌کند بر کمبود نیرو غلبه کند.

این مقام افزود: «یکی از چیز‌هایی که از اوکراینی‌ها می‌خواهیم این است که آنها مشکلات واقعی نیروی انسانی دارند. سن سربازی آنها در حال حاضر ۲۶ سال است، نه ۱۸ سال. فکر نمی‌کنم بسیاری از مردم متوجه باشند که آنها می‌توانند صد‌ها هزار سرباز جدید داشته باشند. اوکراینی‌ها از تمام جهان می‌خواهند که از دموکراسی "همه‌جانبه" حمایت کنند، پس خودشان باید مطابق با آن عمل کنند.»

در بخش دیگری از این گفت‌و‌گو، مشاور امنیت ملی ترامپ گفت مذاکرات برای دستیابی به توافقی برای آزادی اسیران صهیونیست به معنای واقعی کلمه در حال انجام است.

او همچنین درباره سخنان ترامپ درباره گرینلند و کانال پاناما و اینکه آیا ترامپ در استفاده از قدرت نظامی جدی است، گفت: «آنچه که او در مورد آن بسیار جدی است، تهدیداتی است که ما در قطب شمال با آن مواجه هستیم... تهدیداتی که در نیمکره غربی با آن روبه رو هستیم.

رئیس‌جمهور منتخب بر خلاف سلف خود هرگز گزینه‌ای را از روی میز حذف نخواهد کرد. دفاع ملی، برای فرمانده کل قوا بسیار مهم است.»

روسیه: اوکراین خط لوله ترک‌استریم را هدف قرار داد

وزارت دفاع فدراسیون روسیه امروز (دوشنبه) از حمله پهپادی ارتش اوکراین به خط لوله انتقال گاز «ترک‌استریم» خبر داد.

این وزارتخانه در بیانیه‌ای گفت: «سرنگونی پهپاد‌های اوکراینی مهاجم به تجهیزات ایستگاه کمپرسور خط لوله گاز در منطقه کراسنودار آسیب جزئی وارد کرد و تلفات جانی نداشت».

به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، در این بیانیه آمده است: «رژیم کی‌یف با ۹ پهپاد به ایستگاه فشار (ترک‌استریم) در منطقه کراسنودار حمله کرد که همه آنها توسط پدافند هوایی روسیه سرنگون شدند».

وزارت دفاع روسیه با بیان اینکه هدف از حمله اوکراین به ایستگاه کمپرسور منطقه کراسنودار، توقف عرضه گاز به اروپا بود؛ خبر داد: «روز شنبه نیز رژیم کی‌یف تلاش کرده بود به ایستگاه فشار ترک‌استریم در منطقه کراسنودار در نزدیکی شهر آناپا حمله کند».

طبق این گزارش، در این بیانیه تاکید شده است: «تجهیزات ایستگاه کمپرسور در منطقه کراسنودار پس از حمله پهپادی تعمیر شده است و تامین گاز از طریق خط لوله ترک‌استریم به طور عادی ادامه دارد».

تل‌آویو برای هدف قرار دادن یمن دست‌به‌دامن امارات و عربستان می‌شود

پژوهشکده امنیت داخلی رژیم صهیونیستی در گزارشی اذعان کرد: بعد از حملات اخیر اسرائیل علیه یمن شلیک موشک از سمت این کشور متوقف نشده است.

در ادامه این گزارش آمده است که حملات رژیم صهیونیستی علیه انصارالله یمن نمی‌تواند مانع عملیات آنها علیه اراضی اشغالی و تنگه باب المندب شود.

پژوهشکده صهیونیستی مذکور اضافه کرد که با روی کار آمدن ترامپ باید حملات علیه یمن ادامه و شدت پیدا کند.

این پژوهشکده ادامه داد که می‌توان از مهره‌های فعال در جنوب یمن با حمایت امارات و عربستان برای هدف قرار دادن نیرو‌های انصارالله در این کشور استفاده کرد که البته بسیار سخت است.

پیشتر نیز یکی از مقامات سابق رژیم صهیونیستی خواهان فعال شدن سرویس جاسوسی موساد در یمن برای هدف قرار دادن نیرو‌های انصارالله شده بود.

ویران شدن یک ساختمان بر سر نظامیان صهیونیست در غزه و هلاکت ۳ نفر

رسانه‌های رژیم صهیونیستی اذعان کردند که یک بالگرد برای انتقال نظامیان زخمی شده به بیمارستان‌های تل آویو عازم نوار غزه شد.

این رسانه‌ها به ویران شدن یک ساختمان بر سر نظامیان صهیونیست وابسته به تیپ ناحل در شمال نوار غزه اشاره کردند.

رسانه‌های عبری زبان با اعلام آمار اولیه گزارش دادند که در جریان این عملیات دست کم سه نظامی صهیونیست به هلاکت رسیده و ۱۰ تن دیگر زخمی شده‌اند.

با گذشت بیش از یک سال و چند ماه از آغاز تجاوز رژیم صهیونیستی به نوار غزه و محاصره کامل این منطقه، رزمندگان فلسطینی به مبارزات خود علیه متجاوزان ادامه می‌دهند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
روسیه خائن است مومن دست بردار
ناشناس
|
United States of America
|
۲۲:۵۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
ایران نود دردصد بودجه خود را به نظامی اختصاص می دهد و مشکلی پیس نمیا اید اروپا بزدلانه از دو به 5 نمی تونه برسون
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟