استیمسون در مقاله‌ای بررسی کرد

«همکاری فضایی» سنگ بنای توافق جدید ایران و روسیه؛ تبدیل چابهار به بزرگترین پایگاه فضایی خاورمیانه؛ برنامه فضایی ایران فراتر از اهداف علمی است!

روسیه در حال ارتقاء همکاری نظامی-فضایی خود با ایران به سطح کیفی جدیدی است. تهران به دنبال بهره برداری از انزوای مسکو از غرب برای تامین امنیت فناوری پیشرفته نظامی روسیه است.
کد خبر: ۱۲۸۳۸۰۹
|
۲۹ دی ۱۴۰۳ - ۰۰:۰۱ 18 January 2025
|
53380 بازدید
|

علیرغم اختلافات گاه و بیگاه بین دو کشور، ایران همچنان متعهد به استفاده از تخصص روسیه در زمینه فضایی است. تهران همچنان به قابلیت‌های پیشرفته مسکو، از جمله استفاده از تأسیسات فضایی روسیه و قزاقستان، تکیه می‌کند، زیرا برای توسعه ظرفیت پرتاب ماهواره‌های سنگین‌تر به طور مستقل تلاش می‌کند.

به گزارش سرویس بین الملل تابناک، اندیشکده آمریکایی استیمسون در مقاله‌ای به همکاری ایران و روسیه در زمینه فضایی پرداخته است که در ادامه می‌آید.

این روند در آگوست ۲۰۲۲ شروع شد، زمانی که روسیه ماهواره خیام ایران را از ایستگاه پرتاب فضایی در قزاقستان به مدار زمین فرستاد. این فضاپیمای سنجش از دور از پایگاه فضایی بایکونور با استفاده از یک پرتابگر روسی "Soyuz-۲.۱b" به فضا پرتاب شد.

در غرب، این باعث نگرانی در مورد استفاده‌های نظامی و اطلاعاتی بالقوه شد. این پرتاب با توافق دسامبر ۲۰۲۲ برای روسیه برای همکاری با ایران در ایجاد ماهواره‌های کاوشگر و مخابراتی، انجام آزمایش و آموزش مشترک، و ساخت زیرساخت‌های آزمایشگاهی و حتی پایگاه پرتاب دنبال شد.

در اوایل سال ۲۰۲۳، شرکت دولتی روسکاسموس روسیه اعلام کرد که تفاهم نامه‌های همکاری در زمینه خدمات پرتاب با دو شرکت ایرانی SAHAB و SpaceOmid منعقد کرده است. اگرچه این دو شرکت به عنوان نهاد‌های خصوصی شناخته می‌شوند، اما متعلق به دولت ایران هستند.

یک ماهواره ایرانی که توسط شرکت‌های روسی ساخته شده بود در فوریه ۲۰۲۳ از پایگاه فضایی وستوچنی پرتاب شد، در حالی که ایران در اکتبر ۲۰۲۴ دو ماهواره تولید خصوصی را به روسیه فرستاد که در نوامبر در مدار زمین قرار گرفتند.

آخرین پرتاب بخشی از برنامه فضایی گسترده‌تر ایران است که هدف آن گسترش قابلیت‌های سنجش از راه دور این کشور است. تهران همچنین اعلام کرد که سه ماهواره دیگر را تا مارس ۲۰۲۵ برای جمع آوری داده‌ها در شرایط بحرانی ارسال خواهد کرد.

پیش بینی می‌شود مرکز فضایی چابهار به بزرگترین سایت پرتاب فضاپیما‌ها در غرب آسیا تبدیل شود. نزدیکی آن به خط استوا پرتاب فضاپیما را بهبود می‌بخشد و مصرف سوخت را کاهش می‌دهد

علاوه بر این، ایران قصد دارد تا سال ۲۰۲۸ ساخت فرودگاه چابهار در جنوب شرق کشور را به پایان برساند و یک انسان را به فضا بفرستد.

پیش بینی می‌شود مرکز فضایی چابهار به بزرگترین سایت پرتاب فضاپیما‌ها در غرب آسیا تبدیل شود. نزدیکی آن به خط استوا پرتاب فضاپیما را بهبود می‌بخشد و مصرف سوخت را کاهش می‌دهد. ایران ممکن است برای دستیابی به یک ماموریت سرنشین دار به حمایت بیشتر روسیه نیاز داشته باشد.

پیشرفت‌های فضایی همزمان با پیشرفت سریع برنامه هسته‌ای ایران است. کارشناسان نگران این هستند که ایران ممکن است از وضعیت آستانه هسته‌ای به سمت ساخت سلاح حرکت کند. در اینجا نیز این نگرانی وجود دارد که روسیه، که زمانی با کشور‌های غربی برای ممانعت از پیشرفت هسته‌ای ایران کار می‌کرد، ممکن است به ایران کمک کند یا حداقل کاری برای منصرف کردن ایران از پیوستن به باشگاه سلاح‌های هسته‌ای انجام ندهد.

همکاری در زمینه فناوری فضایی به سال ۲۰۰۵ باز می‌گردد، زمانی که پرتابگر Kosmos-۳M از فضاپیمای روسی پلستسک پرتاب شد و اولین ماهواره مصنوعی ایران - ماهواره سنجش از دور زمین سینا-۱ را به فضا برد. در آگوست ۲۰۱۵، شرکت روسی VNIIIEM و همچنین کنسرت علمی و تولیدی BARL، قراردادی مقدماتی با شرکت ایرانی «بنیان دانش شرق» برای توسعه، ایجاد و متعاقب آن بهره برداری از یک سامانه فضایی سنجش از دور زمین امضا کردند.

پس از تصمیم ایران برای تامین پهپاد‌ها و سایر تسلیحات لازم برای جنگ در اوکراین، روسیه ممکن است برای گسترش همکاری در فضا آماده‌تر شده باشد. احتمالاً در سفر مورد انتظار مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران به روسیه در ۱۷ ژانویه، یک مشارکت راهبردی مورد انتظار بین مسکو و تهران امضا می‌شود که نشان‌دهنده تعمیق شراکتی است که در اوایل دهه ۲۰۰۰ ایجاد شد. دو کشور چندین بار توافق اولیه خود را تمدید کرده‌اند، اما نیاز به تمدید سند را به منظور انعکاس بهتر تغییرات در صحنه جهانی ابراز کرده‌اند. همکاری فضایی احتمالا سنگ بنای توافق جدید خواهد بود.

تهران همچنان به قابلیت‌های پیشرفته مسکو، از جمله استفاده از تأسیسات فضایی روسیه و قزاقستان، تکیه می‌کند، زیرا برای توسعه ظرفیت پرتاب ماهواره‌های سنگین‌تر به طور مستقل تلاش می‌کند

علیرغم اختلافات گاه و بیگاه بین دو کشور، ایران همچنان متعهد به استفاده از تخصص روسیه در زمینه فضایی است. تهران همچنان به قابلیت‌های پیشرفته مسکو، از جمله استفاده از تأسیسات فضایی روسیه و قزاقستان، تکیه می‌کند، زیرا برای توسعه ظرفیت پرتاب ماهواره‌های سنگین‌تر به طور مستقل تلاش می‌کند.

جاه طلبی‌های فضایی ایران فراتر از اکتشاف علمی است و اهداف ژئوپلیتیکی و امنیتی گسترده تری مانند مقابله با تهدیدات بالقوه قدرت‌های غربی را منعکس می‌کند. یک حوزه مهم تمرکز، دستیابی به استقلال بیشتر در ارتباطات و فناوری ناوبری است. مقامات ایرانی اغلب بر اهمیت تقویت قابلیت‌های پخش و مخابرات کشور تاکید کرده‌اند.

به عنوان مثال، اتکا به سیستم موقعیت یاب جهانی (GPS) که توسط ایالات متحده اداره می‌شود، توسط تهران به عنوان یک آسیب پذیری بزرگ تلقی می‌شود. مقامات ایرانی نگرانند که در طول دوره‌های تشدید تنش، واشنگتن بتواند دسترسی ایران به این سیستم را محدود یا مسدود کند و زیرساخت‌های حیاتی و امنیت ملی را به خطر بیندازد. این تصمیم تهران را برای ایجاد سیستم ناوبری ماهواره‌ای خود شبیه به سامانه جهانی ناوبری ماهواره‌ای روسیه (گلوناس) توضیح می‌دهد که هدف آن کاهش آسیب‌پذیری روسیه است.

اولین گام ایران در جهت استقلال ناوبری، ایجاد هدی بود، یک سیستم موقعیت یاب محلی که در سال ۲۰۱۶ توسعه یافت. با این حال، این سامانه در حال حاضر فاقد پوشش کامل ملی است و همچنان در توانایی‌های خود محدود است. دستیابی به یک سیستم ناوبری ماهواره‌ای کاملاً عملیاتی و داخلی، یک تلاش بلندمدت است که نیازمند سرمایه‌گذاری قابل توجه و پیشرفت‌های تکنولوژیکی برای ارائه پوشش در داخل ایران و به طور بالقوه فراتر از مرز‌های آن است.

همکاری تهران و مسکو در اکتشاف فضایی بر همسویی راهبردی رو به رشد علیرغم انتقاد‌های بین المللی تاکید می‌کند. برای ایران، منابع و تخصص فنی روسیه برای غلبه بر محدودیت‌های داخلی ضروری است. در همین حال، مسکو این مشارکت را فرصتی برای تقویت روابط با یک متحد کلیدی در بحبوحه انزوای خود از کشور‌های غربی می‌داند.

در حالی که ماهواره خیام و برنامه فضایی گسترده‌تر ایران عمدتاً از دریچه کاربرد‌های نظامی و اطلاعاتی بالقوه آنها مشاهده می‌شود، اهمیت آنها به حوزه استراتژی ژئوپلیتیکی گسترش می‌یابد

در حالی که ماهواره خیام و برنامه فضایی گسترده‌تر ایران عمدتاً از دریچه کاربرد‌های نظامی و اطلاعاتی بالقوه آنها مشاهده می‌شود، اهمیت آنها به حوزه استراتژی ژئوپلیتیکی گسترش می‌یابد. از آنجایی که تهران به دنبال خودمختاری بیشتر در فناوری و کاهش آسیب‌پذیری در برابر فشار غرب است، تلاش‌های فضایی آن - و اتکای آن به مسکو - احتمالاً در اهداف بلندمدت آن باقی خواهد ماند. از آنجایی که ایالات متحده بخش‌های فضایی ایران را تحریم می‌کند، همکاری با روسیه یک راه نجات تکنولوژیکی برای تهران است.

هنوز مشخص نیست که آیا این مشارکت می‌تواند در برابر فشار‌ها و تنش‌های بین المللی مقاومت کند و آیا ایران می‌تواند به جاه طلبی‌های خود مبنی بر استقلال بیشتر در فناوری فضایی و ناوبری دست یابد یا خیر. با این حال، در حال حاضر، همکاری با روسیه همچنان به تهران راهی حیاتی برای پیشبرد منافع استراتژیک خود می‌دهد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴۷
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۳۹
حم کریمی عواطفی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲:۱۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۹
با سلام
پیشنهاد میکنم این پایگاه را در کنار نیروگاه بوشهر بنا کنند. اصلا جای نگرانی نیست . چون نه نیروگاه بوشهر قراره کار کنه نه اون پایگاه قراره تا دویست سال آینده ساخته بشه. پس اصلا این دو تا برای هم مشکل آفرین نیستند . چون د هر پروژه ای که یک طرف اون روسیه باشه باید قیدشو زد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۴۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۹
شما مطمئنی نیروگاه اتمی بوشهر کار نمیکنه ؟
جهت اطلاع جنابعالی و سایرین همین الان با توان ۱۰۳۰ مگاوات به شبکه وصله .
خیلی بده که آدم اطلاع نداشته باشه و نظر هم بده
ناشناس
| - |
۰۸:۵۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۹
جهت اطلاع نیروگاه بوشهر 20 سال است که کار میکند لطفا اخبارتان و اطلاعات مغرضانه تان را به روز فرمایید
اردشیر
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۱۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۹
سازمان فضايي ايران و پژوهشگاه فضايي مدتهاست از پرداخت معوقات پرسنل شانه خالي ميكنند و انتخاب غلط مديران دهها متخصص را فراري داده اند ساخت ايستگاه پيشكش
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۵۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۹
درسته ما هیچ خیری از روسیه بجز خیانت و بازی کردن با منافع ملی ندیدیم و اینو بدونن هر کشوری طرف روسیه رفتچیزی جز تحریم و عقب ماندگی ازش ندیدیم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۰۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۳۰
نمکدون !! خیلی با نمکی
پروده رحمت الهی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۵:۰۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۹
نظرات هم بذار
پاسخ ها
تیمور
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۹
درست فرمودین دقیقا
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۴۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۹
سلام
خوب است که به تکنولوژی فضایی دست پیدا کنیم ولی خوب هم نیست که فقط تکنولوژی یک کشور را داشته باشیم چون بعدها امکان قطع همکاری وجود داشته و وابستگی تک بعدی باعث عدم پیشرفت می شود
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۹
روسیه هیچ وقت راست نبوده وقت لفت می‌دهد اخر میشه مثل نیروگاه بوشهر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۰۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۹
ما همین حالا هم در زمینه فضایی دهها سال از کشورهای پیشرو عقب هستیم و باید به سرعت در این زمینه اقدام کنید. امروز همه چیز در دنیا یک جنبه نظامی هم دارد از پزشکی و اینترنت و معماری و کشاورزی .... نباید به این تهدیدات که با هدف توقف پیشرفت ایران است توجه کرد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۹
اول شکم ملت و رفاه مردم بنا شود فعلا بیخیال فضا
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۹
ملت جالبی هستیم. هم با رندر سه بعدی پروژه های سعودی احساس تحقیر میکنیم، هم وقتی قراره کار پیشرفته ای بشه یهو یادمون میاد گشنه ایم.
ناشناس
| Germany |
۱۱:۱۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۹
به ۱۰:۳۲. هر دو واجبه ولی شکم سیر و رفاه ملت / انگیزه کار و پیشرفت به مردم میده. نمیدونستی؟؟؟
علیرضا احمدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۹
به رسالت خود عمل كنيد و منتشر كنيد
پژوهشگاه فضايي ايران كه زير نظر سازمان فضاييست از تامين و پرداخت حقوق مكفي پرسنل عاجز است و با سياستهاي غلط خود دهها متخصص را از كشور فراري داده آنوقت چه ميگوئيد ؟؟ خنده دار است.خودتان بررسي كنيد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۹
مثل چشم انداز بیست ساله که قرار بود سال ۱۴۰۴ کشور اول منطقه ژاپن اسلامی باشیم مثل نیروگاه اتمی بوشهر ۳۰ سال طول کشید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۹
حتی یک تبصره از این قرارداد را روسیه اجرانمیکنه بعلاوه اینکه کلی دلار هم ازمامیگیرد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۹
فضا رو ول کن به فکر زمین باش
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۹
من اطلاعات کافی در مورد نیروگاه بوشهر و تولیدش ندارم ولی از این بابت که روسیه با انحصار طلبی تو این نیروگاه چندین برابر منفعت مالی و سیاسی برد مطمئن هستم
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟